06 ottobre 2013

Gërmimet e fundit arkeologjike në Orikum Nuk ka teatër, qyteti u themelua në shekullin e 6-të


Ishte thene per nje themelim Eubeas, por i perket shekullit te 6 dhe eshte autokton.
Behet fjale per Orikun e Lashte.
Germimet e fundit te arkeologove shqiptare e franceze tregojne per nje rezultat te ri persa i perket prejardhjes se qytetit dhe krijimit te tij.

Qyteti antik i Orikut shtrihej mbi kodren e emertuar paleokaster. Germadhat gjenden në pjesën më jugore të gjirit të Vlorës në një skelë të futur brenda bregut, e lartë 20 m mbi nivelin e detit. Në pjesën më të lartë të Kodres se Paleokastres, ka një shesh të vogël ku ishte vendosur qyteti. Nga veriu, ajo vjen pak e thepisur ndërsa nga lindja, deri në afersi të kënetës, ulet me anë të dy tarracave natyrore te ngushta.
Ekspozimi I objeketeve se fundit tregojne se ne Orik nuk kishte teater.

Kodra e Paleokastrës rreth 5 ha qarkohej prej një muri mbrojtës 950 m të gjatë. Në pjesën e sipërme të saj gjendej një mur i dytë, i cili krijonte akropolin
Germimet clandestine po e rrezikojne kete

Oriku u shfrytëzua prej romakëve në luftërat kundër ilirëve dhe maqedonasve dhe luajti rol në luftën civile midis Cezarit dhe Pompeut. Flota maqedone e Aleksandrit të Madh të Maqedonisë e pushtoi me 214 p.e.s.

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate