08 ottobre 2013

Specialistë të “Europa Nostra” inspektojnë Amfiteatrin e Durrësit

Vendimi për mbështetjen financiare do të merret në 5 dhjetor
08 tetor 2013 14:35
Amfiteatri 2700-vjeçar mes 30 amfiteatrove të zbuluar të botës antike nga Roma deri në Budapest dhe Lion, ka sjelle ne Durres, specialiste te Europa Nostra.
Ata inspektuan nga afer monumentin me vlera të veçanta arkitekturore dhe artistike qe krahasohet me ato periudhes së Pompeit dhe Kapuas në Itali
I listuar ne vendin e shtate mes monumenteve te rrezikuar ne Evrope, Amfiteatri I Durresit kerkon nderhyrje te menjehershme

Për shkak të zbulimit të tij të vonuar, monumenti ka duruar planifikimin kaotik urban dhe dëmtimet e shumta vit pas viti. Mbërritja e ekspertëve në amfitetarin e Durrësit, per Baçen krijon mundësinë per planizim rehabilitimi nga Këshilli i Evropes.

Raporti i grupit të ekspertëve europianë konsiderohet si mjaft i rëndësishëm për të ardhmen e këtij monumenti. Vendimi përfundimtar për të mbështetur financiarisht ndërhyrjet në Amfiteatrin e Durrësit do të merret muajit e ardhshëm në Konferencën Europiane për Politikën e Trashëgimisë, që do të mbahet në Bruksel.
Amfiteatri i Durrësit unik në llojin e vet, është zbuluar në vitin 1967 nga arkeologu i mirënjohur Vangjel Toçi. Amfiteatri ka trajtë elipsi me diametër 136 metra dhe lartësi rreth 20 m. Shkallarja për shikuesit e veshur me pllaka të bardha merrte 15-20.000 veta, ndërsa në arenë zhvilloheshin luftimet e gladiatorëve.

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate