29 settembre 2015

Gjirokastra çel edicionin e IX-të të Panairit të Trashëgimisë, Artizanatit dhe Turizmit


gjirkas1TIRANË, 29 Shtator/ATSH-Megi Zonja/.- Gjirokastra ka çelur Edicionin e IX-të të Panairit të Trashëgimisë, Artizanatit dhe Turizmit. Dhjetra artizanë të ardhur nga të gjitha viset shqiptare, janë pjesë e Edicionit të IX-të të Panairit të Trashëgimisë, Artizanatit dhe Turizmit që zhvillohet për 3 ditë në Pazarin Karakteristik të qytetit te gurtë. Për herë të parë,  panairit i janë bashkuar partnerë të rinj, si Universiteti Mesdhetar i Shqipërisë, që organizoi  Konferencën Shkencore “Gjirokastra në tre dhjetëvjeçarët e ardhshëm” dhe Instituti Kulturor Turk “Jonus Emre”, me aktivitete të ndryshme.
Në ceremoninë e hapjes së panairit, kryetarja e bashkisë Gjirokastër, Zamira Rami u shpreh se ky aktivitet është një element mjaft i rëndësishëm për zhvillimin e turizmit.  “Ky panair është një nga aktivitetet më të rëndësishme, që zhvillohet rregullisht prej 9 vitesh dhe është tashmë pjesë e Gjirokastrës sonë, Pasuri Botërore e Trashëgimisë Kulturore. Ne dëshirojmë që aktivitete të tilla, të cilat lidhin të shkuarën dhe të sotmen, traditën e shkëlqyer gjirokastrite me zhvillimin e saj, të shtohen dhe të bëhen promotoret më të mira të pasurisë sonë të përbashkët. Për herë të parë, gjatë këtij viti panairit do t’i bashkangjitet,  Festa e Djathit, e mbështetur në traditat dhe emrin e mirë që treva jonë gëzon për prodhimin e bulmetit në përgjithësi dhe djathit në veçanti.
Sipas  Ramit, në vizionin tim personal, por dhe të stafit që drejtoj, turizmi është shtylla gjirkast2kryesore për zhvillimin ekonomik të bashkisë sonë të madhe.  Ajo cilesoi se, Panairi i Trashëgimisë, Artizanatit dhe Turizmit është një nga elementët shtytës drejt realizimit të këtij objektivi.
“Të gjithë së bashku do të bëjmë të mundur që Gjirokastra jonë e katër viteve më pas, të jetë ajo që dëshirojmë. Do të hapim në këtë fundshtatori dyert dhe zemrat për artizanët, miqtë e të ftuarit, sikurse e kemi traditë. Le të shpalosim vlerat tona më të mira edhe për qindra turistë, që do të kenë mundësi të ndjekin aktivitetet e planifikuara, në mënyrë që kur të largohen të marrin me vete një copëz Gjirokastër”, theksoi kryetarja Rami.
/f.n/ http://www.ata.gov.al/gjirokastra-cel-edicionin-e-ix-te-te-panairit-te-trashegimise-artizanatit-dhe-turizmit-317860.html

Vlora, Korçë, Berat dhe Shkodra në Diten e Trashëgimisë Kulturore
Gajtë aktivitetit të DRKK-Vlorë. Foto Nermin Bajramaj
Gajtë aktivitetit të DRKK-Vlorë. Foto Nermin Bajramaj
TIRANË, 29 Shtator/ATSH/. – Me rastin e 29 Shtatorit Ditës së Trashëgimisë Kulturore, Drejtoria Rajonale e Kulturës Kombëtare- Vlorë dhe Shkodër organizuan disa aktivitete.
DRKK-Vlorë organizoi ekspozitën me eksponantë të veshjes tradicionale të mbajtur në Qarkun e Vlorës.
Specialisti i Vlorës Nermin Bajramaj pas realizimit të fotografive bën me dije se në këtë ekspozitë u paraqiten me dhjetra foto të veshjeve orgjinale dhe të objekteve arkeologjike që mbartin vlera të veçanta etnokulturore.
Fotografitë e veshjeve origjinale dhe ato të objekteve arkeologjike tërhoqen vëmëndjen e vizitorëve të shumtë dhe në mënyrë të veçantë të nxënësve të shkollave të qytetit. Gjatë aktivitetit u ekspozuan për herë të parë edhe disa skica të veshjeve të punuara nga piktori vlonjat P. Cano.
Foto të aktivitetit të DRKK-Shkodër në shtëpinë e “Filip Shirokes”, sot “Tradita
Foto të aktivitetit të DRKK-Shkodër në shtëpinë e “Filip Shirokes”, sot “Tradita
Ndërkohë edhe Drejtoria Rajonale e Kulturës Kombëtare-Shkodër në kuadrin e Ditës Kombëtare të Trashëgimisë Kulturore, organizoi një aktivitet në ambjentet e shtëpisë së “Filip Shirokes”, sot “Tradita”.
DRKK-Shkodër thekson se nëpërmjet këtij aktiviteti u pasqyruan pasuritë e jashtëzakonshme të trashëgimisë sonë materiale dhe jomateriale, duke filluar me artizanatin, kulinarine, folkun me grupin e të rinjve nga Vau-Dejës.
Sakaq DRKK-Shkodër sqaron se aktiviteti tjetër do vijojë me prezantimin dhe promovimin e punës sërealizuar nga DRKK Shkodër në Pedonalen e qytetit.


Aktivitete te DRKK-Korçë në “Ditën e Trashgimisë Kulturore”


TIRANË, 29 Shtator / ATSH / – Në kuadrin e “Ditës së Trashgimisë Kulturore”, Drejtoria Rajonale e Kulturës Kombëtare-Korçë ka organizuar disa aktivitete gjatë së cilave ka ndërthurrur vlerat e trashëgimisë kulturore materiale me ato jomateriale duke pasur në qendër të vëmendjes muzetë e qytetit.
Në ambjentet e Muzeut Kombëtar të Arsimit, nxënësit paraqitën një material të gjerë në video të punës se tyre 1-vjecare në lidhje me projektin “Miku i Monumentit” të titulluar  “Pazari i Korcës, “Pasuria më e madhe kulturore e qytetit tonë”.
Ky material përmbante përvec të tjerash edhe informacion të detajuar historik dhe arkitektonik për të cilin nxënësit kishin bërë kërkimet e veta.
Gjithashtu, ata kanë ndjekur hap pas hapi punën restauruese që po kryhet në Pazarin e Vjetër Korcë duke fotografuar detaje prej vitit të kaluar deri me sot.
Ata ishin të pranishëm edhe në një ekspozitë të vecantë me material me pllaka të vjetra gramafoni të ekspozuara në muze për periudhën 29 Shtator – 10 Tetor, Ditët e Trashëgimisë Kulturore Europiane.
Në moton “Ne i duam monumentet”, një tjetër aktivitet ishte ai i organizuar në hollin e shkollës “Ymer Dishnica”, aktivitet ky i cili kishte si qëllim promovimin e vlerave kulturore të monumenteve të kulturës në qytetin e Korcës.
Në kuadër të Nismës “WikiLove Monuments” një grup nxënësish prej 10 vetash fotografuan për një javë rresht monumentet e ndryshme dhe mblodhën një informacion të gjerë rreth historikut të tyre.
Materiali u paraqit në video-projektor dhe u shfaq para një grupi më të të madh nxënësish dhe mësuesish.
/k.m/ /a.ke/

“Dita e Trashëgimisë Kulturore” / DRKK-Berat aktivitete të shumta në qytet

TIRANË, 29 Shtator / ATSH / – Në kuadrin e 29-shtatorit, “Ditës Kombëtare të Trashëgimisë Kulturore” ditës që synon ruajtjen, promovimin e vlerave të trashëgimisë, si dhe ndërgjegjësimin e publikut për potencialet që përbën dhe paraqet kjo trashëgimi, nga Drejtoritë Rajonale të Kulturës Kombëtare në vend  janë organizuar një sëre aktivitetesh.
Në kuadër të kësaj dite, Drejtoria Rajonale e Kulturës Kombëtare-Berat, Bashkia Berat dhe QKM-Berat organizuan një aktivitet artistiko-kulturor.
Në Teqen e Helvetive u organizua nje takim i përbashkët me të gjitha grupet e interesit, ku u diskutua mbi problemet që hasin artizanët e qytetit dhe implementimin e një plani pune në vijim.
I pranishëm ishte dhe kryetari i Bashkisë Berat, Petrit Sinaj, i cili shprehu mbështetjen dhe bashkëpunim e tij me qëndrën e re të artizanëve “Margarita”.
Artizanët paraqitën dhe disa prej punimeve të tyre artistike.
Nxënësit e shkollës “Koço Brisku”, pjese e rrjetit “Miku i Monumentit”, performuan me kostumet popullore karakteristike të zonës Lapardha duke demostruar kështu vazhdimin e traditës dhe edukimin e brezit te ri me vlerat e kulturës jo materiale.
Performanca filloi në Qëndrën Mesjetare dhe vazhdoi më tej me këngë dhe valle në Bulevardin “Republika ”.
Gjithashtu, në lulishten përballë bulevardit u ndoq performanca e Ansamblit Folklorik të valles dhe grupit të Këngës Qytetare.
Hyrja përgjate ditës së sotme në Kala, Monumente dhe Muzeume është e lire.
/k.m/ /a.ke/
/k.m/f.n/ http://www.ata.gov.al/vlora-dhe-shkodra-ne-diten-diten-e-trashegimise-kulturore-317981.html

22 settembre 2015

Dedej: Ndërtimet pa leje në zonat e mbrojtura do të prishenthethTIRANË 21 Shtator / ATSH / – Zonat e mbrojtura që njëkohësishtë janë edhe zona turistike, por që në to janë ngritur ndërtesa pa leje dhe jashtë arkitekturës së traditës së zonës si hotele, bujtina, apo lokale ku priten turistë dhe vizitorë të shumtë, do të ndërhyhet që këto ngrehina t’i përshtaten arkitekturës tradicionale dhe të paisen me leje ndërtimi.
Zona turistike e Thethit apo edhe të tjera që do jenë pjesë e parkut kombëtar të alpeve, do të kenë një rishikim të lejeve të ndërtimit dhe arkitekturës së tyre. Këtë e ka deklaruar në një dalje publike Drejtori i Agjensisë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura, Zamir Dedej.
“Thethi apo zona të tjera të mbrojtura ku ka ndërtime pa leje të cilat nuk mund të lejohen të vazhdojnë më tej, do të ndërhyhet teksa po bëhet edhe një inventarizim se sa është numri i këtyre ndërtimeve pa leje në zonat e mbrojtura dhe se çfarë do të bëhet me to. Agjencia kombëtare e zonave të mbrojtura dhe Ministria e Mjedisit prej kohësh kanë nisur krijimin e parkut kombëtar të alpeve që do përbëhet nga Valbona  dhe pjesa e Thethit dhe Kelmendit për të patur një strategji të përbashkët zhvillimi kryesisht në fushën e turizimit por edhe mbrojtjen e tyre”,  thotë Dedej ./a.g/http://www.ata.gov.al/dedej-ndertimet-pa-leje-ne-zonat-e-mbrojtura-do-te-prishen-314343.html

“MILESTONES” / Zbatimi i projektit zbulon objekte të reja në Parkun Arkeologjik të Finiqit

“MILESTONES” / Zbatimi i projektit zbulon objekte të reja në Parkun Arkeologjik të Finiqit

Objekte të reja të zbuluara gjatë gërmimeve arkeologjike
Objekte të reja të zbuluara gjatë gërmimeve arkeologjike
TIRANË, 22 Shtator / ATSH / Gjatë ditëve të fundit në Finiq të Sarandes u krye edhe monitorimi i dytë i Delegacionit të Komunitetit Evropian në Tiranë lidhur me Projektin MILESTONES të IPA CROSS- BORDER PROGRAMME.
Monitorimi u krye nga Merita Meçe, e cila është External Monitoring Expert e Delegacionit të Komunitetit Evropian, kryetari i bashkisë Finiq, Leonidha Hristo, Drejtori i Drejtorisë Rajonale të Kulturës Kombëtare – Vlorë,  Agim Haxhiraj, ekspertët e jashtëm të dy institucioneve për programin, Sotiri Zarpalas dhe Giorgos Antoniou dhe specialistët e dy institucioneve që zbatojne projektin.
Foto gjatë gërmimit arkeologjik
Foto gjatë gërmimit arkeologjik
DRKK – Vlorë sqaron se punimet e ekspeditës shqiptaro- italiane në Parkun Arkeologjik të Finiqit, të cilat filluan që prej datës 07/09/2015, janë duke vazhduar.
Në krye të këtyre punimeve është  Prof. Shpresa Gjongecaj e Institutit te Arkeologjise dhe Prof. Sandro De Maria e Universitetit te Bolonjës.
Sakaq, ekipi që është duke  vazhduar punën duke gërmuar në sektorë të mëparshëm, ka zbuluar edhe monumente të reja, siç është një ambient në afërsi të murit rrethues jugor, që nga hipotezat e para vlerësohet se ka qenë ambienti i një kishe të shek. te VI  të e.sonë.
/k.m/ /a.kehttp://www.ata.gov.al/milestones-zbatimi-i-projektit-zbulon-objekte-te-reja-ne-parkun-arkeologjik-te-finiqit-315058.html

DRKK Shkodër / Ekspozohen artefaktet dhe asetet arkeologjike të harruara


TIRANË, 22 Shtator / ATSH / Drejtoria Rajonale e Kulturës Kombëtare – Shkodër është duke vazhduar  punën për gjurmimin, evidentimin dhe ekspozimin e artefakteve dhe aseteve arkeologjike të lëna në harresë prej dekadash.
DRKK-Shkodër ka njoftuar se pas vendosjes së mbishkrimit Latin të periudhës antike në lidhje me rindërtimin e mureve të qytetit në shek. I pr.K , mbishkrimi që u vendos në sheshin e rikonstruktuar prane Bashkisë Lezhë, sot specialistët e Shkodrës vendosën mbishkrimin osman të Sulltan Sulejmanit në vendin e vet mbi portën hyrëse të Kështjellës së Lezhës.
Specialistët e DRKK – Shkodër sqarojnë se kjo nismë u realizua nga bashkëpunimi i DRKK Shkodër, Muzeut Etnografik Lezhë dhe Bashkisë Lezhë.
Mbishkrimi bën fjalë për përfundimin e rindërtimit të kështjellës në vitin 1522.
Ky objekt u zbulua nga prof. Frano Prendi gjatë gërmimeve arkeologjike të vitit 1970 dhe që në atë kohë qendronte në Muzeun Etnografik të qytetit të Lezhës.
/k.m/ /a.ke/

Mozaiku i Tiranës / Siti arkeologjik nga më të vizituarit

Mozaiku i Tiranës / Siti arkeologjik nga më të vizituarit

TIRANË, 22 Shtator / ATSH / – Mozaiku i Tiranës, monumenti më i vjetër, monument kulture i kategorisë së I-rë (shpallur me Vendimin Nr. 1886, datë 10/06/1973), është siti arkeologjik më i vizituar i qytetit.
Zbuluar në vitin 1972 gjatë punimeve për ndërtimin e një banese në bllokun Partizani, ky sit është në vëmëndjen dhe përkujdesjen e vazhdueshme të specialistëve të Drejtorisë Rajonale të Kulturës Kombëtare – Durrës dhe Sektorit të Tiranës, të cilët në mbrojtje të trashëgimisë kulturore kanë zhvilluar gjatë ditëve të fundit një proces pastrimi në kuadrin e mirëmbajtjes së objekteve arkeologjike.
DRKK-Durrës thekson se  siti arkeologjik Mozaiku i Tiranës  është nga më të vizituarit në qytetin e Tiranës dhe specialistët do të vazhojnë punën e tyre në çdo kohë e në çdo stinë për t’i dhënë imazhin që i takon këtij siti arkeologjik.
Siti arkeologjik “Mozaiku i Tiranës”
Gërmimet arkeologjike nxorën në dritë një ndërtesë kulti, ku narteksi dhe naosi kanë dysheme të shtruar me mozaikë. Kisha e Tiranës paraqet një ndërtesë me aks gjatësor të orientuar nga veri-lindja që përbëhet nga nje sallë qëndrore (naos) dhe parasallës (pronaos).
Salla qëndrore është e shtruar me mozaikë përfundon me absiden gjysmërrethore në një nivel më të lartë se parasalla.
Ambiente të tjera u gjetën në anën veriore dhe anët e tjera të ndërtesës. Kemi të bëjmë me një ndërtesë të kthyer në një kohë të dytë në kishë, që kuptohet nga krijimi i parasallës, në mozaikun e të cilës ka simbole të kultit si kryqe, peshq e shpendë, ndërsa mozaiku i sallës ka më tepër dekor gjeometrik.
Kështu që kisha mund të datohet si e gjysmës së I të shekullit te IV, kur akoma nuk ishte formuar qartë tipologjia arkitekturale.
Mozaiku i Tiranës për nga ana e ndërtimit, materiali dhe teknika e përdorur i përket artit paleokristian. Mozaiku shtrohej mbi një shtresë që nivelonte kalldrëmin prej zajesh lumi duke përdorur llac gëlqere dhe pluhur tjegullash. Mozaiku i Tiranës është restauruar në vitin 1976.
/k.m/ /a.ke/

20 settembre 2015

Albania – Europe’s Hidden Jewel

Albania Blog Cover Photo
W
When we told our friends and family that we were going to Albania for our summer vacation, they all asked the same question, “why Albania?” After you see these photographs and read this journal, all your questions will be answered.
We found Albania to be a gorgeous jewel of Eastern Europe’s southern riviera.
The lead photograph from our journey is of our daughter Eden. We stopped for chocolate and vanilla ice cream macchiatos at the edge of a cliff-side mountain cafe. Fashionista Eden soaks up sunshine between billowing drapes that reveal a jaw-dropping deep azure sky thousands of feet above straw-colored beach umbrellas. To me, this was the essence of Albania. Pure, beautiful and full of spirit.
After establishing its independence from dictator rule in 1991, the country has now spread her wings to shre the world the hidden gems within. The Albanian riviera was a fabulous highlight of our trip. The views from our drive along the rugged coast south from Vlora to Llogora to Himara were staggering! Most of Albania’s roads are steep, swirly switchbacks – but all reveal magnificent vistas at each hairpin turn. Soaring green mountains drop straight into the Ionian Sea thousands of feet below.
Jonah and Eden went para-gliding off the side of a cliff 2,000 feet above the Iionian Sea – what an adventure of a lifetime for them… yes that is THEM in the photo below…
amazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurick
Eden and I made photo magic together once again against the background of the Llogora National Park coastline.
amazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurick
At the Llogora tourist village, deer ran freely among the guests….amazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurick
I even had time to photograph a wedding while in the Llogora National Park in Albania…
amazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael JurickMore beautiful rugged coastline images…amazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurick
Once we arrived in Himara, the charm of the Albanian riviera had completely taken over. The weather was absolutely pristine with just a hint of soft wispy breezes and 81 degree temps. The crescent cove of the coast anchored both the charming village below and homes that dotted the hillside rising into the mountains. The sun bathed it all in gold.
amazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurick
An extremely rare photo of yours truely, taken by Jonah.amazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurick
On my final evening in Himara, I wandered into the foothills to overlook the town cove and get a sunset view of the coast. I came upon a gorgeous home that was draped in grape vines. Goats roamed their yard. When the mother of the home saw me taking pictures, she invited me inside. Her daughter asked me to sit in the garden and brought me fresh honey (made in their own yard) and wine from the vineyards on their terrace. We were treated to kindness everywhere we went. The poeple of Albania were super nice, helpful and truly wanted to get to know you.
The sun set into the sea and I felt overwhelmed by their kindness and hospitality. In return I took a few photographs of their family to document our brief time together.
amazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurick
The drive from Himara to Sarandë featured another awe-inspiring set of breathtaking views of the southern Albanian riviera. Homes peppered the rocky edges and donkeys shared the winding roads. We stopped for lunch and cappucinos at a gorgeous panoramic cafe and ate fish soup and fresh salads. When we pulled into Sarande, the sun glittered on the colored hotels lining the crescent cove directly across the Greek Island of Corfu.
amazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurick
The penultimate stop on our Albanian adventure took us to the southern tip of the country to a town called Ksmali which featured small islands lining the channel to Greece’s Corfu island. Small rustic fishing boats anchor off the beach. There was color everywhere. We jet-skied, we ate fresh fruit, we enjoyed life. The vibe in the air here in Ksmali was perfect pristine paradise.
amazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurick
On our drive to Berat, we witnessed the most unusual and peculiar thing that ended up being the topic of conversation the entire trip. We saw hundreds of half-completed homes in nearly mint condition. We later learned from the people of Albania that after gaining their independence in 1991, Albanians began to build a home to secure property rights. Those homes are built in phases and until each phase has the funds, it remains incomplete. See the pink house in the photograph below to see what I’m talking about. You will also see how we shared the roads with all types of livestock.
amazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurick
amazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurick
Donkeys and cattle shared the roads throughout the country.
When we arrived in Berat, we were smitten with it’s ancient charm. We explored the Citadel castle in Berat and walked, talked, and laughed until sunset. At sunset, we came to the peak of the castle mount and glanced across the Osumi River tothe Gorica neighborhood, whose houses face those of Mangalemi.
The arched bridge of Gorica, built in 1780, is a beautiful architectural monument constructed to link Gorica with Mangelemi. We then walked along the promenade for a stroll to enjoy summer life among this quaint Albanian town.
The view of the white houses climbing up the hillside to the citadel is one of the best known in Albania and features homes with windows that seem to stand above each other.
This city is the pride of Albanian architecture, and under the protection of UNESCO .I took many different photographs in this city – it was visually striking!
amazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurick
amazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurick
amazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurick
What we found so unique about Albania was it’s deep family roots. Everywhere we went, we experienced family-run businesses. Hotels, inns, restaurants, businesses, shop-keepers, and farmers all had multi-generational family members involved in some part of the business. Everything was organic. With farms everywhere you looked, and fresh seafood at arms length from most restaurants, the food was fresher than you could imagine.
amazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurick
On our drive back north, we stopped in Gjirokastër an ancient hilltop village rich in history. The magically low prices continued to delight us. I stepped into a barber shop for a shave ( I hadn’t shaved once in 9 days on the trip). My beard was thick and Sulo spent 20 minutes shaving my beard with a straight razor. The grand total? $0.75 cents.
amazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurick
Thanks to my little super models who made Albania look even better than it already is!
amazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurickamazing photographs of Albania by top New York   Photographer Michael Jurick
Gal planned the entire trip flawlessly and her tireless effort paid off. Our course was meticulously charted for the most fluid vacation. Thank you Gal – I love you so much for the energy you put into each trip. Thank you Avram and Rita for all that you do to make the trip so fun and fabulous!
If you like these photographs, please leave a comment below and do your self a favor and book a trip to Albania!
Here are some helpful travel recommendations:
Restaurants in Tirana: Era, Villa Amsterdam, Il Gusto Vino & Ristorante Club
Hotel in Tirana: Hotel Rogner
Hotel in Berat: Vila Alexsander, also amazing for dinner
Restaurants in Llogora National Park: Llogora Tourist Village
Hotel in Himara: Rappos Resport

Here’s the latest from theNew York Times who just published a story on how Albania is transformed since breaking free of it’s communist past.

Here’s a great story from the New York Times about the great hiking locations in Albania. http://www.jurick.net/2015/08/abania-europes-undiscovered-jewel/

Search

Translate