27 novembre 2014

Lezhë, shtohen 3 monumente synohet rivitalizimi i turizmit historik

LEZHË - Trashëgimisë kulturore të Lezhës i shtohen edhe 3 monumente të tjera. Gjithçka ka si synim jo vetëm për të pasuruar realitetin e kësaj zone që është mjaft atraktiv, por edhe për të rivitalizuar turizmin historik.

Këtë prezantim e ka bërë drejtori i kulturës kombëtare në Shkodër , Besi Bekteshi, i cili shpjegon se degradimi i monumenteve aktuale në Lezhë, është pasojë e projekteve krahas nevojës për fonde.

Lezha është një nga zonat më një histori të lashtë, por mungesa e vëmendjes së shtetit ka bërë që këtë histori ta mbulojë pluhuri i harresës.

Redaksia Online
(a.h/shqiptarja.com)
 - See more at: http://shqiptarja.com/kulture/2730/lezhe-shtohen-3-monumente-synohet-rivitalizimi-i-turizmit-historik-255495.html#sthash.rYa5aFQt.dpuf

26 novembre 2014

Porto Palermo dhe Kepi i Rodonit së shpejti në listën e zonave te mbrojtura

"Monitorimin për Menaxhimin e Zonave të Mbrojtura Detare në Mesdhe" është Workshopi i organizuar për herë të parë në vendin tonë nga Med PAN në partneritet me ministrinë e mjedisit . Në Shqipëri janë 6 zona bregdetare të mbrojtura ndërko që po studiohen edhe dy të tjera , Porto Palermo dhe Kepi i Rodonit. Në fjalën e tim Ministri Koka u ndal në rëndësinë që ka mbrojtja e zonave detare nga shkatërrimi që po pësojnë si rezultat i urbanizimit.
 
“Biodiversiteti detar dhe bregdetar si dhe të mirat dhe shërbimet që mbështet ky biodiversitet kanë vlera të mëdha mjedisore, shoqërore dhe ekonomike po ato gjenden në një risk si në botë ashtu dhe në Shqipëri të shkaktuar nga zgjerimi i zonave urbane, ndotja, mbishfrytëzimi dhe efektet nga ndryshimi klimatik”- tha ministri i Mjedisit, Lefter Koka.
 
Të pranishëm në këtë Workshop ishin përfaqësues të organizatave kombëtare dhe ndërkombëtare, institucione kërkimore shkencore, staf akademik, dhe ekspertë të fushës, nga më shumë se 16 shtete për të diskutuar rreth "Monitorimit për Menaxhimin e Zonave të Mbrojtura Detare në Mesdhe".
 
 
Redaksia Online(a.h/shqiptarja.com) - See more at: http://shqiptarja.com/aktualitet/2731/porto-palermo-dhe-kepi-i-rodonit-s--shpejti-n--list-n-e-zonave-te-mbrojtura-255283.html#sthash.CMArM194.dpuf..

Oroshi si potencial turistik, në syrin e turistëve edhe ish-burgu i Spaçit

MIRDITE- Nga ish-burgu i Spaçit tek burimet nën dhe mbitokësore, Oroshi në Mirditë shihet si një potencial për zhvillimin e turizmit në të gjitha stinët e vitit. Këto fakte kanë tërhequr edhe zv/ambasadoren Gjermane në Shqipëri Anke Holstein që së bashku me një delegacion gjerman vizituan këtë zonë. Holstein është njohur me burimet e mundshme për zhvillimin e zonës siç janë mineralet e bakrit, bazaltit, perpunimi i drurit, blegtoria, gurët dekorativ si dhe turizmi kulturor e historik.
 
Zëvendësambasadorja gjermane Anke Holsten ka deklaruar gjatë takimit në Komunën e Oroshit se ish-burgu i Spaçit është një element tejet i rëndësishëm për të cilin Gjermania mund të japë kontributin e saj, dhe se do të ketë në agjendën e ndërmarra promovimin e kësaj zone.
 
“... Ne morëm një prezantim lidhur me potencialet e zhvillimit në këtë zonë, por kjo natyrisht është e rëndësishme që ta shohësh dhe me sytë e tua. Nuk është ende shumë e thjeshtë që bizneset gjermane të investojnë në Shqipëri sepse ka mbetur edhe një bazë themelore e përafrimit me Bashkimin Evropian. Kur këtu të funksionojë sistemi i drejtësisë si në vendet evropiane dhe bizneset gjermane do vinë me shume kënaqësi për të investuar këtu. Ajo çfarë pashë është që për burgun e Spaçit ka nevojë të bëhet shumë por ne duhet të japim kontributin tonë për ta kthyer në një muze”, tha Anke Holsten.
 
Nga ana tjetër kreu i Komunës Orosh Aleksander Lala ka bërë të ditur se Promovimi i zhvillimit ekonomik dhe turistik në Orosh përputhet me planet e zhvillimit rajonal dhe atij kombëtar e ku sigurisht gjermania është tejet e mirëpritur për të investuar.
 
Vizita në Orosh të Mirditës e përfaqësuesve të Ambasadës Gjermane në vendin tonë ka vijuar në ish-burgun famëkeq të Spaçit ku kanë parë nga afër këtë monument të kujtesës shqiptare, për të cilin është treguar interes të veçantë për të dhënë kontributin për kthimin e tij në një muze.

Redaksia online
(e.s/shqiptarja.com) - See more at: http://shqiptarja.com/aktualitet/2731/oroshi-si-potencial-turistik-n--syrin-e-turist-ve-edhe-ish-burgu-i-spa-it-255285.html#sthash.JIDcmXOr.dpuf,

Gjirokastër, ndërhyrje në zonën historike, restaurohen monumentet

GJIROKASTËR - Arkitektët nisin nga puna për mbrojtjen e banesave karakteristike në zonën muzeale nga stina e dimrit, në Gjirokastër. Specialistët e Drejtorisë Rajonale të Kulturës Kombëtare, po punojnë për mirëmbajtjen e banesave karakteristike dhe komplekseve muzeale.
 
Fillimisht restauratorët kanë ndërhyrë në banesën e Skëndulajve në lagjen “Palorto”, në disa prej objekteve mjaft të vizitueshme në Pazarin Karakteristik, dhe shumë shtëpi të tjera.
 
Për A1 Report, një prej arkitektëve të Drejtorisë Rajonale të Kulturës Kombëtare, Kreshnik Merxhani shprehet se ndërhyrjet e fundit, kanë për qëllim, shmangien e degradimit të mëtejshëm të monumenteve dhe restaurimin e tyre në shërbim të zhvillimit të turizmit.
 
“Në disa ndërhyrje mund të themi janë bërë në monumente më të rëndësishme siç është skendulatet të gjitha ndërtesat e kategorive të parë dhe këto dhe tashmë drejtoria jonë prej kohësh vuri re degradimin e ndërtesës Kala. Gjendja është problematike, ka shumë objekte të braktisura kryesisht që janë shumë të degraduara dhe mund të ketë dhe kjo banesë fantastike do ketë edhe kjo fatin e saj.”- tha Kreshnik Merxhani, Drejtorisë Rajonale të Kulturës Kombëtare.
 
Ndërkohë specialistët restauratorë, po punojnë edhe për mirëmbajtjen e monumenteve të kulturës, si dekori natyror i organizimit të Festivalit Folklorik Kombëtar i cili pritet të realizohet në prill të vitit të ardhshëm.

Redaksia Online(a.h/shqiptarja.com) - See more at: http://www.shqiptarja.com/kulture/2730/gjirokast-r-nd-rhyrje-n--zon-n-historike-restaurohen-monumentet-254593.html#sthash.CoBh4pzj.dpuf,,

23 novembre 2014

Ministrja e Turizmit ja fondi per promovimin e Shqiperise turistike ne vitin 2015 -

Tuesday, 18 November 2014 11:30
 • font size decrease font size increase font size

Ministrja e Zhvillimit Urban dhe Turizmit, Eglantina Gjermeni deklaroi se fondi për promovimin e Shqipërisë turistike për vitin 2015 është 77 milionë lekë. Sipas Gjermenit, gjatë vitit që vjen synohet trajtimi i turizmit si një fushë prioritare e zhvillimit të qëndrueshëm në vend, me një qasje të integruar dhe plotësuese ndërsektoriale, që menaxhon burimet në mënyrë të balancuar, gjeneron zhvillim ekonomik dhe garanton punësim. Po ashtu, Gjermeni theksoi se gjatë vitit 2015 synohet permirësimi i identitetit shqiptar të turizmit në rajon e më gjerë, nëpërmjet zbatimit të Strategjisë së Brandimit të Shqipërisë për turizmin dhe ivestimet.
- See more at: http://radiotravel.al/index.php?option=com_k2&view=item&id=82557:ministrja-e-turizmit-prezanton-fondin-per-promovimin-e-shqiperise-turistike-ne-vitin-2015&Itemid=575#sthash.xgde2MJ6.dpuf

Mozaiku i Tiranes ne proces pastrimi nga specialistet

Wednesday, 19 November 2014 10:35
 • font size decrease font size increase font size
Mozaiku i Tiranes ne proces pastrimi nga specialistet.
Mozaiku i Tiranës, i punuar që në shekullin IV me gurë të vegjël me ngjyra, është duke u pastruar nga specialistët e artit, ardhur nga Durrësi. Sipas Ministrisë së Kulturës, që ka nisur mirëmbajtjen e tij, mozaiku ka një rëndësi shumë të madhe për teknikën e ndërtimit dhe për pasurimin e historisë së kryeqytetit. Nga ana tjetër, ai është në monument që vizitohet gjatë gjithë vitit nga turistët.
- See more at: http://radiotravel.al/index.php?option=com_k2&view=item&id=82560:mozaiku-i-tiranes-ne-proces-pastrimi-nga-specialistet&Itemid=575#sthash.u38H3TaN.dpuf

Portiku i muzeut arkeologjik ne Apoloni rrezikon shembjen

Wednesday, 19 November 2014 10:33
 • font size decrease font size increase font size
Portiku i muzeut arkeologjik ne Apoloni rrezikon shembjen.
Portiku i Muzeut Arkeologjk të Apolonisë, një nga objektet arkeologjike me të veçanta në Shqipëri, rrezikon shembjen. Struktura por edhe toka ka shfaqur çarje dhe levizje dhe arkeologet kane larguar menjehere 36 objekte dhe 9 statuja, qe rrezikojne demtimin.Ne kete zone organizohen shume aktivitete kulturore dhe shpesh ka patur edhe kritika per montimin e strukturave, qe mund te demtojne gjithe zonen arkeologjike. Nderkohe qe situata e rrezikshme eshte shfaqur aty prej 4 vitesh.
- See more at: http://radiotravel.al/index.php?option=com_k2&view=item&id=82559:portiku-i-muzeut-arkeologjik-ne-apoloni-rrezikon-shembjen&Itemid=575#sthash.WnSb8Bh6.dpuf

Jeta e arkelogëve në Histori Shqiptare Zbulimi i teatrit më unik në Ballkan, ndërtuar në tokë ilire

...

Ja harta që ju tregon si të shkoni në “Bunk’art”
TIRANE
- Nga kjo e shtunë e deri në fund të dhjetorit, kushdo mund të shuajë kureshtjen për “Bunk’art” dhe periudhën e historisë së Shqipërisë qoi përket ky bunker. Bunkeri i kthyer në një ekspozitë-muze mund të vizitohet falas nga qytetarët, nga ora 09:00 deri në 16:00.

Bunkeri do të jetë i hapur çdo ditë nga ora 09.00, kohë kur bëhet nisja e parë me autobus nga Hotel Tirana. Ndërsa për ditën e diel nisa më autobus bëhet duke filluar nga ora 11.00.

Itinerari që do të ndjekë autobusi do të jetë ky: Nisja nga qendra e Tiranës, duke vijuar në rrugën e Dibrës, më pas duke kaluar Qendrën Spitalore Universitare Nënë tereza, Ministrinë e Mbrojtjes e duke shkuar deri në rrugën “Teki Selenica”, ku merret edhe kthesa për tek vepra mjaft interesante e ndërtuar në vitin 1978 dhe e hapur për publikun gjatë ditës së djeshme.

Linja historike, muzeale dhe artistike, bëhen bashkë për të përcjellë tek vizitorët mesazhe të qarta për dy periudhat më të diskutuara të historisë tonë, periudhën e Luftës së Dytë Botërore dhe atë të regjimit komunist në Shqipëri.


Por ku e gjeni BUNK’ART

Objekti 0774 (vendkomanda e Shtabit të Përgjithshëm) me 106 zyra ndodhet në periferi të Tiranës pranë "Batalionit Mbështetës të Shtabit të Përgjithshëm", njohur ndryshe si "Batalioni Diko Zeqo", rruga e Shish-Tufinës, 1.5 km larg qendrës spitalore "Nënë Tereza". Ja rruga që duhet ndjekur për të shkruar tek “Bunk’art”.
Redaksia Online(Shqiptarja.com) - See more at: http://www.shqiptarja.com/aktualitet/2731/videolajm-ja-harta-qe-ju-tregon-si-te-shkoni-ne-bunkart-254396.html#sthash.ibZ3bLAj.dpuf.
- - TIRANE - Një anë e veçantë kushtuar me hapësira në bunkerin e nëndheshëm “Bunk’Art” është edhe pjesa artistike. 

Me anë të punimeve dhe instalacioneve të ndryshme artistike artistë të ndryshëm kanë sjellë krijimet e tyre duke përcjellë mesazhet përkatëse me anë të artit.

Artisti Enkelejd Zonja me anë të një serie delikate minimale vizatimesh, të cilën e ka pagëzuar me emrin “Teshtija e së kuqes” sjell figurën e pionerit si simbol optimizmi pafajësie e njëkohësisht mishërimi i periudhës së komunizmit, por motivet dhe situatat kundërvihen duke zhvlerësuar rëndësinë e figurës që pionieri përfaqësonte. 

pjesa artistike ne bunkart
pjesa artistike ne bunkart
Ledia Konstandini ka sjellë në Bunk’Art kolazhin me kuti kartoni, ku me anë të formave, ngjyrave e gjithçkaje tjetër përçon mesazhet e një kohe të vështirë që tashmë kemi lënë pas. 

pjesa artistike ne bunkart

Për tu vizituar është edhe miniekspozita e artistes Rudina Hoxhaj nën emrin “Atmosferë familjare në periferinë e qytetit”. Hoxhaj me anë të video-projeksionit ka sjellë për publikun. Fëmijët e asaj periudhe të cilët janë duke luajtur luftërash me shpata druri të bëra vetë, skena dhune dhe lufte midis dy grupeve kundërshtare në një hapësire ku më parë ka patur gjelbërim dhe tashmë është shndërruese në një parkim makinash.

Artistja Alketa Ramaj nëpërmjet instalacionit me libra ka shprehur idenë e fillim viteve 90-të ku, Libra e shkruar nga diktatori Hoxha nisëm të kryenin një funksion tjetër, disa u kthyen edhe në objekte zbukurimi.

pjesa artistike ne bunkart


pjesa artistike ne bunkart


Në Bunk’Art të hapur për publikun vetëm disa ditë më parë ndërthuren ana historike, muzeale dhe artistike.

Redaksia Online
(xh.k/shqiptarja.com)
 - See more at: http://www.shqiptarja.com/kulture/2730/bunk--39-art-instalacionet-artistike--mesazhe-me-gjuhen-e-imazhit--255128.html#sthash.qJOHzNOq.dpuf -

22 novembre 2014

Salloni Ndërkombëtar i Aventurës dhe Turizmit Luksoz dhe ExpoFaith – Salloni i Turizmit Kulturor dhe Besimit

Spread the sails...
Një ekuipazh i më të mirëve, Klik Ekspo Group, leader i industrisë së Panaireve Ndërkombëtare, nën kujdesin e Ministrisë së Turizmit dhe Zhvillimit Urban, organizojnë shumëdimensionalin “3 Sallone në 1”. ExpoHost – Salloni i Hotelerisë dhe Shërbimeve, Nautica & Auto Show - Salloni Ndërkombëtar i Aventurës dhe Turizmit Luksoz dhe ExpoFaith – Salloni i Turizmit Kulturor dhe Besimit, do të jenë direkët e Panairit, ndërsa në tandem, organizatorët dhe ekspozuesit vendas dhe të Rajonit do ta kthejnë evenimentin në një forum përqasjesh dhe përvojash që çajnë drejt zhvillimit.
http://www.klikekspogroup.com/interna.asp?id=4   
SPREAD THE SAILS...
A crew of the virtuous, Klik Ekspo Group, the leader of the international exhibition industry, under the auspices of the Ministry of Urban Development and Tourism, will introduce the multifaceted "3 in 1" Event. ExpoHost – Salon of Hotels and Services, Nautica & Auto Show – Salon of International Adventure and Luxury Tourism and ExpoFaith-Salon of Culture and Faith Tourism, will be the main masts of the Fair, while in tandem, local and Region’s organizers and exhibitors will turn the event into a forum of experience approaches and exchanges that lead to development and growth.

Let's do it Albania 21/november/2014 .... Ta pastrojme Shqiperine ne nje...

...

Festivali Mbarëkombëtar Folklorik për Fëmijë * 22 -25 Nëntor 2014

Në datat 22 -25 nëntor
Në kuadër të 102- vjetorit të Pavarësisë dhe 70- vjetorit të Clirimit, Qendra Kombëtare e Kulturës për Fëmijë, në bashkëpunim me :
Ministrinë e Kulturës
Ministrinë e Mirëqenies Sociale dhe Rinisë
Muzeun Historik Kombëtar
Teatrin Kombëtar
 
organizon Festivalin Mbarëkombëtar Folklorik për Fëmijë.
Në datat 22 -25 nëntor në kryeqytetin shqiptar do të mblidhen së bashku grupe folklorike: Prishtine, Shkup, Ulqin, Shkoder, Korce, Gjirokaster, Tepelene, Vlore, Lushnje, Miredite, Kruje, Elbasan, Durres dhe 300- 400 fëmijë nga të gjitha trevat shqiptare. 
PROGRAMI
Dt . 22 Nëntor 2014
Ora 17:00
Koncert i organizuar në Muzeun Historik Kombëtar me grupet pjesëmarrëse të cilët do të performojnë një koncert me valle e këngë tradicionale të trevës së tyre. 
Tirana, Prishtina, Shkupi, Ulqin. 
Dt. 23 Nëntor 2014
Ora 11:00 
Koncert i organizuar në Muzeun Historik Kombëtar, secili grup do të performojë një koncert 20-30 minuta program veshur me kostume tradicionale të trevës së tyre. 
Tirana, Korca, Gjirokastër,Tepelenë.
Dt. 24 Nëntor 2014
Ora 10:30 
Parada e të gjithë grupeve pjesëmarrëse, fëmijë të veshur me kostume tradicionale e cila do nisi nga Sheshi Nënë Tereza duke përshkruar bulevardin e duke përfunduar në Ministrinë e Kulturës ku do të zhvillohet edhe takimi me Ministren e Kulturës. 
Ora 17:00
Në hollin e Teatrit Kombëtar do të zhvillohet Panairi Tradicional me grupet pjesëmarrëse të cilët do të prezantohen me traditën e qytetit të tyre. 
Ora 18:00
“Koncerti Gala” i cili do të zhvillohet në Teatrin Kombëtar i të gjithë grupeve pjesëmarrëse me valle dhe këngë të trevës së tyre dhe ndarja e çertifikatave si shenjë mirënjohje për të gjithë pjesëmarrësit.
Tirana, Prishtina, Korça, Ulqin, Shkup, Gjirokastër,Tepelenë, Elbasan, Mirditë, Durrës, Lushnjë, Kruja, Vlora.
Ky është një nga festimet më mbresëlënëse folklorike që do të sjellë para publikut jo vetëm pasurinë tonë popullore, por edhe trashëgiminë e tyre tek brezat më të rinj. Artistë të vegjël nga cdo cep i Shqipërisë, artistë shqiptarë nga Shkupi, Ulqini dhe Prishtina do të japin shfaqje me numrat më të përzgjedhur të repertorit të tyre.
Skena do të ndizet nga motivet popullore të valleve dhe këngëve por nuk do të mungojnë edhe aktivitetet e tjera gjatë ditëve të festivalit.
Festat e Nëntorit me ngjyra folklorike do të jenë më të bukura!
Mos e humbni këtë rast për të festuar festat e Nëntorit me traditën dhe artistë të rinj, me ngjyrat e kostumeve të mrekullueshme shqiptare dhe motivet folklorike të trashëguara brez pas brezi.http://calendar.al/event/festivali-mbarekombetar-folklorik-per-femije-22-25-nentor

Bunk'Art një ekspozitë video-muzeale e cila do të zhvillohet në mjediset e bunkerit anti-bërthamor që lideri komunist dhe regjimi i tij ndërtoi në Tiranë mes viteve 1972 dhe 1978

Bunk'Art është një ekspozitë video-muzeale e cila do të zhvillohet në mjediset e bunkerit anti-bërthamor që lideri komunist dhe regjimi i tij ndërtoi në Tiranë mes viteve 1972 dhe 1978, strukturë e cila përbëhet nga 106 dhoma të shpërndara në pesë nivele, ku përfshihet dhe një sallë kuvendi-auditorium.
Duke vizituar bunkerin në datën 26 nëntor, do të keni mundësinë të shikoni nga afër edhe hapësirën e posacme që Agjencia Kombëtare e Turizmit (AKT) ja ka dedikuar bashkjetesës fetare duke promovuar në këtë mënyrë produktin religjioz turistik.
Në po punojmë fuqishëm të dalim nga forma e një turizmi klasik duke ndërthurur atë cka ka më të mirë natyra me idetë, kreativitetin dhe punën e njerëzve ndër shekuj.
Hapet me 22 Nëntor 2014
Nga ora 09:00 deri ne 16:00
Pranë “Batalionit Mbështetës të Shtabit të Përgjithshëm”
Rruga e Shish-Tufinës - Tiranë
(1.5 km mbi Spitalin “Nënë Tereza”)
Bunk'Art is a video-museum exhibition which will be held in the premises of the anti-nuclear bunker that the communist leader and his regime in Tirana built in between years 1972 and 1978. A structure which consists of 106 rooms distributed into five levels, which included an assembly hall - auditorium.
Visiting the bunker on 26 November, you will have the opportunity to look closely the special space that the National Tourism Agency (NTA) has dedicated to religious coexistence thus promoting religious tourism as a product.
We are working hard to get out of the classic forms of tourism by combining it what nature offers best, with the ideas, the creativity and the work of people throughout the centuries.

20 novembre 2014

Turizmi fetar, risia shqiptare

Drejtoresha e Përgjithshme e Agjencisë Kombëtare të Turizmit (AKT), Julinda Dhame ishte në një vizitë 2-ditore në Vatikan.
Drejtoresha e Përgjithshme e Agjencisë Kombëtare të Turizmit (AKT), Julinda Dhame ishte në një vizitë 2-ditore në Vatikan.
TIRANË, 20 Nëntor /ATSH-Gjergji Mima/ -Drejtoresha e Përgjithshme e Agjencisë Kombëtare të Turizmit (AKT), Julinda Dhame ishte në një vizitë dy ditore në Vatikan. Pjesë e delegacionit të përbashkët ishte edhe Kryetari i Komitetit Shtetëror për Kultet, Ilir Hoxholli dhe Përgjegjësi për Marrëdhëniet me Jashtë të këtij Komiteti, ish-Ambasadori i Shqipërisë pranë Vatikanit, zoti Rrok Logu.
Në Selinë e Shenjtë delegacioni u prit nga Zëvendës Sekretari për Marrëdhëniet me Shtetet në Vatikan Mons. Antoine Camilleri, shoqëruar nga Monsinjor Henryk Jagodzinski.
Gjatë takimit mes dy palëve u vlerësua vizita e Atit të Shenjtë Françesku në Tiranë gjatë muajit shtator, si një ngjarje madhore për Shqipërinë, e cila la një kujtim të pashlyeshëm dhe nxori në dritë vlerat më të shtrenjta e fisnike të kombit shqiptar dhe bashkëjetesën fetare që egziston prej shekujsh.
Gjatë takimit një pjesë të mire zuri dhe diskutimi mbi marrëveshjen e bashkëpunimit kulturor e nënshkruar në vitin 2011 nga qeveria shqiptare dhe Opera Romana Pellegrinaggi institucion i Selisë së Shenjtë, i ngarkuar me promovimin dhe organizimin e pelegrinazheve në Romë dhe në tempujt e mëdhenj dhe vendet me interes fetar, kulturor dhe ekumenik në Itali dhe në botë.
Drejtoresha e Përgjithshme e Agjencisë Kombëtare të Turizmit (AKT), Julinda Dhame ishte në një vizitë 2-ditore në Vatikan.
Drejtoresha e Përgjithshme e Agjencisë Kombëtare të Turizmit (AKT), Julinda Dhame ishte në një vizitë 2-ditore në Vatikan.
Zbatimi i kësaj marrëveshje, e cila ishte lënë në harresë deri më tani, do ta përfshijë Shqipërinë në programin e shtegtimeve dhe pelegrinazheve që kjo agjenci sinjalizon, për t’u vizituar dhe përshkruar nga besimtarët të ndryshëm katolikë nga gjithë bota.
Në vendin tonë itinerari që dërgon pelegrinët nga Roma dhe perëndimi drejt Tokës së Shenjtë me destinacion Jerusalemin, ndjek gjurmët e rrugës së vjetër romake “ Via Egnatia“ (Durrës – Kavajë – Rrogozhinë- Peqin – Elbasan – Librazhd – Qafë Thanë). Përgjatë këtij itinerari dhe në afërsi të tij gjenden një sërë objektesh dhe atraksionesh të cilat paraqesin interes për turistët e ndryshëm. Gjithashtu në takim u kërkua nga Selia e Shenjtë, nisur nga vlerësimi që Papa Françesku pati për vëllazërinë ndërfetare tek shqiptarët, organizimin në Tiranë të një nga takimet ndërkombëtare mbi dialogun dhe bashkëjetesën fetare.
Drejtoresha e Përgjithshme e Agjencisë Kombëtare të Turizmit (AKT), Julinda Dhame ishte në një vizitë 2-ditore në Vatikan.
Drejtoresha e Përgjithshme e Agjencisë Kombëtare të Turizmit (AKT), Julinda Dhame ishte në një vizitë 2-ditore në Vatikan.
Gjatë qëndrimit atje, Drejtoresha e AKT-së, Dhame dha një intervistë edhe për Radio Vatikanin, ku deklaroi vullnetin dhe zotimin e qeverisë shqiptare në seriozitetin për ta çuar përpara marrëveshjen e firmosur vite më parë dhe promovimin e objekteve të kultit si atraksione turistike.
Ajo u shpreh se vizita në Tiranë e Papa Franceskut përvecse ishte një bekim për shqiptarët, ishte edhe një promovim për Shqipërinë. Ndërkohë, Dhame bëri të ditur se së bashku me Komitetin Shtetëror për Kultet do të propozohet futja në shkollë e një ore mësimi mbi besimet fetare, si një mundësi që të rinjtë shqiptarë të njihen më tepër me trashegiminë kulturore, fetare dhe bashkëjetesën mes besimeve të ndryshme të vendit tonë.
Kjo vizitë çel një etapë të re dhe bashkëpunim institucional që Agjencia Kombëtare e Turizmit ka nisur me Komitetin Shtetëror për Kultet duke kontribuar dhe reklamuar  trashëgiminë, kultet e ndryshme fetare dhe duke ia shfaqur botës tolerancën tonë që kemi mes besimeve të ndryshme si një vlerë fisnike e patjetërsueshme.http://www.ata.gov.al/turizmi-fetar-risia-shqiptare-198468.html

17 novembre 2014

Punimet artizanale. Kultivimi i traditës dhe turizmit

...

ZBULOHET MURI ANTIK NE LEZHE i SHEK-IV, por nuk mund ti mbijetoje shkaterrimit per te zene vend sheshi i ri i... Agjensia shqiptare e Arkeologjis ç'fare do bej???

...

Në qytetin antik të Antigonesë , në Jug të Shqipërisë, po kryhen gërmime te reja arkeologjike në kuadër të një misioni shqiptar.Studiuesit flasin për daljen në dritë të elementëve të rinj të qytetit dhe për objekte arkeologjike që dëshmojnë për lidhjet me disa qytete në kohët antike.

...

Në Gjirokastër ka nisur ndërhyrja në disa Monumente që rrëzikojnë të shemben në Qendrën Historike të Qytetit.

..

Djathi 'Mishavina' një trashëgimi për t’u mbrojtur i zones se Kelmendit, qe nuk do jete kurre i konkuruar nga asnje vend i botes per arsye se prodhohet vetem ne Kelmend!

Panairi shijimi i Mishavines u organizua nga Ministria e Bujqësisë, Zhvillimit Rural dhe Administrimit të Ujërave në bashkëpunim me VIS Albania dhe Slow Food Internationaledhe Sh.B.R "Fryma e Kelmendit" ne ambjentet e Ministrise se Bujqesise.
Ne fjalen e tij pershendetese zv.Ministri i Bujqesise Alban Zusi shprehi mirnjohjen e tij ndaj z.@Pier Paolo Ambrosi per punen a palodhshme edhe kontributin e dhene nga ana e tij per 22-vite neShqiperi, gjithashtu ofroi mbeshtetjen e ministrise per te gjithe prodhuesit e tradites.
Ai tha: " Ajo qe do te na identifikojne ne Europe jane pikerisht ato gjera qe behen ne nje fshat te larget diku atje larg ne Kelmend, sepse turisti vjen per te kerkuar dicka qe nuk e ka provuar ne vendin e tij, ne menyre qe kur te kthehet te tregoje nje eksperience".
Ne kete panair moren pjese 12 familje nga fshatrat e Lepushes edhe Vermoshit te cilat prezantuan nje kampion mishavine perpara z.Piero Sardo president i fondacionit Slow Food per Biodiversitetin, edhe "Aleanca e Chef" e perbere nga Chef te ndryshem te kuzhines Shqiptare. z.Piero Sardo nder te tjera tha:" Mishavina per tu bere Presidio perpara duhet shkruar nje rregullore, e cila duhet te pranohet dhe respektohet nga te gjithe "prodhuesit Presidio", gjithashtu ai tha qe per mishavinen duhet te punohet shume edhe me kujdes. Nga te gjithe kampionet e mishavines te provuara nga Anetare te Slow Food edhe nga anetare te "Aleanca e Chef" kampioni i mishavines i cili u pelqye me shume ishte mishavina e familjes @Nua e Flora Vushaj.
Pastaj dita vazhdoi me shijim produktesh të përgatitura me djathin
Mishavinë nga resoranti Mrizi i Zanave "Themelues i Slow Food Albania", të shoqëruara me verë Kallmet, pastaj dreka po tek Mrizi i Zanave sponsorizuar nga VIS Albania.


15 novembre 2014

Turizëm i Sigurt dhe i Shëndetshëm, Shqipëria i ka të gjithë potencialet për zhvillimin e tij

Turizëm i Sigurt dhe i ShëndetshëmTIRANE, 14 Nëntor/ATSH/- “Turizëm i Sigurt dhe i Shëndetshëm” ishte takimi i përbashkët i Ministrisë së Zhvillimit Urban dhe Turizmit dhe asaj të Shendetësisë, ku u diskutuan masat për një turizëm të shëndetshëm. Në fjalën e saj, Ministrja Gjermeni theksoi se MZHUT po punon për sigurimin e një turizmi gjithë vjetor, me shërbime me cilësore. Sezoni 2014 ishte më i mirë se paraardhesi, për këtë tregojnë statistikat. .”Ne e konsiderojmë bashkëpunimin me Ministrinë e Shëndetësisë të rëndësishëm, jo vetëm në kuadër të garantimit të shërbimit shëndetësor veçanërisht në periudhën e plazhit, por dhe në krijimin e produktit të turizmit shëndetësor. Shqipëria i ka të gjithë potencialet për zhvillimin e tij”, deklaroi ministrja./a.gjonaj//a.ke/http://www.ata.gov.al/turizem-i-sigurt-dhe-i-shendetshem-shqiperia-i-ka-te-gjithe-potencialet-per-zhvillimin-e-tij-196797.html

13 novembre 2014

Orest Zub një udhëtar nga Ukraina dhe bloger i famshëm për turizmin, ka përcjellë për lexuesit e tij përshtypjet mbi udhetimin e tij 7 ditor në Shqipëri. , Албанія – цікава країна, що найшвидше розвивається у Європі

Албанія (233)Orest Zub një udhëtar nga Ukraina dhe bloger i famshëm për turizmin, ka përcjellë për lexuesit e tij përshtypjet mbi udhetimin e tij 7 ditor në Shqipëri.
Sipas jush, cili ështe destinacioni i preferuar në Shqipëri?
Orest Zub a traveler from Ukraine and famous blogger for tourism, has conveyed to his readers, impressions about his 7-day trip to Albania.
Чесно кажучи, руки вже чухаються запостити інфу по Чорногорії, але річ у тім, що це буде друга частина подорожі її північною частиною. Власне цей гірський місток ми використаємо, щоб добратися з Косово у Боснію та Герцеговину, крім того заїдемо у найглибший у Європі каньйон ріки Тара, а також гірський масив з толкініською назвою – Дурмітор. Тому на черзі Албанія…
I will say in advance that I have previously visited the country back in 2008, as a young kid of college age. From zamylenyh memories except the broken road notorious bunkers, the only traffic light on the whole country, which I was able to see and a smoking pile of Mercedes 70-80 years. Outstanding, usually stolen from somewhere Germany and transported by ferry from neighboring Italy.
And what about Albania you know? What stereotypes entrenched in the minds of many through movies and media? This is usually the main hemp field in Europe, a springboard for illegal immigration to the West from the Middle East, the mafia that has penetrated into most European capitals and so on ...
But what this country really is now. Actually it we had to figure out. Here and there were instances of which just vidvysala jaw.
Скажу наперед, що раніше я вже відвідував цю країну ще у 2008 році, будучи молодим пацаном студентського віку. Із замилених спогадів залишилися хіба розбиті дороги, сумнозвісні бункери, єдиний на цілу країну світлофор, який мені вдалося побачити і купа димучих мерседесів 70-80 рр. випуску, зазвичай вкрадених у десь Німеччині і транспортованих паромом з сусідньої Італії.
А що про Албанію знаєте Ви? Які стереотипи засіли в голові багатьох завдяки фільмам і медіа? Зазвичай це основне конопляне поле Європи, плацдарм для нелегальної міграції на захід з країн Близького Сходу, мафія, що проникла у більшість Європейських столиць і так далі…
Але ж якою ця країна є насправді зараз. Власне це і довелося нам з’ясувати. Подекуди траплялися випадки, від котрих просто відвисала щелепа.
***
Традиційно для початку детальна карта тамтешнього пересування.
Overall in Albania we spent exactly one week (7 days). We arrived in Shkoder 21st June, then north to south swept the major places and moved to Greece, where already reached the Macedonian town of Bitola.
That's the whole plan of movement (June):
21 - Budva, Montenegro - Shkoder
22 - Shkoder - Tirana
23 - Tirana
24 - Tirana - Berat - Albanian Riviera (settled in Himare)
25 - Himare, Albanian rivye'ra
26 - Himare, Albanian rivye'ra
27 - Himare - Hirokaster - went to Greece
As for me, in fact, Albania was the most interesting part of the route that we have left at the moment when I write these lines from the Kosovo capital - Pristina.
Well let's first things first ....
***
Shkodra (Shkoder)
The main and largest city of the northern part of the country. Historically important point, though historic buildings preserved there quite a bit. It seems that looking at a "regional center of India" (population of 100 000 people).
Загалом у Албанії ми провели рівно тиждень (7 днів). Приїхали у Шкодер 21го червня, далі з півночі на південь прокотилися по основних місцях і виїхали у Грецію, звідки вже досягли македонського містечка Бітола.
Ось весь план пересування (червень):
 • 21 – Будва, Чорногорія – Шкодер
 • 22 – Шкодер – Тірана
 • 23 – Тірана
 • 24 – Тірана – Берат – Албанська рів’єра (осіли у Хімаре)
 • 25 – Хімаре,  Албанська рівє’ра
 • 26 – Хімаре,  Албанська рівє’ра
 • 27 – Хімаре – Гірокастер – виїхали у Грецію
Як на мене, то власне Албанія була найцікавішою частиною маршруту, який ми подолали на даний момент, коли пишу ці рядки з Косовської столиці – Пріштіни.
Ну давайте про все по порядку….
***

Шкодер (Shkoder)

Основне і найбільше місто північної частини країни. Історично важливий населений пункт, хоча історичної забудови там збереглося зовсім небагато. Таке враження, що дивлюся на якийсь «райцентр Індії» (населення міста 100 000 осіб).
ААлбанія (16)
ААлбанія (25)
Річ у тім, що у другій половині двадцятого століття Албанія була однією із найбільш закритих держав у світі. Комуністично-диктаторський лідер країни Енвер Ходжа пересварився зі всіма своїми побратимами з Югославії, Радянського Союзу та Китаю, чим поставив країну у повну ізоляцію.
За цей час траплятися страшні речі. Мабуть ви чули про тисячі бункерів, набудованих по всій країні для того, щоб вмістити все населення на випадок війни. Про вічні переслідування і знищення мечетей, церков та інших важливих будівель я вже мовчу. Один бункер з самого верху посту Ви вже бачили. А це ще один в самому центрі столиці, який слугує пам’яткої про ті темні часи.
Албанія (22)
Перше, що кидається в очі у Шкодері, це прапори Німеччини. Де ми? Ага, якраз проходить чемпіонат світу з футболу. Тут всі вболівають за Bundesteam так сильно, що складається враження ніби ми у одній величезній фан-зоні.
ААлбанія (18)
ААлбанія (20)
Навколо товпи охайних доглянутих людей. Наді мною навіть посміювалися, бачачи іноземця-бугая в коротеньких шорах і тапках, котрий ще пару годин тому був на морі. Люди сидять у кафе, спокійно потягуючи пивко або каву чи прогулюються напрочуд приємним містом.
ААлбанія (5)
ААлбанія (4)
Якщо у Вас в свідомості албанська жінка постає із закритим обличчям в паранджі, то Ви глибоко помиляєтеся. За тиждень у Албанії я побачив подібну картину не більше  4-5 разів. Зате випуклих бюстів і струнких ніжок, хоч відбавляй. Тепер сумніваюся де найгарніші дівчата у світі, в Україні чи у Албанії :-)
Албанія (32)
Ну, чесно кажучи Шкодер мене вразив, хоча без сліду радянського минулого не обійтися, але воно все одно таке прекрасне.
Мій обов’язковий ритуал гоління “апасою” бритвою при відвідуванні країн, де ще дане мистецтво не забуте.
ААлбанія (10)
Завершився наш перший албанський день майже святковою вечерею з сім’єю Флоріана уоднойменному гестхаусі.
ААлбанія (28)

Тірана (Tirana)

Наступного дня ми добре поснідали в місцевій піцерії і подалися на південь до столиці країни – Тірани. Половина стокілометрового відрізку шляху проходить автобаном. Ще половина у процесі будівництва такої ж автостради.
Обабіч автосервіси, торгові центри і автозаправки. Це вже явно не та Албанія, що була всього 6 років тому.
Албанія (44)
Місцеве ДАІ зазвичай пиняє лише грузові авто. Нас не зупинили жодного разу (принаймні у Албанії, хоча потім були пригоди у Чорногорії).
Албанія (145)
У столиці подібні відчуття, але помножені в рази, як це зазвичай є. Ще продвінутіший народ і більше гарних дівчат. Колись зачахлі радянські будинки перетворюються у різнокольорові хатинки і спостерігається багато нового будівництва.
Албанія (14)
Албанія (19)
Албанія (26)
Албанія (33)
Звичайно, всі дивляться футбол, а вуличне життя просто бурлить. Який кайф.
Албанія (7)
Албанія (9)
Ми зупинилися у самому центрі міста в готелі Лондон за ціною 24 Євро/ніч за номер люкс. Власники – чудова албанська сім’я. Діти мого віку, що займаються операційною діяльністю і батько, котрий наглядає за всім.
Албанія (37)
В Албанії практично всі розмовляють італійською, а  молодь непогано дає собі раду і англійською. Майже кожен любить США, про що також говорять назви деяких вулиць. Скажімо наш готель знаходиться на вулиці імені Джорджа Буша старшого.
Не хотілося покидати Тірану, але дорога кликала далі…
***
Взяли курс далі на південь. Їдемо по новозбудованому автобану і тут раптом до нас впритул притискається чорний здоровезний Мерс. Починає сигналити і блимати. Йде на обгін. Я думаю: «Ну все, приїхали. От тобі і Албанія, про яку всі говорять». А тут з вікна вилазить дядько з тризубом на кепці і кричить: «Слава Україні!».
З’їжджаємо у бік на каву. Після тривалої розмови і хвилі позитивних емоцій з його сторони виявляється, що чувак, будучи на заробітках у Італії закохався в українську дівчину. Неодноразово був в Україні і зараз вони разом виховують сина. Він дав номери телефонів всіх його друзів, що проживали по нашому маршруту і попередив кожного, про нашу присутність у країні.
Албанія (57)
Сам чувак не міг повірити своїм очам, що вперше за роки побачив у Албанії авто з українськими номерами, а мені до кінця не зрозуміло як він, живучи у Албанії, практично щоденно носить кепку з тризубом і чіпляє на свій Мерс український прапорець. У всякому разі, історія вражаюча.
Їдемо далі. Автобан змінюється сільською дорогою. Видно, що все будується навіть у віддалених районах.
Албанія (63)
Албанія (60)
Крім того тут оброблений майже кожен, придатний до вирощування культур, клаптик землі, що багато про що говорить.
Албанія (66)
Албанія (49)
***

Берат (Berat)

Ось так за годинку-дві приїжджаємо у Берат, найкраще збережене історичне місто країни. Османська забудова чудом вбереглася у часи режиму, а нещодавно місто було внесено у список ЮНЕСКО.
Албанія (127)
Албанія (141)
Албанія (92)

Албанія (157)
На горі височіє замок, звідки відкриваються захоплюючі краєвиди.
Албанія (96)
Албанія (114)
Можна було б тут зависнути, але вже дуже хочеться назад до моря. Тому обідаємо і прямуємо до узбережжя далі на південь. Албанська їжа – це взагалі окрема історія. Порції тут просто нереальні і все так смачно. Скажімо, це типова порція Шопського салату на одного. Ціна 20 грн на наші гроші. До кінця двоє з’їсти не могли.
Албанія (123)
По дорозі проїжджаємо основний морський курорт країни – місто Влоре, який починає все більше нагадувати бетонний мішок біля води.
Албанія (165)
Албанія (167)
Таке нам зовсім нецікаво, тому робимо ще останній ривок до Албанської рів’єри, тобто узбережжя вже не Адріатичного, а Іонійського моря. Для початку треба подолати кілометрової висоти перевал. Буквально за 20 хвилин з Середземномор’я потрапляємо на альпійські луги.
Албанія (170)
Албанія (185)
Албанія (176)
А при першому же вигляді узбережжя просто завмираємо. Довелося зупинити авто на пару хвилин, щоб не скрутити шию і просто насолодитися побаченим.
Албанія (205)
Албанія (189)
Там в далечині видніється грецький острів Корфу, а одну із бухточок ми обрали власною домівкою на наступних три ночі. Якщо конкретніше, то заїхали на пляж Лівадія (Livadia) поряд з містечком Хімаре (Himare) і оселилися у однойменному кемпінгу. Ура! Нарешті випала нагода скористати з намету.
Албанія (297)
Албанія (284)
Албанія (346)
Албанія (337)
Албанія (327)
Море за 30 метрів, вай-фай за 10. Що може бути кращим? :-) Засіли тут на три дні сконцентруватися на роботі і просто відпочити від переїздів. Час від часу вибиралися подивитися на місцеві цікавинки. Зокрема, древнє грецьке село, що піднімається над нашим пляжем.
Албанія (304)
10491178_728532627188466_8596875051481715252_n
Майже всі місцеві мешканці  його покинули або перебралися у більш вигідне місце проживання там у долині або ж назад на батьківщину.
10509766_728532617188467_1777922211645042106_n
Також вздовж берегової лінії багато цікавих місцин. Узбережжя тут зовсім нерозвинене. Не порівняти з тим, що у Чорногорії, яке практично повністю вже забудоване.
Албанія (252)
Албанія (349)
Албанія (356)
Незважаючи на розслабон, це були чудові умови для активної праці після кількох днів у дорозі, оскільки нарешті вперше після Хорватії більш-менш заповільнилися.
***
Останній день у Албанії виявився насиченим, аж занадто. За півгодини їзди від нашого пляжу згадали, що забули зарядку до фотоапарата з батареєю, тож довелося вертатися, чим намотали додаткових 50 км і 1 годину часу їзди серпантинами. Далі занурилися в глиб континенту, щоб відвідати історичний Гірокастер, котре ще називають містом тисяч сходинок. Можна здогадатися чому :-)
Албанія (370)
Албанія (362)
Албанія (372)
Албанія (380)
Нова частина міста…
Албанія (52)
А попереду ще була довга дорога Македонії. Варіантів добиратися було два:
 1. 200 км Албанією через перевал висотою 1700+ метрів
 2. 350 км через Грецію по нормальних дорогах (з припущенням)
Вибрали другий варіант, бо Мартусі серпантинів вже було досить, так і мені зрештою теж.
Тому змили місцевий «загар»  (до слова, таке враження, що найпопулярнішим бізнесом Албанії є автомийка (Lavasz). Вони просто є всюди по цілій країні і їх нереально багато різного виду.) і подалися до кордону з ЄС.
Албанія (385)
Про те, що нас там чекало, я міг лише здогадуватися і потім ледь не пошкодував за прийняте рішення. Але це вже інша пригода котра нас чекала попереду.
***
А наразі пропоную підрахувати витрати на Албанію.
Транспорт – 11 658 Лек (84 Євро) – десь півтора бака пального
Проживання – 8 800 Лек (63 Євро)
 • Одна ніч в Шкодері – каучсерфінг безкоштовно
 • Дві ночі в готелі у Тірані – 24 х 2 = 48 Євро
 • Три ночі на кемпінгу в Хімаре –  5 х 3 = 15 Євро
Харчування – 15 460 Лек (110 Євро) – зазвичай у ресторанах на широку ногу
Інші витрати  та дрібні покупки – 1985 Лек (14 Євро)
Разом – 271 Євро за тиждень насиченої подорожі Албанією
Країна значно дешевша за Хорватію або Чорногорію, а представляє собою класну солянку історичних міст, чудових пляжів і насиченого соціального життя.
Але ж сюди ще варто добратися – саме так. З іншої сторони до Тірани зі Львова всього (1500-1700 км – залежно як їхати). Це трішки більше ніж до Ялти, але по хороших дорогах. Крім того, як варіант, можна приєднатися до пакетного туру в сусідню Чорногорію і звідти рванути у Албанію або скористатися з одного із численних перельотів на грецький острів Корфу і далі до Албанії переправитися паромом.
Варіантів насправді море. Основне – це те, що тої небезпечної та відсталої Албанії, про яку всі говорять вже нема. Як на мене, ця країна вже на кілька кроків попереду нашої держави і їхати у Албанію потрібно зараз, якщо принаймні хочете застати ще осликів обабіч доріг, пусті пляжі і колоритні міста. Тут насправді все змінюється і розвивається колосальними темпами.
10426778_728532537188475_415245520712693551_n
А Ви були у Албанії? Що робили і де були? Можливо щось чули від інших? 
Share Button

Search

Translate