31 luglio 2016

Siti arkeologjik i Antigonesë bëhet i vizitueshëm për turistët kete sezon veror 2016

29 KORRIK 2016 - 18:01 

Kanë përfunduar punimet e Misionit Arkeologjik italo-shqiptar në Hadrianopolis dhe Luginën e Drinos. Bashkëdrejtues të këtij misioni kanë qenë Prof.Roberto Perna i Universitetit të Maceratës, si dhe Prof. Dhimiter Condi i Institutit të Arkeologjisë.

Objektiv i kërkimeve gjatë këtij viti, ka qenë kompletimi i ndërhyrjeve me karakter stratigrafik të nisura gjashtë vjet më parë dhe që vijuan deri vitin e kaluar në zonën e Teatrit të Hadrianopolit.

 Aktivitetit të gërmimit, ju bashkangjit edhe ai i restaurimit me vazhdimësi të punimeve të nisura në vitet e shkuara, që lidhen me strukturat e zbuluara gjatë gërmimeve.

Me qëllim përcaktimin sa më të saktë të perimetrit të qytetit antik dhe për një plan më adekuat mbrojtjeje dhe valorizimi, u vazhdua bashkëpunimi me Universitetin e Kamerinos në realizimin e kërkimeve gjeofizike në zonën urbane.

Me interes kanë qenë edhe aktivitetet e lidhura me realizimin e Hartës Arkeologjike, duke përdorur sistemin GPS në evidentimin e siteve të reja në lugine.Është punuar në kontrollin e disa siteve të lidhur me fortifikimet e karakterit urban dhe protourban tashmë të njohura dhe të botuara në volumin Hadrianopolis II. Objektivi final i punimeve, ka qenë edhe këtë vit, mbrojtja dhe vlerësimi turistik përmes vazhdimësisë së aktiviteteve që kanë qëllim, realizimin e Planit të Parkut Arkeologjik të Antigonesë dhe Hadrianopolisit, si dhe të Lugines së Drinos. Pikërisht për këtë u programua edhe organizimi i prezantimit të Guidës së re Turistike për sitet e Antigonesë, Hadrianopolis dhe Gjirokastrës si dhe vendosja e Paneleve informuese”, u shpreh Arkeologu i njohur italian Perna.

Sipas arkeologut shqiptar Dhimitër Condi, gjithcka u realizua si bashkëpunim midis Universitetit të Maceratës në Itali, Drejtorisë Rajonale të Kulturës Kombëtare dhe Institutit të Arkeologjisë në Tiranë.

Ky projekt hedh hapin e parë në ndërkombëtarizimin e titujve të studimit në Universitetin e Gjirokastrës që lidhen direkt me integrimin europian të programeve studimore, kërkimore dhe të punesimit.

Redaksia Online
(M.Ç/shqiptarja.com http://shqiptarja.com/m/kulture/siti-arkeologjik-i-antigonese-behet-i-vizitueshem-per-turistet-368114.html

VIJA BREGDETARE, Gjiknuri: Investimet përmirësojnë ndjeshëm furnizimin me energji

himaraTIRANË, 31 Korrik /ATSH- I. Vata/ – Ministri i Energjisë dhe Industrisë, Damian Gjiknuri, shoqëruar nga administratori i Operatorit të Shpërndarjes, Adrian Çela dhe kryebashkiaku i Himarës, Jorgo Goro, ndoqën nga afër masat e marra për garantimin e furnizimit gjatë sezonit turistik në vijën bregdetare, thuhet sot në një deklaratë për mediat nga OSHEE.
Ministri Gjiknuri deklaroi se në sajë të investimeve të kryera, këtë vit ka ndryshuar ndjeshëm cilësia e furnizimit, çka pohohet nga banorët e zonës dhe pushuesit.
“Jugu ka qenë një nga zonat më problematike  përsa i takon furnizimit me energji, sidomos gjatë verës kur rritej dhe konsumi i energjisë për shkak të turizmit, ndërprerjet kanë qenë të shpeshta, por dhe cilësia e furnizimit apo niveli i tensionit kanë qenë skandaloze. Vitet e fundit, por sidomos vitin e fundit, janë kryer investime që tregojnë dukshëm ndryshimin e realiteteve, cilësia e furnizimit ka ndryshuar rrënjësisht”, u shpreh Gjiknuri.
Ministri Gjiknuri ka përmendur disa investime të kryera në zonën bregdetare të jugut, investimin e rëndësishëm të Unazës së Jugut, e cila hyri këtë vit në funksionim, si dhe vendosjen për herë të parë në punë të një nenstacioni të lëvizshëm në Himarë, që bën konvertimin e kësaj rryme për nivelin e tensionit të ulët për qytetarët.
Gjiknuri në fjalën e tij theksoi se ditët e fundit po shqyrtohet oferta për 2 nenstacione të reja të Himarës  dhe Orikumit, që do të jenë investime permanente që do të kompletojnë gjithë pjesën e jugut nga Vlora në Sarandë. “Kemi filluar procesin e përgatitjes së tenderit për investimet që do bëhen në pjesën tjetër të jugut, një pjesë nga Kooperacioni Italian dhe një pjesë e fondit nga OSHEE dhe deri vitin tjetër do kemi mundësi që i gjithë Jugu të ketë një cilësi furnizimi njësoj si qytetet e tjera të Shqipërisë”.
Ndërsa administratori i kompanisë OSHEE, Adrian Cela, nënvizoi në fjalën e tij disa prej investimeve të përfunduara në zonën e Jugut, sic janë nënstacioni mobile që do të qëndrojë permanent deri në vitin 2017 derisa të hyjë në punë nstacioni i ri 110-20 me fondet e Kfw. /a.ke/
http://www.ata.gov.al/vija-bregdetare-gjiknuri-investimet-permiresojne-ndjeshem-furnizimin-me-energji/

Shqiperia eshte bere keto dite meta per 30 mijë pushues nga Kosova dhe Maqedonia

fluksssTIRANE, 30 Korrik/ATSH/- Fluks i madh i turistëve ka përfshirë shtetin shqiptar ku raportohet se rreth 30 mijë shqiptarë të Kosovës dhe Maqedonisë kanë kaluar pikën e kalimit kufitarë Morinë.
Ky numër i madh i turistëve të cilët po shkojnë për të kaluar pushimet në bregdetin shqiptar  nuk është shoqëruar me orë pritje apo incidente të tjera pasi autoritetet e të dyjave palëve kanë punuar me kapacitete të plota.
Sipas të dhënave në pikës së kalimit kufitar të Morinës, gjatë javës të lënë pas, 30 mijë shtetas kanë kaluar në doganën e Morinës për të kaluar fundjavën në Shqipëri.
Ndërkohë, sipas statistikave të policisë në Shqipëri gjatë muajit korrik, kanë hyrë në vendin tonë 450 mijë shtetas nga Maqedonia dhe Kosova. Mesatarisht sipas uniformave blu kalojnë pikën kufitare rreth 17 mijë vizitorë në ditë.
/a.g/
http://www.ata.gov.al/30-mije-persona-nga-kosova-dhe-maqedonia-zgjedhin-shqiperine-per-pushime/

28 luglio 2016

40 Rare Albanian Flags Exposed in a Museum, 40 flamujt e rrallë shqiptarë në një muzedhtg
....NGA FATMIRA NIKOLLI
Një muze privat për flamujt e rrallë shqiptarë është propozimi i koleksionistit Shpëtim Sala, i cili prej një kohe të gjatë i është kushtuar mbledhjes së relikeve të shumëllojshme. Muzeu pritet të ketë 40 flamuj që datojnë nga viti 1905 deri më 1944, të ruajtur nga familja Sala e Toptani.
Veç tyre, në muze do të ekspozohen edhe objekte të tjera si ballë arke me gdhendje shqiponje, qëndisma me shqiponjë, si dhe objekte të tjera që datojnë që nga shek. XVIII. Sala vëren se një pjesë e madhe e tyre përfaqësojnë rrugëtimin nëpër shekuj të flamurit kombëtar shqiptar.
Ndonëse ende nuk është zgjedhur vendi i muzeut, koleksionisti thotë se, “jemi në një kërkim të një ambienti të përshtatshëm, i cili pasqyron edhe vlerat e këtij muzeu, si i pari muze privat mbi flamurin në Shqipëri”.
– Sa flamuj do keni në muze?Në muze do të kemi rreth 40 flamuj.
– Cilët janë këta flamuj, në cilat ngjarje historike kanë qenë?Flamujt datojnë nga viti 1905 e deri në vitin 1944. Ato janë shpalosur në ngjarje të ndryshme përkujtimore, mes të cilëve po përmend flamurin e vitit 1905, i cili ka marrë pjesë në kryengritjet në veri të Shqipërisë, flamurin e klubit “Gjuha Shqipe”, Shkodër të vitit 1910 si edhe flamurin e realizuar në vitin 1908 nga Shoqëria “Besa Besë”, ardhur nga Amerika në Korçë. Ky flamur ka marrë pjesë në lëvizjet kryengritëse të Korçës.
– Cila është historia pas tyre? Ku janë ruajtur dhe nga kush?Një pjesë e tyre janë ruajtur nëpër familje si: familja Sala, familja Toptani, etj.
– Ku mendoni ta hapni muzeun?Për momentin nuk e kemi zgjedhur akoma përfundimisht vendin. Jemi në një kërkim të një ambienti të përshtatshëm, i cili pasqyron dhe vlerat e këtij muzeu, si i pari muze privat mbi flamurin në Shqipëri.
– Cila është sipas jush vlera monetare e tyre?Për sa i përket kësaj pyetjeje, më vjen keq sepse nuk mund të japim një informacion të saktë sepse as regjistrimi i tyre në QKIPK nuk ka përfunduar akoma. Megjithatë, dimë të themi siç edhe kuptohet se vlera e këtij koleksioni është tepër e madhe dhe e pazëvendësueshme.
– Cili është flamuri më i vjetër, i cilit vit?Flamuri më i vjetër është një flamur i kryengritjeve në zonën e veriut të Shkodrës, i vitit 1905.
– Në tërësi, këta flamuj kur datojnë? Më të hershmit cilët janë?Flamujt datojnë nga viti 1905 deri në vitin 1944. Përveç flamujve, muzeu do përqendrohet edhe në larmishmëri materialesh të rëndësishme historike, që mbështesin rrugëtimin e flamurit nëpër shekuj. Përveç këtyre, do përfshihen edhe objekte të tjera, si p.sh. ballë arke me gdhendje shqiponje, qëndisma me shqiponjë, si dhe objekte të tjera që datojnë që nga shek. XVIII.
– A ka ndonjë prej flamujve që përbëjnë një lloj zbulimi historik, ose i japin tjetër informacion historisë?Një pjesë e madhe e tyre përfaqësojnë rrugëtimin nëpër shekuj të flamurit kombëtar shqiptar.
-Ne çfarë gjendjeje fizike janë? A kanë nevojë për restaurim?Flamujt janë përgjithësisht në gjendje të mirë fizike, por përsëri kanë nevojë për konservim dhe restaurim.
– A e keni koleksionin tuaj të regjistruar, të certifikuar?Pra, a e keni të deklaruar në QKIPK? Momentalisht jemi në proces certifikimi. Nuk e kemi përfunduar akoma regjistrimin në QKIPK.
(el.sp/Gazeta Shqiptare/BalkanWeb)

 • 40 Rare Albanian Flags Exposed in a Museum

 • July 28, 2016
 • Some 40 rare Albanian flags will soon be exposed in a private museum. Those flags date from 1905 until 1944 and are a property of the collector Shpetim Sala, an individual dedicated since a long-time to the collection of a multitude of relics. The majority of those flags have been preserved by different families, like Sala and Toptani. A number of different objects will also be exposed in this museum, like the frontal piece of a coffer with a carved eagle, needlework with an eagle and other objects that date since the 15th siècle.
  According to the collector, Sala a large part of objects illustrate the path crossed by the Albanian national flag during many centuries. He said that the private museum has not yet been selected due to the specific requirement for a premise that reflects this museum’s values. 

Sitet arkeologjike në kryeqytet pa Ciceron Në fundjavë orare zyrtare për vizitorët 9.00-17.00

25 korrik 2016 14:52
Megjithëse jemi në pikun e sezonit turistik, një pjesë e siteve arkeologjike në Tiranë,  janë pa ciceronë, dhe as fletpalosje informuese. Ndërsa xhirimi për kronika informuese lidhur me vizitueshmërinë në Muzeun Historik Kombëtar është i pamundur, pasi leja nga drejtuesit e muzeut, ka kaluar tek Ministria e Kulturës.. http://www.abcnews.al/lajme/kulture/4/72981

Vlahutin vizitë në Tropojë dhe Kukësin e traditave, turizmi nisma projektesh mbështetëse nga BE

 • 13886276_1043918539011282_1554166796911810465_n.jpg
 • 13631493_1043918309011305_1120250385797354538_n.jpg
 • 13882281_1043918289011307_1302114399922336722_n.jpg
 • 13882090_1043918279011308_6542428024730745449_n.jpg
 • 13879177_1043918075677995_2810262493821320860_n.jpg
 • 13882538_1043917869011349_5501233160159743934_n.jpg
 • 13680669_1043917795678023_5762194534283335395_n.jpg
 • 13754531_1043917662344703_1284816400049986437_n.jpg
 • 13876555_1043917552344714_1791155825803469487_n.jpg
 • 13886882_1043917495678053_6145260722592120837_n.jpg
 • 13659102_1043917315678071_8413707294959762342_n.jpg
 • 13879197_1043917205678082_4192026761411615037_n.jpg
 • 13782247_1043917172344752_7829811529510420732_n.jpg
 • 13882496_1043917055678097_4414248186334913587_n.jpg
 • 13680832_1043916855678117_6236653823334768458_n.jpg
 • 13882090_1043918279011308_6542428024730745449_n-1.jpg
13680832_1043916855678117_6236653823334768458_nTIRANE, 28 Korrik/ATSH/- Ambasadorja e Bashkimit Evropian në Shqipëri,  Romana Vlahutin zhvilloi një vizitë në Tropojë dhe në Kukës.
Në fotot e publikuara në facebook nga qendra e Informimit të BE-së, spikat veçanërisht lundrimi në liqenin Komanit dhe mbresat që la ky peizazh përrallor.
Gjatë vizitës, diplomatja evropiane u prit në takim edhe kryebashkiaku  Kukësit Bashkim Shehu dhe ai i Tropojës, Besnik Dushaj.
Vlahutin vlerësoi  dhe ndikimin e dy projekteve të financuara nga Bashkimi Evropian, konkretisht “EcoNord” dhe “Living on the Border” të cilët zbatohen në veri të vendit. Diskutimet me të rinjtë dhe shoqërinë civile u fokusuan mbi nevojat dhe mundësitë lidhur me mjedisin, turizmin, kulturën, infrastrukturën, bujqësinë, arsimimin dhe bashkëpunimin ndërkufitar.13886882_1043917495678053_6145260722592120837_n
Në Tropojë, Ambasadorja Vlahutin  vizitoi  muzeun e qytetit, ku rindërtimi i strukturave dhe pajisjet janë financuar nga Bashkimi Evropian, si dhe shkollën “Ali Prodrimja” në qytetin e Bajram Currit ku janë zhvilluar disa aktivitete për ndërgjegjësimin e publikut mbi çështjet mjedisore në kuadër të “Rrjetit të Eko-shkollave të Rajonit të Kukësit “.
Aktivitetet në fjalë organizohen në kuadër të projektit të financuar nga Bashkimi Evropian “Rritja e kapaciteteve të OSHC-ve në veri të Shqipërisë për përmirësimin e mbrojtjes së biodiversitetit dhe mjedisit – EcoNord”.
13886276_1043918539011282_1554166796911810465_nProjekti EcoNord ka për qëllim përforcimin e kapaciteteve teknike, administrative dhe financiare të organizatave mjedisore të shoqërisë civile në qarqet Dibër, Kukës, Lezhë dhe Shkodër. Me qëllim përmbushjen e këtij objektivi, ky projekt 3 vjeçar synon të krijojë struktura të zhvillimit të kapaciteteve në një platformë njohurish, monitorimi dhe rrjeti.
Po aq të rëndësishme në kuadër të këtyre objektivave janë nën-grantet për projektet e vogla që u adresohen mbrojtjes dhe rritjes së biodiversitetit, menaxhimit të qëndrueshëm të burimeve natyrore dhe luftës kundër ndryshmeve klimaterike, nëpërmjet një “Fondi të Nismave Vendore”.
Ditën në vijim, në Kukës, Shefja e Delegacionit të BE vizitoi ekspozitën fotografike me titull “Mbro & Promovo – trashëgimia natyrore e Shqipërisë” si dhe një panair të vogël me prodhimet artizanale tradicionale nga artizanët e Lumës. Në krahinën shqiptare të Lumës, Mane Cahani dhe familja e saj punojnë në një qendër të vogël artizanale të prodhimit të qilimave, tapetet tipike shqiptare të punuara me lesh. Këto aktivitete janë të vendosura në kuadër të projektit të financuar nga Bashkimi Evropian “Living on the Border”, i cili ka për qëllim identifikimin dhe prodhimin e shembujve të praktikave më të mira lidhur me mobilizimin e burimeve vendore nga sektorët jo-qeveritar, qeveritar dhe të sipërmarrjes së vogël si instrumente të rëndësishme për zhvillimin social dhe ekonomik të qëndrueshëm në rajonin ndërkufitar Shqipëri-Kosovë.13882090_1043918279011308_6542428024730745449_n
Ky projekt dyvjeçar përpiqet të angazhojë dhe të sjellë më pranë në mënyrë efikase banorët e kësaj zone, komunitetet vendore dhe shoqërinë civile. Me promovimin e nismave dhe aktiviteteve të përbashkëta lidhur me kërkimin dhe arsimimin, mbrojtjen dhe ruajtjen e mjedisit, si dhe zhvillimin e sektorit të organizatave jo-qeveritare, ky projekt ofron mbështetje ndaj valorizimit të trashëgimisë historike dhe kulturore duke nxitur integrimin social në rajonet e Kukësit, Prizrenit dhe Gjakovës
http://www.ata.gov.al/vlahutin-vizite-ne-tropoje-dhe-kukes-projekte-mbeshtetese-nga-be/

Protect and Promote The natural heritage of Albania

 • Protect and Promote The natural heritage of Albania

 • June 27, 2016
 • “The morning stone”, photography of Klod Braha from Kukes was the winner of the photo contest ‘Protect & Promote’ 2 organized by Argjiro in the framework of IPA cross border project Living in the Border funded by European delegation in Tirana.
  60 young people from Albania and Kosovo having for focus the natural and cultural beauties of Kukes and Prizren area have participated to the contest. 9 best photos were chosen from an international jury composed by: Virginie Caquot, French photographer,  Romain Bijeard, Patrimoine sans Frontieres, France, Andi Tepelena, ArtKontakt,  Ilda Mara, Argjiro,  Irsida Bejo, Architect from USA, Jonathan Eaton, Cultural Heritage without Borders – Albania,  Mesut Tufan, franco-turc historian, Denion Nderika, Albanian correspondent, Illyria, USA.
  This is a second edition of “Protect and Promote” was open to youth and young adults (<30 years old) throughout the cross-border region. The title of the contest emphasizes the role of publicity and local public engagement in valuing and defending natural and cultural heritage. This photographic search seeks to express and communicate local identity through artistic perceptions of natural and cultural heritage. The call for participation in this contest was publicly distributed widely throughout the project area, promoted by both digital and physical means. This activity aims to engage young people in their local  heritage, as well aspromotingthe need toprotectand engage with local cultural and natural resources.
  On Friday, 24 June 2016, was inaugurated in Kukes, in collaboration with the Kukes Municipality and the Youth Council of Kukes the travelling exhibition with 9 finalists of the photo contest.
  The second part will be a travelling exhibition of the contest finalists, whose work will be displayed in two cities on each side of the border in the project area.
  The exhibition of photographs of: Rovena Vata, Irda  Bajraktari, Suada Muraku, Arjola Domi, Olsi Belishta, Nardi Prifti,  Klod Braha, Artur Kurtallari, Ilirjana Ademaj will remain one month in Kukes, than it will travel to Prizren, Kosovo during August and in September will be shown in Tirana.
  Argjiro together with the Develepment Hub in Kosovo and Cultural Heritage without Borders -  CHWB Albania,  through the  EU funded project Living in the Border has for  goal the sustainable economic development in the cross-border region is to create and maintain prosperous social, economic, and ecological systems. The aim  is to  involve local authorities, local communities, youth and artisans in the region of Kukës and Prizren to promote their cultural heritage, their traditional artisanat .  This project intends to mobilise local resources from non-governmental, governmental and small enterprise sectors as an important tool for sustainable social and economic development in the cross-border region, and by creating “best practice” examples based on the expertise from both sides of the borders. http://www.albaniannews.com/mobile/news_info.php?idm=6796

Other from category

Manager Magazin; Das Wanderwunder von Albanien ...Mrekullia e marshimit ne kembe ne Shqiperi.

26.07.2016  Wie die Alpen vor 200 Jahren

Das Wanderwunder von Albanien

VON FLORIAN SANKTJOHANSER, DPA
TMN
Die Berge im Norden Albaniens waren lange ein vergessener Winkel, ärmer noch als der Rest des heruntergewirtschafteten Landes. Doch nun wagen sich immer mehr Touristen in die bildschönen Hochtäler und geben den Einwohner eine Perspektive.
Sogar den Turm der Blutrache wollten die Fremden kaufen. Den Kulla e Ngujimit, der seine Familie seit 400 Jahre bewacht hat. "Aber ich wollte die Tradition nicht aufgeben", sagt Sokol Nikolle Koçeku. Der Wehrturm hatte die Herrschaft der Osmanen und der Kommunisten überstanden, als einer der wenigen in Albanien. Jetzt sollte er nicht der neuesten Invasion geopfert werden: dem Ansturm der Touristen.
Koçeku, 43, trägt besticktes Hemd, Weste und Bauchbinde, so wie immer, wenn er Besuchern seinen Turm zeigt. Er steigt die Holzleiter hinauf in eine Kammer, Dämmerlicht fällt durch die winzigen Fenster, niedrige Holztische stehen auf Fellen und Teppichen. Hier konnte sich ein Mörder der Blutrache entziehen, erklärt Koçeku. So lange, bis die Patriarchen der Familien von Täter und Opfer eine Lösung ausgehandelt hatten. "Aber das gelang nicht immer."
Die Kulla steht in Theth, einem Dorf in den "Verwunschenen Bergen" im äußersten Norden Albaniens. Es ist eine wilde Gegend, wo der Kanun, das mündlich überlieferte Gewohnheitsrecht, bis heute das Leben regelt. Die Menschen hier sind seit Jahrhunderten bitterarm. Wer konnte, zog weg. Zuerst in die Städte, und als das bizarre Regime des Diktators Enver Hodscha zusammenbrach, in den Westen. Doch nun geschieht ein kleines Wunder: Seit ein paar Jahren kommen immer mehr Wandertouristen in die Albanischen Alpen. Und mit ihnen kehren die Jungen zurück in ihre Dörfer.
Mit den Fernwanderwegen kommen die Touristen
Die wundersame Renaissance begann 2005, als die Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit (GIZ) einigen Dorfbewohnern Kredite gab, um ihre Häuser zu renovieren und Fremdenzimmer einzurichten. Zugleich wurde ein grenzüberschreitender Fernwanderweg markiert. Der 192 Kilometer lange Peaks of the Balkans führt durch Albanien, den Kosovo und Montenegro. Er brachte mediale Aufmerksamkeit und die ersten Besucher. Nun durchquert noch ein zweiter Fernwanderweg die Albanischen Alpen, die Via Dinarica von Slowenien nach Mazedonien.
Den meisten Urlaubern sind diese Ochsentouren freilich zu extrem. Sie bevorzugen die kurze Rundtour, die sich unter Rucksackreisenden gerade zum Fixpunkt auf der großen Balkan-Tour etabliert. Sie beginnt in Shkodra, der 2400 Jahre alten Stadt am Skutarisee, dem Zentrum des Nordens.

In der gepflegten Fußgängerzone sieht man junge Westler in Cafés sitzen, zur Festung spazieren oder in den Reisebüros ihre Fähre für den nächsten Morgen buchen. Denn der schnellste und schönste Weg ins Valbona-Tal führt über den Koman-Stausee. Der Minibus startet früh morgens. Zwei Stunden rumpelt er durch eine Schlucht bis zum Fährhafen. Am Anleger sind Restaurants in die Felswand gebaut, die Reisenden drängen sich bei dem einzigen, das schon WLAN hat.
Als die Fähre anlegt, strömen die Albaner in den kühlen Innenraum. Aufs Sonnendeck setzen sich nur die Touristen. Sie wissen nicht, wie sengend heiß es dort in den nächsten Stunden wird. Aber was tut man nicht alles für ein Selfie? Der Hintergrund ist jedenfalls grandios. Mal zwängt sich die Fähre durch Hunderte Meter hohe Felswände, dann weitet sich der See wieder.
Waghalsige Bären-Begegnung
Am Fährhafen in Fierza wartet Catherine Bohne mit ihrem Geländewagen. Ein Verband bedeckt ihren Hals. Wegen des Bären-Zwischenfalls, wie sie sagt. Die Amerikanerin, Ende 30, wanderte durch den Wald, als sie eine Bärenmutter mit ihren Jungen sah. Entzückt rief sie ihren Mann. Was man halt so macht, wenn man aus New York stammt und sein halbes Leben Bücher verkauft hat. Die Bärin packte sie und verpasste ihr eine Ohrfeige, die Krallen schlitzten ihren Hals auf.
Nun ja, sagt Bohne, zumindest würden die Nachbarn im Dorf sie nun endgültig respektieren. "Sie erzählen einander, ich hätte einen Bären verjagt." Catherine Bohne kam 2009 das erste Mal nach Albanien. "Ich wollte eine Forscherin sein", sagt sie, "etwas entdecken wie im 19. Jahrhundert".
In einem Reiseführer hatte sie ein Foto von Valbona gesehen, einem abgelegenen Hochtal. Sie musste an die Reise mit ihren Eltern nach Griechenland denken, als sie acht Jahre alt war. Damals hatte sie auf der Fähre ein Land gesehen, grün, still, geheimnisvoll. "Was ist das?", hatte sie ihren Vater gefragt. "Das ist Albanien", hatte der Vater geantwortet. "Niemand kann dorthin gehen."
http://m.manager-magazin.de/lifestyle/reise/a-1102553.html#spRedirectedFrom=www

Search

Translate