21 luglio 2018

BE mbështetje turizmit kulturor si një nga shtyllat e promovimit të vendit

136
TIRANË, 19 korrik /ATSH A.ALLA /- Turizmi kulturor por edhe ai i aventurës kanë rritur vitet e fundit numrin e turistëve të huaj që zgjedhin të vizitojnë vendin tonë.
Agjencia Kombëtare e Turizmit organizoi ditën e sotme në Tiranë një takim informues me operator turistik mbi projektin e mbështetur nga Bashkimi Europian për projekte investuese dhe promovuese në turizëm.
Konkretisht, Bashkimi Europian financon këtë projekt për pesë vende të Ballkanit Perëndimor, një projekt i cili do të ketë një kohëzgjatje tre vjeçare duke dhuruar grante për turizmin, pra duke e shndërruar në një shtyllë të fortë në ekonominë e vendit por dhe të promovimit të Shqipërisë si një aset me vlerë në sytë e turistëve.
Projekti konsiston në dy shtylla kryesore, në turizmin kulturor dhe në turizmin e aventurës si dy nga polet më të rëndësishme në zhvillimin ekonomik dhe promovimin e vendit dhe si një nga risitë e viteve të fundit dhe që po tërheq vëmendjen e turistëve të huaj.
Në një prononcim për Agjencinë Telegrafike Shqiptare zv/ministri i Turizmit dhe Mjedisit, Hajrulla Çeku u shpreh se ” në takimin e sotëm u prezantua një skemë e granteve nga Këshilli Rajonal për Bashkëpunim (RCC) i cili ka të bëj me projekte të bashkëpunimit rajonal në turizëm kryesisht në atë kulturor dhe në turizmin e aventurës si dy nga shtyllat kryesore të cilat kanë një rritje këto vitet e fundit në rajon”.
”Qëllimi është ti nxisë operatorët dhe organizatat të cilat merren me turizmin të bashkohemi për të promovuar rajonin si një destinacion të përbashkët turistik përmes kulturës dhe aventurës”, u shpreh Çeku.
Ai shtoi se ”ky takim i sotëm kishte një interes të madh nga njerëzit të cilët merren me turizëm në Shqipëri dhe ku vitet e fundit po shohim një bashkëpunim të madh të operatorëve turistik në Shqipëri me vendet e rajonit”.
”Turizmi rajonal do të jetë plotësues me përpjekjet tona për ta zhvilluar në Shqipëri i cili do të sjellë impakt në shtrirjen gjithë vjetore të turizmit, shtim të numri të turistëve si dhe një zhvillim ekonomik të vendit. Në këtë mënyrë turizmi na shërben si një kontribues i rëndësishëm i ekonomisë së vendit dhe rritjes së punësimit”, përfundoi zv/ministri Hajrulla Çeku.
Bukurosh Reçi një operator turistik në vend u shpreh se ”kjo nisëm ishte fantastike sepse turizmi kulturor ka një boom të gjerë në gjithë botën dhe veçanërisht në Europë pasi Europa është e pasur shumë me histori dhe trashëgimi kulturore. Nisma e marr nga Bashkimi Europian i shërben Shqipërisë për të krijuar tregun ballanik për turistët e huaj që vizitojnë vende të vogla si Shqipëria për t’i njohur ata me trashëgiminë”. /a.g/
Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
https://ata.gov.al/2018/07/19/be-mbeshtetje-turizmit-kulturor-si-nje-nga-shtyllat-e-promovimit-te-vendit/

Turistë spanjollë vizitojnë pikën turistike të Byshekut

72
TIRANË, 19 korrik/ATSH/ – Një grup turistësh spanjollë vizituan pikën turistike të Byshekut, pranë qytetit të Elbasanit.
Pasi vizituan qytetin dhe vendet e tij historike me në qendër kalanë, objektet kulturore dhe ato të kultit, udhëtuan për në Byshek të shoqëruar nga të rinjtë e “Smile Albania”.
Elbasani dhe zonat rreth tij përbëjnë një zonë të rëndësishme jo vetëm për vlerën ekonomike, por edhe për atë kulturore, historike dhe turistike.
Pika më e afërt turistike me qytetin e Elbasanit, Bysheku aktualisht duket se po rimerr shkëlqimin e dikurshëm të një destinacioni turistik.
Rruga automobilistike që të çon për atje është e riparuar dhe e ka lehtësuar lëvizjen e vizitorëve drejt këtij vendi piktoresk.
Banorët e fshatrave të komunës Shushicë, ku bën pjesë Bysheku, po shfrytëzojnë ardhjet turistike për të tregtuar prodhimet e tyre.
Elbasani ka dhe mjaft monumente të natyrës në periferinë e tij si Llixhat Termale, Gjinari turistik dhe historik, pylli aluvial i Shushicës, liqenet e Dumresë dhe plot vende të tjera interesante.
Një veçori kulturore e tradicionale është dhe mikpritja vendase dhe gatimet e shijshme tradicionale të Elbasanit. /a.g/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
https://ata.gov.al/2018/07/19/foto-turiste-spanjolle-vizitojne-piken-turistike-te-byshekut/

Persona referent në bashki për të identifikuar potencialet e fshatrave

37
TIRANË, 20 Korrik /ATSH-Gjergji Mima/ Çdo bashki duhet të ketë një ose disa persona referentë, të cilët duhet të identifikojë nëse është e mundur për të çuar përpara të gjithë potencialet që ka nevojë të zhvillohen në çdo fshat.
Koordinatorja Kombëtare e Programit ‘100 Fshatra’, Elva Margariti u shpreh sot gjatë takimit mes kryeministrit Rama dhe përfaqësuesve të bashkive se, ‘në takimet që kemi pasur identifikimi i këtyre potencialeve ka sjellë dhe identifikimin e disa projekteve të reja që mund të zhvillohen dhe ka nxjerrë në pah dhe nevojën e një ekipi mbështetës nga ana juaj, i cili kërkohet të ketë një qasje më të afërt me programin që do të thotë që ky është një program që ka në përfshirjen e tij jo vetëm infrastrukturë dhe turizëm por edhe trashëgimi kulturore, mjedis, ruajtje e tij’.
Pra, shtoi ajo, “kërkohet që brenda bashkive të kemi mundësi që të kemi persona të cilët të jenë pikë fokale, pikë komunikimi. Do të doja që në çdo bashki të kishim një person referent, i cili të identifikonte nëse është e mundur që të çojë përpara të gjitha sektorët ose të gjitha potencialet që ka nevojë të zhvillohen në atë fshat. Dhe nëse kjo gjë nuk është e mundur të zhvillohet prej një personi të vetëm të keni të paktën 3-4 persona. Pra të filloni dhe ju të punoni me multi aktorë brenda bashkive tuaja”.
Margariti u shpreh se Akademia do të ndihmojë bashkitë për identifikimin e potencialeve nëpër fshatra.
“Nuk pretendojmë që në çdo bashki te jenë 3-4 aktorë që të jenë të aftë për të çuar përpara plotësisht programin. Rasti konkret i Akademisë do të jetë me siguri një urë e mirë lidhëse për zhvillimin e këtyre dijeve të mëtejshme. Akademia do të vijë në fshatra me një informacion të marrë. Puna që ju keni bërë deri tani që është puna e mbledhjes së informacioneve, të nevojave, të problematikave dhe të projekteve të mundshme është i gjithë informacion që i kalohet Akademisë. Pra ata nuk do të vijnë të hulumtojnë në fshatrat tuaja për të na sjellë të njëjtin rezultat që ne e kemi tashmë. Akademia do të vijë të ndërveprojë me ju. T’ju tregojë sesi ata mendojnë që mund të zhvillohet akoma më tepër ky potencial. Dhe do të vijë mbi të gjitha jo vetëm për të marrë prej fshatit dhe për t’i dhënë një shembull, por mbi të gjitha vjen për t’’iu dhënë një dije që deri diku në disa fshatra mungon”, tha Margariti. /a.g/
Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
https://ata.gov.al/2018/07/20/persona-referent-ne-bashki-per-te-identifikuar-potencialet-e-fshatrave/

18 luglio 2018

Divjaka, atraksion turistik për të mos u humbur kete vere 2018

79
TIRANË, 15 korrik /ATSH/ Parku kombëtar i Divjakës është kthyer në një nga destinacionet më të preferuara për turistët e huaj por edhe ata shqiptarë.
Me një kullë panoramike, varka për të shëtitur vijë ujore përgjatë gjithë parkut, pyllin e gjelbëruar dhe me larmishmëri shpendësh janë disa nga aventurat që nuk duhen humbur kur viziton këtë park të rijetësuar.
Parku Kombëtar Divjakë-Karavasta është një zonë e mbrojtur në zonën bregdetare të Shqipërisë, që përbëhet nga ekosisteme komplekse, shumë të pasura në biodiversitet dhe burime natyrore.
Parku është shpallur si zonë e mbrojtur natyrore për shpendët e ujit, si ligatinë me rëndësi ndërkombëtare sipas Konventës së Ramsarit, që nga viti 1995. /j.p/
Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
https://ata.gov.al/2018/07/15/divjaka-atraksion-turistik-per-te-mos-u-humbur/

Plazhet, tashmë të pajisura me kullat e vrojtimit... PO Roje Bregdetare ka kaq shume te trajnuar????

63
TIRANË, 17 Korrik / ATSH / – Ministria e Turizmit dhe Mjedisit thotë se për herë të parë ka një infrastrukturë kullash vrojtimi në funksion të sigurisë së pushuesve nga Velipoja në Sarandë. Ministria e Turizmit dhe Mjedisit thotë se rrjeti ka ende boshllëqe, por ka ndryshim të madh nga vitet e shkuara dhe është në përmirësim ditë pas dite.
Ministria kujton dobësitë e mëdha të pushtetit vendor në këtë drejtim, pasi ky aspekt është detyrë ligjore e funksion i bashkive.
“Sidoqoftë, nuk ka asnjë justifikim dhe bashkëpunimi me bashkitë për të garantuar një sezon të pastër e të sigurtë po forcohet dita-ditës në terren”, thuhet në postimin e zv.ministrit të Turizmit dhe Mjedisit, Hajrulla Çeku. /j.p/
Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
https://ata.gov.al/2018/07/17/plazhet-tashme-te-pajisura-me-kullat-e-rojes-bregdetare/

Parku Kombëtar i Qafë-Shtamës tërheq vëmendjen e Ambasadës Austriake kete sezon veror 2018

78
TIRANË,17  Korrik / ATSH / – Personeli i Ambasadës Austriake e kaloi fundjavën në natyrën e bukur të Parkut Kombëtar të Qafë-Shtamës. Ata u pritën në hyrje të parkut nga të rinj të “Smile Albania”dhe specialistë të natyrës në Bashkinë e Krujës që prezantuan te vizitorët historikun e këtij parku,vlerat e tij natyrore dhe  kulturore, ato kurative dhe kulinarinë e veçantë të zonës. Ekipi i Ambasadës, shoqëruar nga udhërrëfyes vendas shëtitën në pyjet me pisha të parkut, në shpatet malore, u argëtuan në barin e lëndinave  dhe vlerësuan ujin e  veçantë të kroit të “Nënës Mretneshë”. Në përfundim të piknikut, ata lanë përshtypjet më të mira pranë udhërrëfyesve të Bashkisë Krujë që i shoqëruan.
Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
https://ata.gov.al/2018/07/17/foto-parku-kombetar-i-qafe-shtames-terheq-vemendjen-e-ambasades-austriake/

Fluksi i shumëfishuar i jahteve turistike në Portin e Vlorës, risia e këtij sezoni turistik 2018

79
Vlorë, 17 korrik/ATSH-Harilla Koçi/.- Dy jahte turistike, “Sevanna” dhe “Moonshadow Noa”, u ankoruan të martën në mëngjes në portin e Vlorës, ku qëndruan për disa orë.
Dy mjetet lundruese, njëra prej të cilave me flamur italian, pasojnë dhjetra  “simotra” të tyre që kanë zgjedhur gjatë këtyre javëve Vlorën, si pjesë të itinerareve turistike në Mesdhe.
Gjatë këtij sezoni, numri i jahteve turistike që janë ankoruar në portin e qytetit jugor bregdetar ka shënuar një rritje të dukshme dhe ritmi pritet të jetë edhe më i lartë në javët në vazhdim.
Drejtori i Portit të Vlorës, Adi Malaj, tha për ATSH-në se, përmirësimi i infrastrukturës portuale, asaj të qytetit dhe standardet e duhura të shërbimeve dhe të sigurisë, janë disa nga faktorët që kanë nxitur dhe rritur interesin e turistëve të kësaj kategorie të vijnë në Vlorë, për të kaluar orë pushimi në qytet.
Sipas tij, në axhendën e qëndrimit të turistëve që mbërrijnë në Vlorë me jahte, përfshihen shëtitje në qytet, vizita në objekte dhe vende të ndryshme historike, si edhe frekuentimi i bareve dhe restoranteve, kryesisht përgjatë “Lungomares”, që është tashmë hapësira e preferuar e vizitorëve të huaj.
“Turistëve të huaj që vijnë me jahte në Vlorë, u pëlqen shumë qyteti, veçanërisht pjesa përgjatë bregdetit, Lungomares, u pëlqejnë baret dhe restorantet, por, krahas kësaj i tërheq edhe cilësia e shërbimeve portuale, ku bëjnë pjesë edhe furnizimi me karburant, standardet e sigurisë etj., të cilat përbëjnë kolonën e elementëve që favorizojnë fluksin në rritje të jahteve në Vlorë, duke e shndërruar atë në një risi, ose në një fenomen të sezonit turistik veror 2018”, – tha drejtori Malaj.
Ai veçon ankorimin pak ditë më parë për 5-6 orë në portin e Vlorës, të një jahti superluksoz të përmasave të mëdha, që lundronte me flamur anglez, në bordin e të cilit ndodheshin pjesëtarët e një familjeje sheikësh nga Arabia Saudite, që kishin në rekuizitën e tyre të shoqërimit edhe një helikopter dhe një autoveturë luksoze “Ferrari”.
Duke u ndalur tek ky rast, Malaj nënvizon se tashmë Porti i Vlorës është bërë pjesë e axhendës turistike të Mesdheut, gjë që argumentohet edhe me kërkesat në rritje turistëve të kësaj kategorie që pritet të mbërrijnë në javët në vazhdim.
“Kemi mjaft kërkesa për ankorime të jahteve të tjera nga vende të ndryshme dhe po marrim masa për të ofruar të gjithë shërbimin e nevojshëm, me tarifa të arsyeshme, duke përfshirë edhe standardet e sigurisë, me mjetet zjarrfikëse”, – shtoi ai.
Vetëm gjatë muajit korrik, në kalatat e portit të Vlorës janë ankoruar 30 jahte turistike, ndërkohë që për javët në vijim, nisur edhe nga kërkesat, numri i tyre pritet të 4-5 fishohet.
Aktualisht, Porti i Vlorës vlerësohet konkurrues në rajonin e Mesdheut, për shkak të tarifave të arsyeshmen dhe cilësisë së shërbimeve.
Kjo pritet të reflektohet edhe në të ardhurat e këtij porti, krahasuar me periudha dhe vite paraardhëse.
Një vit më parë, numri i jahteve turistike që prekën kalatat e portit të Vlorës, ishte shumë herë më i ulët. /e.malaj//r.e/
Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
https://ata.gov.al/2018/07/17/fluksi-i-shumefishuar-i-jahteve-turistike-ne-portin-e-vlores-risia-e-ketij-sezoni-turistik/

Projekti “Nivica”, shihen frutet e parë të turizmit në malësinë e Jugut

35
TIRANE,18 Korrik / ATSH / – Vizitorë kuriozë, aventurierë të lartësive, biologë ,arkeologë e gazetarë ngjiten drejt Nivicës, për kuriozitet apo punë shkencore dhe ndeshen me një panoramë krejt tjetër, me rrugë, me njerëz të shumtë që e vizitojnë, me një natyrë të padëmtuar e të mirëkujdesur, pra me një atraksion të vërtetë turistik.
Projekti Nivica, “Nga mali drejt detit”, lindi si një  dëshirë apo ëndërr, e njërit prej djemve të kësaj zone Auron Tare, tashmë i kthyer në një realitet të prekshëm.  Nivica zgjohet me një qendër të rikonceptuar totalisht, si modeli referent, për programin e “100 fshtrave”, nga qeveria Shqiptare, në mandatin e saj të dytë.
Çdo gjë duket se po shkon sipas parashikimeve, dhe niviciotët  janë optimistë se një ditë jeta e tyre mund të ndryshojë, duke ruajtur edhe traditat e tyre mijëravjeçare.
Turistë nga çdo anë kanë filluar të shkelin dhe eksplorojnë zonën, e njohur falë teknologjisë dhe komunikimeve në media, për vlerat dhe natyrën piktoreske, të egër, e cila ofron qetësi dhe kënaqësi të veçantë, e vlefshme për qëndrime 2 – 3 ditore.
Ekipi i fundit që e vizitoi Nivicën ishte ai i arkeologëve  nga Universiteti i Bristolit, universitet, tashmë i njohur për vëmendjen dhe studimet e shpeshta në këtë zonë, si pjesë e një marrëveshjeje me Agjencinë Kombëtare të Bregdetit (AKB-në). Më pas grupi i shkencëtarëve u prit nga kryetari i Bashkisë së Tepelenës, Tërmet Peçi.
Ai i falënderoi në emër të gjithë tepelenasve dhe veçanërisht atyre të Kurveleshit, për kontributin e çmuar që po ofrojnë në fushën e arkeologjisë dhe turizmit, duke iu thënë se ajo është vetëm maja e ajsbergut. Tepelena rezervon mjaft pasuri të tjera në formë vendbanimesh dhe qytetërime antike që ndoshta në të ardhmen e afërt do të jenë synimi për kërkimet e dhe zbulimet e radhës, u shpjegoi Peçi arkeologëve.
Në takim me Peçin ishte dhe një grup gazetarësh  të një prej rrjeteve me të njohura globale informative si National Geographic, të cilët u shprehën  se në përfundim do të ketë një dokumentar  në njohjen e vlerave turistike dhe aseteve kulturore të zonës.
“Tashmë miqtë e çmuar të historisë, arkeologjisë dhe kulturës tonë, po vijojnë hulumtimin e hartës antike në zonë, në kërkim të shtigjeve dhe rrugëve të vjetra, duke u bërë të parët e shekullit të ri pas studiuesit të famshëm britanik, Nicholas Hammond”,  thotë për ATSH-në Auron Tare, drejtor i Përgjithshëm i Agjencisë Kombëtare të Bregdetit.
Nivica, gjithnjë e më shumë po tërheq interes nga vizitorët vendas dhe të huaj. /j.p/
Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
https://ata.gov.al/2018/07/18/projekti-nivica-shihen-frutet-e-pare-te-turizmit-ne-malesine-e-jugut/

12 luglio 2018

Shkodra si nje Kartolinë ne syte e Turistit, kryeqyteti kulturor i Shqipërisë

26
TIRANË, 12 korrik/ATSH/- Fundjavën e kaluar, gjatë një udhëtimi jashtë qytetit, kisha mundësinë të kaloj disa orë në Shkodër, qytetin kryesor në veri të Shqipërisë.
Nuk ishte hera e parë që unë shkoja këtu. Vitin e kaluar, duke u kthyer nga udhëtimi në Mal të Zi, u ndala për të pirë një kafe në Shkodër dhe megjithëse kisha kaluar shumë pak kohë në qendrën historike, u befasova nga bukuria e saj dhe nga fakti që të gjithë këtu udhëtojnë me biçikletë nga njëra anë e qytetit në tjetrën. Fatkeqësisht, edhe në këtë rrethanë kam kaluar disa orë në qytet, por kam në plan të kthehem sa më parë që t’i kushtoj kohën që meriton.
Shkodra është një perlë, një përzierje e arkitekturës veneciane, austro-hungareze dhe natyrisht, ballkanike.
Kështu shkruan gazetarja dhe udhëtarja e njohur italiane, Francesca Masotti, në një artikull të publikuar në blogun e saj “Francesca on the top World”.
Kushdo që vendos të vizitojë Shkodrën duhet detyrimisht të kalojë në të ashtuquajturën Pedonalja. Është një rrugë e gjatë për këmbësorë, emri i së cilës është Rruga Kolë Idromeno (për nder të piktorit të madh shqiptar të lindur këtu), ku ndodhen ndërtesa të vogla me ngjyra (ajo e kuqja në fotografinë e hapjes është absolutisht e preferuar), shumë mirë të ruajtura që janë restorante, dyqane dhe madje edhe muzeu i vetëm fotografik në vend, Muzeun Marubi.
Për ata që nuk ishin në dijeni të historisë së Marubit dhe ishin të interesuar për të mësuar më shumë, këtu janë disa informacione të shkurtra: Pietro Marubbi ishte një artist italian dhe fotograf, i cili u arratis nga Italia për arsye politike dhe erdhi në Shkodër rreth mesit të ‘800-ës. Këtu, në dhomat ku ndodhet muzeu i çmuar, ai themeloi studion e parë të fotografisë në Shqipëri.
Pas një vizite në muze, gjëja më e mirë për të bërë në Shkodër është të kalosh në qendrën historike. Brenda pak metrash, ju mund të admironi ndërtesat kryesore fetare të qytetit, që është Xhamia e Madhe, Kisha Ortodokse dhe Kisha Françeskane.
Një nga karakteristikat kryesore të Shkodrës, si pjesa tjetër e Shqipërisë, është bashkëjetesa e feve, një bashkëjetesë që këtu, ndoshta, është edhe më e dukshme se në pjesën tjetër të vendit: të tre ndërtesat janë aq afër se duhet vetëm disa hapa për të lëvizur nga njëra në tjetrën.
Përveç xhamive, kishave, ndërtesave të braktisura, ndërtesave historike të rikonstruktura, në Shkodër, kam vërejtur grafite interesante të fshehura në rrugët e pasme të qytetit, duke përfshirë veprat e artistit të rrugës Diver Santi dhe punëve të tjera pranë Hostel Wanderers.
Shkodra ka disa pika të forta: përveç se ka një qytet të bukur të vjetër dhe një nga kështjellat më të mëdha në Ballkan, qyteti është shumë afër liqenit me të njëjtin emër, në Mal të Zi dhe është pika fillestare për të eksploruar veriun.
Shpresoj të kthehem së shpejti për një aventurë të re dhe zbavitëse! /k.s//m.m/


Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
https://ata.gov.al/2018/07/12/foto-kartolina-nga-shkodra-kryeqyteti-kulturor-i-shqiperise/

10 luglio 2018

Siguria në plazhe, numër shumë i reduktuar incidentesh deklaroi ministri B.Klosi

53
TIRANË, 9 korrik /ATSH/ “Kemi një numër shumë të reduktuar të humbjes së jetës krahasuar me vjet në plazhe por përsëri një jetë e humbur na rrëzon gjithë atë çfarë ne themi”, deklaroi ministri i Turizmit, Blendi Klosi ndërsa bëri thirrje që të gjithë aktorët që punojnë për rritjen e sigurisë në plazhe të jenë të bashkuar.
“Duhet të jemi të gjithë së bashku atje, së bashku me pushtetin qendror, së bashku me pushtetin lokal, së bashku me vet poseduesit, operatorët turistikë, të cilët duhet të kuptojnë se kjo është një përpjekje që duhet të vijë nga poshtë-lart”, theksoi Klosi.
Ai foli edhe për sistemin shëndetësor të ndërtuar në vite. “Por”, tha ministri, “këtë vit e kemi në perfeksion numrin e qendrave të ndihmës së parë”.
“Kemi 26 pika ambulatore në të gjithë sistemin e plazheve. E kemi ndërtuar dhe për herë të parë, kemi 18 qendra ambulance të cilat përgjigjen në të gjithë zonën bregdetare në harkun kohor të 7-8 maksimuni 10 minuta”, vuri në dukje ministri Klosi. Të gjitha këto përpjekje, theksoi ai, “na bëjnë të mendojmë se sezoni do të vazhdojë të jetë i sukseshmëm me numër të rritur turistësh, por sa më shumë rritet numri i turistëve aq më shumë shtohet përgjegjësia jonë, aq më shumë shtohet përgjegjësia jonë për të pasur mundësi që të kemi një sezon të diversifikuar”. /j.p/
Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
https://ata.gov.al/2018/07/09/siguria-ne-plazhe-numer-shume-i-reduktuar-incidentesh/

Search

Translate