01 marzo 2013

Gjirokastër, dëmtohet monumenti i kulturës i kategoris se 2-te


"Shtëpia e Haderajve", nje monument kulture i kategorisë se dyte ne Gjirokastër është shembur pjesërisht mëngjesin e te enjtes, duke iu shtuar kështu listës se trashëgimisë qe po dëmtohet. Fasada e banesës qindra vjeçare, është rrezuar brenda oborrit per shkak te amortizimit te tejskajshëm te objektit. Sipërfaqja e demtuar e fasadës kap 30 metra katror dhe prej 5 vitesh kjo banese nuk jepej me as me qira pasi ishte rrënuar. Fqinjët ngjitur me shtëpinë, shprehen se nevojitet ndërhyrja e menjëhershme e strukturave lokale per shkak se rrezikohet edhe jeta e tyre. Por, nga drejtoria rajonale e monumenteve te Kulturës premtohet restaurimi i shpejte e ndërtesës. Sipas drejtuesve, vetëm 10 dite me pare eshte miratuar edhe projekti per ndërhyrjen ne çati. Banesa e qytetit qe mbrohet nga UNESCO, u përfshi nga zjarri prillin e vitit te kaluar, nga i cili u dëmtua edhe pjesa me e madhe e çatise.

The "House Haderajve", a cultural monument of the second category in Gjirokastër is partially collapsed Thursday morning, adding to the list so that the heritage that is being damaged. The facade of the house hundreds of years, is within the court overruled due to extreme depreciation of the building. Damaged area of front catch 30 square meters and 5 years this house were provided with no rent was demolished. Neighbors adjacent to the house, say they need immediate intervention of local structures because their life is in danger. But, by the Regional Directorate of Monuments of Culture promised rapid restoration of the building. According to management, just 10 days ago is also approved for the project intervention in the roof. Flats city protected by UNESCO, was included fire April last year, which was also damaged part of the roof.

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate