09 maggio 2012

Hapet muzeu ne Apolloni pas 20 vitesh, Albania 2011

Muzeu arkeologjik ne parkun kombëtar te Apollonisë ka rihapur dyert pas 20 vjetesh. 688 objekte te rëndësishme, si dhe numër i madh monedhash antike e bëjnë atë nder muzetë me te pasur ne vend.
arkeologu e studiuesi i kësaj zone Neritan Ceka tha se Apollonia e lashte pas pese vitesh do te jete qendra e Shqipërisë juglindore sa i përket turizmit. Edhe ministri i turizmit Bumçi e vlerësoi këtë muze si një motor zhvillimi për zonën ne drejtim te turizmit. Projekti i restaurimit te muzeut arkeologjik ka nisur 3 vjet me pare me një fond prej 140 mije dollarësh, financim i UNESKO-s. Muzeu me sipërfaqe 1 mije metra katror, u mbyll ne fillim te viteve 90 për shkak te amortizimit te godinës. Objektet arkeologjike qe prej asaj kohe janë ruajtur ne institutin e monumenteve ne kryeqytet. Ndërkohe portiku qe pësoi çarje pas rrëshqitjes se tokës, vijon te jete ende i dëmtuar.

Archaeological Museum of Apollonia National Park has reopened the doors after 20 years. 688 important objects, and the large number of ancient coins make it among the richest museums in the country.
archaeologist and researcher of this area Neritan Ceka said that the ancient Apollonia after five years will be the center of southeastern Albania in terms of tourism. The minister of tourism Bumçi appreciated this museum as a development engine for the area in terms of tourism. The project of restoration of the archaeological museum has launched 3 years ago with a fund of 140 thousand dollars, UNESCO funding. Museum with 1 thousand square meters area, was closed in the early 90 due to the depreciation of the building. Archaeological objects since that time are stored in the Institute of monuments in the capital. While the porch was suffered after slipping crack that land still continues to be damaged.

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate