21 marzo 2014

Sezoni turistik 2014 pret Plan masash për sigurinë në rrugë dhe koordinimi folen sot ne mbledhje Haxhinasto dhe Gjermeni


Në prag të nisjes së sezonit turistik, ministrat Gjermeni dhe Haxhinasto kanë nisur koordinimet e para për planin e masave për ruajtjen e rrugëve ndaj ndërhyrjeve të paligjshme. (er.cu/BalkanWeb)


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Haxhinasto: Masat administrative për sigurinë rrugore do të 10-fishohen

Konferenca per kordinimin dhe mirmbajtjen e rrugeve
Ministrat Haxhinasto dhe Gjermeni gjatë tryezës për kordinimin dhe mirëmbajtjen e rrugëve
TIRANE 21 Mars /ATSH/- Ministri i Transportit dhe Infrastrukturë, Edmond Haxhinasto deklaroi të premten se do të ketë masa penale dhe administrative për çdo ndërhyrje të paautorizuar në sistemin rrugor.
Në tryezën e zhvilluar “Koordinimi për mirëmbajtjen e rrugëve”, Haxhinasto tha se në rreth 3700 km rrugë që ka i gjithë vendi janë mbi 3500 ndërhyrje të paligjshme që do të thotë se në çdo km rrugë afërsisht ka një ndërhyrje të paligjshme.
Një pjesë e konsiderueshme e tyre, rreth 30 % tha ai, janë karburante. “Ka 1000 pika furnizimi me karburant, vetëm 10 % e tyre janë me leje”, tha ministri. Ai bëri të ditur se ka nisur procesi i hartimit të masave për të ndërhyrë në këtë drejtim, me qëllim që edhe ky sektor kaq i rëndësishëm të standartizohet, sipas normave europaine.
Sipas kreut të transporteve, përgjegjësia është shumë e madhe për ata që kanë dhënë lejet e përkohshme, dhe për ata që i kanë ndërtuar pa leje. “Kemi filluar hartimin e një koncepti dhe standardi për këtë qëllim, i cili do të normalizojë situatën në rrugët e vendit, që edhe ato pika karburanti që do të kualifikohen, sipas standardit të kenë gjithë parametrat e hyrjes dhe daljes në rrugë, me qëllim që në asnjë rast të mos kompromentojnë jetën e njërëzve”, theksoi ndër të tjera ministri Haxhinasto.
Duhen respektuar rregullat për distancat e ndërtimit nga rruga, tha ai, me qëllim që perimetri i rrugës të ruhet i paprekur, që është 60 m për autostradat, 40 m për ato interurbane kryesore dhe 30 m për ato interurbane dytësore.
Ndërhyrjet direkte në elementët e sigurisë së rrugëve, në elementë të sinjalistikës, përkthehen në një rrisk shumë më të lartë për përdoruesit e rrugës dhe për kalimtarët që përdorin rrugën.
Sipas tij, ka një plan kombëtar për sigurinë në rrugë dhe ndër kryemasat e tij, është ruajtja e elementëve të sigurisë së rrugës dhe sinjalistikës, drejtpërdrejt të lidhura me sigurinë e personit.  Masat adminstrative që ka paketa jonë do të 10 fishohen për të gjithë ata që ndërhyjnë në mënyrë të paautorizuar në elementët e sigurisë dhe sinjalistikës.Masat, informoi ai, do të jenë gjthashtu edhe penale.
Haxhinasto informoi se masat penale variojnë nga 3-7 vite burg për personat që ndërhyjnë në mënyrë të paautorizuar në rrugë. Sfida për sigurinë rrugore, informoi ai, kërkon angazhimin e të gjitha institucioneve, duke nisur nga Autoriteti Rrugor, Inspektoriati i Ndërtimit, drejtoritë rajonale për mirëmbajtjen e rrugëve, përfaqësuesit e qeverisë nëpër qarqe, etj. “Nuk do të pranojmë asnjë standard më të keq se sa ai i BE, për sigurinë në sistemin rrugor shqiptar”, theksoi Haxhinasto.
Edhe ministrja e Zhvillimit Urban dhe Turizmit, Eglantina Gjermeni thekoi në fjalën e saj rëndësinë e rritjes së sigurisë rrugore. Ajo kërkoi hartimin e një plani kombëtar për t’u rikthyer sigurinë qytetarëve dhe besimin te institucionet. Gjermeni vuri theksin në rritjen e sigurisë rrugore sidomos në akset rrugore turistike./a.gjonaj/f.n/ http://www.ata.gov.al/haxhinasto-masat-administrative-per-sigurine-rrugore-do-te-10-fishohen-79774.html

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate