18 aprile 2014

Nisma “Miqt e Monumenteve” përhapet nëpër shkollat e venditShpallet nisma mbarekombetare Miqte e MonumenteveTIRANË,18 Prill /ATSH/-Në ditën ndërkombëtare të monumenteve, Ministria e Kulturës shpalli në të gjithë vendin nismën “Miqtë e monumenteve” në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit, dhe pushtetin lokal.
Kjo nismë ka për qëllim angazhimin e nxënësve të shkollave në drejtim të mbrojtjes, ruajtjes dhe promovimit të objekteve dhe monumenteve të trashëgimisë kulturore në afërsi të shkollave të tyre.Shpallet nisma mbarekombetare Miqte e Monumenteve3
Një inisiativ që u mbështet nga nxënës të shkollave 9-vjeçare, gjimnaze dhe studentë të Universiteteve në qytetet : Durrës,  Berat, Vlorë, Korçë, Shkodër, Gjirokastër, Orikum, Mirditë. Aktiviteti nisi në Amfiteatrin e Durrësit, me prezencën e ideatores së këtij projekti mbarëkombëtar, Ministres së Kulturës, Mirela Kumbaro, me bashkëpunimin e Ministres së Arsimit, Lindita Nikolla, me kontributin e Kryetarit të Bashkisë së Durrësit, Vangjush Dako, DRKK-Durrës dhe DAR-Durrës, etj.
Shpallet nisma mbarekombetare Miqte e Monumenteve 1Gjatë ceremonisë që u zhvillua në një prej galerive të amfiteatrit antik të qytetit bregdetar, ministrja Kumbaro theksoi se slogani “ Të mbrojmë monumentet” vë para detyrash dhe përgjegjësish të gjithë aktorët e shoqërisë shqiptare.
Sipas Kumbaros, monumentet arkeologjike dhe historike duhet të jenë për të rinjtë jo vetëm vende soditjeje, por edhe hapësira për veprimtari kulturore të të gjitha gjinive.Shpallet nisma mbarekombetare Miqte e Monumenteve 2
Ajo shtoi në fjalën e saj se “ Duhet një bashkëpunim më i ngushtë me të gjithë aktorët në drejtim të mirëmbatjes së aseteve historike e arkeologjike”.
Ministrja e Arsimit dhe Sportit, Lindita Nikolla tha se përfshirja e të rinjve në veprimtari në mirëmbajtjen e monumenteve mbetet mjaft e rëndësishme.
Shpallet nisma mbarekombetare Miqte e Monumenteve 4Nisma është përshëndetur edhe nga kryebashkiaku i Durrësit Vangjush Dako, i cili pohoi se qyteti i Durrësit posedon asete të shumta historike e arkeologjike për t’u vizituar nga turistët.
Tetë shkolla të mesme të qytetit  shpallën sot në mbrojtjen dhe kujdesin e tyre disa monumente arkeologjike të Durrësit. Shkollat morën  në dorëzim monumentet, ku çdo nxënës përfaqësues i shkollës mori certifikaten e dhënies në adoptim, me “çelësin”simbolik të monumentit.Shpallet nisma mbarekombetare Miqte e Monumenteve,,,,
18 prilli i këtij viti iu kushtua zbuluesit të mirënjohur të monumenteve në qytetin 3000-vjeçar të Durrësit, Vangjel Toçi. Gjatë ceremonisë të pranishmit u njohën me ekspozitën “Durrësi, 3000 vjet krenari dhe përgjegjësi”.
Nisma mbarëkombëtare “Miqtë e monumenteve” është mbyllur me nënshkrimin e marrëveshjes së protokollit mes Drejtorive Rajonale të Kulturës Kombëtare dhe Drejtorive të Arsimit, e nënshkruar mes titullarëve të këtyre institucioneve në çdo qytet.
Shpallet nisma mbarekombetare Miqte e Monumenteve. Qëllimi i kësaj marrëveshje është anagazhimi i nxënësve në përkujdesjen e momumenteve dhe mbrojtjen e tyre, madje duke u kthyer edhe si një garë mes shkollave.
Kjo nismë  që filloi nga Amfiteatri i Durrësit,u shpërnda në një rrjet gjithëpërfshirës në Kalanë e Rozafatit, në Kalanë e Beratit, në Finiq, në Amantia, në Kishën e 40 Shenjtorëve, në Kalanë e Gjirokastrës,  në Bazilikën e Linit , etj. Sot, gjenerata e re e Shqiperisë u angazhua publikisht në një fushatë sensibilizuese  në moton “MBROJ MONUMENTIN”./a.g/ http://www.ata.gov.al/nisma-miqt-e-monumenteve-perhapet-neper-shkollat-e-vendit-95473.html 


Durrës: Të rinjtë e tetë shkollave marrin nën kujdes monumentet e qytetit

amfiteatrii Durrsit
amfiteatrii Durrsit
Durrës, 18 prill /ATSH-Gëzim Kabashi/-Sot në mesditë në Durrës është prezantuar projekti “Mik i monumenteve”. Ministrja e Kulturës, Mirela Kumbaro dhe ajo e Arsimit, Lindita, Nikolla kanë shfrytëzuar 18 prillin, Ditën e trashgimisë kulturore, për të prezantuar nismën e përbashkët të dy ministrive, e cila në të njejten ditë është paraqitur edhe në disa nga qytetet e tjera historike të vendit.
Gjatë ceremonisë që u zhvillua në një prej galerive të amfiteatrit antik të qytetit bregdetar, mnistrja Kumbaro theksoi se slogani “ Të mbrojmë monumentet” vë para detyrash dhe përgjegjësish të gjithë aktorët e shoqërisë shqiptare. Sipas. Kumbaros, monumentet arkeologjike dhe historike duhet të jenë për të rinjtë jo vetëm vende soditjeje, por edhe hapësira për veprimtari kulturore të të gjitha gjinive.
Në fjalën e saj, ministrja  Nikolla u kërkoi të rinjve të pranishëm të punojnë që rrjeti i mbrojtësve të monumenteve të zgjerohet edhe me prindët, vëllezërit e motrat e tyre. Ministrja Nikolla nënvizoi përgjegjësinë që kanë për të ardhmen institucionet dhe shoqëria shqiptare.
Tetë shkolla të mesme të qytetit sot shpallën në mbrojtjen dhe kujdesin e tyre po aq monumente arkeologjike të Durrësit. 18 prilli i këtij viti i është kushtuar zbuluesit të mirënjohur të monumenteve në qytetin 3000-vje[art ë Durrësit, Vangjel To[i. Gjatë ceremonisë të pranishmit u njohën me ekspozitën “Durrësi, 3000 vjet krenari dhe përgjegjësi”./z.t/ /a.ke/

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate