07 marzo 2013

Gjirokastër, përplasje për lejen e Muzeut 3/2013Disa muaj pas inaugurimit, Muzeu "Kronike ne gur" i ndertuar brenda kështjellës se Gjirokastrës ka mbyllur dyert pasi nuk ka marre dot lejen e Këshillit Shkencor te Muzeumeve.

Shkak ehste bere mungesa e shume objekteve, përfshirë edhe nje stende dedikuar diktatorit Hoxha. Ne pjesen me te madhe te 26 stendave gjen vetem tabela me përshkrime. Muzeu per te cilin u investuan 500 mije dollarë, se fundmi eshte shndërruar edhe ne objekt debatesh mes ministrisë se Turizmit e Institutit te Monumenteve nga njera ane dhe pushtetit Lokal nga tjeter. Drejtues te Institutit te Monumenteve pretendojnë se eshte abuzuar me fondet. Ne situatën e krijuar, bashkia e cileson gjithçka çeshtje interpretimi, madje leshon edhe akuza per ministrin Bumçi, qe deklaroi pak kohe me pare se muzeu është pa leje. "Brendia përmbajtjesore e muzeut të ri është një problem i diskutueshëm interpretimi, por dhe shkolle të ndërtimit të muzeologjisë, që pranon debat, ide dhe përmirësime të vazhdueshme. Problemi, zemërimi dhe humbja e kujtesës e ministrit Bumçi, ka ardhur vetëm nga një stendë e Enver Hoxhës e vendosur në muze. Nuk eshte aspak etike, korrekte dhe profesionale qe përgjegjësitë direket te saj, përmes manipulimit, Ministria e Kulturës kërkon t'ja faturoje Bashkise Gjirokastër." -- eshte shprehur shefi i kabinetit Odise Kote. Pas denoncimit mësohet se antikrimi ekonomik ka nisur hetimet per te verifikuar nese ka apo jo abuzime me fondet

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate