31 maggio 2015

Start up Weekend Tirana fton të rinjtë për ide në ngritjen e një biznesi në turizëm

TurizemTIRANE, 30 Maj/ATSH/-  Startup Weekend Tirana, një maratonë e gjatë intensive prej 54 orësh që promovon sipërmarrjen dhe nxit idetë kreative, priti sipërmarrësit e ardhshëm shqiptarë.
Kjo është hera e katërt që Startup Weekend Tirana zhvillohet në vendin tonë, por hera e parë që fokusohet te inovacioni në fushën e turizmit dhe trashëgimisë kulturore. Këtë vit Startup Weekend Tirana organizohet me mbështetjen e CHwB Albania, Ministrisë së Kulturës dhe Ministrisë së Zhvillimit Ekonomik,  Turizmit, Tregtisë dhe Sipërmarrjes.
“Synimi ynë është që t’i inkurajojmë sipërmarrësit dhe entuziastët e biznesit që të rivlerësojnë dhe rishikojnë qasjen e tyre në lidhje me këtë sektor,” tha Aneida Bajraktari, një nga organizatoret e eventit gjatë fjalës së saj, “Është koha që të shohim trashëgiminë tonë natyrore dhe kulturore si një mjet të rëndësishëm në zhvillimin e qëndrueshëm të ekonomisë.”
Pjesë e ceremonisë hapëse, që u zhvillua sot në ambientet e Ministrisë së Kulturës, ishte edhe një forum diskutimesh me përfaqësues nga Ministria e Kulturës, Ministria e Zhvillimit Urban, Ambasada suedeze,  dhe organizata joqeveritare CHwB Albania:  Lisa Fredriksson—Ambasada Suedeze, Drejtore e seksionit të Bashkëpunimit për Zhvillim,  Zhuljeta Harasani— Drejtoria e Përgjithshme e Planifikimit Strategjik për Trashëgiminë dhe Diversitetin Kulturor, Sonia Popa–Drejtoria e Përgjithshme ne Ministrinë e Zhvillimit Ekonomik, Turizmit, Tregtisë dhe Sipërmarrjes dhe Lejla Hadzic—Drejtore e zyrës Trashëgimia Kulturore pa Kufij (CHwB Albania).
Pjesëmarrësit në këtë panel diskutuan mbi turizmin dhe trashëgimin kulturore nga perspektivat respektive, kryesisht: znj. Papa dhe znj. Harasani nga këndvështrimi i qeverisë; znj. Fredriksson nga këndvështrimi i donatorit dhe znj. Hadzic si përfaqësuese e shoqërisë civile që punon në këto fusha.
Për Lisa Fredriksson, drejtore e seksiont të Bashkëpunimit për Zhvillim pranë Ambasadës Suedeze, “Trashëgimia Kulturore aq e rëndësishme sa është për një komb, mund të shërbejë si urë për zhvillimin ekonomik nëpërmjet turizmit. Turizmi, duke qenë një nga prioritetet e qeverisë shqiptare mund të zhvillohet edhe më shumë nëpërmjet restaurimit, ruajtjes dhe rigjallërimit të trashëgimisë kulturore.“
Gjatë fjalës së saj, Lejla Hadzic, drejtore e zyrës CHwB Albania, theksoi se: “Ne duhet të kujdesemi për mjedisin tonë historik për llogari të atyre që vijnë pas nesh. Ne duhet t’i ruajmë këto shembuj të zhvillimit historik, për të mësuar prej tyre, për të identifikuar zhvillimin tonë. Prandaj mos ju dorëzoni një zhvillimi që ju udhëheq drejt zhbërjes së gjurmëve të së kaluarës, sepse ato na mësojnë për dështimet dhe sukseset—çka përbëjnë jetën njerëzore.”
Rreth Startup Weekend Tirana
Startup Weekend Tirana është pjesë e rrjetit ndërkombëtar Startup Weekend, dhe organizohet në disa vende të botës duke respektuar të njëjtin format: 54 orë për të rrahur ide, formuar ekipe, për të vërtetuar hipoteza, për të krijuar modele biznesi dhe për të hedhur hapat e parë në botën e sipërmarrjes. Deri në fund të aktivitetit, shumë do të kuptojnë që idetë e tyre ja vlejnë dhe të tjerë që aftësitë e tyre janë shumë të nevojshëm për zhvillimin e një ideje./a.g/http://www.ata.gov.al/start-up-weekend-tirana-fton-te-rinjte-per-ide-ne-ngritjen-e-nje-biznesi-ne-turizem-270555.html

Parku Arkeologjik i Orikumit i rikthehet hartës turistike të Shqipërisë

Kryeministri Edi Rama vizitë në Parkun e Orikumit
11391546_10152995856276523_6246669173259105086_nTIRANË, 31 Maj /ATSH-Gjergji Mima/ -Guidës turistike të Shqipërisë së fundi i është shtuar Parku Arkeologjik i Orikumit. Deri një vit më parë, Parku ishte lënë jashtë itinerarit turistik të vendit, për shkak të gjendjes së rrënuar, monumenteve të mbuluara nga ferrat, mungesës së udhërrëfyesit dhe çdo tabele informuese.
Pas një projekti rehabilitues të Ministrisë së Kulturës, tashmë ky Park që gjendet është brenda bazës së Pashalimanit është rikthyer në një destinacion atraktiv i turizmit elitar. Në Orikum është pastruar vegjetacioni, është sistemuar ambienti, janë vendosur tabela informuese shqip dhe anglisht për çdo monument dhe janë sistemuar ambientet e zyrave të shërbimit dhe biletarisë.
Në këtë Park ishte sot, Kryeministri Edi Rama, i shoqëruar nga ministrja e Kulturës Mirela Kumbaro.
Ministrja Kumbaro tha se, si rezultat i këtyre ndërhyrjeve në një vit është trefishuar numri i turistëve dhe vizitorëve. “Para një viti e gjysmë ishe e tëra e mbuluar me ferra. E rindërtuam, e pastruam, ishte komplet e braktisur, tabelat mungonin, nuk kishte udhërrëfyes dhe nuk kishte pothuajse fare turistë. Kemi bërë gjithë pastrimin e territorit, pastrimin e  vegjetacionit, kemi vendosur tabelat e reja që në hyrje të rrugës, kemi një bashkëpunim me komandën që na lehtëson gjithë aksesiblitetin e turistëve, kemi vendosur shërbimin, guidën permanente dhe në një vit kemi një trefishim të numrit të turistëve dhe vizitorëve,  jo vetëm të të huajve, por edhe të qytetit të Vlorës që nuk e frekuentonin dhe është kthyer në qendër aktivitetesh për shkollat dhe studentët”, tha Kumbaro.
Parku i Orikumit dhe të gjitha atraksionet turistike të Vlorës, nënvizoi Ministrja Kumbaro, tashmë janë gati për sezonin veror, kur edhe fluksi i vizitorëve vendas e të huaj është shumë më i madh. “Me reformën e re, Orikumi futet brenda bashkisë së Vlorës dhe futet në gjithë itinerarin turistik të bashkisë, bashkë me monumentet e tjera që tani  janë gati për sezonin, të gjitha të pastruara, që nga kalaja e Kaninës, muret antike e me radhë”, theksoi ministrja Kumbaro.
Një nga monumentet më interesante të Parkut është monumenti i gërmuar nga misioni shqiptaro-sovjetik në vitet 1958-1960, i cilësuar si Teatër, por që pas gërmimit sërish nga misioni shqiptaro-zviceran në vitin 2013 u konfirmua se bëhet fjalë për një Fontane ose Nymfe Monumentale, e ndërtuar rreth shek. I p.e.s.

27 maggio 2015

“The Telegraph” për Bjeshkët e Namuna: Kur të arrini në majën e tyre do të ndiheni të bekuar

 • “The Telegraph” për Bjeshkët e Namuna: Kur të arrini në majën e tyre do të ndiheni të bekuar
 • “The Telegraph” për Bjeshkët e Namuna: Kur të arrini në majën e tyre do të ndiheni të bekuar
 • “The Telegraph” për Bjeshkët e Namuna: Kur të arrini në majën e tyre do të ndiheni të bekuar
 • “The Telegraph” për Bjeshkët e Namuna: Kur të arrini në majën e tyre do të ndiheni të bekuar
bjeshketTIRANË, 27 Maj / ATSH- N.Lena/- Gazeta britanike “The Telegraph” i ka kushtuar një artikull Bjeshkëve të Namuna në veriun e Shqipërisë.
“Mos u mashtroni nga emri që kanë këto male, sepse kur të arrini në majën e tyre do të ndiheni të bekuar” – shkruan autori James Ottery në gazetën prestigjioze angleze.
Më tej vazhdon: ”Për eksploruesit e maleve që pëlqejnë rrugët më të largëta, peisazhin mahnitës dhe mikpritjen ballkanase, kjo ecje tetë-ditore paraqitet si një nga aventurat më të mëdha verore në rajon”.
“Shqipëria është në çfarëdolloj forme një destinacion i epërm udhëtimi, është krenare, tepër e bukur dhe e pasur në tradita, por sa i takon ecjes nëpër male ajo është një shteg i paharrueshëm”, shkruan gazetari.accursed-europes-t_3313503b
Ky shteg europian ndodhet në një pjesë të izoluar por të mrekullueshme të kontinentit dhe shtrihet në brezin Dinarik të Alpeve Evropiane.
Edhe pse shiu gjatë verës është i rrallë, moti gjithsesi mund të jetë i pa qëndrueshëm, kështu që në ç’do moment mund të ketë shi. Turistët e vizitojnë shpeshë këtë zonë dhe lenë përshtypjet e tyre më të mira për këtë brez malor shqiptarë.
Peisazhi i bukur natyror me lugina të thella e male të larta, janë një joshje për aventurierët e natyrës.
bjeshket1Mikëpritja në këto zona të larta nuk është më pak e mrekullueshme.
Malet kanë disa fshatra të lidhura me njëri-tjetrin, kështu që akomodimi kryesisht  kryhet në shtëpiza të vogëla fshati. Dhomat kanë dritare të vogla dhe një vakt të kënaqshëm.
Ka një arsye të mirë përse udhëtarët e shumtë flasin me tone të mrekulluara.
Çdo kush që e vlerëson magjepsjen e pastër të aventurës, ka disa mundësi edhe më tërheqëse për të ngjitur disa prej majave më të pa arritshme të Ballkanit, duke përdorur veshje të përshtatshme sportive si dhe rroba që të  mbrojnë nga dielli, për të hyrë në zemrën e Bjeshkëve të Namuna.
bjeshket2Shumica e shtigjeve është e aksesueshme vetëm gjatë muajve të verës, ç’ka e bën edhe më të magjishme virgjërinë e tyre.
Ushqimi i preferuar i malit që mund të provohen janë trofta e egër e pjekur si dhe rakia e kumbullës./a.g/

Thethi pret vizitorët e parë alpin për këtë sezon turistik 2015

 • Thethi pret vizitorët e parë alpin për këtë sezon turistik
 • Thethi pret vizitorët e parë alpin për këtë sezon turistik
 • Thethi pret vizitorët e parë alpin për këtë sezon turistik
 • Thethi pret vizitorët e parë alpin për këtë sezon turistik
 • Thethi pret vizitorët e parë alpin për këtë sezon turistik
 • Thethi pret vizitorët e parë alpin për këtë sezon turistik
THETHITIRANË, 27 Maj / ATSH- N.Lena/- Një nga pikat turistike më të vizitueshme në stinën e verës mbetet edhe Thethi. Aty natyra e bukur pyjore, gërshetohet me ashpërsinë e majave të thepisura. Turistët e lakmojnë këtë zonë pikërisht për këtë bukuri.
Por, pasuritë natyrore të kësaj zone janë të lidhura së bashku edhe me trashëgiminë kulturore dhe historike të banorëve vendas, duke formuar kështu bazat më të rëndësishme për zhvillimin e turizmit. Lidhur me këtë fakt ka shkruar edhe alpinisti Georg Heinshemer, i cili e ka konsideruar Thethin, padyshim si vendin më të përshtatshëm për turizëm ndër Bjeshkët e Veriut tëShqipërisë, duke e krahasuar atë me viset e bukura të Tirolit në  Austri.
Ndërsa për banorët e kësaj zone, Franc Nopca ka shkruar se ”po t’u biesh në besë, në asnjë vend tjetër të botës nuk do të ndihesh më i sigurt”. Resurset natyrore i dallon çdo vizitor, sa lë Grykën e Ndërlysës dhe ballafaqohet me mrekullinë e kanionit të Grunasit që është rreth 2 km i gjatë shumë i thellë.thethi5
Përveç kanionit, në Theth gjendet një numër i konsiderueshëm shpellash, por ato që kanë tërhequr vëmendjen e shumë alpinistëve, speleologëve, gjeografëve etj, janë Shpella e Harapit dhe Bira e Rrathëve, të cilat me përmasat e tyre dhe dukuritë interesante që mbartin, si liqenet nëntokësore, galeri, sifone etj., janë bërë shkak i shumë legjendave të krijuara nga vetë banorët e zonës.
Një bukuri natyrore të veçantë të bjeshkëve të veriut shpalos në këtë zonë, Ujëvara e Thethit me lartësi 25 m, ku së bashku me cirqet përreth dhe Mullirin e Blojës, formojnë një nga vendet më interesante për t’u vizituar. Por jo më pak tërheqës është edhe vendburimi i lumit të Shalës në Okol, burimet e të cilit venë në punë një hidrocentral të vogël dhe 12 mullinj, që shërbejnë për ujë të pijshëm, cilësia dhe pastërtia e të cilit është për t’u admiruar. Tashmë vizitorët e parë verorë kanë mbërritur në Theth dhe prej andej dërgojnë përshtypjet e tyre. Për zonën e Thethit sezoni turistik alpin ka filluar./m.m/http://www.ata.gov.al/thethipret-vizitoret-e-pare-alpin-268819.html

24 maggio 2015

Albania to improve infrastructure in touristic cities by building airports and yacht ports

5092280315_ca7d0a946e_bAs the tourism is growing very fast in Albania, the government is taking new measures in improving the infrastructure by constructing new airports and yacht ports. The Minister of Economic Development, Trade, Tourism and Entrepreneurship said in a press declaration that “one of the latest initiatives is the establishment of 6 yacht ports in order to develop the elite tourism in Albania and also to improve the infrastructure of the coastline.”
The Ministry of Economy is currently under discussion with the Tirana International Airport authorities for removing its exclusivity, which will allow the construction of new airports. The government has prepared a draft plan for constructing an airport in the northern city of Kukes and two airports in the south, in Vlora and Saranda coastal cities.
The new airports will improve the infrastructure in touristic cities and will transform the seasonal tourism in Albania into an annual, qualitative and elite tourism.
Most of the foreign tourists that visit Albania throughout the year are from the region countries but also from Poland, Slovenia, Czech Republic and many tourists from Nordic countries.  Lonely Planet ranked Albania the fourth in the list of 50 most attractive and interesting places to spend vacations during this summer season.
News source: ATA
- See more at: http://invest-in-albania.org/albania-to-improve-infrastructure-in-touristic-cities-by-building-airports-and-yacht-ports/#sthash.4zE4EdGg.dpuf

Travel Operators Union holds conference on Seasonal Management of tourism in Albania

turizmi-5.Foto-A
The Albanian Travel Operators Union organized on May 21 a conference on the theme “The Seasonal Management of tourism in Albania”, in the framework of the 10th anniversary of the Union. The conference aimed to point out the potential of the tourism sector in Albania and the experiences of travel operators in developing tourism in the country in the last ten years.
Present in the conference were all the representatives of travel agencies in the country, representatives from the Ministry of Economic Development and Tourism, representatives from several embassies to Tirana and many other representatives from institutions related to the tourism sector.
During the conference, the specialists in the tourism field held discussions regarding the competitive prices that touristic operators offer to tourists, the quality of services byHOTELS AND restaurants in touristic points, the bio Albanian food served in restaurants, ect. Another point discussed was the development of the agro tourism and the rural tourism as very important for increasing the economy in rural areas of the country.
The conference aimed to highlight the numerous opportunities that tourism sector offers for local and foreign tourists as rafting, hiking and trekking in the northern touristic villages and national parks, the winter tourism and the stunning beaches of the Albanian Riviera.
The conference was organized with the support of the Biznes Albania association, the National Agency of Tourism and the Council of Albanian Agro Tourism.
News source/photo credits: ATA
- See more at: http://invest-in-albania.org/travel-operators-union-holds-conference-on-seasonal-management-of-tourism-in-albania/#sthash.1Gt5BrdC.dpuf

17 maggio 2015

Sezoni turistik 2015 - Tare: Vetëfinancim për standarde më të mira

Ne-bregdetin-e-Himares-Foto-Harilla-Koçi-1TIRANE, 16 Maj/ATSH/- Rreth 300 punonjës sezonalë do të angazhohen për pastrimin e vijës bregdetare gjatë muajve të verës.
Kjo u bë e ditur sot nga kreu i Agjencisë Kombëtare të Bregdetit Auron Tare, i cili deklaroi në një konferencë për mediat se javën e ardhshme pritet të nisë puna, si në zonat bregdetare ashtu dhe në akset kryesore nacionale për t’i pastruar nga inertet dhe mbetjet e tjera.
Ai bëri të ditur se paralelisht ministria e Mjedisit të kryejë dezifektimin e lagunave.
“Janë një numër rreth 300 punonjës sezonalë që do të merren për të pastruar në përgjithësi plazhet kryesore të Shqipërisë, dhe për të qenë një lloj kujdestarësh të plazheve, për të kompensuar mungesat që do të kenë komunat dhe bashkitë”, tha  Tare.pastrim
Ai hodhi idenë e vetëfinancimit të zonave bregdetare, për një shërbim më të mirë ndaj pushuesve.
“Ne kërkojmë ndryshimin e formulës së menaxhimit, ku nëse bëhet ajo formulë që ne themi, pra me vetë financim duke mbledhur të gjithë të ardhurat e vijës së rërës me një përllogaritje 5-6 mln euro në vit. Këto mund të futen shumë kollaj në efiçencë që mund të bëhen pastaj të gjithë këto që ne kërkojmë”, tha kreu i AKB-së
Një vit e gjysmë që nga ngritja e Agjencisë së Bregdeti, Auron Tare thotë se është “fitorja më e madhe është fitorja e kontrollit të territorit”./a.g/http://www.ata.gov.al/sezoni-turistik-tare-vetefinancim-per-standarde-me-te-mira-264478.html

15 maggio 2015

Grupi “Vjesh” i Arbëreshëve të Italisë interpretojnë në FFK në Gjirokastër

.

Grupi “Vjesh” i Arbëreshëve të Italisë ka ardhur në Argjiro Fest_ON me mbështetje të Instituti Italian të kulturës. Artistët që ishin pjesë e grupit përfaqësues në këtë festival pohojnë se janë ndier shumë të vlerësuar që janë pjesë e këtij eventi të rëndësishëm, një urë lidhëse, bashkimi, miqësie e gjaku. 

Këtë monument të rëndësishëm tëkulturës dhe traditës kombëtare e kanë përshëndetur grupe të ndryshme në të gjitha netët e zhvillimit të këtij Fetsivali Folklorik Mbarëkombëtar.

Redaksia Online
(o.b/ Shqiptarja.com)


Grupi “Vjesh” i Arbëreshëve të Italisë” kanë përshëndetur mes emocionesh në Festivalin Folklorik Kombëtar. Ata interpretuan në natën e pestë për të gjithë publikun e këtij festivali. 

- See more at: http://shqiptarja.com/kulture/2730/arb-resh-t-e-italis--vijn--n--gjirokast-r-interpretojn--n--ffk-292520.html#sthash.DoNwE7GI.dpuf

Berat,objekti mijëravjeçar prishe nga punonjësit për kanalizime

15 Maj 2015 - 20:44 | përditesuar në 20:49

BERAT - Kulla e Lundrës e shpallur monument kulture, i  cili mendohet të jetë ndërtuar në shekullin e dytë para eres së re në rrugët e lagjes Mangalem të Beratit është shkatërruar plotësisht.

Kjo ka ndodhur gjatë punimeve për rrjetin e kanalizimeve në rrugët e lagjes Mangalem, ku punonjësit e Firmës Salillari në vend që të mos punonin në vendin ku ndodhej monumenti e kanë shkatërruar plotësisht atë.

Nexhmedin Pilafi anëtar i shoqatës së arkeologëve pohon për A1 Report se objekti nuk duhej të ishte prishur pasi është humbje e madhe për arkeologjinë dhe firma që po zbaton projektin nuk ka treguar kujdesin e duhur për këtë rast.

Mësohet se kjo kullë ka shërbyer për lidhjen e kalasë së Beratit me disa nga lagjet përreth.

Ende nuk ka një reagim nga instancat përkatëse për këtë dëm të shkaktuar nga punonjësit e firmës që po zbatojnë projektin.
 
Redaksia Online
(a.h/shqiptarja.com)

- See more at: http://shqiptarja.com/kulture/2730/beratobjekti-mij-ravje-ar-prishet----nga-punonj-sit-p-r-kanalizime-292573.html#sthash.5oIFgt3F.dpuf

“UKRAINE TODAY” shkruan për pelikanët e Divjakës

 • “UKRAINE TODAY” shkruan për pelikanët e Divjakës
 • “UKRAINE TODAY” shkruan për pelikanët e Divjakës
 • “UKRAINE TODAY” shkruan për pelikanët e Divjakës
 • “UKRAINE TODAY” shkruan për pelikanët e Divjakës
pelikani (1)
TIRANË, 15 Maj / ATSH – N.Lena/  – Në një shkrim të saj “UKRAINE  TODAY” shkruan per natyrën dhe faunën e vendit tonë. Pasi përshkruhet me detaje natyra e veçante e Shqipërisë, shkrimi ndalet te specia më e veçantë e fluturakëve ballkanike, siç është Pelikani Kaçurrel, që gjendet vetëm në Lagunën e Karavastasë. Gazetari ndalet në faktin që kjo specie gati kapi fundin e saj në vitin 2000 dhe tashmë gjendet e ripërtërirë falë punës së përkushtuar dhe moratoriumit 2-vjeçar të gjuetisë. Pelikani i Lagunës së Karavastasë jo vetëm i shpëtoi zhdukjes, por është bërë një atraksion i lartë turistikë për këtë zonë. Me dhjetra turistë ditorë vizitojnë foletë e pelikanëve në zonën e Divjakës dhe zogj të tjerë të rrallë që gati u zhdukën tërësishtë. Vizitorë nga vende të ndryshme të Evropës dhe botës bëhen kuriozë ta shohin nga afër këtë specie të rralë të shpendëve fluturues.
Drejtoria e shërbimit Pyjor  në Lushnje, e drejtuar nga pelikanet1Ardian Koçi, ka bere një punë mjaft të mirë në mbrojtjen dhe shumimin e specieve të rralla në këtë zonë. /a.ke/http://www.ata.gov.al/ukraine-today-shkruan-per-pelikanet-e-divjakes-263943.html

Inside a mystery Sazan Island, Albania

Inside a ‘mystery island’

An deserted army authority building assembled by a Italians in 1929 on Sazan Island.
An deserted army authority building assembled by a Italians in 1929 on Sazan Island. 
Source: APALBANIA skeleton to entrance what it hopes will spin a new selfie mark for tourists: Sazan Island, a former infantry bottom that still has bunkers and tunnels designed to withstand chief attack.

“What once was an isolated, unreached spot, a poser to roughly all Albanians though a few then-communist leaders, might now spin into an appealing place, generally for unfamiliar tourists,” says Auron Tare of Albania’s National Coastal Agency.
Sazan Island is still technically a infantry base, though usually dual sailors remain, charity night preserve to navies patrolling Albanian waters.
“It’s a puzzling island, partial of a aged comrade Albania’s mystery,” says Celine Damery of France’s Conservatoire du Littoral, that preserve coastal areas.
The tiny gulf on Sazan Island.
The tiny gulf on Sazan Island.
Source: AP


The island’s many trenches and tunnels uncover how many income a once cash-strapped comrade supervision spent fearing a Western invasion. But now they’re anticipating Westerners will come, both to see Sazan and a country’s other attractions — unspoilt beaches, high plateau and story going behind to ancient Greece. Tourism is now usually 4.8 per cent of Albania’s GDP, and many stream tourists are possibly Albanian immigrants visiting from Greece and Italy, or racial Albanians from beside Kosovo, Macedonia or Montenegro.
In further to a infantry history, Sazan is also home to singular birds and reptiles, with temperatures a pleasing 50 to 77 degrees F (10 to 25 C) year-round. Half a island’s seaside is permitted usually from a water, due to high rocks on land, though officials consider it will be an appealing place for activities like birdwatching and diving. Damery says Sazan’s “biodiversity, landscape and heritage” are surprising for a Mediterranean.
The antinuclear tunnel.
The antinuclear tunnel.
Source: AP


Walking ascending on a mile-long pathway by hunger trees and singing birds, many of a 3,600 one-man bunkers can still be seen dotting a hills, mostly in a shade of furious fig trees. It’s not easy removing inside a bunkers though: They’re still rhythmical — by lizards and a occasional snake.
Inland, a spooky, busted buildings still enclose aged beds, kitchen utensils, propagandize benches and chairs. More than 3000 infantry lived here during a time, with adequate food, ammunition and fuel to means them for 6 months.
Sazan “was Albania’s aeroplane conduit into a sea, a pier of counterclaim for (the circuitously city of) Vlora and a Karaburun peninsula, a pivotal to determining a Otranto Strait,” says Ibrahim Gaxholi, 73, commander for a bottom from 1975 to 1992.
An deserted army authority building.
An deserted army authority building.
Source: AP


Due to miss of maintenance, roofs have collapsed on a tailor’s building and tiny battery factory. But many of a drop occurred in a final 25 years, given Albania became democratic. The now-empty ammunition and fuel depots were looted in 1997, when misunderstanding followed a fall of pyramid investment schemes that bankrupted Europe’s lowest population. More recently a cinema and former authority building were broken as targets for corner infantry exercises with British troops.
Auron Tare of a Albanian National Coastal Agency wanders around.
Auron Tare of a Albanian National Coastal Agency wanders around.
Source: AP


The Italian army was stationed here in a 1930s; Italian building tiles can still be seen in some places. Another engaging mark is a tiny apart villa, with aged apparatus that served to guard movements of U.S. and Italian ships, generally during a 1950s and 1960s when Albania was tighten to a then-Soviet Union. And dark among a hunger trees on a mountain is a villa of a comrade counterclaim minister, Beqir Balluku, who was executed by late comrade tyrant Enver Hoxha as a traitor.
The island needs energy and celebration H2O commissioned before tourists can be brought to visit, though Tare has lots of ideas for Sazan’s future. Antinuclear tunnels would be cold for visitors on prohibited summer days, and could maybe even repurposed as booze cellars, Tare says. Maybe an general propagandize or investigate centre for underwater and coastal birthright could be combined here. One thought that’s been rejected: offers from Las Vegas investors to spin a island into a casino.
“This summer we will entice Western ambassadors for a revisit and more, for sure, are to come,” pronounced Tare.
Tourists will be welcome.
Tourists will be welcome.
Source: AP


IF YOU GO
Located on a Strait of Otranto joining a Adriatic and Ionian seas, a half-hour by speedboat from Vlora city, 140 kilometres south west of a collateral Tirana. Daily vessel convey from Vlora designed to start in June.
Short URL: http://audaily.net/?p=689

Search

Translate