06 agosto 2014

Foka e Detit TURIZEM ne brigjet shqiptare, ne bote egzistojne vetem 580 te tilla...

Shkencëtaret Amerikanë të Fondacionit “RPM Nautical” dhe Agjencia Kombëtare e Bregdetit njoftojnë se kanë dalluar në ujërat shqiptare një nga speciet më të rralla të fokës ne botë.

Specia e rrallë është MOnachus MOnachus i njohur edhe si Foka Mesdhetare është një gjitar me një peshë prej rreth 300 kg.  
 

Kjo lloj foke është specia e dytë në botë më e rrallë dhe gjitari detar i vetëm që kërcënohet totalisht nga zhdukja, deri me sot numërohen jo më shumë se 510 individë që jetojnë në ujërat e Mesdheut.
 
Edhe para dy viteve, në gusht 2012, tre turistë italianë kanë dëshmuar se kanë parë fokën e rrallë rreth 30 metra nga një pjesë e bregdetit shkëmbor të Vlorës.
 
 
Foka e Mesdheut njihet per here te pare nga pershkrimet e filozofit te famshem Aristoteli si dhe imazhi i saj i parë është fiksuar në një monedhë antike të shek V p.k. në Athinë.

foke
Përpara viteve 90 në ujërat shqiptare mendohej se jetonte një koloni e vogël prej 10 deri 18 individë, por fati i tyre i metejshem nuk dihet.  
 
Shkencëtaret amerikanë e kanë vëzhguar për disa ditë gjitarin e rrallë në pamundësi për ta fotografuar nga afër, megjithatë konfirmojnë se gjitari i dalluar ne ujrat shqiptare eshte Foka Mesdhetare apo MOnachus Monachus. 
 
Redaksia Online
(a.h/shqiptarja.com)
 - See more at: http://www.shqiptarja.com/metronews/2729/shkencetaret-amerikane-ne-ujerat-shqiptare-nje-foke-e-rralle-231325.html#sthash.BbvyPteY.dpuf

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate