27 gennaio 2014

Ministria i dëbon arkeologët: Shkelën marrëveshjen për dixhitalizimin e trashëgimisë


Ministria i dëbon arkeologët: Shkelën marrëveshjen për dixhitalizimin e trashëgimisë
Nga: FATMIRA NIKOLLI
TIRANE - Ardit Miti dhe Egla Serjani janë dy arkeologë shqiptarë që në vitin 2011 filluan punën për realizimin e një arkivi dixhital të siteve arkeologjike dhe monumenteve të kulturës.
Sot, tri vite më pas, ata i kanë dërguar një letër kryeministrit të vendit Edi Rama, ku i parashtrojnë shqetësimin e tyre duke i sqaruar edhe konfliktin e krijuar së fundmi me Ministrinë e Kulturës dhe Institutin e Monumenteve të Kulturës. Konflikti zë fill në mosrespektimin e pikave për të cilat është rënë dakord mes palëve. Ndryshe nga marrëveshja e lidhur në 2011-ën, sipas së cilës në fund të projektit Ardit Miti e Egla Serjani duhej të punësoheshin në IMK, në datën 20 janar, atyre iu është dashur të lënë zyrën, pas një njoftimi të drejtoreshës Arta Dollani. Pas asaj që dy arkeologët e cilësojnë si prishje të njëanshme të marrëveshjes, ata nuk kanë rënë dakord që ti dorëzojnë Institutit arkivin dixhital të trashëgimisë dhe as pajisjet kompjuterike që janë angazhuar në këtë projekt. "GSh" zbardh sot marrëveshjen e firmosur në 2011, letrën e drejtoreshës së IMK-së Dollani, dhe letrën që dy arkeologët i kanë dërguar Ramës.
Ndërkaq, të kontaktuar nga ne, specialistët kanë sqaruar se në takimin me ministren Mirela Kumbaro (dhe tre drejtorë të kësaj ministrie), të mërkurën ndaj tyre është ushtruar presion dhe është shfaqur mungesë totale profesionalizmi. "Na thirrën për sqarim, por na kërcënuan. Problemi qëndronte tek letra që ne i kemi dërguar kryeministrit. Por, ne i kemi shkruar z.kryeministër duke besuar në një nga premtimet e tij në fushatë: Unë jam shërbëtori juaj. Nuk kemi kërkuar para nga ministria e as nga IMK-ja, kemi punuar dy vite me shpirt dhe me pasion jo vetëm për mbajtjen në jetë të sistemit, por dhe zhvillimit të kërkimeve të reja në trashëgimi, por nuk mund të na hedhin në rrugë në këtë mënyrë. Jetojmë në një vend demokratik që bazohet në vlerat e barazisë, meritës dhe të drejtës".
Projekti
Nisma mori jetë pas nënshkrimit të një aktmarrëveshje mes Fondacionit Trashëgimia Shqiptare (financuar nga Instituti Pakard për Shkencat Humane) dhe Institutit të Monumenteve të Kulturës.
Sipas marrëveshjes, një databazë e tillë që është një nga kërkesat e Bashkimit Europian dhe Marrëveshjes së Valetës, synonte ti ofronte Shqipërisë një regjistër dixhital të të gjitha aseteve kulturore të saj për të kontribuuar në çështje të planifikimit e zhvillimit rreth qendrave të trashëgimisë kulturore në vend. Databaza gjithashtu do të shërbente si një arkiv e të gjithë burimit kulturor të Shqipërisë për qëllime kërkimi shkencor dhe edukimi.
Fondacioni Trashëgimia Shqiptare merrte përsipër të bënte kalimin e kësaj databaze së bashku me një grant financimi për pagat e dy specialistëve-menaxherë (Miti e Serjani) të databazës për një periudhë 6 mujore (1.12.2011- 31.05.2012). Kalimi nënkuptonte databazën që përmban të dhëna për më shumë se 2700 site, monumente dhe vendbanime historiko-arkeologjike si edhe pajisjet kompjuterike për të menaxhuar këtë databazë. Një pikë e rëndësishme e marrëveshjes kishte të bënte me dy specialistët Ardit Miti dhe Egla Serjani, të cilët Instituti i Monumenteve të Kulturës, pas mbarimit të grantit, angazhohej ti punësonte në strukturën e vet. Ndërkaq, në përputhje me marrëveshjen Valetës, kjo bazë të dhënash duhej përpunuar e pasuruar vazhdimisht.
Letra e IMK
Në një letër që mban datën 17 janar (përkrah është faksimilja e saj), drejtoresha e IMK-së, Arta Dollani njofton drejtoren ekzekutive të Fondacionit Trashëgimia Shqiptare se në përfundim të projektit për "Krijimin e Arkivit Dixhital të Siteve Arkeologjike dhe Monumenteve të Kulturtës", kërkon ti vihet në dispozicion IMK arkivi në fjalë dhe të gjitha pajisjet kompjuterike të angazhuara në projekt. Ndërkaq, sa i takon punësimit të Mitit e Serjanit, Dollani pasi i bën me dije se ka ndërmarrë një reformë që parashikon uljen në 30% të numrit të punonjësve, shkruan: "IMK e ka të pamundur t'i përmbahet këtij detyrimi, por nga ana tjetër, do të shpallen për konkurrim publik një numër vendesh që do të mbeten në strukturën e re, ku specialistët tuaj mund të konkurrojnë". Në fund te letrës, kërkohet që specialistët duhet të marrin sendet e tyre personale nga zyra e tyre në godinën e IMK, pasi më 20 janar 2014 fillon transferimi.
Letra e
specialistëve
Mbasi kanë marrë letrën e drejtoreshës së IMK-së, Miti e Serjani i janë përgjigjur asaj në datën 18 janar, e për dijeni letra i ka shkuar edhe ministres Mirela Kumbaro. Ndërsa vërejnë se në këto tre vite, asnjëherë nuk është shfaqur interes nga ana e IMK-së dhe MK-së për të njohur, vlerësuar apo për të bërë implementimin e projektit të arkivit dixhital të siteve arkeologjike dhe monumenteve të kulturës, Miti e Serjani, theksojnë se kjo databazë me vlera historike për trashëgiminë shqiptare ofrohej falas në ndihmë të krijimit për herë të parë të një arkivi dixhital serioz për sitet arkeologjike dhe monumenteve të kulturës që ndodhen në territorin e Republikës së Shqipërisë. "Ndjehemi të zhgënjyer që përkushtimi dhe idealizmi i punës sonë gati 3-vjeçare pavarësisht premtimeve tuaja verbale jo vetëm që nuk u vlerësua, por u nëpërkëmb në ekstrem me shkresën të cilës po i përgjigjemi. Ju bëjmë me dije që konform Kodit Civil, që rregullon fushën e aktmarrëveshjeve, procedurave administrative, ligjit për mbrojtjen e të drejtave të autorit dhe legjislacionit shqiptar në fuqi do të procedojmë me çdo mjet ligjor kundrejt situatës që është krijuar pa të drejtë nga ana juaj", shkruajnë arkeologët. Në fund, ata shprehin keqardhjen që nuk u vlerësua dhe u injorua ky thesar informues (regjistri dixhital) dhe të munguar ne lëmin e trashëgimisë kulturore shqiptare.

(er.nu/Gazeta Shqiptare/BalkanWeb)http://www.balkanweb.com/kultur%C3%AB/2691/ministria-i-debon-arkeologet-shkelen-marreveshjen-per-dixhitalizimin-e-trashegimise-169360.html

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate