22 luglio 2012

Zjarre ne Lure dhe Berat ,Vazhdon te përkeqësohet situata e zjarreve ne qarkun e Dibrës


Pubblicato in data 22/lug/2012 da VizionPlusAlbania

Vazhdon te përkeqësohet situata e zjarreve ne qarkun e Dibrës. Ne 24 orët e fundit janë shtuar disa vatra te tjera te cilat janë aktive dhe te fuqishme. Situata me problematike është ne komunën Lure ku janë krijuar dhe tre vatra te fuqishme zjarri, ndërkohë qe mendohet se mund te jene djegur rreth 300 hektarë. Ne fshatin Pregj Lurë po punohet qe prej orës 4 te mëngjesit për shuarjen e flakëve dhe ne dispozicion është vene dhe një toge ushtaresh, por serish zjarri është aktiv duke djegur te paktën rreth 40 hektarë halore
Një tjetër vatër gjendet prej tre ditësh brenda Parkut Kombëtar tek Liqeni i Zi, ku është djegur një sipërfaqe e konsiderueshme. Situata paraqitet problematike edhe ne Vanas, ne komunën Sllove dhe fshatin Kacni te komunës Selishte. Ndërsa ne Bulqizë problematike është një vatër zjarri ne Martanesh e cila vazhdon te jete aktive, ndërkohë qe rreth 13 hektarë me pyje pishe janë shkrumbuar nga flaket. Drejtoritë e shërbimit pyjor ne Dibër dhe Bulqizë bëjnë me dije se po punohet intensivisht për shuarjen e flakëve ndërkohë qe kane kërkuar dhe ndihmën ndjesive vendore për shuarjen e flakëve. Ndërkohë një zjarr masiv ka rene ne afërsi te lagjes muzeale Gorice duke rrezikuar shume shtëpi dhe biznese qe ndodhen aty pranë. Prej shume orësh forcat zjarrefikse po punojnë për shuarjen e flakëve por akoma nuk është bere e mundur shuarja e zjarri, kjo për shkak te terrenit te keq qe favorozihet edhe nga era. Nëse zjarri përparon atëherë ne rrezik ndodhet edhe Kisha e Shen Thomait. Nga hetimet paraprake mësohet se zjarrvenia është e qëllimshme dhe po punohet për kapjen e autoreve.

Situation continues to worsen fires in the district of Dibra. In the last 24 hours have added some other centers that are active and vigorous. The situation is problematic in Lure municipality where three centers were established and powerful fire, while you thought it might be burning about 300 acres. We are working Lure Pregj village since 4 o'clock in the morning to extinguish the flames and is put at his disposal and a platoon of soldiers, but again is on fire, burning at least about 40 hectares of coniferous
Another focus is three days inside the National Park to Black Lake, where it burned a considerable area. Situation is also problematic in Vanas, Slove municipality and village in the municipality Kacni Selishte. While we Bulqizë concern is a fire in the hearth Martanesh which remains active, while approximately 13 acres of pine forest have been burnt by the flames. Forest Directorates in Debar and Bulqizë suggest that we are working intensively to extinguish the flames while you are looking for and help local sensations to extinguish flames. Meanwhile a massive fire has fallen in the neighborhood near the museum Gorice risking more homes and businesses that are nearby. Many hours of fire fighter forces are working to extinguish the flames but not yet made ​​possible extinction of fire, due to the bad terrain favorozihet by wind. If the fire progresses then we risk is the Church of St. Thomas. From preliminary investigations it was learned that deliberate arson and are working to apprehend the offenders.

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate