01 giugno 2012

Berati, qyteti i njohur për vlerat e trashëgimisë kulturore

Berati, qyteti i njohur për vlerat e trashëgimisë kulturore


Berati, qyteti 2400-vjeçar, i njohur ndryshe si qyteti i “një e mbi një dritareve” dhe i çertifikuar nga UNESCO, si trashëgimi e Pasurisë Botërore, prej afro një viti është përfshirë në një projekt të Bashkimi Europian, si një nga shtatë vëndet më të rëndësishme të trashëgimisë kulturore të Europës Juglindore.
Projekti synon përmirësimin e shkallës së menaxhimit për zhvillimin e turizmit. Sipas specialistes së turizmit, Etleva Dimo, në funksion të zbatimit të këtij projekti, i cili shtrihet në harkun kohor Qeshor 2011- Dhjetor 2014, në bashkinë e qytetit për dy ditë radhazi u mbajt një takim me të gjithë aktorët dhe faktorët turistik.
“Dy ditët e fundit, në qytet u zhvillua takimi ndërmjet shtatë siteve të UNESCO-s, të përfshirë në projektin “Sust cult”, financuar nga Bashkimi Europian”,tha Dimo.
Sipas Dimos, ky projekt, ku është përfshirë edhe Bashkia e Beratit dhe Drejtoria Rajonale e Kulturës, synon të krijojë një menaxhim të qëndrave historike të shtatë siteve, duke krijuar një rrjet të përbashkët ndërkombëtar në fushën e kulturës dhe trashëgimisë kulturore.
“Si rezultat i këtij projekti, të gjitha sitet do të hidhen në internet në sistemin GIS, ku çdo objekt do të ketë të ashtuquajturën “pasaportë”’ të tij , me informacion të bollshëm dhe profesional për çdo vizitor”,u shpreh Dimo.
Ndryshe nga një pjesë e madhe e qyteteve që zhvillojnë turizmin, kryesisht gjatë sezonit veror, për shkak të plazheve të ndodhura në territoret e tyre, Berati, i cili gëzon një status të veçantë turistike, me Kalanë e lashtë, lagjen muzeale “Mangalem”, apo gatimet karakteristike që ofron kuzhina tradicionale beratase, e bëjnë atë një qytet me një turizëm gjithëvjetor.
Vetëm 30 kilometra larg qytetit, bukuritë përrallore të kanioneve të Osumit, apo legjendat për Malin e Tomorit, thuajse në çdo stinë të vitit tërheqin vizitorë të shumtë.

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate