24 settembre 2012

Çelet simpoziumi turizmi shqiptar në rrugën e zhvillimit


Bumçi: Turizmi, vende të reja pune dhe kontribut në ekonomi
20 shtator 2012 17:04
Turizmi është një nga prioritetit e programit të zhvillimit ekonomik të Shqipërisë. Kompleksiteti  i këtyre potencialeve bën që të besojmë se ne mund të bëhemi  kompetitiv dhe pjesë e tregut botëror të turizmit. Kështu deklaroi ministri i Turizmit, Aldo Bumçi  në simpoziumin turizmi shqiptar në rrugën e zhvillimit. Bumçi duke ju referuar statistikave të këshillit botërorë të turizmit dhe udhëtimeve  tha se  kontributi  total i turizmit në ekonomin në vlerë monetare është 287.9 miliard  lekë. Ndërsa nga sektori  i turizmit janë hapur 51 mijë  vende të reja pune.
Ndërkohë që një faktor mjaft i rëndësishëm është rritja e punësimit në vend ku  përmes këtij sektori janë hapur 51 mijë  vende të reja pune.  Mjaft pozitive janë edhe statistikat e vizitorëve që kanë vizituar vendin tonë. Për vitin 2011 Shqipëria është vizituar nga rreth 4 mijë vizitor. Dhe nga të shtënat e fundit statistikore  të periudhës janar–gusht 2012  rezulton se kanë hyrë në Shqipëri 524 mijë e 983 vizitorë më shumë. 
Tregu i brendshëm turistik ka marrë një zhvillim  të shpejtë  dhe për këtë MTKRS është në fazën e hartimit  të një strategjie të re sektoriale të turizmit 2013-2020 objektivi kryesor është  zhvillimi i qëndrueshëm të turizmit  nëpërmjet një plani kombëtarë dhe sektori i turizmit të jetë i shtrirë përgjatë gjithë vitit.
Ndërkohë që  drejtori i  misionit të USAID, Jim  Barnhart dhe drejtori i programit të zhvillimit ekonomik  Helmut  Muller Glode vlerësuan përmirësimin e kuadrit ligjor për turizmin  e cila nxitë investimet private dhe  nënvizuan përpjekjet e qeveris shqiptare që të zhvilloj në mënyrë të qëndrueshme  tregun e jashtëm duke ofruar produkte  konkurruese që kombinojnë  vlerat natyrore me ato kulturore. Si dhe një vend të veçantë ka zënë punësimi i të rinjve për këtë sezon.

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate