15 maggio 2012

Parku Arkeologjik i Antigonës, Albania

Parku Arkeologjik i Antigonës

antigona-parku-arkeologjik
Antigonea eshte qyteti qe u lind nga dashuria dhe u shkaterua nga urrejtja.sipas historianit grek Plutarkut. Kur ishte 17 vjeç, mbreti Pirro u rrezua nga froni pas nje kryengritje kunder tij. Pas kesaj ai shkoi ne sherbim te mbretit Demeter  te Maqedonis e me vone ne oborrin e mbretit Ptoleme  te Egjyptit. Atje terhoqi vemendjen e mbretereshes se Egjyptit Berenikes duke u perzgjedhur midis princerve te tjere per t’u martuar me Antigonen, njeren prej veajzave te ciftit mbreteror te Egjyptit. Duke pasur mbeshtetjen e gruas se tij., Antigones ai  mblodhi te hodha dhe ushtri  duke u kthyer ne Epir e duke rimare fronin mbreteror. Mirenjohja ndaj vehres Berenike dhe gruas se tij Antigona e nxiten Pirron  te themeloje dy qytete me emrin e tyre: Berenika dhe Antigonea.i pari gjendej ne Thesproti ndersa Antigonea ne Atitntani. Antigonea u themelua ne vitin 295 p.Kr 

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate