27 novembre 2015

Turizmi i thellë malor në kufijtë e mistikes, vlerë e shtuar ekonomike


 • mali2.jpg
 • mali3.jpg
 • mali4.jpg
 • mali5.jpg
 • mali6.jpg
 • mali7.jpg
 • mali8.jpg
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
mali3TIRANË, 27 Nëntor / ATSH- Nikolla Lena/ – Ndërsa Shqipëria në fushën e turizmit po prezantohet si “Guri i fundit i pazbuluar i Europës” me natyrën e saj të rrallë, historinë dhe trashëgiminë kulturore, vijën bregdetare të pasur e të pastër nga ndotjet industriale, mbetet një pjesë tjetër e gjeografisë sonë në kufijtë e mistikes e paeksploruar.
Kjo është pjesa verilindore e vendit. Ajo pjesë ku malet ngrihen thikë, pyjet janë të dendur, ku legjendat bashkëjetojnë me realitetin dhe rrugët po ashtu gati antike me gur, të pashtruara e të pakalueshme. Këtë fakt na e përmend edhe gazetari i “Lonely Planety” ,Tom Masters, i cili ka bërë një udhëtim në këto zona dhe shpreh emocionet e tij të forta për vendin e “fshehtë” e të paeksploruar tërësisht.
Vërtet kush është territori i brendshëm i Shqipërisë? Ai që ne njohim nga kronikat apo të thënat, ai që nuk e kemi shkelur kurrë, jo se nuk duam, por se nuk ka infrastrukturë dhe mjete për të na çuar deri atje.
Në qoftë se do të marrim tragetin nga Komani e do të ngjitemi drej Fierzës e më pas për në Kukës, në të dy krahët e rrjedhës së lumit ka pamje të mrekullueshme të natyrës dhe tek –tuk të zë syri kulla të vetmuara, rrugë të ngushta këmbësorësh apo kafshësh, hone dhe shpella të paeksploruara, që një aventurieri të natyrës do t’i tërhiqte vëmendjen dhe do donte t’i shikonte nga afër.mali4
Mundësia nuk i jepet dot sepse nuk ka rrugë drejt tyre dhe guida të mirëfillta. Atëhere këto perla të natyrës dhe turizmit tonë mbeten të fshehura dhe pa vlerë.
Në këto zona nuk ka vetëm natyrë të bukur, por ka edhe një trashëgimi kulturore të panjohur nga vizitorët dhe kuriozët. Flasim për kullat alpine, mënyrën e jetesës, zakonet, traditat, kulinarinë, etnografinë dhe pak mundësi kemi t’i ndeshim në vendin burimor, sepse akoma nuk është menduar për ta shfrytëzuar këtë pjesë të turizmit si burim ekonomik.
Një përshkrim i detajuar i këtyre resurseve nuk do të mjaftonte me një shkrim të shkurtër, por ajo që duhet prekur është nëse ka ardhur koha të mendojmë edhe për turizmin e thellë malor. Aty ka vlera, aty ka kuriozitet, ka histori, legjenda, natyrë të pashkelur, ka njerëz, pra ka biznes. Kur të huajt e vënë re e vlerësojnë si një burim të mirëfilltë e të pashfrytëzuar. A duhet ta shikojmë edhe ne me këtë sy këtë zonë të “fshehur”. Tashmë jemi futur në sezonin e turizmit dimëror, turizmit të bardhë dhe amatorët e tij janë të shumtë, vendas e të huaj. Lartësitë tona e ofrojnë këtë mundësi, por a jemi të përgatitur ne për t’i pritur? Rrugët dhe hoteleria shpesh lene për të dëshiruar dhe emali6vështirësojnë lëvizjen drejt lartësive. Ky turizëm është një burim i fuqishëm ekonomik për zonat që prek dhe duhet marrë seriozishtë. Por a është marre seriozisht? Lartësitë drejt Voskopojës, Dardhës, Thethit apo Kukësit janë të vështira për t’u prekur në dimër për shkak të rrugëve të prishura, kufizimeve energjitike, ndihma spitalore e mjaft problem që duhet të sjellin komoditetin në lëvizjen argëtuese apo emocionale. Jemi në prag sezonin te turizmit të bardhë dhe duhet ta shfrytëzojmë atë si burim ekonomik. /a.kehttp://www.ata.gov.al/turizmi-i-thelle-malor-ne-kufijte-e-mistikes-vlere-e-shtuar-ekonomike-345262.html

25 novembre 2015

Parku natyror i Zagorisë, me një plan menaxhimi të avancuar


zagoriTIRANË, 25 Nëntor / ATSH / – Parku natyror rajonal i Zagorisë së shpejti do të ketë një plan menaxhimi. Kjo zonë dallon për pasuritë natyrore dhe kulturore, po ashtu edhe për shumëllojshmërinë e florës dhe faunës së rrallë, por së fundmi disa specie po rrezikohen.
Zagoria është një zonë tepër e lakmueshme për turizmin natyror dhe atë kulturor. Synimi që ky park natyror të mbrohet dhe të ketë një plan menaxhimi afatgjatë, do të bënte që shumë specie të faunës së zonës të shpëtonin nga rreziku i zhdukjes.
Moratoriumi 2-vjeçar ka sjell ruajtjen dhe shumimin e disa specieve, por akoma ka të tilla që rrezikojnë të zhduken si dhia e egër, kaprolli, thëllëza, ariu i murrmë dhe derri i egër që duhen ruajtur në zona të mbrojtura. Specialistët e mjedisit në këtë zonë thonë se një park rajonal, veç ruajtjes së florës dhe faunës, do të sillte më shumë turistë në Zagori, ku do të ishte një vlerë të shtuar në ekonominë e kësaj zone relativisht të varfër.
Historia, kultura, etnografia dhe objektet e kultit do të ishin vlera që vizitorët vendas apo të huaj do të gjenin në këto treva. Zagoria është një trevë që ndodhet në rrugëkalimin për në Gjrokastër, qytetin muze, kalon pranë Antigonesë antike, si dhe përshkon Luginën e Drinos me vlera etnokulturore./m.mhttp://www.ata.gov.al/parku-natyror-i-zagorise-me-nje-plan-menaxhimi-te-avancuar-344226.html

24 novembre 2015

Exploring the Albanian Alps: A Free Ride Trip

WhenTheMountainsWereWild_byCarlosBlanchard_Albania1-840x563

Explor


This is not an original article of invest-in-albania.org. The article was written by Sabine Aigner and first published at FreeSki DownwaysThe Interview was conducted by Harry Putz and photos captured by Carlos Blanchard. 

The Albanian Alps presented themselves as skiing terra incognito to five Innsbruck freeriders who crossed the Balkans in February and March 2015 to discover unskied lines in the little-explored Valbona Valley. Their film “When The Mountains Were Wild” (showing at the Freeride-Filmfestival in Germany, Austria and Poland in November) shares the experiences of the two snowboarders and three skiers as they come face-to-face with the recent history of the Balkans, and find a place in Europe where time still seems to stand still. Harry Putz of the Freeride-Filmfestival interviewed Mitch Tölderer and Klaus Zwirner about their expedition into the unknown.
WhenTheMountainsWereWild_byCarlosBlanchard_Albania1-840x563
Though it’s quite reachable by car from central Europe, Albania is still terra incognita, especially for freeriders.
WhenTheMountainsWereWild_LocalFarmer2_byCarlosBlanchard_Albania1-840x563
Mountain life in Albania hasn’t changed much in the past 100 years.
Why did you choose the Albanian Alps as a destination?
Mitch: I wanted to do a freeride trip outside of the busy central European area, but still within Europe. The destination needed to be reachable by car. Klaus suggested Albania because it’s a place he’s been interested in for some time. I did some hard research – naturally we were looking for a place that had potential for good snow conditions, and far away from the beaten path. We started to imagine a trip “back in time” when the mountains were still wild and untamed.
Klaus: I’d heard that there were great climbing possibilities in Albania. And where there are big walls and mountains, you can usually find some very steep ski runs too. Albania is actually the highest country in Europe overall, with an average elevation of 700 meters.
WhenTheMountainsWereWild_HoffmannTöldererZwirner2_byCarlosBlanchard_Albania1-840x563
The unknown beckons in the Albanian Alps.
Which criteria did you use to pick your location?
Mitch: We looked at the elevation of the mountains and the snow depth. Albania is on the Mediterranean Sea, and the Albanian Alps are only 80km away from the coast. That makes the area interesting, because the wet climate in winter means you can expect a lot of snow. We finally decided on the Valbona Valley.
Is researching a trip like this difficult?
Klaus: There wasn’t much useful information available and we had hardly any details to help us plan. Our contacts – a woman from New York who ran a guest house together with an Albanian guy – helped as best they could, but their main business was in the summertime for hiking tourists. So we had only hiking maps, which didn’t show relief and were totally unusable for freeriding. I dug up some old Russian map material, but that’s all we had. I already felt like I’d traveled to pre-Internet times…
WhenTheMountainsWereWild_HoffmannTöldererZwirner1_byCarlosBlanchard_Albania1-840x563
On Russian map, topography reads YOU!
Are the Albanian Alps comparable to the Austrian Alps?
Mitch: The Valbona Valley looks like a mix between the Karwendel and the Dolomites, similarly steep and jagged, and the hikes to the interesting slopes are long. There are gravel roads up to the higher mountain villages, but they’re only accessible on foot in the winter. The people there live fully cut off from the outside world during the wintertime. We got a feeling for what it must have been like living in the Alps fifty or a hundred years ago. This isolation had a special attraction.
How did you finally get onto your skis and boards?
Mitch: Since we didn’t know what would be awaiting us, we were packed for an expedition with everything from tents to bivouac sacks to sleds. We made several scouting tours; it was very warm at the beginning, the snow was very wet, and we had to wait for better conditions. Since our focus was freeriding, we had a clear idea of what terrain we were looking for. This kind of terrain was too for a day trip from the valley, so we had to rely on an advanced post. We spent several days sitting out a snowstorm in a shepherd’s hut, but in the end we were rewarded.
WhenTheMountainsWereWild_JoiHoffmann_byCarlosBlanchard_Albania1-840x563
Five-star accommodations.
WhenTheMountainsWereWild_MitchTölderer1_byCarlosBlanchard_Albania1-533x800
Risk and reward: Mitch scores exposed goods in the Valbona Valley.
Klaus: It was especially difficult to make decisions because we didn’t have any information about the current conditions. There weren’t any snow measurement stations or local weather services. We were recommended a weather report that predicted the weather close to the coast. But the weather near the coast is more like in the steppes… in our pension in the valley we had Internet access with our hostess’s phone, but only when it was charged, and that only worked by running a generator.
What are the people like there, their culture and history?
Klaus: The people are very friendly to guests and are happy to see visitors. They haven’t experienced much of the changes in the country in the past 20 years after the end of the communist dictatorship. But progress is coming their way, and they are ready for it however and wherever it comes. The few new buildings that have been built in the last few years don’t really fit into the landscape, and aren’t built sustainably.
WhenTheMountainsWereWild_LocalFarmer1_byCarlosBlanchard_Albania1-536x800
A local farmer.
Mitch: The people in the mountains still live very humbly as subsistence farmers who have to live through the winter with what they produce in the summer. But accompanying development, a lot of plastic garbage has started to pile up in the more remote areas. It’s been such a new development, and the people don’t know how to handle it yet.
Albania was a dictatorship in the 1980s. Did you feel the effects of this still?
Klaus: The Hoxha dictatorship ended in the late 1980s, during this time Albania was totally isolated from the world. Before the mid 1990s there were no private automobiles allowed, which is pretty unimaginable for a European country. The farmers were distributed plots of land to work, and when the dictatorship ended they were able to register the land as their own. But many never got word about this, and now have no official property, and maybe are living on grounds that on paper belong to someone else.
WhenTheMountainsWereWild_KlausZwirner1_byCarlosBlanchard_Albania1-840x560
This turn was another moment when time seemed to stand still.
You traveled through the Balkans via automobile. How long is the drive?
Mitch: First, we wanted to avoid flying, and hopefully get everything into one car. In our youth we all heard about the Balkan war in the media, and now our travels brought us past some of the well-known sites of the war. Ruins and destroyed buildings everywhere still show the scars of the war. With a few stops in between, we needed five days for the drive from Innsbruck through Croatia, Bosnia, Montenegro and Kosovo to Albania.
- See more at: http://invest-in-albania.org/exploring-the-albanian-alps-a-free-ride-trip/#sthash.LkE5V3Z9.dpuf

20 novembre 2015

Potencialet e turizmit kulturor, Fieri një rajon me perspektiva të mëdha


bertiTIRANË, 18 Nëntor / ATSH/.- Deputeti i LSI-së i Qarkut të Fierit, Robert Bitri prononcohet për turizmin shqiptar dhe në veçanti për zhvillimin e turizmit në rrethin e Fierit.
Ai thotë se ”turizmi është shndërruar tashmë në një nga “industritë” më të suksesshme në Shqipëri prej të cilit po gjenerohen gjithnjë e më shumë të ardhura të konsiderueshme. Si pjesë e sektorit të tretë të ekonomisë, ai lidhet me një sërë shërbimesh të së njëjtës fushë dhe ka një akses të rëndësishëm jo vetëm në punësim, në rritjen e mirëqenies, në zhvillimet shoqërore, por edhe në imazhin e vendit tonë në arenën ndërkombëtare.
Kështu krahas shembujve të prekshëm të zhvillimit të tij në shumë mikrozona të afërta dhe periferike si ato të Valbonës, Razmës, Thethit në veri, të Dardhës dhe Voskopojës në juglindje të vendit, apo të rasteve të tjera si Llogorasë e Rivierës në jug, mund të themi me siguri se edhe rajoni i Fierit ka premisa të mëdha në zhvillimin e kulturor. Krahas parkut të rëndësishëm arkeologjik të Apolonisë, Myzeqeja, mbart resurse të mëdha të këtij zhanri. Për këtë qëllim mund të përmendim dhjetëra objekte antike dhe mesjetare, kisha dha manastire, monumente natyrore, lapidarë dhe obeliskë kushtuar ngjarjeve të mëdha historike të kohës etj.
“Dhe pikërisht në këtë zonë me resurse dhe perspektiva të mëdha turistike, Departamenti i Kulturës pranë Lëvizjes Socialiste për Integrim të Fierit zhvilloi një inspektim në plan të gjerë për të parë gjendjen reale të disa prej monumenteve të kulturës” thotë Bitri. Ndërsa për zhvillimin e turizmit në rrethin e Fierit, ai komenton se “ka disa qendra të rëndësishme ku mund të zhvillohet turizmi kulturor dhe ai historik dhe nis me Libofshën”.berti4
Libofsha është një nga vendbanimet e mëdha të Myzeqesë, fushës më të madhe të vendit, e cila shtrihet në pjesën veriore të Bashkisë së Fierit. E përmendur në histori që në fund të Mesjetës, Libofsha vijon të mbetet e njohur edhe sot për historinë, njerëzit e shquar që ka nxjerrë dhe monumentet e shumta të kulturës. E vendosur në shpatin perëndimor të kodrave të Ardenicës, në Libofshë kalonte dikur dega jugore e rrugës antike Egnatia. Më pas gjatë mesjetës këtu funksionoi skela lumore e Pirgut, e cila shërbente si pikëlidhje për Beratin dhe Myzeqenë me botën mesdhetare. Pikërisht në dy skajet e Libofshës kanë funksionuar edhe dy manastiret historike të Ardenicës dhe Kolkondasit, të njohura si qendra shpirtërore dhe kulturore. Në Ardenicë, fare pranë saj, në një ditë prilli të vitit 1451, u zhvillua ceremonia e martesës së Heroit Kombëtar, Gjergj Kastriotit, me Donikën të bijën e Gjergj Arianitit.
Jo pa qëllim në vitin 1908 në Libofshë u hap edhe e para shkollë shqipe për gjithë Myzeqenë. Po këtu bujti natën e 24 nëntorit të vitit 1912, gjatë udhëtimit të tij historik për në Vlorë, arkitekti i pavarësisë sonë kombëtare, Ismail Qemali. Ndërkohë që në Libofshë gjenden në gjendje të mirë dhe të vizitueshme për turistët e huaj dhe vendas disa objekte me vlera historike dhe arkitektonike. Në hyrje të saj gjendet kisha e Shën Gjergjit, një monument kulture që nga viti 1963. Përveç vlerave arkitektonike kjo faltore ka edhe vlera artistike. E pikturuar nga Kostandin dhe Tërpo Zografi në vitin 1782, afresket e saj janë edhe sot objekt studimi etnografik. Përveç skenave kishtare atobiti3paraqesin edhe sot figura popullore jo vetëm me kostumin karakteristik të Myzeqesë, por edhe në etnografinë aq të njohur të kësaj krahine.
Një tjetër objekt me statusin monument kulture është edhe kisha e Shën Kollit në Vanar. E ndërtuar në vitin 1777, vetëm një vit pas asaj të Libofshës, ajo ka të njëjtën planimetri dhe arkitekturë me të parën. Por ndryshe nga simotra e saj ajo është zbukuruar me afreske nga mjeshtrit e familjes Çetiri. Të tjera monumente kulture të vizitueshme në këtë hapësirë janë edhe kulla e Pirgut me kishën e Shën Marinës. Rrënoja e Kullës së Pirgut e cila gjendet pranë fshatit Dërnënas, dy-tre km larg nga deti përgjatë fushës. E braktisur prej kohësh dhe nga shtrati i dikurshëm i lumit Seman ajo u zbulua në vitin 1978 dhe vetëm një vit më vonë u shpall monument kulture. Dokumentet historike e përmendin për herë të parë atë në vitin 1308, si një skelë e rëndësishme e tregtimit të grurit, fillimisht me emrin Devoll. Më pas, me ndërtimin pranë skelës së tij edhe të kullës-fortesë, Pirgut, përveç emrit të parë nisi të përdoret edhe emri i dytë, Pirg. Do të ishte kjo kullë-fortesë, që do të ruhej deri sot në kujtesën popullore si ‘’Kulla e Pirgut’’. Po aty fare pranë ndodhet edhe manastiri i njohur i Kolkondasit, e vetmja vepër arkitektonike e ndërtuar nga Ali Pashë Tepelena, në vitet 1814-1815 në Myzeqe. Festa dhe panairi i tij që organizohet çdo 24 gusht është i njohur në të gjithë zonën dhe rajonin dhe përmendet herët nga udhëtarët dhe studiuesit e huaj, siç është edhe rasti i piktorit anglez, Eduard Lir.
Roskoveci
Në territorin e Rrethit të Fieri, përveç bashkisë me të njëjtin emër, ndodhen edhe bashkitë Patos dhe Roskovec. Pikërisht në territorin e kësaj njësie të fundit ngrihen edhe dy objekte që gëzojnë statusin e monumenteve të bert1kulturës. Të tilla janë kisha bizantine e Shën Nikollës në fshatin Kurjan dhe kisha post-bizantine e Shën Gjergjit në fshatin Strum. Përveç vlerave arkitektonike, kulturore dhe historike ato kanë edhe një veçanti se janë zbukuruar me afreske nga duart e mjeshtërve të ikonografisë shqiptare. Në kishën e Shën Nikollës ka punuar i biri i Onufrit, Nikolla, ndërsa në Shën Gjergj, ka punuar mjeshtri Joan Çetiri, një nga ikonografët më të shquar të Ballkanit në shekullin e XIX. Në gjendjen e sotme të dy kishat kanë nevojë për ndërhyrje, por më imediate ajo paraqitet në kishën e Shën Gjergjit.
Strumi është një nga vendbanimet e shumta rurale të Bashkisë së Roskovecit. I vendosur në lindje të këtij qyteti, përgjatë rrugës automobilistike që e lidh atë me Beratin, ai bart në vetvete dëshmi të shumta të kulturës sonë materiale. Të tilla janë një sërë dëshmish, monumente natyrore dhe objekte kulturore. E tillë është edhe legjenda e famshme popullore e “Bukuroshes së Strumit” dhe kënga e saj popullore. Po kështu aty pranë ndodhet “Këneta e Zezë”, një monument natyror, e cila përpara bonifikimit krijonte një basen të madh, që vijonte me sistemin ujor, ku bënin pjesë edhe kënetat e Roskovecit, Marinzës, Sheqishtes dhe Sheqit. Pikërisht në këtë vend, ngjitur me ’Kënetën e Zezë’ ndodhet kisha e Shën Gjergjit, e cila së bashku me kishën e Shën Nikollës në Kurjan, përbën dy nga monumentet e kulturës që ndodhen në hapësirën e Bashkisë së Roskovecit.
E ngritur mbi një bregore të butë dhe të veshur me gjelbërim, “Shën Gjergji”, ndodhet një kilometër në veri të Strumit të sotëm, në krahun e djathtë të rrugës automobilistike që lidh këtë vendbanim me fshatin Suk. Kisha ka një gjatësi prej 10 m dhe një lartësi prej 3.5 m. Nga pikëpamja arkitektonike ajo është një ndërtesë në formë drejtkëndëshi, e vendosur në drejtimin lindje-perëndim dhe mbulohet nga një çati me tavan të rrafshët. Kisha e Shën Gjergjit përbëhet nga naosi njënefësh dhe absida, muret e të cilave janë dekoruar me afreske, të cilat sot ndodhen në një gjendje jo të mirë. Kisha është bert2pikturuar dikur nga piktorët e familjes ikonografe të Çetirëve të Grabovës. Ikonostasi dhe objektet e tjera mungojnë, ndërsa në dyshemenë e faltores, pikërisht pranë absidës shihen dy pjesë kolonash antike me kanelyra dhe një pjesë mermeri e një kapiteli dorik, të marra nga ndërtimet antike, ndoshta edhe nga qyteti i Dimalit që ndodhet aty pranë. Me një lartësi prej shtatë metrash, kambanorja e ndërtuar në vitin 1782, është pjesa më e ruajtur e këtij objekti. Nën të ndodhet një portë me qemer, e ndërtuar me gur të bardhë të skalitur, ku janë imituar kolonat antike, mbi të cilat është vendosur një hark i zbukuruar me dy rozeta.
Kurjani është një tjetër vendbanim rural pjesë e Bashkisë së Roskovecit, që ndodhet në pjesën juglindore të rrethit të Fieri, aty ku ndahet kufiri me rrethet e Beratit dhe Mallakastrës. I përmendur për kultivimin e ullinjve dhe vreshtarisë, ai është i njohur edhe për liqenin artificial të ndërtuar rreth 40 vjet me parë. Pikërisht në Kurjan në kodrën më të lartë të tij, aty ku syri të kap gjithë rrafshinën e Myzeqesë, Shpiragun dhe kodrat e Mallakastrës, ndodhet një nga kishat bizantine më të vjetra në Shqipëri. Aty e vetme, e rrethuar nga kurorat e ullinjve, kisha e Shën Kollit, me harqet e saj rrethore duket sikur ”dëshmon”, se këtu është shkrirë në një stil të vetëm arkitektura e Lindjes me Perëndimin. Në vitin 1956 një ekspeditë studimore e Universitetit të Tiranës dhe Institutit të Historisë bëri një nga zbulimet më interesante dhe më të rëndësishme në brendinë e saj, siç ishin afresket e pikturuara nga Nikolla, biri i Onufrit të madh. Pas këtij zbulimi, afresket e kishës se Kurjanit u bënë objekt studimesh nga ana e Institutit të Monumenteve të Kulturës, i cili e shpalli atë në vitin 1963, monument kulture.
Trashëgimia kulturore
Për vlerat e mëdha historike, arkitekturore dhe artistike, këto monumente kulturore përbëjnë një pjesë të ardenrëndësishme të identitetit tonë kulturor. Ndërkohë që pozita gjeografike në qendër të vendit, arteriet e komunikimit dhe niveli i zhvillimit ekonomik, e bëjnë Fierin një qendër të turizmit studimor dhe kulturor. Shtojmë këtu edhe traditat, mikpritjen, kuzhinën apo ditët e shumta me diell, të cilat ja mundësojnë kujtdo qasjen turistike. Por duke nisur së pari me ruajtjen dhe përkujdesin ndaj tyre, ne duhet të stimulojmë me politikat tona kulturore pikërisht edhe këtë aktivitet të rëndësishëm, që fqinjët tanë prej kohësh e kanë shndërruar në një akses të rëndësishëm ekonomik. Këto resurse i ofron ky rajon, i cili mund të bëhet në të ardhmen një tjetër vlerë e shtuar e turizmit shqiptar, përfundon komentin e tij Bitri. /m.mhttp://www.ata.gov.al/potencialet-e-turizmit-kulturor-fieri-nje-rajon-me-perspektiva-te-medha-341045.html

Albania part of European interesting destinations to try for 2016
0
We have been traveling intensively for 4 years and visited many European destinations during our travel. We have mostly focused on less traveled European destinations, as we like to travel off the beaten paths and get to know the real local life and traditions.
Expedia.com asked us to share out top 6 European destinations to try in 2016, and we did not have to think long. There were many European destinations extremely beautiful and interesting, but not all did manage to catch our attention in such a big way than the following six.

6 European destinations to try for 2016

1. Pomurje region, Slovenia

Even though we come from Slovenia, which is a really tiny country, we are always surprised how beautiful and diverse the country is. Slovenia is mostly known for Ljubljana (the capital), The Lake Bled and Postojna Cave, but there is much more to it than these three popular destinations.
If you like good wine, good food and stunning views, which you will have only to yourself, visitPomurje and indulge yourself with its unique culinary, friendly people and natural spas. Climb up to Vinarium, the highest viewing tower in Slovenia, and enjoy the views to 4 different countries – Austria, Hungary, Croatia and Slovenia.
best eu destinations, travel to europe, places to visit in europe, traveling to europe
Pomurje, Slovenia (European destinations to try for 2016)

2. Berat, Albania

Albania has not been on travel maps often, but that is why it is even more beautiful and wild. Southern part of Albania is reach in Ancient Roman ruins and crystal clear waters, when the inner side of the country is untouched and rarely visited. We loved the town of Berat, which is under UNESCO heritage protection and is best known as The Town of A Thousand Windows. It is built in typical Ottoman style and strolling around its narrow streets will take you back in time. In vicinity there’s also Čobo vinery, which offers delicious and local wines, so make sure to put it on your agenda too.
best eu destinations, travel to europe, places to visit in europe, traveling to europe
Berat, Albania (European destinations to try for 2016)

3. Wadden Sea, Germany

Who doesn’t know Germany, right? This interesting and rich in tradition destination is visited each year by many foreign travelers and tourists. Unfortunately not many head up to Wadden Sea at the North-West of the country, where you find amazing nature. Wadden Sea is part of a bigger area – the Schleswig Holstein Wadden Sea National Park, which is under UNESCO heritage protection. Take part of the organized mud walk and feel like a kid again.
best eu destinations, travel to europe, places to visit in europe, traveling to europe
Wadden Sea, Germany (European destinations to try for 2016)

4. Chisinau, Moldova’s capital

Moldova is the least visited EU country, but that does not mean you have to overlook it as well. Well, Chisinau is far from typical EU capitals, but it is a nice example to get some of the formal Soviet Republic filing. The city itself has not much to offer, but is still nice to stay here for a day or two. Don’t forget to try Moldova’s delicious cognac or if you are more into wine, visit the world’s biggest vine cellar Milestii Mici as a half-day trip outside of Chisinau.
best eu destinations, travel to europe, places to visit in europe, traveling to europe
Chisinau, Moldova (European destinations to try for 2016)

5. Novi sad, Serbia

Serbia in general has been long avoided among tourist, but it has been opening up to the world and is becoming more and more interesting to travelers. No surprise, if you know, that Serbia is home of hospitality and delicious food. Most people focus only on Serbia’s capital – Belgrad, but if you are already there, stop at Novi Sad too. Due to being smaller, Novi Sad is much cuter to explore. Walk around the old city center, visit the fort from where you have great views over the Danube River and try its cuisine. We recommend a local dish “fish paprikash” in one of its many riverside local restaurants.
best eu destinations, travel to europe, places to visit in europe, traveling to europe
Novi Sad, Serbia (European destinations to try for 2016)

6. Cesenatico, Italy

If you are traveling to Europe, you will probably visit Italy too. Italy is a cradle of Ancient Romans and that is why it is extremely rich in history. Nevertheless, don’t forget to take time for a little bit lesser known places, like Cesenatico. This beautiful and picturesque coastal town lies in Italian region Emilia-Romagna, between the more known cities of Rimini and Ravenna. Cesenatico is perfect for everyone enjoying good photography motives and local Italian »Dolce Vita« lifestyle.
The old part of the town is actually a Marine Museum and what many don’t even realized; the canal was surveyed and drawn by the great master Leonardo da Vinci.
best eu destinations, travel to europe, places to visit in europe, traveling to europe
Cesenatico, Italy (European destinations to try for 2016)
Europe has much more to offer than these 6 destinations, but in our opinion, these are surely the best places to start with in 2016. Some of these European destinations are still far from being touristic, what makes them even more appealing and beautiful, when the others are becoming more popular. Make sure to visit them ASAP and still enjoy them without bigger tourist crowdshttp://www.nina-travels.com/eu-destinations-to-try-for-2016/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=twitter&utm_source=socialnetwork

AKB merr pjesë në forumin ndërkombëtar të Singaporit për turizmin


tare1TIRANË, 19 Nentor/ ATSH- N.Lena / – Agjencia Kombëtare e Bregdetit (AKB) po merr pjesë në forumin e radhës me temë “Krijimi i modeleve unike ku trashëgimia kulturore e lidhur me detin i shërben zhvillimit ekonomik dhe turizmit të komuniteteve”, që zhvillohet në Singapor, i organizuar nga Universiteti i Nanyang.
Ne kete aktivitet marrin pjese shumë vende të botës e midis tyre është përfaqësuar edhe Shqipëria me Drejtorin e AKB-së, Auron Tare.
Universiteti i Teknologjisë Nenyang Singapor, cilësohet si universiteti i 13-te në botë për nga cilësia e programeve ekuivalent me MIT në Masachuset. “Në Forum përfaqësohen disa emra të njohur të menaxhimit të bregdetit, te cilet sollën modele suksesi. Modeli i Butrintit, Ishulli i Sazanit, Via Egnatia dhe kërkimet nënujore në ujrat shqiptare, ishin prezantimi që për herë të parë në këtë forum aziatik prezantoi Shqipërinë”, beri te ditur për ATSH-në Auron Tare. /a.kehttp://www.ata.gov.al/akb-merr-pjese-ne-forumin-nderkombetar-te-singaporit-per-turizmin-341554.html

Në qytetin e Gjirokastrës hapen kurset e para për guida turistike


gjiroTIRANË, 20 Nëntor / ATSH / – Bashkia e Gjirokastrës, krahas punëve të tjera që e detyrojnë në komunitet në shërbim të qytetarëve, ka nisur edhe pyllëzimin e zonave të zhveshura në territorin e saj.
Por, duke administruar një qytet- muze, ku numri i vizitorëve ka ardhur në rritje, ka filluar të kujdeset edhe për kurset e para të guidave turistike, duke përgatitur udhërrëfyes nga vete qyteti dhe rrthinat e tij.
Kjo është edhe një gjetje për të punësuar mjaft të rinj me talent në fushën e turizmit dhe që kanë dëshirë të vazhdojnë karrierën e tyre në këtë profesion. /a.kehttp://www.ata.gov.al/ne-qytetin-e-gjirokastres-hapen-kurset-e-para-per-guida-turistike-342075.html

Search

Translate