15 maggio 2012

Monumente qe na bejne te jemi krenare ne mbare boten, (Albania)

Monumente qe na bejne te jemi krenare ne mbare boten, (Albania)


butrinti


.
Parku kombëtar i Butrintit.

Shpallur monument kulture në mbrojtje nga shteti shqiptar më 1948.
Regjistruar si pasuri botërore e UNESCO -s më 1992.
Përfshirja në Listën e Monumenteve në Rrezik më 1997.
Zgjerimi si vend i Trashëgimisë Botërore më 1999

***


gjirokastra

Qyteti Muze i Gjirokastrës.

Shpallur qytet muze nga shteti shqiptar më 1961.
Shpallur Pasuri Botërore më 2005
Në janar 2002, Gjirokastra ju propozua zyrtarisht autoriteteve të UNESCO -s për tu përfshirë në Listën e vendeve Trashëgimi Botërore. Dosja u dorëzua zyrtarisht më 22 janar 2002.
Ky qytet është shpallur sipas kriterit (III): "që përbën një dëshmi unike të një tradite kulturore të jetës, të zhvilluar në shek 14 - 19".

***


durres

MONUMENTET E DURRËSIT:

Një nga monumentet e Durrësit dhe më i rëndësishmi është
AMFITEATRI
Amfiteatri është ndërtuar në fillim të shekullit II e.s.
Ky Amfiteatër ka përmasa të krahasueshme me Amfiteatrot e mëdhenj të asaj kohe.
Amfiteatri është një dëshmi e fuqisë ekonomike të Dyrrahut, si dhe një nga qytetet më të mëdhenj të Adriatikut dhe e njohurive të plota teknike të ndërtuesve Ilir.
Deri tani është zbuluar vetëm gjysma e monumentit që përfaqësohet nga shkallarja, galeritë dhe dy menianume.
Mendohet që kapaciteti i Amfiteatrit të ketë qenë rreth 18000 spektatorë


Monumente të tjera të qytetit të Durrësit janë si më poshtë:
Muri rrethues i kalasë
Forumi Bizantin (rotonda)
Banesa "Aleksandër Moisiu"
Hamami Mesjetar
Termat Antike (poshtë Teatrit "Aleksandër Moisiu")
Pusi Top - Hanes
Çisterna Mesjetare (pranë Varrezave të Dëshmorëve)
Xhami Fatih
Banesa 115
Mozaiku pranë depos së ujit
Mozaiku te Pallati Sportit
Bazilika e Shën Mëhillit Arapaj
Bazilika Gjuricaj Ishëm
Kalaja e Ishmit
Kulla "Sulejman Kullës" Ishëm
Kalaja te Kepi Rodonit
Kisha e Shën - Ndoit (Kepi Rodonit)
Muri Porto - Romane

***kavaje-kalaja-e-bashtoves

.
Rrethi Kavajë

Muzeu Etnografik
Portiku tek Xhamia
Ura Bugaqit
Kisha e Shën - Premtes (Cete Kavajë)
Kulla Sahatit
Depo Kripës, harpen
Banesa "Haxhi Alushi"
Banesa "Haxhi Myftari"
Banesa "Man Kashami"
Banesa "Bajram Xhani"
Banesa "Kadri Xhafa"
Banesa "Bardhyl Gorani"
Ndërtesa e Bashkisë
Kalaja Bashtovës (Bashtovë)

***


peqin

.
Rrethi Peqin:

Kalaja Peqinit
Kulla e Sahatit
Ura Antike (Fshati Fatish Peqin)

 

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate