26 marzo 2017

Cuba, Portugal, and Albania Added to Top Adventure Travel Destinations

Adventure Travel Trends Revealed in 2017 Study

(SEATTLE) March 14, 2017 – The Adventure Travel Trade Association (ATTA; www.adventuretravel.biz) is releasing findings this week from its 2017 Industry Snapshot, a comprehensive look at the adventure travel industry through the eyes of adventure travel tour operators. The ATTA has been involved in original and collaborative research for more than a decade as part of its mission of educating and professionalizing the adventure travel industry. Since 2006, the ATTA has invited companies to share anonymous information about their businesses from the previous year.
2017-snapshot-cover
The 2017 Industry Snapshot focuses on trends including information about destinations, activities, and industry business practices. Mid-year, a second Snapshot will be released with an emphasis on the financial perspective on the industry. The Snapshot is offered for free to ATTA members and can be purchased and downloaded by anyone in the travel community.
Example key findings in this year’s report include:
Tours, Activities, and Destinations:
  • The most in-demand adventure activities mentioned were ecotourism, cultural, environmentally sustainable, hiking, and culinary. Also popular for specific regions were cycling and safari activities.
  • Adventure tour operators say destinations receiving interest from adventure travelers are Scandinavia, South America, Southern Africa, and the Mediterranean.
  • Trip types receiving more interest from clients included “shorter duration” and “long haul/overseas” trips, along with “custom itineraries” and “family/multi-generational” trips.
Favored Destinations from the Top Adventure Traveler Source Markets:
North America and Europe continue to lead as the primary source markets for adventure travelers. For North Americans, the United States, Peru, Ecuador, and Canada have been in the top five the past two years. In 2017, however, Cuba made the top five, displacing Italy, a top five destination since 2014.
For Europeans, Italy, Spain, and France receive the most bookings year after year. A surprise for 2017, however, is the appearance a new country among the top five destinations for Europeans: Albania. The spark of interest in Albania is noteworthy, as a spotlight has been on the region since 2014 with AdventureWeek Western Balkans, Balkans-focused AdventureEDU trainings, and the recent AdventureNEXT Balkans industry event.
Destination Benefit:
Tour operators estimate 67 percent of the per guest trip cost remains in the local region, and this is up two percent from 2016. However, they also estimate customers traveling with adventure travel companies spend approximately $142 USD per trip on local handicrafts or souvenirs. This is down three dollars from 2016.
Customer Profile:
  • Couples are the most prevalent group type, making up 37 percent of clients. Eighteen percent of clients are solo travelers, and 19 percent are families. Groups make up 26 percent of guests. Families were up three percent over last year and solo travelers were up one percent.
  • Clients are slightly more likely to be women – 51 percent of clients – than men. This has gone down 2 percent since 2016, when tour operators reported 53 percent women clients.
  • In terms of adventure traveler demographics, the largest group of adventure travel tour operator clients (40 percent) are between the ages of 50-70. The average age of the adventure traveler reported is 47 years old.
The report also reveals details about increased trip prices and average trip price per region as well as feedback on online booking trends and tour operators’ average audiences per marketing channel.
The ATTA Industry Snapshot offers those working in adventure travel with a useful benchmarking tool, and those outside the industry with perspective on the health, outlook, and characteristics of this dynamic industry.
About Adventure Travel Trade Association
Established in 1990, the Adventure Travel Trade Association (ATTA) serves over 1,000 members in 100 countries worldwide. Members predominantly include tour operators, tourism boards, specialty agents and accommodations with a vested interest in the sustainable development of adventure tourism. The ATTA delivers solutions and connections that propel members towards their business goals and the industry toward a responsible and profitable future. Through its regional AdventureConnect and AdventureNEXT events and annual Adventure Travel World Summit and AdventureELEVATE trade conference, the ATTA excels in professional learning, networking and partnering services. With expertise in research, education, adventure travel industry news and promotion, members of the ATTA receive competitive opportunities that help establish them as leaders in adventure tourism.
http://www.adventuretravelnews.com/cuba-portugal-and-albania-added-to-top-adventure-travel-destinations#.WMlqmLHh-Mo.facebook
For more information:

24 marzo 2017

“Kullat e ngujimit”, ruajtëse të meshkujve nga gjakësi, sot destinacione turistike

kulla2TIRANË, 24 Mars / ATSH.N.Lena / – Një ndër to është edhe Kulla e Ngujimit në Theth. Ndodhet  nën këmbët e Bjeshkëve të Namuna dhe  është tipike e kësaj zone dhe e një historie të pa përfunduar akoma.
Një fortesë e ndërtuar në fund të fshatit dhe  fare pranë kishës, rreth 100 m në perëndim të saj, ndodhet kulla e famshme e nguimit e Thethit.
Një kullë e gurtë që ka hyrë dhe ka mbetur në histori si një instrument i çuditshëm gjykimi dhe dënimi. Një kështjellë e gdhendur në gure katrore, me vrima të vogla që përfaqesonin dritare dhe themelet e veta i ka të ngulura në shkëmb.
Ishte banesa e atyre familjeve që për arsye gjakmarrje detyroheshin të mbyllnin  aty meshkujt mbi moshën 14 vjeç.
Vetëm gratë e shtëpisë ishin të lira të dilnin e të punonin pak tokë para kullës.kulla3
Sot kulla është e vizitueshme dhe ndodhet në një zonë me vlera të medha turistike.
Në një bisedë me pronarin e saj, Sokol Koçeku, një mesoburre, ai rrëfen historinë e kullës dhe bëmat e saj.
Ngjarjet e para nga kjo kullë janë një roman më vete dhe duan shumë kohë t’i tregosh, por unë mësova se aty është ngujuar edhe njëri prej 7 shalianëve, Mark Sadiku, që lane nam në Shkodër me bëmën e tyre.
E pyeta Sokolin edhe për mbiemrin e ndryshuar të disa Shalianëve si, Mark, Fran, Marash…të kthyer në mbiemra myslimane si, Sadiku psh. Ai më shpjegoi se në kohën e “Turkies” nuk i lejonin katolikët apo të krishterët të bënin pazarkulla1në Shkodër dhe kështu detyroheshin të ndrronin mbiemrin, por të ruanin fenë.
Kulla e ndërtuar në tri kate, ka hapësira të kufizuara dhe frëngi fare të vogla.
Orenditë janë  të pakta dhe ato më të nevojshmet si sofra, ena e ujit dhe disa shtroje prej lëkurë delje. Sigurisht dhe arma vrastare.
Çdo kat përfaqësonte nivelin e krimit. Kur krimi gjykohej tepër i padrejtë, vrastari vendosej në katin e parë ku ndodhet  një shkëmb i madh guri dhe pak orendi.
Kur krimi gjykohej mesatarisht, vrasësi vendosej në katin e mesëm dhe më i drejti në katin e sipërm. Tamam si në Ferrin e Dantes, sipas gjykimit.
Sot kjo kullë është kthyer në një objekt tepër të vizitueshëm, ku turisti mëson historinë, traditën dhe kodet zakonore të së shkuarës së zonës.
Në vend ndodhen disa kulla nguimi që duhen prezantuar si një destinacion turistik, por dhe duke treguar kujdes ndaj tyre në mirëmbajtje dhe infrastrukturë.
Ato janë pasuri kombëtare dhe duhen vlerësuar si të tilla. /a.ke/
https://www.ata.gov.al/kullat-e-ngujimit-ruajtese-te-meshkujve-nga-gjakesi-sot-destinacione-turistike/

23 marzo 2017

Parku Kombëtar Shebenik-Jabllanicë, më i mirëmbajturi dhe më i vizituari

shebe1TIRANË, 23 Mars / ATSH / – Një ndër parqet kombëtare që është bërë mjaft atraktiv për vizitorët kohët e fundit është ai  Shebenik-Jabllanicë.
Është një vend i thyer me kontraste të forta gjeografike, ku mund të gjesh që nga fushat e blerta, lumenj, shpella deri te lartësitë e maleve me deborë.
Vetëm 19 km në perëndim të Librazhdit, eshte një park nga më të  mirëmbajturit në vendin tone.
I mrekullueshëm në çdo stinë të vitit, por i pakrahasueshëm në dimër, ky park ofron një natyrë thuajse të pashkelur me të gjithë hijeshitë e saj.
Parku ka një sipërfaqe të përgjithshme prej 33 927,66 ha, ku pjesën kryesore e zënë pyjet, pastaj kullotat, tokat bujqësore ato jo prodhuese, shkëmbore, si dhe trojet.
Janë dy lumenj dhe disa burime të vogla ujore që rrjedhin përmes zonës së Parkut me një gjatësi prej 22 km, përfshirë në veri lumin esheb3Qarrishtës që bashkohet me lumin Rrapun dhe në jug lumin e Bushtricës qe bashkohet me lumin Shkumbin. Lumin i Rrapunit bashkohet në dalje të qytetit të Librazhdit me lumin Shkumbin.
Brenda parkut gjenden mbi 14 liqene akullnajore të vogla me bukuri madhështore, të cilat ndodhen në një lartësi mbi 1900 metra mbi nivelin e detit. Parku përmban ahun, bredhin, pishën dhe specie lisi, si dhe lloje të tilla si shelg dhe bredhin evropian argjendi në shpatet veriore të tij.
Pothuajse i panjohur për pjesën më të madhe të vendit, vitet e fundit, Parku Kombëtar i Shebenikut ka nisur të promovohet dhe të nxisë tërheqjen e turistëve. Por, ende në këtë zonë turizmi mbetet në fazat e tij fillestare.
shebeDrejtoria e Zonave të Mbrojtura është kujdesur që të vendosë në të gjithë parkun tabela orientuese për vizitorët, por edhe të shoqërojë çdokënd që ka dëshirë të shijojë mrekullitë e tij.
Parku Kombëtar i Shebenikut ka mjaft monumente natyrore të shpallura apo jo, që mund të vizitohen nga turistët dhe studiuesit.
Ja vlen të përmenden këtu shtëpitë mbi 300 vjeçare të fshatit Llangë, karakteristike të zonës së Dibrës, ndërtuar me mure guri tre apo katërkatëshe. Këto shtëpi kanë tërhequr vëmendjen e vizitorëve e  sidomos të turistëve të huaj.
Kisha e Kosharishtit e ndërtuar në një shpellë në shek. II para erës sonë, duhet të jetë gjithashtu pjesë e guidës nëse doni të vizitoni Parkun Kombëtar të Shebenikut.
Kjo shpellë kishë është e vendosur në një shkëmb në lartesi rreth 70 metra nga niveli i lumit të Qarrishtës ku janë pikturuar Shenjtorja Marishebenik-647x370dhe dishepujt gjatë një ceremonie. Shumë i rëndësishëm fakti që ngjyrat në këto piktura nuk janë zhdukur dhe qëndrojnë ende të gjalla.
Do të gjeni në Shebenik liqenet karstike, liqenin e Fushë Studnës, Vlaskën, Fushën e Dorëzit, Bredhin e Fushë Kuqes, Rrapin e Taksimit, Shkallën e Skënderbeut, Gurrën e Ariut e shumë zona të tjera që presin vëmendjen tuaj.
Moratoriumi i gjuetisë bëri që edhe kafshët e egra të shtohen për t’i dhënë më tepër gjallëri kësaj zone. Gjatë monitorimeve të saj me kamera kurth, Drejtoria Rajonale e Zonave të Mbrojtura ka arritur të fotografojë një sërë kafshësh të egra si, derri i ëgër, ariu, kaprolli, ujku etj.
Shoqata të ndryshme që kanë në fokus aktivitet spotive kohët e fundit po i organizojnë ato në këtë park. Gara të çiklizmit malor, alpinizëm apo ski e kanë bërë tashmë Shebenikun më të njohur dhe me siguri një nga destinacionet e ardhshme më të pëlqyera. /a.ke/
https://www.ata.gov.al/parku-kombetar-shebenik-jabllanice-me-i-mirembajturi-dhe-me-i-vizituari/

Ulza, një aset turistik rajonal që kërkon investime

ulza1TIRANË,23 Mars/ATSH-N.Lena /  Ndodhet vetëm 60 km larg Tiranës dhe ka një natyrë  piktoreske që mund të shfrytëzohet për notim apo banjo dielli në ujrat e liqenit të saj të pastër.
Parku Natyror Rajonal Liqeni Ulëz është një park tepër i vizitueshëm në periudhën e verës. Kjo për natyrën e bukur ku ndërthuren gjelbërimi natyror,uji i liqenit dhe ajri i pastër. Administratoret e këtij parku, punojnë që ta sjellin atë në një atraksion të përhershëm turistik. Së fundmi, pushtetit vendor, Njesia Administrative Ulëz bashkia Mat, me Organizatën
“Miqesia Ulez”, SNVP-në Dibër, AKZM-në, dhe me mbeshtetje të qeverisë Suedeze,u bë e mundur ndërtimi dhe realizimi i tabelës
qëndrore të Parkutulz31Natyrore Rajonal Liqeni Ulëz, me të dhenat kryesore të vlerave turistike, natyrore, historike, kulturore, të biodiversitetit dhe habitateve të veçanta në të gjith zonën.
Zona është shpallur si park rajonal dhe si e tillë vlersohet nga organet drejtuese rajonale.
Parku natyror Rajonal ka nje sipërfaqe prej 4.206 ha, ku pjesën kryesore e zenë sipërfaqet me pyje dhe përfshin dy liqenet, atë të Ulzës dhe të Shkopetit, si zona të rëndësishme për konservimin e biodiversitetit, por gjithashtu edhe potencialin e madh për zhvillimin e ekoturizmit.
Ulëza është një zonë e bukur natyrore por e varfër ekonomikisht, ndaj pushteti vendor por edhe perfaqesuesit  për mbrojtjen dhe zhvillimin e zonave turistike  kanë vendosur që  këtë park rajonal ta prezantojnë dhe promovojnë si aset turistik me vlera të shumta natyrore, kulturore dhe historike. Shumë pranë Tiranës dhe shumë larg investimeve për ta kthyer në një atraksion të vërtetë turistik.
/f.n/
https://www.ata.gov.al/ulza-nje-aset-turistik-rajonal-qe-kerkon-investime/

Itineraret më të bukura shqiptare në 2017-ën

foto e cunaveTIRANE, 23 Mars/ATSH/- Destinacionet më të mira që revista Travel ju sugjeron çdo fillim viti janë përvojat më të veçanta që mund të keni përjetuar, një përvojë që do ta shijoni me të gjitha shqisat, prej larmisë së pashoqe të vendeve të sugjeruara, mënyrave për t`i arritur ato, gjërave që mund të bëni atje dhe ushqimeve që mund të shijoni gjatë këtyre udhëtimeve në zonat lokale ku këto itinerare shtrihen. Edhe nëse për arsye të ndryshme ju nuk do të mund t`i prekni dot nga afër këto vende, vetëm leximi i tyre në përshkrimin e bërë në rubrikën e gjatë “Itineraret më të mira 2017”, do t`ju krijojë ndjesi të papërshkruara!
Nëpër savanat e pafundme të Vjosës
Udhëtim i paharruar përmes trekëndëshit Dëllënjë-Pishë Poro-Delisuf. Hapësirë e pamatë sa të sheh syri. Pyll i dendur me pisha dhe aromë. Brigje të bruzta Vjose. Savana pa fund, thua se je në mes të Afrikës. Det i kaltër e qiell i kthjellët që të mbush shpirtin. 15 kilometra itinerar magjik, që mund ta përshkoni në mënyra nga më të ndryshmet. Është jo më shumë se pesë orë ecje në këmbë, ose e alternuar me kuaj, për më shumë bukuri e ndjesi të papërshkrueshme, që vetëm kalërimi ta jep. Por, nëse doni më shumë adrenalinë, mund t’a përshkoni me motorë 4×4, apo edhe me makina të larta, gjë që do t`i jepte ritëm udhëtimit tuaj, duke e kthyer atë në një safari të vërtetë. Nëse doni të zgjasni këtë tur, ditën tjetër, mund të provoni dy përvoja të tjera po aq ekzaltuese; të përshkoni rrjedhën e Vjosës, nga Ura e Mifolit e deri në grykëderdhje me transport varkash ose nëpërmjet përvojës së paharrueshme të rafting. Pas mbërritjes, mund të zbrisni në bregun e kundërt, që i takon Fierit e që aty të nisni një aventurë të re nëpër Seman; Wind Surf nëpër dallgët e mrekullueshme të Adriatikut.
DSC_0004Turi i Midhjes – Njihuni me mbretëreshën tonë!
Një tur krejt i veçantë në këtë zonë të bukur të Shqipërisë, që në fakt nuk mund ta përjetoni askund tjetër. Sepse nuk do të gjeni në asnjë vend tjetër të Shqipërisë, atë që përbën edhe thelbin e këtij turi; Midhjen e Liqenit të Butrintit. Zakonisht ne e fillojmë turin tonë duke lundruar me varkat tradicionale që përdoren nga fermerët e midhjes e që quhen Sanall (varkë druri), bashkë me një udhërëfyes vendas, i cili do të na udhëheqë nëpër liqen, duke na e pasuruar udhëtimin me historitë dhe gojëdhenat e shumta të zonës. Gjatë udhëtimit do të shohim se si kultivohen midhjet, do të mësojmë më shumë për rritjen e tyre e më pas të lundrojmë drejt një zone më plazh të qetë dhe pamje të gjithë zonës. Pasi qëndrojmë për rreth një orë në këtë vend të lashtësisë e shijojmë qetësinë shekullore që mbretëron tashmë në këtë qytet antik, kthehemi duke ndjekur perëndimin e diellit.
Misteret e Arbërve – Trashëgimi arkeologjike dhe natyrë në Luginën e Drinit
lugina e drinitE jashtëzakonshme është pasuria arkeologjike e trashëguar nga Arbërit mesjetarë! Që në mesin e shek. XIX, udhëtarët dhe dijetarët e huaj u mahnitën me vendbanimet, kishat, varrezat, kostumet e trashëguara pothuajse të pandryshuara e zakonet. U mahnitën sidomos me malet e gjeografinë e vështirë nga ku buronte kjo trashëgimi, por me një bukuri të rrallë natyrore. Gjurmët e Arbërve të lashtë i ndoqën arkeologë e etnografë, misionarë të kulturës dhe klerit deri sa në vitin 1898 u gërmuan edhe varret e para në vendbanimin e Komanit, Dalmacës mesjetare, dhe u krijua koleksioni i parë arkeologjik nga Ati françeskan Shtjefën Gjeçovi, apo ai në Francë në Muzeun e arkeologjisë Nacionale në Saint Germain-en-Laye.
Që atëherë nuk kanë rreshtur kërkimet nga arkeologët shqiptarë, Hëna Spahiu e Skënder Anamali gjatë viteve 1960-1980, për t’iu rikthyer përsëri në 2009-ën nga institucionet kërkimore shqiptare dhe franceze, nën drejtimin e arkeologëve Etleva Nallbani dhe Elvana Metalla. Arkeologë, antropologë, kërkues të ndryshëm shkencorë e restauratorë, nga shumë vende të Evropës, së bashku me studentë të shumtë nga Shqipëria e rajoni, të mbështetur nga banorët e maleve të Dukagjinit, zbulojnë prej vitesh qytetëriminin arbëror, gërmojnë vendbanime dikur të ndritura, por tashmë të braktisura dhe mbuluar nga shkëmbinjtë apo pyjet e dendur. Zbulimet e jashtëzakonshme e rendisin trashëgiminë e Arbërve, ndër popujt e shquar mesjetarë të rajonit, aktorë të rëndësishëm në historinë e Ballkanit dhe Adriatikut. Për të kuptuar, mësuar e prekur, se si kanë jetuar Arbërit, si i ndërtonin qytetet dhe banesat, cili ishte besimi i tyre, si i ndërtonin dhe zbukuronin kishat, si visheshin e stoliseshin, çfarë armësh përdornin, zejet, bujqësinë e blegtorinë si dhe tregtinë e tyre, duhet të ngjitesh në male, tek «foleja e Arbërit», e të lundrosh në lumenjtë ku ata lundruan.
Ju treguam kaq pak për këto vlera të rralla arbërore për shkak se duam t`ju grishim të shijoni prej afër rrëfimet e banorëve, të arkeologëve, të udhërrëfyesve, teksa nxirret nga pluhuri i harresës pjesëz pas pjesëze historia e tyre e mrekullueshme. Të gjithë këtë pasuri arkeologjike të gërshetuar me natyrën e maleve të Dukagjinit dhe ujrat e Drinit, mund t`i vizitoni gjatë tureve të çdo fundjave të muajve korrik e gusht, periudhë e pranisë së arkeologëve në gërmime arkeologjike, njëherazi në dispozicion të vizitorëve.
Puka, parajsa e fshehur e turistëve të aventurës
Puka është një qytet i vogël por me një natyrë të madhe. I rrethuar nga një larmi relievi e pashoqe, rrethi i Pukës për vetë natyrën dhe pozicionin gjeografik që ka, është shumë i përshtatshëm për ture të llojeve të ndryshme, për të gjitha sportet e aventurës si për rally dhe biçikleta, ture ujore në liqene e lumenj, etj. Itinerare të ndryshme mund të kryhen në Malin e Tërbunit , në malin e Munellës, të Krabit etj, si për ecje ashtu edhe për biçikleta apo motorrë. Zhvillimi i një prej edicioneve të Rally Albania në zonat e pashkelura të Pukës, i “çertifikoi” ato si zonat më të përshtatshme për t`u zbuluar nga dashuruesit e aventurave.
ujesjellesi Ali PashesTepelena – Toskëria e bukur
Tepelena ish-rezidenca e parë e Ali Pashe Tepelenës, rezervon aktualisht një diversitet e pasuri ekoturistike, trashëgimi kulturore, trashëgimi etnografike, gjeonatyrore etj. Turizmi malor ai i aventurës, eksplorimi natyrës kanë mjaft përparësi në këtë qytet. Vet terreni i ofron të gjitha, rafting, ecje me kuaj, gjueti etj. Klima e pastër, parqet natyrore, lumi i Vjosës, Kanionet e Bënçës, apo zona e Kurveleshit me vlera ndërkombëtare e bën turizmin këtu mjaft tërheqës dhe të kërkuar. Nuk mund të lëmë pa përmendur vlerat e trashëgimisë kulturore, pra mundësinë që ofrojmë në turizmin kulturor me pasqyrimin dhe identifikimin e disa kalave apo qytezave ilire që i përkasin shek III p.e.s. pa anashkaluar këtu kalanë e Ali Pashës që është quajtur edhe perla e rajonit jugor, Urën Antike Mesjetare, ujësjellësin apo objektet e kultit.
Ballkani është kaq i vogël me biçikletë
S6 (1)A e dashuroni biçikletën? Mjetin e transportit më ekologjik në botë? Po? Atëhere kemi një propozim për ju. Një propozim që në pamje të parë mund të duket i pamundur, por nëse po jua propozojmë, do të thotë që është i mundur sepse fillimisht e kemi provuar vetë këtë nismë e pasi ia dolëm me sukses dhe provuam ndjesi të paharrueshme, vendosëm që t`ua propozojmë edhe juve, për t`ju bërë të provoni të njëjtat ndjesi e ndoshta më të bukura. A keni provuar ndonjëherë të bëni një udhëtim me biçikletë rreth e qark Ballkanit? Është nga përvojat më ekzaltuese që ne kemi provuar gjer më sot. 6 ditë udhëtim i paharrueshëm përmes qytetesh e fshatrash, natyre të bukur e sfida jo të vogla, të cilat do t`u vënë në provë por edhe që do t`u shijojnë pa masë. Udhëtimi fillon në Tiranë duke ndjekur një trajektore Tiranë – Lin – Pogradec – Shën Naum – Liqeni i Ohrit – Ohër – Strugë – Pejë – Bogë – Rrozhajë – Boranë – Plavë – Guci – Vuthaj – Vermosh – Lëpushë – Bajzë – Shkodër – Lezhë – Tiranë. Një itinerar i gjatë që kalon nëpër katër shtete duke ju ofruar jo vetëm për secilin nga një përvojë ndryshe, por një të tillë ndryshe për secilën zonë ku do kaloni. Mikpritje që e gjen në çdo zonë, ushqime të larmishme që tregojnë traditën e veçantë dalluese ku shijet herë përzihen e herë ndahen, një gjeografi e mahnitshme që ndryshon nga kilometri në kilometër, një reliev që herë ngjitet e herë zbret, duke e bërë udhëtimin më ekzaltues. Udhëtimi alternohet me makinë, duke zgjedhur për të përshkuar me biçikletë segmentet më të bukura. Ju, të dashuruarit me biçikletën, mos e humbisni këtë tur të veçantë nëpër trojet më të bukura shqiptare në Ballkan!
Përmes maleve drejt detit, në gjurmët e Skerdilajdit
“Në gjurmët e Skerdilajdit” është një udhëtim sfidues 6-ditor me kuaj që shkel në gjurmët e një prej itinerarëve historikë më interesantë të antikitetit. Turi imiton pjesërisht shtegun e ndjekur prej Skerdilajdit në vitin 229 PK. Skerdilajdi, kunati i mbretëreshës Teuta dhe kryekomandati i ushtrisë së saj udhëtoi nëpër këtë shteg malor me 5000 kalorës për të pushtuar nga toka Kaoninë.
Terreni pjesërisht malor i turit është sfidues, por me panoramë piktoreske që ndryshon pothuajse çdo ditë. Itinerari i kalërimit përshkon më tej luginën e lumit të Kardhiqit , fshatin Zhulat, Borsh i Vjetër, nëpër Qafën e Panjës, Qafën e Rrëmujës, Kalanë e Borshit, etj dhe përfundon në breg të detit buzë plazhit të Borshit, Bunecit e Lukovës, me të njëjtin itinerar në kthim.
13161849_525136151006447_4588265922463220573_oShtigjeve të Shkrelit, me biçikletë
Ky tur gjysmë ditor ju bën të kaloni nga njëra luginë në tjetrën, nga Kelmendi në Shkrel. Duke e lënë rrugën e re të asfaltuar në Rrapsh, ju ngjiteni butësisht në një rrugë shkëmbore 4×4 në drejtim të fshatit Bratosh. Pas vendbanimit të parë Kastrat, ju do të arrini në Bratosh, nga ku mund të shihni fshatin dhe kishën katolike që ndodhet në të. Pas Bratoshit shtegu ngjitet në një rrugë shumë shkëmbore 4×4 për rreth 3 km. Në këtë fazë ose do të shtyni biçikletën tuaj ose do të vini në provë aftësitë tuaja profesionale në ngjitje dhe durimin. Pasi të keni arritur në fshatin Vrith ka një tjetër rrugë të asfaltuar, ku do të pedaloni mbi disa shpate të ngushta deri në fshatin turistik të Razmës, destinacioni përfundimtar i këtij turi.
Kelmendi përmes fshatrave Tamarë – Vukël / Nikç dhe kthim
Ky tur i plotë një ditor nis nga Tamara mbi një rrugë të vjetër të pashtruar deri në fshatrat e thellë të Nikçit dhe Vuklit. Që në fillim të ofron një pamje të mahnitshme: shikimi juaj hapet në një luginë të ngushtë malore, me një lumë të pacënuar që rrjedh në fund të saj dhe me shkëmbinj vertikal sipër. Rruga ju merr me vete dhe shumë shpejt do të mbërrini në Kozhnje. Një pjesë e vogël rruge e asfaltuar rishtazi ju çon menjëherë në pikën më të lartë të këtij turi, në fshatin Vukël me kishën e tij dhe bar-kafenë. Nga këtu ne vazhdojmë mbi zhavorr deri në fund të luginës ku ndodhet Nikçi, të përfshirë nga malet e larta dhe nga disa shtëpi të këndshme, të vjetra. Turi rrethor vazhdon përgjatë luginës para se të arrijnë në kryqëzimin ku kemi lënë për ngjitje rrugën e shkurtër me asfalt. Nga këtu kemi zbritjen drejt Tamarës. Shijoni ajrin dhe qetësinë e kesaj lugine të fsheshur malore./ Revista Travel/
/a.gjonaj/f.n/
https://www.ata.gov.al/itineraret-me-te-bukura-shqiptare-ne-2017-en/

22 marzo 2017

Le Monde: Sharmi i Ballkanit në Alpet Shqiptare

le mondeTIRANË, 22 Mars/ATSH/.- Gazeta franceze “Le Monde” ofron për lexuesit e saj në mbarë botën një reportazh dedikuar bukurive natyrore të Shqipërisë të titulluar: Sharmi i Ballkanit në Alpet Shqiptare (“Le charme des Balkans dans les Alpes albanaises“). Në reportazh flitet për Alpet shqipatre që janë pjesë e Alpeve Dinarike, pjesën e Kelmendit, pamjet e bunkerëve të famshëm gjithandej Shqipërisë, por edhe veshjen e qytetarëve në këtë zonë.
Gazeta e famshme franceze i ka kushtuar një artikull të tërë Alpeve Shqiptare dhe jetës në këtë pjesë të bukur të Shqipërisë.
Bëhet fjalë për një udhëtim të realizuar nga blogu ‘La Balaguere’ në bashkëpunim me gazetën e njohur franceze, “në rajonin më të egër shqiptar, në Alpet Shqiptare” siç shkruan “Le Monde”, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.
Le Monde” ka vizituar edhe Lepushën, vendin e disa qindra shpirtrave, siç e quan shkrimi këtë pjesë
Mirësevini në Alpe!..(’’Bienvenue dans les Alpes !’’),  fjalë këto me të cilat autori nis pjesën e parë të reportazhit të tij, të dymbëdhjetë ditëve të ecjes në veri të Shqipërisë.le monde 1
Në gjashtëdhjetë kilometra nga Shkodra (qytet kryesor i veriut të vendit), kalimi i Leqet e Hotit shënon hyrjen zyrtare në Alpet Shqiptare, kur konturet e tij dredha-dredha të dhurojnë një peizazh që ruhet ende .
“Të gjithë bunkerët janë ndërtuar nga Enver Hoxha për t’i shpëtuar sulmeve të mundshme ose invazionit prej Jugosllavisë. Thonë se ishte shumë paranojak, Enver Hoxha”, vazhdon ky artikull, i cili në fund tregon për një gjyshe e cila e përcjellë ekipin e udhëtarëve dhe qëndron në pragun e derës derisa ekipi largohet e nuk duket më”./PreshevaJonë/k.s/
https://www.ata.gov.al/le-monde-sharmi-i-ballkanit-ne-alpet-shqiptare/

19 marzo 2017

Vit i ngarkuar për turizmin shqiptar

Vit i ngarkuar për turizmin shqiptar

Turizem Lukove


Ky pritet të jetë një vit i ngarkuar për turizmin shqiptar. Nga njëra anë janë zgjedhjet parlamentare, më tej ndikimi nga situata politike nga destinacionet klasike si faktor i jashtëm dhe, në anën tjetër, “testimi” për zbatimin e rregullave të reja, që tashmë kanë nisur. Por, cili do të jetë efekti i pritshëm nga disiplinimi? Drejtoresha e zhvillimit të politikave të turizmit, Sonia Popa jep detaje, si dhe shpjegon “dritëhijet” e këtij procesi.
Nga Elona Bedalli
Standardet e reja që synohen të vendosen në turizëm janë pothuajse të përafërta me ato ndërkombëtare. Certifikimi i guidave të para ka nisur dhe do të vijojë edhe me “disiplinimin” e sektorëve të tjerë. Bëhet fjalë për një proces, i cili do të drejtojë “Destinacionin Shqipëri” drejt cilësisë dhe do të përmirësojë ofertën turistike.
Për biznesin, ky është një hap para, por është i nevojshëm rishikimi i kuadrit ligjor për ta sjellë turizmin në “binarët” e duhur.
Të dhënat tregojnë se aktualisht operojnë rreth 850 struktura akomoduese që do të përfshihen në këtë proces vlerësimi. Për këtë do të angazhohen një numër i mjaftueshëm personash në terren, të cilët do të verifikojnë përmbushjen e standardeve. Gjithashtu do të licencohen rreth 690 agjenci turistike dhe tur-operatorë.
Por, çfarë do të ndodhë tani teksa ka përfunduar përmirësimi i kuadrit ligjor? A do të mund të flasim për zbatimin e tyre të plotë?
Sonia Popa, drejtore e Zhvillimit të Turizmit në Ministri në e Zhvillimit të Ekonomisë, Turizmit, Tregtisë dhe Sipërmarrjes thotë se hyrja në fuqi e ligjit u shoqërua edhe me miratimin e akteve nënligjore (pas periudhës tranzitore), çka e bën të plotë bazën ligjore. Tashmë është bërë certifikimi i guidave të para.
“Ishte një proces i gjatë, por është rezultat i zbatimit të këtij ligji dhe akteve. Ky është një proces që do të vazhdojë.
Guidat e para të certifikuara ishin ato që punonin prej vitesh në terren, por nuk ishin të formalizuara. Kjo ka qenë një veprimtari e parregulluar me ligj, ndërsa tashmë ato janë të përcaktuara dhe të qarta. Udhërrëfyesi turistik është një sektor që ka rëndësi për industrinë, duke qenë se ndikon drejtpërdrejt në imazhin e vendit, me përmirësim apo përkeqësim. Ne i quajmë ata “ambasadorë”, duke qenë se janë kontakti i parë me vizitorët e huaj. Certifikimi i tyre kalon përmes një procesi të gjatë, ku bën pjesë edhe kualifikimi përmes kurrikulave të përcaktuara, me të cilat duhet të plotësohen njohuritë e personave që do të duan të bëjnë këtë profesion. Kemi tre lloj udhërrëfyesish: kombëtar, lokal dhe i destinacioneve të veçanta, që janë të shprehura në udhëzimin e përbashkët të Ministrisë së Zhvillimit Ekonomik, Turizmit, Tregtisë dhe Sipërmarrjes, si dhe asaj të Mirëqenies dhe Rinisë. Në të janë të detajuara kurrikulat që duhet të ndjekin njerëzit që duan të bëjnë këtë profesion”, thotë znj. Popa.
Deri më sot nuk ka pasur një studim të mirëfilltë nga ana e ministrisë, por Shoqata e Guidave (NATGA) ka bërë një studim tregu, sipas së cilës mësohet se nevoja është për më shumë se 500 udhërrëfyes. Kjo shifër mund të ndryshojë, duke qenë se edhe ritmet e rritjes së turizmit janë të tilla.
Pas 156 udhërrëfyesve të parë të certifikuar, parashikohet që do të ketë edhe një thirrje të dytë nga ana e ministrisë, pasi mendohet se ka ende guida që nuk i janë nënshtruar këtij procesi për arsye nga më të ndryshmet, si për shembull mungesa e informacionit.
“Ne parashikojmë që deri në fund të marsit të kemi edhe një thirrje të dytë. Kjo do të testojë guidat për njohuritë e fituara, por edhe që të formalizohen. Ende nuk kemi një shifër të saktë se sa do të jetë grupi i dytë, por kërkesat për aplikime kanë filluar.
I gjithë ky grup do të jetë ai që do të mbajë peshën për këtë vit turistik, por edhe për atë që do të pasojë, pasi certifikimi që ne kemi bërë tani është paraprak. Ai do të shërbejë për të njohur situatën, për ta analizuar, si dhe për të krijuar bazën e të gjitha guidave që janë në terren.
Afati i këtij certifikimi përfundon më 30 shtator 2018 dhe deri atëherë, të gjitha këto guida, por edhe të rinjtë që do të duan të bëhen pjesë, duhet t’u nënshtrohen trajnimeve sipas kurrikulave të përcaktuara. Gjatë kësaj periudhe ministria do të ngrejë një komision, i cili do të bëjë akreditimin e programeve për ata që do të duan të ofrojnë trajnime në këtë drejtim. Mund të ketë të interesuar, por synimi ynë është që ato të jenë në përputhje me programin e përcaktuar dhe standardet, që janë të ngjashme me ato ndërkombëtare dhe të përshtatura për tregun tonë”, sqaron për “Monitor” znj.Popa.
Por, këtë vit, parashikohet fluks në rritje i numrit të turistëve, veçanërisht nga kroçerat. Në datën 20 korrik, Saranda do të presë 5,000 turistë, të cilët do të vijnë me dy anije të mëdha.
A do të jemi ne në gjendje të përballojmë këtë, qoftë edhe përmes guidave?
Për drejtoreshën e Zhvillimit të Turizmit pranë Ministrisë së Zhvillimit të Ekonomisë, Turizmit, Tregtisë dhe Sipërmarrjes është i konfirmuar fakti se do të ketë një numër më të lartë të turistëve të huaj, kryesisht në Sarandë përmes kroçerave dhe kjo do të kërkojë marrjen e masave nga të gjithë aktorët, qendrorë dhe vendorë.
“Vetëm përmes një koordinimi të mirë të guidave, agjencive, tur-operatorëve dhe pushtetit lokal mund të arrihet që të përballohet fluksi. Është shumë e rëndësishme që të gjithë aktorët të kuptojnë se ne në treg duhet të nxjerrim vetëm guida të certifikuara. Natyrisht që do të ketë vështirësi, por ne besojmë se ky sezon, por edhe ai i ardhshmi do të përballohen me sukses. Duhet të theksohet se ky nuk është vetëm një profesion iu cili siguron të ardhura, por ka të bëjë me prezantimin e kulturës së vendit përballë të huajve dhe kulturave të tyre”, thotë drejtoresha e Zhvillimit të Turizmit.
Hotelet, licencim sa i shpejtë pasi nis inspektimi
Menjëherë pas hyrjes në fuqi të akteve të ligjit të ri “Për turizmin”, lindi edhe detyrimi për marrjen e licencave nga ana e agjencive turistike dhe tur-operatorëve për ushtrimin e veprimtarisë. Edhe pse nuk ka një afat në lidhje me kohën e licencimit, drejtoresha e Zhvillimit të Turizmit thotë se duhet bërë sa më shpejt pasi do të nisë nga puna Inspektorati.
“Për tur-operatorët dhe agjencitë turistike nuk ka një afat për licencimin e tyre për ushtrimin e veprimtarisë, gjë e cila është duke u zbatuar. Kjo është një licencë e përhershme dhe nuk është e nevojshme që të rinovohet, sikundër është parashikuar në rastin e guidave (një herë në dy vjet) apo në atë të klasifikimit të hoteleve (një herë në katër vjet). Çdo subjekt i ri që do të hapet në këtë fushë, do të duhet të pajisjet pranë QKB-së me një licencë. Megjithatë, licencimi duhet të bëhet sa më shpejt, pasi Inspektorati do të jetë struktura që do të bëjë kontrolle të vazhdueshme dhe do të shikojë nëse veprimtaria bëhet kundrejt rregullave të përcaktuara. Në rastet kur do të evidentohet se mungon licenca, aktiviteti do të mbyllet.
Aktualisht Inspektorati i Turizmit është ngritur dhe është në fazën e plotësimit të strukturës. Do të jetë pjesë përbërëse e Inspektoratit të Tregut, që është njësia qendrore.
“Ne jemi duke punuar edhe për strukturat akomoduese, për të cilat po testohet një sistem online, ku do të aplikohet për klasifikimin. Do të ketë një grup njerëzish profesionistë, të cilët do të trajnohen në terren për të bërë verifikimin në terren të këtyre njësive akomoduese, si dhe për të raportuar te Drejtoria e Standardizimit. Pas kësaj dhe marrjes së dokumentacionit të nevojshëm do të vendoset se cili do të jetë niveli i klasifikimit. Problemi nuk qëndron vetëm te vendosja e yjeve, por te fakti sesa subjekti do të jetë në gjendje për ta mbajtur këtë standard. Inspektorati do të jetë ai që do të kontrollojë gjatë harkut kohor të katër viteve (afati i klasifikimit) mbi cilësinë dhe ruajtjen e standardeve, kjo për vetë faktin se aktiviteti hotelerik mund të ndodhë që të zhvlerësohet. Kërkohen investime të vazhdueshme që të ruhet cilësia e shërbimeve, por edhe gjendja fizike e njësisë akomoduese. Një detyrë tjetër e Inspektoratit do të jetë edhe trajtimi i ankimeve që do të bëhen nga ana e turistëve apo vizitorëve”, tha znj.Popa.
Biznesi: I nevojshëm rishikimi i kuadrit ligjor
Informaliteti i lartë është ai që po e mban ende “peng” industrinë e turizmit. Përfaqësuesit e këtij sektori shpresojnë se me nisjen e zbatimit të standardeve të përcaktuara nga kuadri i ri ligjor të mund të zhvillohet ky sektor jetik për ekonominë.
Për Shoqatën Shqiptare të Tur-operatorëve dhe Agjencive Turistike (ATOA), certifikimi i guidave është një hap i bërë përpara për të disiplinuar tregun, por mbetet ende i nevojshëm rishikimi i kuadrit ligjor për të sjellë në standarde turizmin shqiptar.
Më herët, kjo shoqatë i ka kërkuar ministrisë përmes një letre që të ndërhyjë në kuadër për të eliminuar burokracitë në ushtrimin e aktivitetit. Për drejtuesit e ATOA-s, ligji që është në fuqi ndoshta mund japë një efekt fillestar, por duhet të rishikohet me qëllim që të jemi më konkurrues me rajonin.
Ata nënvizojnë disa argumente, si dhe bëjnë disa propozime.
“Nuk ka një ndarje të saktë në kriteret për licencim mes një tur-operatori dhe një agjencie udhëtimi. Ndarja që ofron ligji përqendrohet më shumë në përshkrimin e punës që ofron secili subjekt dhe aspak në kushtet e diferencuara që duhet të plotësojnë për licencim. Sipas ligjit, ndarja e vetme është diferenca në sipërfaqen e ambientit të punës, element ky shumë më pak i rëndësishëm në shërbimin që ofrohet. Për këtë arsye propozohet që:
Të gjendet mundësia e përfshirjes në rregullore të sigurimit të detyrueshëm ndaj vlerës prej 50,000 euro për tur-operatorët ‘incoming’.
Numri minimal i punonjësve të një tur-operatori të jetë katër.
Të hiqet detyrimi ligjor që administratori i një kompanie të jetë i detyruar të pajiset me një diplomë universitare të nivelit të parë në turizëm. E konsiderojmë të panevojshëm këtë fakt, aq më tepër për kompani, të cilat kanë vite që operojnë në treg dhe kanë kontribuar në ngritjen dhe ofrimin e standardeve në këtë sektor.
Tur-operatorët apo edhe agjencitë turistike që operojnë në treg prej minimalisht pesë vitesh, pa ndërprerje me të njëjtin administrator, të mund të pajisen me licencën përkatëse pa pasur nevojë për dokumente apo testime shtesë, por duke konsideruar këtë përvojë pune si ekuivalent i diplomës së kërkuar për administratorin, që njihet edhe si drejtues teknik në të njëjtën kohë.
Në rastet kur tur-operatori ose agjencia turistike ka më pak se pesë vite në treg, administratori/drejtuesi teknik që nuk ka diplomën përkatëse, t’i nënshtrohet një provimi për të marrë një certifikatë të tillë. Për ata administrator/drejtues teknik që do të donin të ndiqnin edhe një kurs përpara dhënies së këtij provimi, do të ishte mirë të ofrohej një kurs i tillë intensive disa ditor”, thuhet në argumentimin e shoqatës.
Aspekti më i vështirë për t’u zbatuar në terren konsiderohet fakti se do të duhet kohë për të ngritur të gjitha strukturat e duhura.
Koha e “disiplinimit”
Rregullat e reja vendosin standarde që përmirësojnë ofrimin e shërbimit në këta tre sektorë, në disa aspekte:
Së pari, ofrohet një shërbim më cilësor për turistët, si për shembull për udhërrëfyesit kërkohet formim profesional në fushën përkatëse që operojnë, zotërimi i mirë i gjuhës së huaj. Ndërsa për strukturat akomoduese, sistemi i klasifikimit nëpërmjet kritereve të detyrueshme dhe atyre me zgjedhje synon nxitjen e strukturave akomoduese për përmirësimin e shërbimit të ofruar.
Së dyti, formalizohet tregu, pasi do të kemi të dhëna të sakta mbi sipërmarrësit që operojnë në treg. Kështu për udhërrëfyesit, edhe për ata që veprojnë në mënyrë të pavarur nga ndonjë operator turistik, kërkohet regjistrimi i tyre tregtar dhe nënshkrimi i një kontrate me grupin turistik që do të shoqërojë.
Së treti, nëpërmjet rregullave të reja ka mbrojtje më të mirë të konsumatorit. Ndër të tjera, rregulloret parashikojnë kushtet kontraktuale që duhet t’i bëhen të njohura konsumatorit, operatorët turistikë detyrohen të sigurohen për përgjegjësinë ndaj palëve të treta. Lidhur me sektorin e hotelerisë, nëpërmjet sistemit të klasifikimit të bazuar në atë të përdorur në vende të tjera europiane, bujtësit e kanë më të lehtë të identifikojnë cilësinë e shërbimit që kërkojnë të marrin dhe të mbeten të kënaqur për çmimin që paguajnë. Konkretisht, një hotel me 5 yje do të ofrojë shërbime që i përgjigjen këtij standardi, i cili do të jetë i njëjtë me shërbimin e ofruar nga një hotel me 5 yje në vendet e Bashkimit Europian.
Së fundmi, krijohet një klimë e konkurrencës së ndershme midis sipërmarrësve turistikë, një konkurrencë cilësore, mbi standarde transparente dhe të njohura nga të gjithë operatorët e tregut.
Për sa u përket kostove për biznesin, ato janë parashikuar të jenë minimale. Kriteret e detyrueshme që duhet të plotësojnë sipërmarrësit janë përcaktuar, duke marrë në konsideratë edhe kostot që do të kishte për biznesin. Janë vendosur kritere që janë konsideruar të domosdoshme për ruajtjen e cilësisë së shërbimit, sigurinë e turistëve dhe krijimin e disa standardeve minimale në turizëm. Kështu, kur janë përcaktuar kriteret e detyrueshme dhe ato me zgjedhje për klasifikimin e hoteleve, një nga faktorët e marrë parasysh janë kostot potenciale për përmbushjen e tyre. Për njësitë akomoduese që kërkojnë një nivel klasifikimi që tregon se ofrohet një shërbim më luksoz, natyrisht kostot e përmbushjes së këtyre kritereve janë më të larta.
Tarifat administrative për shqyrtimin e aplikimeve janë minimale. Për strukturat akomoduese ka një tarifë aplikimi simbolike prej 100 lekësh dhe tarifë të verifikimit në terren, e cila është përcaktuar sipas kategorisë së strukturës akomoduese, përfshi kapacitetin e saj. Për financimin e procesit për herë të parë, krahas mbulimit të kostos nga tarifat që do të paguhen nga subjektet, kemi kërkuar edhe asistencën e donatorëve të huaj për të na mbështetur në këtë proces të rëndësishëm për turizmin shqiptar.
Si do zgjidhen verifikuesit
Ministria e Zhvillimit Ekonomik, Turizimit, Tregtisë dhe Sipërmarrjes ka hapur tashmë thirrjen për përzgjedhjen e personave që do të bëjnë verifikimin në terren të strukturave akomoduese duke e krahasuar atë me vetëdeklarimin e bërë nga sipërmarrësi turistik.
Kriteret e përzgjedhjes që duhet të plotësojnë verifikuesit janë të ndara në dy aspekte ku së pari është eksperienca e tyre në të kaluarën e lidhur gjithmonë me turizmin dhe së dyti arsimimi i nevojshëm.
Të interesuarit që do të trajnohen për të verifikuar strukturat akomoduese duhet të dorëzojnë dokumentat e tyre deri më datën 6 mars.
Në të njëjtën thirrje jepen edhe detajet për mënyrën sesi do të bëhet kategorizimi i hoteleve.
Hapi i parë i këtij procesi është plotësimi në Regjistrin elektronik të Strukturave Akomoduese i formularit të vetë-deklarimit për klasifikimin e strukturës së tyre akomoduese dhe pajisjen e tyre me certifikatë klasifikimi.
Hapi i dytë i procesit të klasifikimit është verifikimi në terren i të dhënave të vetë-deklaruara nga sipërmarrësi turistik.
Hapi i tretë i procesit të klasifikimit është shqyrtimi i dokumentacionit dhe vendosja e nivelit të klasifikimit nga Komisioni i Standardizimit.
http://www.monitor.al/vit-ngarkuar-per-turizmin-shqiptar/

Search

Translate