31 marzo 2017

Kalaja e Petrelës, vend historik dhe pelegrinazhi pranë Tiranës

kalaTIRANË, 31 Mars / ATSH / – Kalaja e Petrelës ndodhet në një kodër shkëmbore në lartësinë 400 m mbi nivelin e detit, me shpate të thepisura, të cilat e kanë bërë atë shumë të mbrojtur.
Që nga lashtësia, kjo kala kontrollonte kryqëzimin e rrugëve me rëndësi ekonomike dhe ushtarake të cilat kalonin pranë saj, si rruga Egnatia (dega Durrës-Tiranë- Elbasan), e cila për kohën kishte rëndësi të veçantë.
Ndërtimet i përkasin periudhave të ndryshme, të cilat duke u nisur nga teknika e ndërtimit dhe mbivendosja ndahen në disa faza.
Kjo kala ka formë trekëndore dhe perimetri i saj nuk i kalon 100 metra.
Në dy qoshe ka kulla rrethore, ndërsa në të tretën, për arsye të shkëmbit të thepisur, nuk është ndërtuar kullë.kala1
Kalaja e Petrelës ka kaluar nëpërmjet disa periudhash ndërtimi e rrënimi.
Mendohet se është ndërtuar në periudhën e vonë antike (shekulli III-IV pas Krishtit) dhe është rindërtuar sërish gjatë sundimit të Perandorit Bizantin Justiniani I (527 – 565).
Ajo mori një rëndësi të veçantë në shek. XI, në luftimet ndërmjet normanëve dhe bizantinëve.
Në fillim të shek. XIV i përkiste familjes feudale të Topiajve që në atë kohë ishin zotërues të territorit midis lumit Mat e Shkumbin.
Në shekullin e XV, Petrela ishte Kështjella e parë pas Krujës, e cila u rrethua dhe u çlirua nga Skënderbeu.
Kalaja e Petrelës ishte një nga qendrat që u bënë ballë pushtimit osman, deri në vitet e fundit të jetës së Skënderbeut. /a.ke/
https://www.ata.gov.al/kalaja-e-petreles-objekt-historik-dhe-pelegrinazhi-turistik-shume-prane-tiranes/

Parku Arkeologjik i Finiqit,Monument Kulture dhe qëndër turistike

finiqTIRANË, 30 Mars / ATSH / – Qyteti i lashtë i Finiqit përbën një vlerë të madhe historike dhe arkeologjike, pjesë e pa ndarë e trashëgimisë tonë kulturore.
Jeta në këtë zonë fillon që nga periudha prehistorike, por gjatë viteve historike kjo zonë merr formë dhe transformohet në një qendër urbane me akropol të fuqishëm.
Finiqi siç na dëshmojnë shkrimet e autorëve të lashtë ishte kryeqëndra e Kaonisë, dhe nëvitin 234/2 p. Kr. bëhet kryeqyteti i Republikës së Epirit.
Për këtë arsye dhe për shkak të pozicionit të tij gjeografik, luajti një rol të rëndësishëm në zhvillimet politike që ndoqën fundin e luftës së parë maqedonase ( 215- 205 p. Kr.) me pushtimin nga romakët.
Atëhere sipërfaqia e qytetit tejkaloi kufijtë e ngushtë të akropolit dhe u përhap në rrëzët e kodrës. Kjo veprimtari intensive ndërtimore vazhdon deri në epokën e Justinianit. Akropoli i Finiqit, ka qenë i rrethuar me mure të larta që janë ndërtuar në dy faza kohore.finiq1
Muri më i hershëm datohet rreth fundit të shekullit të V me fillimet e shekullit të IV p. Kr.
Një monument tjetër me rëndësi të madhe për këtë qytet është teatri i qytetit, specialistës kanë vlerësuar se kishte një kapacitet prej 12000 vendesh. Sot duken qartë dy periudhat e ndërtimit të tij.
Një sektor i rëndësishëm i zbulimeve në Finiq është nekropoli, që shtrihet në pjesën lindore të kodrës në fushën e fshatit të Finiqit si dhe në perëndim të kodrës, në vendin e quajtur Matomarë. Numri i varreve të zbuluara është i madh dhe i takon një periudhe nga fillimet e shekullit të III p.e. sonë deri në shek. e IV të e. sonë.
Sot,ky park është një destinacion i mirëfillt turistik, ku visitor të shumtë  njihen aty me historinë dhe antikitetin.
/f.n/
https://www.ata.gov.al/parku-arkeologjik-i-finiqitmonument-kulture-dhe-qender-turistike/

29 marzo 2017

Përfundon markimi i shtigjeve turistike në Llogara

llogaraTIRANË, 27 Mars / ATSH /- Përfundon markimi i shtegut turistik Llogara-Qafa e Qesarit-Burimi i Ponaçes.
Ky shteg ka një gjatësi 2.35 km, zgjat një orë dhe është i përshtatshëm për turistët të cilët kalojnë pak kohë në Parkun Kombëtar të Llogarasë.
Në markimin e këtyre shtigjeve morën pjesë për mbështetjen financiare  PPNE, AKZM Albania, dhe komuniteti i zonës i interesuar për zhvillimin e turizmit në bregdetin e tyre./m.m/
https://www.ata.gov.al/perfundon-markimi-i-shtigjeve-turistike-ne-llogara/


Hapet rruga Bogë-Theth e bllokuar prej kohësh nga bora

thethTIRANË, 29 Mars / ATSH / – Hapet rruga për në Parkun Kombëtar të Thethit, e bllokuar
nga bora  prej disa kohësh për kalimin e automjeteve .
Përfundimisht aksi Shkodër-Bogë-Theth, hapet edhe për mjetet motorrike duke bërë të mundur kalimin e vizitorëve për në parkun e Thethit. Ky është një nga parqet më të vizitueshëm në të katër stinët duke pritur shumë vizitor dhe turist të huaj.
Në periudhën e dimrit kalimi bëhet me vështirësi, me këmbë ose kafshë transporti.
Nga Boga deri në Theth,është një segment rrugor prej 12 Km. por shumë i dëmtuar dhe
gati i pa kalueshëm edhe në verë. Sezoni turistik veror është në prag dhe akoma nuk ka një iniciativë për meremetimin e kësaj rruge tepër të lakmueshme për vizitorët e natyrës. /n.l/ /a.gp/
https://www.ata.gov.al/hapet-rruga-boge-theth-e-bllokuar-prej-kohesh-nga-bora/

Shpella e Trenit ose “Gryka e Ujkut” në Prespë, destinacion për turizmin spelologjikë

shpellaTIRANË, 29 Mars / ATSH / – Ajo ndodhet  në rrethin e Devollit e njohur  edhe si “Gryka e Ujkut”, ndodhet në pjesën perëndimore të liqenit të Prespës së Vogël dhe daton nga viti 6000 p.e.s, ajo vazhdon të studiohet edhe në ditët e sotme për vlerat e saj historike dhe natyrore.
Përfaqëson një shpellë karstike.
Ka dy kate dhe gjatësi disa dhjetëra metra.
Ka qenë vendbanim prehistorik i njeriut të lashtë, nga neoliti i hershëm deri në epokën e hekurit.
Në brendësi, shpella është e gdhendur me piktura të mrekullueshme murale prehistorike kryesisht me skena gjahu.
Brenda shpellës gjatë verës takohen koloni prej 2000-2500 lakuriqë nate por edhe specie insektesh dhe jorruazorë të tjerë, karakteristike e  shpellave të errëta.
Vizitohen sipas rrugës automobilistike Korçë – Bilisht – Tren – Liqeni i Prespës së Vogël. /n.l/ /a.g/
https://www.ata.gov.al/shpella-e-trenit-ose-gryka-e-ujkut-ne-prespe-destinacion-per-turizmin-spelologjike/

26 marzo 2017

Cuba, Portugal, and Albania Added to Top Adventure Travel Destinations

Adventure Travel Trends Revealed in 2017 Study

(SEATTLE) March 14, 2017 – The Adventure Travel Trade Association (ATTA; www.adventuretravel.biz) is releasing findings this week from its 2017 Industry Snapshot, a comprehensive look at the adventure travel industry through the eyes of adventure travel tour operators. The ATTA has been involved in original and collaborative research for more than a decade as part of its mission of educating and professionalizing the adventure travel industry. Since 2006, the ATTA has invited companies to share anonymous information about their businesses from the previous year.
2017-snapshot-cover
The 2017 Industry Snapshot focuses on trends including information about destinations, activities, and industry business practices. Mid-year, a second Snapshot will be released with an emphasis on the financial perspective on the industry. The Snapshot is offered for free to ATTA members and can be purchased and downloaded by anyone in the travel community.
Example key findings in this year’s report include:
Tours, Activities, and Destinations:
  • The most in-demand adventure activities mentioned were ecotourism, cultural, environmentally sustainable, hiking, and culinary. Also popular for specific regions were cycling and safari activities.
  • Adventure tour operators say destinations receiving interest from adventure travelers are Scandinavia, South America, Southern Africa, and the Mediterranean.
  • Trip types receiving more interest from clients included “shorter duration” and “long haul/overseas” trips, along with “custom itineraries” and “family/multi-generational” trips.
Favored Destinations from the Top Adventure Traveler Source Markets:
North America and Europe continue to lead as the primary source markets for adventure travelers. For North Americans, the United States, Peru, Ecuador, and Canada have been in the top five the past two years. In 2017, however, Cuba made the top five, displacing Italy, a top five destination since 2014.
For Europeans, Italy, Spain, and France receive the most bookings year after year. A surprise for 2017, however, is the appearance a new country among the top five destinations for Europeans: Albania. The spark of interest in Albania is noteworthy, as a spotlight has been on the region since 2014 with AdventureWeek Western Balkans, Balkans-focused AdventureEDU trainings, and the recent AdventureNEXT Balkans industry event.
Destination Benefit:
Tour operators estimate 67 percent of the per guest trip cost remains in the local region, and this is up two percent from 2016. However, they also estimate customers traveling with adventure travel companies spend approximately $142 USD per trip on local handicrafts or souvenirs. This is down three dollars from 2016.
Customer Profile:
  • Couples are the most prevalent group type, making up 37 percent of clients. Eighteen percent of clients are solo travelers, and 19 percent are families. Groups make up 26 percent of guests. Families were up three percent over last year and solo travelers were up one percent.
  • Clients are slightly more likely to be women – 51 percent of clients – than men. This has gone down 2 percent since 2016, when tour operators reported 53 percent women clients.
  • In terms of adventure traveler demographics, the largest group of adventure travel tour operator clients (40 percent) are between the ages of 50-70. The average age of the adventure traveler reported is 47 years old.
The report also reveals details about increased trip prices and average trip price per region as well as feedback on online booking trends and tour operators’ average audiences per marketing channel.
The ATTA Industry Snapshot offers those working in adventure travel with a useful benchmarking tool, and those outside the industry with perspective on the health, outlook, and characteristics of this dynamic industry.
About Adventure Travel Trade Association
Established in 1990, the Adventure Travel Trade Association (ATTA) serves over 1,000 members in 100 countries worldwide. Members predominantly include tour operators, tourism boards, specialty agents and accommodations with a vested interest in the sustainable development of adventure tourism. The ATTA delivers solutions and connections that propel members towards their business goals and the industry toward a responsible and profitable future. Through its regional AdventureConnect and AdventureNEXT events and annual Adventure Travel World Summit and AdventureELEVATE trade conference, the ATTA excels in professional learning, networking and partnering services. With expertise in research, education, adventure travel industry news and promotion, members of the ATTA receive competitive opportunities that help establish them as leaders in adventure tourism.
http://www.adventuretravelnews.com/cuba-portugal-and-albania-added-to-top-adventure-travel-destinations#.WMlqmLHh-Mo.facebook
For more information:

24 marzo 2017

“Kullat e ngujimit”, ruajtëse të meshkujve nga gjakësi, sot destinacione turistike

kulla2TIRANË, 24 Mars / ATSH.N.Lena / – Një ndër to është edhe Kulla e Ngujimit në Theth. Ndodhet  nën këmbët e Bjeshkëve të Namuna dhe  është tipike e kësaj zone dhe e një historie të pa përfunduar akoma.
Një fortesë e ndërtuar në fund të fshatit dhe  fare pranë kishës, rreth 100 m në perëndim të saj, ndodhet kulla e famshme e nguimit e Thethit.
Një kullë e gurtë që ka hyrë dhe ka mbetur në histori si një instrument i çuditshëm gjykimi dhe dënimi. Një kështjellë e gdhendur në gure katrore, me vrima të vogla që përfaqesonin dritare dhe themelet e veta i ka të ngulura në shkëmb.
Ishte banesa e atyre familjeve që për arsye gjakmarrje detyroheshin të mbyllnin  aty meshkujt mbi moshën 14 vjeç.
Vetëm gratë e shtëpisë ishin të lira të dilnin e të punonin pak tokë para kullës.kulla3
Sot kulla është e vizitueshme dhe ndodhet në një zonë me vlera të medha turistike.
Në një bisedë me pronarin e saj, Sokol Koçeku, një mesoburre, ai rrëfen historinë e kullës dhe bëmat e saj.
Ngjarjet e para nga kjo kullë janë një roman më vete dhe duan shumë kohë t’i tregosh, por unë mësova se aty është ngujuar edhe njëri prej 7 shalianëve, Mark Sadiku, që lane nam në Shkodër me bëmën e tyre.
E pyeta Sokolin edhe për mbiemrin e ndryshuar të disa Shalianëve si, Mark, Fran, Marash…të kthyer në mbiemra myslimane si, Sadiku psh. Ai më shpjegoi se në kohën e “Turkies” nuk i lejonin katolikët apo të krishterët të bënin pazarkulla1në Shkodër dhe kështu detyroheshin të ndrronin mbiemrin, por të ruanin fenë.
Kulla e ndërtuar në tri kate, ka hapësira të kufizuara dhe frëngi fare të vogla.
Orenditë janë  të pakta dhe ato më të nevojshmet si sofra, ena e ujit dhe disa shtroje prej lëkurë delje. Sigurisht dhe arma vrastare.
Çdo kat përfaqësonte nivelin e krimit. Kur krimi gjykohej tepër i padrejtë, vrastari vendosej në katin e parë ku ndodhet  një shkëmb i madh guri dhe pak orendi.
Kur krimi gjykohej mesatarisht, vrasësi vendosej në katin e mesëm dhe më i drejti në katin e sipërm. Tamam si në Ferrin e Dantes, sipas gjykimit.
Sot kjo kullë është kthyer në një objekt tepër të vizitueshëm, ku turisti mëson historinë, traditën dhe kodet zakonore të së shkuarës së zonës.
Në vend ndodhen disa kulla nguimi që duhen prezantuar si një destinacion turistik, por dhe duke treguar kujdes ndaj tyre në mirëmbajtje dhe infrastrukturë.
Ato janë pasuri kombëtare dhe duhen vlerësuar si të tilla. /a.ke/
https://www.ata.gov.al/kullat-e-ngujimit-ruajtese-te-meshkujve-nga-gjakesi-sot-destinacione-turistike/

23 marzo 2017

Parku Kombëtar Shebenik-Jabllanicë, më i mirëmbajturi dhe më i vizituari

shebe1TIRANË, 23 Mars / ATSH / – Një ndër parqet kombëtare që është bërë mjaft atraktiv për vizitorët kohët e fundit është ai  Shebenik-Jabllanicë.
Është një vend i thyer me kontraste të forta gjeografike, ku mund të gjesh që nga fushat e blerta, lumenj, shpella deri te lartësitë e maleve me deborë.
Vetëm 19 km në perëndim të Librazhdit, eshte një park nga më të  mirëmbajturit në vendin tone.
I mrekullueshëm në çdo stinë të vitit, por i pakrahasueshëm në dimër, ky park ofron një natyrë thuajse të pashkelur me të gjithë hijeshitë e saj.
Parku ka një sipërfaqe të përgjithshme prej 33 927,66 ha, ku pjesën kryesore e zënë pyjet, pastaj kullotat, tokat bujqësore ato jo prodhuese, shkëmbore, si dhe trojet.
Janë dy lumenj dhe disa burime të vogla ujore që rrjedhin përmes zonës së Parkut me një gjatësi prej 22 km, përfshirë në veri lumin esheb3Qarrishtës që bashkohet me lumin Rrapun dhe në jug lumin e Bushtricës qe bashkohet me lumin Shkumbin. Lumin i Rrapunit bashkohet në dalje të qytetit të Librazhdit me lumin Shkumbin.
Brenda parkut gjenden mbi 14 liqene akullnajore të vogla me bukuri madhështore, të cilat ndodhen në një lartësi mbi 1900 metra mbi nivelin e detit. Parku përmban ahun, bredhin, pishën dhe specie lisi, si dhe lloje të tilla si shelg dhe bredhin evropian argjendi në shpatet veriore të tij.
Pothuajse i panjohur për pjesën më të madhe të vendit, vitet e fundit, Parku Kombëtar i Shebenikut ka nisur të promovohet dhe të nxisë tërheqjen e turistëve. Por, ende në këtë zonë turizmi mbetet në fazat e tij fillestare.
shebeDrejtoria e Zonave të Mbrojtura është kujdesur që të vendosë në të gjithë parkun tabela orientuese për vizitorët, por edhe të shoqërojë çdokënd që ka dëshirë të shijojë mrekullitë e tij.
Parku Kombëtar i Shebenikut ka mjaft monumente natyrore të shpallura apo jo, që mund të vizitohen nga turistët dhe studiuesit.
Ja vlen të përmenden këtu shtëpitë mbi 300 vjeçare të fshatit Llangë, karakteristike të zonës së Dibrës, ndërtuar me mure guri tre apo katërkatëshe. Këto shtëpi kanë tërhequr vëmendjen e vizitorëve e  sidomos të turistëve të huaj.
Kisha e Kosharishtit e ndërtuar në një shpellë në shek. II para erës sonë, duhet të jetë gjithashtu pjesë e guidës nëse doni të vizitoni Parkun Kombëtar të Shebenikut.
Kjo shpellë kishë është e vendosur në një shkëmb në lartesi rreth 70 metra nga niveli i lumit të Qarrishtës ku janë pikturuar Shenjtorja Marishebenik-647x370dhe dishepujt gjatë një ceremonie. Shumë i rëndësishëm fakti që ngjyrat në këto piktura nuk janë zhdukur dhe qëndrojnë ende të gjalla.
Do të gjeni në Shebenik liqenet karstike, liqenin e Fushë Studnës, Vlaskën, Fushën e Dorëzit, Bredhin e Fushë Kuqes, Rrapin e Taksimit, Shkallën e Skënderbeut, Gurrën e Ariut e shumë zona të tjera që presin vëmendjen tuaj.
Moratoriumi i gjuetisë bëri që edhe kafshët e egra të shtohen për t’i dhënë më tepër gjallëri kësaj zone. Gjatë monitorimeve të saj me kamera kurth, Drejtoria Rajonale e Zonave të Mbrojtura ka arritur të fotografojë një sërë kafshësh të egra si, derri i ëgër, ariu, kaprolli, ujku etj.
Shoqata të ndryshme që kanë në fokus aktivitet spotive kohët e fundit po i organizojnë ato në këtë park. Gara të çiklizmit malor, alpinizëm apo ski e kanë bërë tashmë Shebenikun më të njohur dhe me siguri një nga destinacionet e ardhshme më të pëlqyera. /a.ke/
https://www.ata.gov.al/parku-kombetar-shebenik-jabllanice-me-i-mirembajturi-dhe-me-i-vizituari/

Ulza, një aset turistik rajonal që kërkon investime

ulza1TIRANË,23 Mars/ATSH-N.Lena /  Ndodhet vetëm 60 km larg Tiranës dhe ka një natyrë  piktoreske që mund të shfrytëzohet për notim apo banjo dielli në ujrat e liqenit të saj të pastër.
Parku Natyror Rajonal Liqeni Ulëz është një park tepër i vizitueshëm në periudhën e verës. Kjo për natyrën e bukur ku ndërthuren gjelbërimi natyror,uji i liqenit dhe ajri i pastër. Administratoret e këtij parku, punojnë që ta sjellin atë në një atraksion të përhershëm turistik. Së fundmi, pushtetit vendor, Njesia Administrative Ulëz bashkia Mat, me Organizatën
“Miqesia Ulez”, SNVP-në Dibër, AKZM-në, dhe me mbeshtetje të qeverisë Suedeze,u bë e mundur ndërtimi dhe realizimi i tabelës
qëndrore të Parkutulz31Natyrore Rajonal Liqeni Ulëz, me të dhenat kryesore të vlerave turistike, natyrore, historike, kulturore, të biodiversitetit dhe habitateve të veçanta në të gjith zonën.
Zona është shpallur si park rajonal dhe si e tillë vlersohet nga organet drejtuese rajonale.
Parku natyror Rajonal ka nje sipërfaqe prej 4.206 ha, ku pjesën kryesore e zenë sipërfaqet me pyje dhe përfshin dy liqenet, atë të Ulzës dhe të Shkopetit, si zona të rëndësishme për konservimin e biodiversitetit, por gjithashtu edhe potencialin e madh për zhvillimin e ekoturizmit.
Ulëza është një zonë e bukur natyrore por e varfër ekonomikisht, ndaj pushteti vendor por edhe perfaqesuesit  për mbrojtjen dhe zhvillimin e zonave turistike  kanë vendosur që  këtë park rajonal ta prezantojnë dhe promovojnë si aset turistik me vlera të shumta natyrore, kulturore dhe historike. Shumë pranë Tiranës dhe shumë larg investimeve për ta kthyer në një atraksion të vërtetë turistik.
/f.n/
https://www.ata.gov.al/ulza-nje-aset-turistik-rajonal-qe-kerkon-investime/

Itineraret më të bukura shqiptare në 2017-ën

foto e cunaveTIRANE, 23 Mars/ATSH/- Destinacionet më të mira që revista Travel ju sugjeron çdo fillim viti janë përvojat më të veçanta që mund të keni përjetuar, një përvojë që do ta shijoni me të gjitha shqisat, prej larmisë së pashoqe të vendeve të sugjeruara, mënyrave për t`i arritur ato, gjërave që mund të bëni atje dhe ushqimeve që mund të shijoni gjatë këtyre udhëtimeve në zonat lokale ku këto itinerare shtrihen. Edhe nëse për arsye të ndryshme ju nuk do të mund t`i prekni dot nga afër këto vende, vetëm leximi i tyre në përshkrimin e bërë në rubrikën e gjatë “Itineraret më të mira 2017”, do t`ju krijojë ndjesi të papërshkruara!
Nëpër savanat e pafundme të Vjosës
Udhëtim i paharruar përmes trekëndëshit Dëllënjë-Pishë Poro-Delisuf. Hapësirë e pamatë sa të sheh syri. Pyll i dendur me pisha dhe aromë. Brigje të bruzta Vjose. Savana pa fund, thua se je në mes të Afrikës. Det i kaltër e qiell i kthjellët që të mbush shpirtin. 15 kilometra itinerar magjik, që mund ta përshkoni në mënyra nga më të ndryshmet. Është jo më shumë se pesë orë ecje në këmbë, ose e alternuar me kuaj, për më shumë bukuri e ndjesi të papërshkrueshme, që vetëm kalërimi ta jep. Por, nëse doni më shumë adrenalinë, mund t’a përshkoni me motorë 4×4, apo edhe me makina të larta, gjë që do t`i jepte ritëm udhëtimit tuaj, duke e kthyer atë në një safari të vërtetë. Nëse doni të zgjasni këtë tur, ditën tjetër, mund të provoni dy përvoja të tjera po aq ekzaltuese; të përshkoni rrjedhën e Vjosës, nga Ura e Mifolit e deri në grykëderdhje me transport varkash ose nëpërmjet përvojës së paharrueshme të rafting. Pas mbërritjes, mund të zbrisni në bregun e kundërt, që i takon Fierit e që aty të nisni një aventurë të re nëpër Seman; Wind Surf nëpër dallgët e mrekullueshme të Adriatikut.
DSC_0004Turi i Midhjes – Njihuni me mbretëreshën tonë!
Një tur krejt i veçantë në këtë zonë të bukur të Shqipërisë, që në fakt nuk mund ta përjetoni askund tjetër. Sepse nuk do të gjeni në asnjë vend tjetër të Shqipërisë, atë që përbën edhe thelbin e këtij turi; Midhjen e Liqenit të Butrintit. Zakonisht ne e fillojmë turin tonë duke lundruar me varkat tradicionale që përdoren nga fermerët e midhjes e që quhen Sanall (varkë druri), bashkë me një udhërëfyes vendas, i cili do të na udhëheqë nëpër liqen, duke na e pasuruar udhëtimin me historitë dhe gojëdhenat e shumta të zonës. Gjatë udhëtimit do të shohim se si kultivohen midhjet, do të mësojmë më shumë për rritjen e tyre e më pas të lundrojmë drejt një zone më plazh të qetë dhe pamje të gjithë zonës. Pasi qëndrojmë për rreth një orë në këtë vend të lashtësisë e shijojmë qetësinë shekullore që mbretëron tashmë në këtë qytet antik, kthehemi duke ndjekur perëndimin e diellit.
Misteret e Arbërve – Trashëgimi arkeologjike dhe natyrë në Luginën e Drinit
lugina e drinitE jashtëzakonshme është pasuria arkeologjike e trashëguar nga Arbërit mesjetarë! Që në mesin e shek. XIX, udhëtarët dhe dijetarët e huaj u mahnitën me vendbanimet, kishat, varrezat, kostumet e trashëguara pothuajse të pandryshuara e zakonet. U mahnitën sidomos me malet e gjeografinë e vështirë nga ku buronte kjo trashëgimi, por me një bukuri të rrallë natyrore. Gjurmët e Arbërve të lashtë i ndoqën arkeologë e etnografë, misionarë të kulturës dhe klerit deri sa në vitin 1898 u gërmuan edhe varret e para në vendbanimin e Komanit, Dalmacës mesjetare, dhe u krijua koleksioni i parë arkeologjik nga Ati françeskan Shtjefën Gjeçovi, apo ai në Francë në Muzeun e arkeologjisë Nacionale në Saint Germain-en-Laye.
Që atëherë nuk kanë rreshtur kërkimet nga arkeologët shqiptarë, Hëna Spahiu e Skënder Anamali gjatë viteve 1960-1980, për t’iu rikthyer përsëri në 2009-ën nga institucionet kërkimore shqiptare dhe franceze, nën drejtimin e arkeologëve Etleva Nallbani dhe Elvana Metalla. Arkeologë, antropologë, kërkues të ndryshëm shkencorë e restauratorë, nga shumë vende të Evropës, së bashku me studentë të shumtë nga Shqipëria e rajoni, të mbështetur nga banorët e maleve të Dukagjinit, zbulojnë prej vitesh qytetëriminin arbëror, gërmojnë vendbanime dikur të ndritura, por tashmë të braktisura dhe mbuluar nga shkëmbinjtë apo pyjet e dendur. Zbulimet e jashtëzakonshme e rendisin trashëgiminë e Arbërve, ndër popujt e shquar mesjetarë të rajonit, aktorë të rëndësishëm në historinë e Ballkanit dhe Adriatikut. Për të kuptuar, mësuar e prekur, se si kanë jetuar Arbërit, si i ndërtonin qytetet dhe banesat, cili ishte besimi i tyre, si i ndërtonin dhe zbukuronin kishat, si visheshin e stoliseshin, çfarë armësh përdornin, zejet, bujqësinë e blegtorinë si dhe tregtinë e tyre, duhet të ngjitesh në male, tek «foleja e Arbërit», e të lundrosh në lumenjtë ku ata lundruan.
Ju treguam kaq pak për këto vlera të rralla arbërore për shkak se duam t`ju grishim të shijoni prej afër rrëfimet e banorëve, të arkeologëve, të udhërrëfyesve, teksa nxirret nga pluhuri i harresës pjesëz pas pjesëze historia e tyre e mrekullueshme. Të gjithë këtë pasuri arkeologjike të gërshetuar me natyrën e maleve të Dukagjinit dhe ujrat e Drinit, mund t`i vizitoni gjatë tureve të çdo fundjave të muajve korrik e gusht, periudhë e pranisë së arkeologëve në gërmime arkeologjike, njëherazi në dispozicion të vizitorëve.
Puka, parajsa e fshehur e turistëve të aventurës
Puka është një qytet i vogël por me një natyrë të madhe. I rrethuar nga një larmi relievi e pashoqe, rrethi i Pukës për vetë natyrën dhe pozicionin gjeografik që ka, është shumë i përshtatshëm për ture të llojeve të ndryshme, për të gjitha sportet e aventurës si për rally dhe biçikleta, ture ujore në liqene e lumenj, etj. Itinerare të ndryshme mund të kryhen në Malin e Tërbunit , në malin e Munellës, të Krabit etj, si për ecje ashtu edhe për biçikleta apo motorrë. Zhvillimi i një prej edicioneve të Rally Albania në zonat e pashkelura të Pukës, i “çertifikoi” ato si zonat më të përshtatshme për t`u zbuluar nga dashuruesit e aventurave.
ujesjellesi Ali PashesTepelena – Toskëria e bukur
Tepelena ish-rezidenca e parë e Ali Pashe Tepelenës, rezervon aktualisht një diversitet e pasuri ekoturistike, trashëgimi kulturore, trashëgimi etnografike, gjeonatyrore etj. Turizmi malor ai i aventurës, eksplorimi natyrës kanë mjaft përparësi në këtë qytet. Vet terreni i ofron të gjitha, rafting, ecje me kuaj, gjueti etj. Klima e pastër, parqet natyrore, lumi i Vjosës, Kanionet e Bënçës, apo zona e Kurveleshit me vlera ndërkombëtare e bën turizmin këtu mjaft tërheqës dhe të kërkuar. Nuk mund të lëmë pa përmendur vlerat e trashëgimisë kulturore, pra mundësinë që ofrojmë në turizmin kulturor me pasqyrimin dhe identifikimin e disa kalave apo qytezave ilire që i përkasin shek III p.e.s. pa anashkaluar këtu kalanë e Ali Pashës që është quajtur edhe perla e rajonit jugor, Urën Antike Mesjetare, ujësjellësin apo objektet e kultit.
Ballkani është kaq i vogël me biçikletë
S6 (1)A e dashuroni biçikletën? Mjetin e transportit më ekologjik në botë? Po? Atëhere kemi një propozim për ju. Një propozim që në pamje të parë mund të duket i pamundur, por nëse po jua propozojmë, do të thotë që është i mundur sepse fillimisht e kemi provuar vetë këtë nismë e pasi ia dolëm me sukses dhe provuam ndjesi të paharrueshme, vendosëm që t`ua propozojmë edhe juve, për t`ju bërë të provoni të njëjtat ndjesi e ndoshta më të bukura. A keni provuar ndonjëherë të bëni një udhëtim me biçikletë rreth e qark Ballkanit? Është nga përvojat më ekzaltuese që ne kemi provuar gjer më sot. 6 ditë udhëtim i paharrueshëm përmes qytetesh e fshatrash, natyre të bukur e sfida jo të vogla, të cilat do t`u vënë në provë por edhe që do t`u shijojnë pa masë. Udhëtimi fillon në Tiranë duke ndjekur një trajektore Tiranë – Lin – Pogradec – Shën Naum – Liqeni i Ohrit – Ohër – Strugë – Pejë – Bogë – Rrozhajë – Boranë – Plavë – Guci – Vuthaj – Vermosh – Lëpushë – Bajzë – Shkodër – Lezhë – Tiranë. Një itinerar i gjatë që kalon nëpër katër shtete duke ju ofruar jo vetëm për secilin nga një përvojë ndryshe, por një të tillë ndryshe për secilën zonë ku do kaloni. Mikpritje që e gjen në çdo zonë, ushqime të larmishme që tregojnë traditën e veçantë dalluese ku shijet herë përzihen e herë ndahen, një gjeografi e mahnitshme që ndryshon nga kilometri në kilometër, një reliev që herë ngjitet e herë zbret, duke e bërë udhëtimin më ekzaltues. Udhëtimi alternohet me makinë, duke zgjedhur për të përshkuar me biçikletë segmentet më të bukura. Ju, të dashuruarit me biçikletën, mos e humbisni këtë tur të veçantë nëpër trojet më të bukura shqiptare në Ballkan!
Përmes maleve drejt detit, në gjurmët e Skerdilajdit
“Në gjurmët e Skerdilajdit” është një udhëtim sfidues 6-ditor me kuaj që shkel në gjurmët e një prej itinerarëve historikë më interesantë të antikitetit. Turi imiton pjesërisht shtegun e ndjekur prej Skerdilajdit në vitin 229 PK. Skerdilajdi, kunati i mbretëreshës Teuta dhe kryekomandati i ushtrisë së saj udhëtoi nëpër këtë shteg malor me 5000 kalorës për të pushtuar nga toka Kaoninë.
Terreni pjesërisht malor i turit është sfidues, por me panoramë piktoreske që ndryshon pothuajse çdo ditë. Itinerari i kalërimit përshkon më tej luginën e lumit të Kardhiqit , fshatin Zhulat, Borsh i Vjetër, nëpër Qafën e Panjës, Qafën e Rrëmujës, Kalanë e Borshit, etj dhe përfundon në breg të detit buzë plazhit të Borshit, Bunecit e Lukovës, me të njëjtin itinerar në kthim.
13161849_525136151006447_4588265922463220573_oShtigjeve të Shkrelit, me biçikletë
Ky tur gjysmë ditor ju bën të kaloni nga njëra luginë në tjetrën, nga Kelmendi në Shkrel. Duke e lënë rrugën e re të asfaltuar në Rrapsh, ju ngjiteni butësisht në një rrugë shkëmbore 4×4 në drejtim të fshatit Bratosh. Pas vendbanimit të parë Kastrat, ju do të arrini në Bratosh, nga ku mund të shihni fshatin dhe kishën katolike që ndodhet në të. Pas Bratoshit shtegu ngjitet në një rrugë shumë shkëmbore 4×4 për rreth 3 km. Në këtë fazë ose do të shtyni biçikletën tuaj ose do të vini në provë aftësitë tuaja profesionale në ngjitje dhe durimin. Pasi të keni arritur në fshatin Vrith ka një tjetër rrugë të asfaltuar, ku do të pedaloni mbi disa shpate të ngushta deri në fshatin turistik të Razmës, destinacioni përfundimtar i këtij turi.
Kelmendi përmes fshatrave Tamarë – Vukël / Nikç dhe kthim
Ky tur i plotë një ditor nis nga Tamara mbi një rrugë të vjetër të pashtruar deri në fshatrat e thellë të Nikçit dhe Vuklit. Që në fillim të ofron një pamje të mahnitshme: shikimi juaj hapet në një luginë të ngushtë malore, me një lumë të pacënuar që rrjedh në fund të saj dhe me shkëmbinj vertikal sipër. Rruga ju merr me vete dhe shumë shpejt do të mbërrini në Kozhnje. Një pjesë e vogël rruge e asfaltuar rishtazi ju çon menjëherë në pikën më të lartë të këtij turi, në fshatin Vukël me kishën e tij dhe bar-kafenë. Nga këtu ne vazhdojmë mbi zhavorr deri në fund të luginës ku ndodhet Nikçi, të përfshirë nga malet e larta dhe nga disa shtëpi të këndshme, të vjetra. Turi rrethor vazhdon përgjatë luginës para se të arrijnë në kryqëzimin ku kemi lënë për ngjitje rrugën e shkurtër me asfalt. Nga këtu kemi zbritjen drejt Tamarës. Shijoni ajrin dhe qetësinë e kesaj lugine të fsheshur malore./ Revista Travel/
/a.gjonaj/f.n/
https://www.ata.gov.al/itineraret-me-te-bukura-shqiptare-ne-2017-en/

22 marzo 2017

Le Monde: Sharmi i Ballkanit në Alpet Shqiptare

le mondeTIRANË, 22 Mars/ATSH/.- Gazeta franceze “Le Monde” ofron për lexuesit e saj në mbarë botën një reportazh dedikuar bukurive natyrore të Shqipërisë të titulluar: Sharmi i Ballkanit në Alpet Shqiptare (“Le charme des Balkans dans les Alpes albanaises“). Në reportazh flitet për Alpet shqipatre që janë pjesë e Alpeve Dinarike, pjesën e Kelmendit, pamjet e bunkerëve të famshëm gjithandej Shqipërisë, por edhe veshjen e qytetarëve në këtë zonë.
Gazeta e famshme franceze i ka kushtuar një artikull të tërë Alpeve Shqiptare dhe jetës në këtë pjesë të bukur të Shqipërisë.
Bëhet fjalë për një udhëtim të realizuar nga blogu ‘La Balaguere’ në bashkëpunim me gazetën e njohur franceze, “në rajonin më të egër shqiptar, në Alpet Shqiptare” siç shkruan “Le Monde”, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.
Le Monde” ka vizituar edhe Lepushën, vendin e disa qindra shpirtrave, siç e quan shkrimi këtë pjesë
Mirësevini në Alpe!..(’’Bienvenue dans les Alpes !’’),  fjalë këto me të cilat autori nis pjesën e parë të reportazhit të tij, të dymbëdhjetë ditëve të ecjes në veri të Shqipërisë.le monde 1
Në gjashtëdhjetë kilometra nga Shkodra (qytet kryesor i veriut të vendit), kalimi i Leqet e Hotit shënon hyrjen zyrtare në Alpet Shqiptare, kur konturet e tij dredha-dredha të dhurojnë një peizazh që ruhet ende .
“Të gjithë bunkerët janë ndërtuar nga Enver Hoxha për t’i shpëtuar sulmeve të mundshme ose invazionit prej Jugosllavisë. Thonë se ishte shumë paranojak, Enver Hoxha”, vazhdon ky artikull, i cili në fund tregon për një gjyshe e cila e përcjellë ekipin e udhëtarëve dhe qëndron në pragun e derës derisa ekipi largohet e nuk duket më”./PreshevaJonë/k.s/
https://www.ata.gov.al/le-monde-sharmi-i-ballkanit-ne-alpet-shqiptare/

Search

Translate