20 giugno 2012

Zbulime dhe studime ne Butrint 16 Qershor 2012

Zbulime dhe studime ne Butrint 16 Qershor 2012 

ZBULIME NE BUTRINTZBULIME NE BUTRINTNëntoka e parkut Arkeologjik kombëtar te Butrintit, vazhdon te surprizoje edhe arkeologet. Dalja ne drite e Forumit Romak është shoqëruar edhe me zbulimin e disa kolonave, gjetjen e 200 monedhave si dhe shume punimeve ne qeramike, xham dhe metal.

Për here te pare një ekspedite arkeologjike ne Shqipëri i është bashkuar edhe një Arkeobotanist qe studion shtresat e tokës ku bëhen gërmime duke përcaktuar edhe preferencat ushqimore te periudhave te ndryshme te jetesës ne qytetin antik te Butrintit. Për momentin kemi filluar te studiojmë rrethimet e furrës qe është zbuluar ne gërmimet e vitit te kaluar ne Butrint. Kemi bere disa zbulime mjaft interesante, për shembull fakte te tilla qe dëshmojnë se ekonomia ishte e bazuar përgjithësisht mbi kultivimin e drithërave, mbjelljet ishin te pakta dhe nuk kemi gjetur pothuajse asnjë lloj fare, kemi gjetur bishtajore qe janë ne gjendje te egër dhe jo te kultivuar si dhe rrënje te tjera qe mund te jene ne gjendje pyjore. Ndërkohë sa i përket zbulimeve te fundit, forumi sipas specialisteve është godina me e rëndësishme e periudhës Romake dhe daton rreth 2 mije vjet me pare. Monumenti qe për nga madhësia vjen i dyti pas Teatrit Antik ka marre thuajse forme te plote, duke iu shtuar listës se monumenteve te vizitueshme. Por natyrisht pjesa kryesore e tij është një kishe, ndoshta me e vjetra e ngritur ne Butrint. 

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate