18 maggio 2012

Udhëtim në Valbonë, Shqiperi - Journey to Valbona, Albania

Udhëtim në Valbonë, Shqiperi - Journey to Valbona, Albania

Per me shume informacione shkoni ne sitin e me poshtem dhe ku jane mare keto informazione; http://www.journeytovalbona.com/sq/your-journey/how-to-get-here/

Përmbledhja e Grand rrugët tuaja të mundshmeNëse ju nuk mund ta lexoni këtë, kjo është në rregull. Ja një dorë pdf shkarkohen nga Si të merrni këtu .
FLASH LAJME FUNDIT! 4 maj 2012. CAR TRAGETI. Nuk ka ende absolutisht JO lajm të besueshëm në lidhje me Trageteve Car. Ne u tha (nga pronarët) që do të fillojnë të vrapojnë në mes të prillit. Pastaj, në mes të prillit, absolutisht definitivisht 1 maj. Më 2 maj, po, është patjetër në punë, por më 3 maj, udhëtarët që vijnë në Koman janë thënë jo vetëm nuk ishte ajo punë, ai kurrë nuk do të kandidojë përsëri. Pastaj ai tërhoqi deri në bankën e të akuzuarve. Me fjalë të tjera, e saj në mënyrë të besueshme në këtë moment, që edhe pse ai mund të konkurrojnë në një ditë të caktuar, ajo nuk mund të konkurrojnë, nëse ju përpiqeni që të kthehen. ANIJE TË VOGLA (traget pasagjer) po kandidon përditshme. Ajo lë Fierzë rreth 6:15 am (kreu në jug), dhe Komanit në 8:30 am (kreu në veri). Nëse jeni të ardhur nga jugu, ju mund të marrë një minibus të Komanit, dhe nuk duhet të jetë një minibus lidh Bajram Currit në anën tjetër. Ose ne mund të organizojmë transportin për ju (35 euro nga Fierzë në Valbonë). Për tani, megjithatë, unë nuk do të planifikojnë për ngarje rrugën e tërë.
Dhe këtu janë detajet:
  • Via Lake Koman dhe tragetit Më bukur dhe aventureske:
në traget Car nëpërmjet Minibus - Pas shumë kërkimin, kemi gjetur emrat dhe numrat e dy shoferëve minibus të cilët ishin duke shkuar çdo ditë në traget të vitit të kaluar, kur ajo ishte duke ecur, nga Tirana në Bajram Curri. Nëse traget ndonjëherë fillon drejtimin përsëri, ata duhet të jenë njerëzit e parë që të përpiqen për të thirrur për të rregulluar udhëtimin. Fare ishte 1000 lekë për person. Për grupe me më shumë se 5 persona, ata do t'ju sjellë të gjitha rrugën në Rilindja për një lekë shtesë 400 për person. Grupe të vogla ndoshta mund të mbushur mbi autobus normal ditore në Valbonë për 200 lekë për person (por ajo tenton për të marrë të plotë dhe nuk mund të marrë gjithmonë të gjithë ekstra!). Megjithatë! Nëse ju e quani Ali Doçi jenë të vetëdijshëm se vetëm ai shkon në traget çdo javë të tjera. Kushdo që ju e quani - sigurohuni që ju tregoni atyre që ju duan të marrin traget.
Emrat dhe numrat e telefonit të këtyre shoferëve janë:
Ali Doçi: 068 40 23 400 dhe Avni Rexha: 068 25 75 640. Sillni këto me ju dhe të ketë dikush thirrje natë para se të rezervoj një vend për ju dhe caktoni se ku mund të takohen në autobus!
në traget me një makinë Car - NËSE traget është duke funksionuar, ju mund të marrin makinën tuaj, nëse ajo nuk është tashmë e plotë të ndershme dhe makina tjera (tani që kjo nuk është më rrugë e favorizuar, kjo është më pak e një rreziku se para) Kosto për ju dhe makina juaj. rreth 2000 lekë për makinë dhe shofer, plus 400 lekë për çdo person tjetër. Lë Koman rreth 10 am, pse ju duhet të planifikojnë në marrjen ka 2 ore para kohe, për t'u siguruar që ju të merrni në (por ne nuk mund të theksoj këtë të mjaftueshme - ndershme të marrë më parë, dhe nëse ka tepër shumë, nuk mund të ketë vend për makinën tuaj - veçanërisht nëse ju jeni të udhëtojnë në një kolonë të madhe Basti juaj më i mirë:.. Merrni një minibus nga Tirana, të gjithë rrugën nëpër Ju zbres nga autobusi në traget dhe bredhin, kështu që ju nuk jeni të humbur asgjë Kosto. për minibus: Koha 1000 lek:.. Rreth 7 orë ndershme lënë Tiranën rreth 5 am (ish) dhe të merrni ju që të Bajram Currit rreth mesditës Nëse shqiptar juaj është deri në atë, ju mund të provoni duke bërë thirrje (apo duhet dikush të bëjë. ajo për ju): Ka dy tragetet, që të kthehet që veprojnë në javë alternative Ju ndoshta mund të rezervoj një vend për makinën tuaj duke telefonuar paraprakisht:. 067 23 48 611 ose 068 52 80 252.
Boat vogla - Kjo është një autobus i vjetër blu me një lëvore hekuri ngjitur mbi të. Ajo shërben si shërbimi lokal për njerëzit që jetojnë në liqen. Ju nuk mund të marrë një makinë në atë (kjo është "e vogël"!). Ndershme do të ju merr në atë nga Tirana, dhe do të jetë në pritje në Fierzë për të marrë ju në Bajram Curri Çmimi:. Dy autobusë dhe një traget të gjithë duhet të shtoni deri në rreth 1200 lekë Time:. Rreth 7 orë largohet nga Komani rreth 9:30 dhe ju merr për të Bajram Currit rreth mesditës.
  • Via Pukë (makinë) Më e bukur pa kaluar në traget
Kjo ishte rruga e vjetër me rrugë tokësore minibus, por tani që autostradë për të Kukësit është e hapur, ndoshta absolutisht askush nuk do të shkojnë në këtë mënyrë. Që do të thotë që ju do të keni rrugë të gjithë të çmendur në veten tuaj! Në downside, ajo gjithashtu do të thotë se askush nuk do të ruajtur atë, kështu që të jetë shumë i kujdesshëm për ngarje në atë në një mot të keq (kjo përfshin shi, si pjesë e maleve mund të bien në rrugë). Kjo mund të jetë më e gjatë, twistiest, shumica e flokëve-përparëse femijësh dhe vdekja-sfiduar rrugë në Shqipëri Çmimi:. Asgjë Time:! Dërgo vetes 7 ore. Ju ndoshta mund të bëjë atë më të shpejtë, por unë nuk do të rekomandojë atë. Mes speed: 30mph
  • Via Kosovës (minibus apo makinë) Boring!
Kjo tani është rruga më e shpejtë, por nëse ju keni rritur me autostradën është edhe rruga më pak interesante, dhe pjesa që kalon nëpër Kosovë është shumë e në vende, por dëshpëruar për të gjitha objekteve tmerrësisht të shëmtuara që janë hedhur deri (si shqisat) gjatë rrugës. Gjithashtu të jenë të vetëdijshëm: Nëse jeni të makinës, Kosova do të kërkojë nga ju për të blerë Car Insurance, e cila mund të jetë diku nga 40 deri në 70 euro për dy javë, në varësi të madhësisë së automjetit tuaj. Shumica e ndershme të shkojnë në këtë mënyrë tani. Femrat nën moshën 18 vjeç që udhëtojnë pa prindërit e tyre mund të kenë nevojë një letër nga prindërit e tyre, duke i lejuar ata që të udhëtojnë Kosto: minibus - 1000 lekë.. . Car - 40-70 euro Time: rreth 4 orë për të Bajram Currit. Ndershme të lënë Tiranën rreth 9 pm.
  • Bajram Curri në Valbonë:
Për rrugët që largohen nga ju në Bajram Curri, ka një minibus përditshme (ONE!) nga Bajram Curri në Valbona Çmimi: 200 lekë. Për person. Time: Ajo niset në 2:30 pasdite, merr rreth 45 minuta në një orë.
Praktike minibus nga Tirana: Shumica e ndershme duke shkuar në veri të lënë Tiranën rreth 5 të mëngjesit. Duke pasur parasysh speediness, të ndershme që shkojnë nëpër Kosovë kanë tendencë për të lënë rreth 9 pm. Ka disa pika normale nisjes, por ata nuk janë etiketuar ose të vërtetë të identifikueshëm (nuk ka asnjë stacion), dhe madje edhe nëse ju gjeni një, ju nuk mund të vërtetë vetëm të tregojë deri në 5 të mëngjesit dhe të presin për të marrë një vend (edhe pse ne ' ve asnjëherë nuk dihet të jetë një, edhe nëse kjo do të thotë njerëz të ulur në një arkë molle mbushur në vendkalim për 7 orë) - shumica e shqiptarëve do të skaut rreth mbrëmje më parë, ose të marrë burime për të dy ose tre telefonat e tyre celularë për të thirrur një njohur numrin shoferit, dhe rezervoj një vend. Tinguj e vështirë, rraskapitës dhe joefikas, apo jo? JO! Mos u shqetësoni. Nuk është vetëm një mashtrim, dhe kjo është thelbësore. Bëni thirrje sigurt dikush dhe ju merr një vend. Unë e di që unë jam duke përsëritur veten, por me të vërtetë është vendimtare. Duke supozuar se ju jeni do të kalojnë natën në Tiranë, stafi kudo që jeni duke qëndruar duhet të ju ndihmojë. Shanset janë se ata kanë një kushëri i cili drejton një minibus, ose një mik të vjetër shkollor, ose motra e tyre ka. . . . oh kurrë mendje. Ju merrni pikë. Mos u shqetësoni. Mos harroni: Shqiptarët janë të gjithë të kënaqur që ju keni ardhur për të vizituar, dhe madje edhe në qoftë se ju vetëm bisedoni me ata për 5 sekonda, ata do të shkojnë nga rruga e tyre për të ndihmuar ju. Ndershme rregullisht të bëjë një raund të shpejtë të Tiranës para se të nisej në veri, picking up njerëz të cilët nuk mund të shqetësuar për të ecur në autobus, kanë shumë për të kryer. . . ju lehtë mund të jetë një nga këto, nëse dikush e bën përgatitjet për ju, kështu që as nuk shqetësohen për këtë!
Shënim Bene: Sa më shpejt që ne të gjeni numrat e telefonit të ndonjë shoferët minibus të cilët flasin gjuhë të huaja, ne do të postoni 'em këtu! Le ta dinë se nëse ju e dini ndonjë!
Është e dobishme për të kuptuar që në fillim se kjo është mënyra se si shumica e shqiptarëve të marrë rreth, dhe sistemi nuk ka evoluar (le të jetë i sinqertë) në babysit turistë. Megjithatë, ne mendojmë se ju do të gëzojë atë. Turistët, veçanërisht ato në veri të udhëtojnë, janë ende mjaft e rrallë që ju do të jetë një i çmuar dhe i lezetshëm, papritur interesante për udhëtarët shokët tuaj. Presin që të jenë të angazhuar në bisedë (ose nëse nuk ju flasin shqip) dhe freskohet me dhurata të frutave të përbashkët për të nduk përgjatë rrugës (dhe kjo nga njerëz të cilëve të ardhurat mujore është ndoshta $ 25).
Dhe në qoftë se mirëdashësi të saj të gjithë merr e madhe, ju gjithmonë mund të pretendojë të jetë në gjumë, ose ngul sytë nga dritarja në pamje mahnitëse - ky është respektuar, pasi njerëzit janë të kënaqur për të parë ju i dashur vendin e tyre! (Ata do të thonë diçka si: "Fillon me i bukur, verdhë yellow?" - "Është e bukur, apo jo?" Për të cilën ju mund të përgjigjet - "Shumë e bukur!" Ata do të jetë i pushtuar dhe ju jap edhe "shume i bukur!"! fruta më shumë!)

 Journey to Valbona, Albania

For more information ;http://www.journeytovalbona.com/your-journey/how-to-get-here/


If you can’t read this, that’s okay.  Here’s a hand downloadable pdf of How to Get Here.
LATEST NEWS FLASH! 4 May 2012.   CAR FERRY.  There is still absolutely NO reliable news about the Car Ferry.  We were told (by the owners) that it would start running in mid-April.  Then, in mid-April, absolutely definitely 1 May.  On May 2nd, yes, it’s definitely running, but on May 3rd, travelers arriving in Koman were  told not only was it not running, it would never run again.  Then it pulled up at the dock.  In other words, its so unreliable at the moment, that although it may be running on a given day, it may not be running if you try to come back.  The SMALL BOAT (passenger ferry) is running everyday.  It leaves Fierze around 6:15 am (heading south), and  Koman at 8:30 am (heading north).  If you’re coming up from the south, you can take a minibus to Koman, and there should be a connecting minibus to Bajram Curri on the other end.  Or we can arrange transport for you (35 euro from Fierze to Valbona).  For now, though, I wouldn’t plan on driving the whole way.
And here are the details:
  • Via Lake Komani and the Ferry  Most Beautiful and Adventurous:
on the Car Ferry via Minibus - After much searching, we found the names and numbers of two minibus drivers who were going daily on the ferry last year, WHEN it was running, from Tirana to Bajram Curri.  If the ferry ever starts running again, they should be the first people to try to call to arrange the trip.  The fare was 1000 lek per person.  For groups of more than 5 people, they will bring you all the way to Rilindja for an extra 400 lek per person. Smaller groups can probably cram onto the normal daily bus to Valbona for 200 lek per person (but it tends to get full and can’t always take everyone extra!).  However!  IF you call Ali Doçi be aware that he only goes on the ferry every other week.  Whoever you call – MAKE SURE YOU TELL THEM YOU WANT TO TAKE THE FERRY.
The names and telephone numbers of these drivers are:
Ali Doçi :  068 40 23 400  and  Avni Rexha: 068 25 75 640.   Bring these with you and have someone call the night before to reserve a seat for you and arrange where to meet the bus!
on the Car Ferry with a CarIF the ferry is running, you can take your car, IF it isn’t already full of minibuses and other cars (now that this is no longer the favored route, this is less of a risk than before). Cost for you and your car: around 2000 lek for the car and driver, plus 400 lek for each other person. Leaves Koman around 10 am, though you should plan on getting there 2 hours ahead of time, to make sure you get on (but we can’t stress this enough — minibuses get on first, and if there are too many, there may not be room for your car – especially if you are travelling in a large convoy. Your Best Bet: Take a minibus from Tirana, all the way through. You get off the bus on the ferry and wander around, so you’re not missing anything. Cost for the minibus: 1000 lek. Time: About 7 hours. Minibuses leave Tirana around 5 am(ish)  and get you to Bajram Curri around noon.  If your Albanian is up to it, you can try calling (or have someone do it for you!):  There are two ferries, which take turns operating on alternate weeks.  You can probably reserve a spot for your car by calling in advance:  067 23 48 611 OR 068 52 80 252.
Small Boat – This is an old blue bus with an iron hull welded onto it. It serves as the local service for people living on the lake. You can’t take a car on it (it’s “small”!). Minibuses will take you to it from Tirana, and will be waiting in Fierzë to take you to Bajram Curri. Cost: The two buses and a ferry should all add up to about 1200 lek. Time: About 7 hours Leaves Koman around 9:30 and gets you to Bajram Curri around noon.
  • Via Puka (car) Most Scenic without going on the Ferry
This was the old overland minibus route, but now that the highway to Kukes is open, probably absolutely no one will be going this way. Which means you’ll have the whole crazy road to yourself! On the downside, it also means that no one will be maintaining it, so be very cautious about driving on it in bad weather (this includes rain, as parts of the mountains may fall on the road). This may be the longest, twistiest, most hair-pinny and death-defying road in Albania. Cost: Nothing! Time: Leave yourself 7 hours. You can probably do it faster, but I wouldn’t recommend it. Avg speed: 30mph
  • Via Kosovo (minibus or car) Boring!
This is now the fastest route, but if you’ve grown up with highways it’s also the least interesting route, and the part that goes through Kosovo is pretty in places, but depressing for all the dreadfully ugly buildings that have been thrown up (both senses) along the road. Also be aware: IF you are driving, Kosovo will require you to purchase Car Insurance, which can be anywhere from 40 to 70 Euro for two weeks, depending on the size of your car. Most minibuses go this way now. Women under the age of 18 travelling without their parents may need a letter from their parents, permitting them to travel. Cost: minibus – 1000 lek. Car – 40-70 euro. Time: around 4 hours to Bajram Curri. Minibuses leave Tirana around 9 am.
  • Bajram Curri to Valbona:
For the routes which leave you in Bajram Curri, there is a daily minibus (ONE!) from Bajram Curri to Valbona. Cost: 200 lek per person. Time: It leaves at 2:30 in the afternoon, takes about 45 minutes to an hour.
Minibus Practicalities from Tirana: Most minibuses going north leave Tirana around 5 am.  Given the speediness, the minibuses that go through Kosovo tend to leave around 9 am.  There are some normal departure points, but they’re not labelled or really identifiable (there’s no station), and even if you find one, you can’t really just show up at 5 am and expect to get a seat (although we’ve never known there not to be one, even if it means people sitting on an apple crate crammed into the passageway for 7 hours) — most Albanians will scout around the evening before, or take recourse to their two or three cell phones to call a known driver’s number, and reserve a seat.   Sounds stressful, exhausting and inefficient, right?  NO!  Don’t worry.  There is only one trick, and this is essential.  Make sure someone calls and gets you a seat. I know I’m repeating myself, but it really is crucial.  Assuming you’re going to spend the night in Tirana, the staff wherever you’re staying should help you.  The chances are they have a cousin who drives a minibus, or an old school friend, or their sister has . . . . oh never mind.  You get the point.  DON’T worry.  Remember:  Albanians are all delighted you’ve come to visit, and even if  you only talk to them for 5 seconds, they will go out of their way to help you.  Minibuses regularly make a quick round of Tirana before heading north, picking up people who can’t be bothered to walk to the bus, have too much to carry . . .  you can easily be one of these, if someone makes arrangements for you, so don’t even worry about it!
Note Bene:  As soon as we find the phone numbers of any minibus drivers who speak foreign languages, we’ll post ‘em here!  Let us know if you know any!
It’s useful to understand at the outset that this is how most Albanians get around, and the system hasn’t evolved (let’s be frank) to babysit tourists.  Nonetheless, we think you’ll enjoy it.  Tourists, especially those travelling north, are still rare enough that you will be a precious and delightful, fascinating surprise to your fellow travelers.  Expect to be engaged in conversation (whether or not you speak Albanian) and showered with gifts of shared fruit to nibble along the way (and this from people whose monthly income is probably $25).
And if the friendliness of it all gets overwhelming, you can always pretend to be asleep, or stare out the window at the amazing views — this is respected, as people are delighted to see you loving their country!  (They will say something like:  “Eshte i bukur, jo?” — “It’s beautiful, no?” To which you can respond “Shume i bukur!” — “Very beautiful!”  They’ll be thrilled!  And give you even more fruit!)

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate