09 febbraio 2013

Korca e vecante me vlera te larta Turistike


Korça si qytet dhe rrethi i saj shquhen për objektet dhe mjediset e veçanta me vlera të larta turistike. Në Korçë ka fushë të gjerë veprimi turizmi kulturor, ekologjik, malor etj. Në Korçë ndodhen Muzeu i Artit Mesjetar Shqiptar dhe Muzeu i Arsimit Kombëtar, Shtëpitë muze të piktorit me famë Vangjush Mio dhe atdhetarit të shquar Themistokli Gërmenji. Korça i ofron turistëve një trashëgimi të pasur kulturore në arkitekturë, urbanistikë, monumente kulture etj. Të veçanta janë ushqimet që servirin në restorantet, pijet karakteristike si vera, birra “Korça”, vodka korçare etj. Ekoturizmi është një fushë me interes të veçantë për të apasionuarit e natyrës së bukur korçare. Parku kombëtar “Bredhi i Drenovës”, 10 kilometra larg qytetit shtrihet në kurrizin e Malit të Moravës në lartësi deri 1400 metra mbi nivelin e detit, me sipërfaqe 1380 hektarë. Parku është i pasur me burime ujore, të cilat i mahnisin vizitorët siç janë burimet e Shën Gjergjit, Pllakës, Pllicës etj. Flora dhe fauna e parkut është e pasur dhe e larmishme. 

Dominojnë drurë si bredhi i Maqedonisë (Abies borisi Regis), që ndodhet i kufizuar në Shqipërinë Juglindore, pisha e zezë, panja dhe tisi (Taxus bacata) që është tepër i rrallë. Këtu rritet numri më i madh i gjitarëve në Shqipëri. Ka vlera të pakrahasueshme për zhvillimin e ekoturizmit, sporteve dimërore, alpinizmit dhe ekskursioneve. Zona e Prespës është shpallur me vendim qeverie si zonë turistike dhe Park Kombëtar, ku natyra ka dhuruar dhe harmonizuar pyllin dhe liqenin të cilat krijojnë mundësi zhvillimi për një turizëm rural gjithëvjetor. 

Në pesë fshatrat buzë liqenit të Prespës mund të zhvillohet turizmi familjar gjithëvjetor pasi të katërt stinët e vitit ofrojnë veçori turistike të ndryshme. Në Prespë mund të zhvillohet turizmi familjar duke u kombinuar me sportin e skive, zhvillimin e hipizmit, lundrimin me varka e anije të vogla. Një tjetër pikë turistike është Pylli i fazanëve në Maliq. Është një pyll i përzier gjysëm natyral i shpallur monument natyre rreth viteve ’60. Pylli ka një sipërfaqe prej 50 hektarë, ndodhet në lartësinë 813.5 metra mbi nivelin e detit kurse lartësia e pemëve arrin në 22.7 metra. Mosha maksimale e drurëve është 45 vjet. Pylli i fazanëve përmban 8 lloje drurësh ku përmendim plepin, shelgun, blirin, bredhin, pishën etj. 

Nëse doni t’i shpëtoni rrëmujës së plazheve të zhurmshme, vapës së madhe në verë, apo dimrit monoton të qyteteve të mëdha, nëse jeni të pasionuar pas natyrës, pyjeve, maleve, liqeneve, apo pas historive të vjetra dhe atmosferave të veçanta kishtare, atëherë nuk duhet të lini pa vizituar Korçën dhe rrethinat e saj. Një zonë me një histori të lashtë dhe me klimë të begatë, me njerëz mikpritës dhe punëtorë, një zonë ku përzihen bashkë ndikimet kulturore nga krejt Ballkani, por edhe nga Perëndimi. Mos ngurroni, në Korçë do të kaloni një përvojë fantastike. 

1. Pozita gjeografike 
Qyteti i Korçës shtrihet ne pjesën juglindore te Shqipërisë dhe është qëndra e banuar më e madhe e pellgut me të njëjtin emër. Pellgu i Korçës ka një lartësi mesatare prej 850m mbi nivelin e detit, me gjërësi 16 km nga perëndimi në lindje dhe me gjatësi 35 km nga jugu në veri, dhe zë një sipërfaqe prej 300km2. Korça ka një pozite te favorshme gjeografike pasi ndodhet ne rrugët tregëtare që lidhin Shqipërinë me Maqedoninë (47km) dhe Greqinë (35km). 

2. Klima 
Qyteti i Korçës bën pjesë në zonën mesdhetare paramalore, e cila ka një klimë të karakterit kontinental, me dimër të ftohtë dhe me një rritje të theksuar të temperaturës  gjatë verës. Muaji më i ftohtë është janari me temperaturë mesatare 0,4oC, ndërsa më i ngrohti është gushti me 20,6oC. Gjatë dimrit temperatura është më e ulët se 0oC. 
Përgjithësisht Korça ka mot të thatë: lagështia relative mesatare vjetore është 68%. Muaji me më shumë rreshje është nëntori (rreth 104,9mm) pastaj dhjetori, tetori, janari e shkurti. Vera zakonisht është e thatë, gjatë të cilës bien rreth 14% e reshjeve vjetore. Ndër reshjet vjetore një pjesë bien në formë bore, të cilat janë të përvitshme. Gjatë periudhës dhjetor-janar arrihet numri më i madh i ditëve me dëborë. 

Korça (rrethi) shtrihet në pjesën Juglindore të Shqipërisë, në Krahinën Malore Qëndrore. Përfshin tre qytete: Korça, qendër e rrethit, Bilishti e Maliqi dhe 27 komuna. Qyteti i Korçës është një nga qytetet kryesore të Shqipërisë, qendër rrethi. Shtrihet në pjesën Juglindore të vendit, në rrëzë të malit të Moravës, në lartësinë 869 metra mbi nivelin e detit. Relievi është kryesisht malor e kodrinor. 

Lartësia mesatare është 1145 metra. Korça, si rajon, është e rrethuar nga një numër i konsiderueshëm kodrash e malesh, në lindje qyteti kufizohet me malin e Moravës dhe në perëndim me zonën e Gorës, Voskopojës dhe Vithkuqit, të cilat janë zonat më malore. Në jug ndodhet Mali i Qarrit dhe në pjesën veriore është Mali i Thatë. Zona e ulët përfshin fushën e Korçës, një ndër më të mëdhatë e Shqipërisë dhe fusha e Devollit të sipërm. Zona e Korçës është e pasur me burime nënujore, lumenj, ku më i rëndësishmi është lumi i Devollit me degën Dunavec dhe Osumi i sipërm. Në këtë zonë gjenden burimet e tre lumenjve të Shqipërisë (Devoll, Shkumbin dhe Osum). Liqenet janë Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël. 
Korça kufizohet në veri me qytetin e Pogradecit i cili ndodhet 41 kilometra, në jug me qytetin e Ersekës, 45 kilometra, në lindje me Bilishtin, 27 kilometra, dhe në perëndim me Skraparin. Qyteti i Korçës ndodhet 181 kilometra nga kryeqyteti i vendit, Tirana. 

3. Koha më e përshtatshme për të ardhur 
Të katërta stinët kanë bukurinë e vet për një udhëtim në Korçë, por stina më e bukur do të ishte dimri ku Korça të ofron një panoramë të mrekullueshme të qytetit nën petkun e bardhë. 

Interesante do të ishte Korça edhe në stinën e vjeshtës ku përveç se do të shijoni bukuritë e qytetit do të keni mundësinë të provoni frutat e mrekullueshme të zonës. Për të gjithë ata që preferojnë klimën malore, në verën e nxehtë, Korça dhe rrethinat e saj do t’ju ofrojnë freskinë, ajrin e pastër dhe një natyrë të mrekullueshme. Momenti tjetër shumë interesant janë ditët e festave si Pashkët, Krishtlindjet apo Karnavalet ku do të gjeni një atmosferë festive mbresëlënëse korçare. 

4. Moti dhe veshja 
Korça karakterizohet nga një klimë pjesërisht mesdhetare malore dhe pjesërisht kontinentale, me dimër të ftohtë dhe verë të nxehtë e të thatë. Temperatura  mesatare vjetore arrin deri në 10.6ºC. 
Muaji më i ftohtë është janari dhe muaji më i nxehtë është gushti. Muaji më i lagësht është nëntori me reshje shiu mesatarisht 104 milimetra ndërsa sasia mesatare vjetore e reshjeve arrin në 720 milimetra. Karakterizohet nga disa erëra lokale si Voskopojarja, erë jug-perëndimore, Morava, Devollka etj. 
Në stinën e dimrit përgatituni të visheni trashë pasi dimri në Korçë është i ftohtë me erë dhe me rreshje bore që e bën qytetin ideal për sporte dimërore. Ndërsa në verë vishuni hollë pasi vera është e ngrohtë dhe e thatë.
ATRAKSIONE NE KORCE


  Monumentet
Monumenti i Luftëtarit Kombëtar i cili ndodhet në Bul Gj. Kastrioti dhe është ndërtuar nga Odise Paskali më 1932
Monumenti i Themistokli Gërmenjit i cili ndodhet brenda lulishtes me të njëjtin emër dhe është ndërtuar në 1932 nga Odise Paskali
Monument ”Atentatori Kristaq Rama” i cili ndodhet tek Bul Shën Gjergji dhe është ndërtuar më 1976
Monumenti ”Naim Frasheri” i cili ndodhet në Rr.28 Nëntori dhe është ndërtuar nga Avni Bilibili më 1956
Monumenti ”Partizani” pranë varrezave të dëshmorëve tek kodrat e qytetit i cili është ndërtuar nga Avni Bilbili, Piro Dollaku e Ilia Xhano në vitin 1969
Busti i “Mihal Grameno” i cili ndodhet përballë spitalit dhe është ndërtuar në vitin 1969 nga Montas Dhrami
Busti i “Naum Veqilarxhit” i cili ndodhet në Bul Fan. Noli dhe është ndërtuar në vitin 1974
Buste “Tre kokat” (Naum Veqilarxhi, Thimi Mitko dhe Asdreni) ndodhet pranë bibliotekës e është ndërtuar nga Vladimir Topi, Avni Bilbili dhe Vladimir Kaçaku në vitin 2002
Obelisku ABC në oborrin e muzeut “Mësentorja e Parë Shqipe” është ndërtuar nga Kliti Kallamata në vitin 1987
Busti i Koci Bakos që ndodhet te Bul. Republika është ndërtuar nga Dhimitër Çani në vitin 1950
Obelisk + Relief Përkujtimore e Demonstratës së Bukës e ndërtuar nga Ilia Xhano e Piro Dollaku
Monumenti i Luftëtarit Kombëtar i ngritur si një shqiponjë e jo “si ëngjëll me kurorë në dorë”  u bë frymëzim për atdhedashurinë, përçues i patriotizmit shqiptar. Tek kjo vepër dallojmë vlera të një krijimi të fuqishëm realist.
Aty mishërohen cilësitë e luftëtarëve të penës e të pushkës të rilindjes sonë kombëtare. Monumenti i Luftëtarit Kombëtar është jo vetëm ndër skulpturat e para monumentale, por edhe ndër më të mirat.
Monumenti i Themistokli Gërmenjit (1871-1917). Lindi në Korçë. Pjesëtar i lëvizjeve për liri e demokraci. Në krye të një çete të armatosur kundër pushtuesve osmanë (1912). Ka ndihmuar qeverinë e Ismail Qemalit.
Pas emigrimit u kthye në atdhe e luftoi me forca të armatosura kundër synimeve grabitqare të Greqisë e armiqve të tjerë të kombit. Kryetar i këshillit administrativ të republikës autonome të Korçës(1916). U dënua me pushkatim në Selanik (Greqi) nga një gjyq i forcave ushtarake franceze. 

  Varrezat e ushtarëve francezë
Gjenden në verilindje, pikërisht në dalje të qytetit. Ju duhet të merrni rrugën “Republika”, pasi keni arritur pranë stadiumit, merrni rrugën në të djathtë që zgjatet nga stadiumi. Varreza gjendet 1 kilometër në të majtë dhe përmban 640 varre. Në të janë varrosur ushtarët francezë të rënë këtu në Luftën e Parë Botërore. Qytetarët korçarë janë kujdesur gjithnjë për këtë varrezë të çuditshme.
Bulevardi “Republika” është vendi kryesor i shëtitjeve të mbrëmjes. Bulevardi është rrethuar në të dyja anët nga shtëpi karakteristike me kangjella, me pemë dhe lule të sezonit. 

  Hani i Elbasanit
Në zonën e Pazarit të vjetër ndodhet një ndër “hotelet” më të vjetra me emrin Hani i Elbasanit i ndërtuar në shekullin XVIII. Kjo ndërtesë është e stilit otoman, e cila edhe pse është restauruar dhe është kthyer në hotel, ka ruajtur ende fizionominë dhe arkitekturën e atëhershme. Hani i Elbasanit është një ndërtesë dy katëshe, kati i dytë me ballkone të dekoruara prej druri të cilat bien mbi oborr.
Oborri i hanit është i shtruar me kalldrëm dhe në mes të të cilit ndodhet një pus. Në anën e majtë të derës së madhe prej druri ishin shkallët në formë të valëzuar prej guri që të ngjisnin në katin e dytë të hanit. Përveç hanit të Elbasanit ekzistues është edhe hani i Manastirit. Dikur kanë ekzistuar 16 hane të cilat janë përdorur si vend pushimi për tregtarët që vinin nga larg.

  Pazari i vjetër i Korçës
Pazari është objekt me vlera të hershme historike, kulturore dhe artistike. Karakterizohet nga ndërtesa në përgjithësisht një dhe dy katëshe, rrugica të ngushta e një stil ndërtimi që tërheq vëmendjen e vizitorëve. Në shekujt e kaluar pazari ka qenë vendi i shkëmbimeve të tregtarëve që vinin nga Turqia, Greqia, Trieste dhe Venecia.
Ai ka qenë i shquar për hanet e vendosur njëri pas tjetrit ku ia vlen të veçohet Hani i Elbasanit dhe Hani i Manastirit të cilët shërbenin si fjetore për njerëzit që vinin nga jashtë qytetit. Tregu me rreth 1.000 dyqane arriti kulmin e tij gjatë fundit të shekullit të XIX dhe fillimit të shekullit të XX. Në strukturën urbanistike të qytetit, pazari krijonte një ansambël më vete.
Të dy pjesët e pazarit që ndaheshin nga lumi lidheshin me ura të drunjta, ndërsa rruga kryesore që vinte nga qyteti, e kalonte lumin mbi një urë të gurtë me qemerë, sipër së cilës ngrihen dyqane. Pazari është djegur tre herë por është ndërtuar sërish. Tani pazari vazhdon të funksionojë njëlloj si më parë dhe ka vlera historike dhe monumentale.
Hapur: 07:30 – 15:00, gjatë gjithë javës

  Xhamia e Iljaz Mirahorit
Kjo xhami është monumenti më i vjetër i qytetit i vitit 1484, ka vlera historike, kulturore e fetare, por edhe arkitektonike. Gjendet në jugperëndim të bulevardit “Fan Noli” dhe atij “Kiço Greço”. Xhamia e Mirahorit është xhamia e parë me kube e ndërtuar në Shqipëri.
Në brendësi është e lyer me të bardhë dhe i përket shekullit të XIX, me disa piktura të Mekës dhe Medinës në mur. Minarja është dëmtuar rëndë nga një tërmet i shekullit të XVIII dhe tani xhamia e ka humbur minaren e saj. Kjo xhami është ndërtuar në vend të një kishe bizantine. Është monumenti më i vjetër në Korçë dhe xhamia më e vjetër në Shqipëri. Para se ta vizitoni në brendësi, mos harroni t’i hidhni një sy me vëmendje pamjes së jashtme. 

  Muzeu Bratko
Ky muze është i vendosur në një ndërtesë moderne, të influencuar nga Orienti i largët. Është një ndërtesë e vonë e ndërtuar në vitin 2003. Gjendet në juglindje të qytetit në një hapsirë të gjelbër që përzgjatet nga shëtitorja “Fan Noli”. Muzeu rigrupon koleksionet orientale të Dhimitër Borja, një qytetar amerikan me origjinë nga Korça.
Hyrja: 100 lek 

  Lagjet e vjetraLagjet e vjetra të Korçës gjenden në lindje të qytetit, mbrapa kishës “Ringjallja e Krishtit”, në hyrje të bulevardit “Republika” dhe atij “Shën Gjergji”. Në përgjithësi shtëpitë e vjetra janë të mirëmbajtura dhe e meritojnë vizitën tuaj.
Në dhjetëvjeçarët e parë të shekullit të XX me pasurimin e borgjezisë, kontrasti në mes të zonës së vjetër të qytetit, që shtrihej në lagjet Penço e Manço (zonat mbi monumentin e Luftëtarit Kombëtar) u bë mjaft i dukshëm. Ndërsa, në anën e vjetër të qytetit binte në sy urbanistika tipike e qendrave mesjetare ballkanike me rrugica të ngushta me dredha dhe me banesa të ulëta, të pasistemuara; në lagjet e pjesës së re, sidomos në ato të Barçit... rrugët ishin të drejta dhe formonin parcela ndërtimi. 

  Shtëpia muze e Vangjush Mio
Shtëpia muze e piktorit impresionist korçar Vangjush Mio ndodhet në rrugën Spiro Ballkameni, mbrapa Katedrales “Ringjallja e Krishtit”. Është shpallur monument kulture dhe përmban rreth 40 piktura në vaj, peizazhe, natyra të qeta, si dhe shumë vizatime të cilat janë të shquara për stilin e tyre tepër të veçantë. Rreth 40 piktura të tjera gjenden në Tiranë.
Vangjush Mio dallohet si piktor peizazhist shqiptar, përmendim këtu, “Dimri në Korçë, “Aspekte nga Drenova”, “Boboshtica”, “Vithkuqi”. Vepra të tjera janë: “Autoportreti”, “Cigani”, “Njeriu me gajde” etj. Ai është i pari piktor shqiptar që hapi ekspozitën e parë në Tiranë në vitin 1920, ndërsa  në vitin 1942 hapi ekspozitën  në Bari.
Hyrja: 50 lek

  Katedralja “Ringjallja e Krishtit”
Katedralja është ndërtuar në vitin 1992, dhe i përket besimit ortodoks. Nga përmasat e saj cilësohet si më e rëndësishmja në Korçë dhe më e madhja në Shqipëri. Dikur në të njëjtën vend ekzistonte një tjetër katedrale e quajtur Katedralja e Shën Gjergjit, ndërtesë me rëndësi historike, e cila gjatë fushatave antifetare të vitit 1968 u shkatërrua totalisht së ekzistuari.
Katedralja “Ringjallja e Krishtit” karakterizohet nga një ndërtim prej betoni, përbëhet nga tre kate dhe zë një sipërfaqe prej 1800 metra katrorë. Ajo simbolizon rikthimin e praktikave fetare në një vend ku të gjitha fetë ishin ndaluar që nga viti 1967 deri në 1991. 

  Tuma e Kamenicës
Tuma ilire e Kamenicës, ne qytetin e Korçës rezulton te jete nje nga vendvarrimet me interesante te zones se Ballkanit. Gjetja e rrallë e skeletit te një gruaje ilire me skeletin e një fëmije në barkun e saj (3 mijë vjet p.e.s) dhe skeleti i një burri në moshë të pjekur, ja shton edhe me shume vlerat kësaj qendre arkeologjike.
Tuma me diametër 74 metra x 40 metra është zbuluar ne rreze të një kodre, rreth 3 km. larg Korçës dhe gjate tre viteve te gërmimit në të janë gjetur rreth 210 varre. Ka mjaft të dhëna interesante në këtë monument arkeologjik sepse zbulohet një pjesë e jetës shpirtërore, materiale, zakonet dhe ritualet e banoreve ilire që nga shek. X deri ne shekullin e VI para erës së re.

  Shpella e Trenit
Gjendet në skajin juglindor të liqenit të Prespës së Vogël, vetëm disa metra nga buza e ujit. Përfaqëon një shpellë karstike. Ajo ka dy kate dhe gjatësi disa dhjetëra metra. Ka qenë vendbanim prehistorik i njeriut të lashtë (nga neoliti i hershëm deri në epokën e hekurit). Gjendet një koloni shumë e madhe lakuriqësh nate. Ka vlera shkencore (gjeologjike, gjeomorfologjike, biologjike), si dhe turistike. Vizitohen sipas rrugës automobilistike Korçë ose Bilisht - Tren – Liqeni i Prespës së Vogël. (Shih: itinerare të këshillueshme, Treni).

  Muzeu i Artit Oriental Bratko

Muzeu i Artit Oriental Bratko u çel në qershor të vitit 2003 e cila përmbushi ëndrrën e Xhorxh Dhimitër Borisë(1903-1990), artist, fotograf dhe mbledhësit të artit aziatik dhe të antikiteteve. Bori ka lindur në Korçë, në Shqipëri, ndonëse ai udhëtoi shumë nëpër botë dhe u vendos në Amerikë gjatë jetës së tij ai provoi të gjitha peripecitë e historisë së shekullit të 20-te dhe ato të emigrantit.

Veprat e artit që ndodhen në këtë muze janë vepra (reth 430) si piano, altar kinez, veshje për gra japoneze, funde ripa kineze, shpatë indoneziane, medalje europiane, piktura japoneze, fotografi të ndryshme të cilat boria i ka realizuar kur shërbente në Ballkan me mision te OKB-së për rindërtim ose unra me 1945-46, nga të cilat ka qenë vetë dhuruesi i saj Dhimitër Mboria. pamjet fotografike janë krejt të veçanta, ato tregojnë historinë shoqërore e kulturore menjëherë pas luftës, si dhe rolin e rendësishëm që luajti gjeneral Macarthuri në rindërtimin ekonomik dhe institucional të Japonisë. Arkivisti Zobel për Borian thotë:” Ai ishte një gjeni. Ai erdhi në këtë vend pa asgjë; me punën e tij arriti të bëhej i famshëm kjo mjafton për të treguar karakterin e tij të fortë”.

Muzeu i Arsimit (Mësonjetorja) është ngritur në godinën ku në 7 mars 1887 u hap shkolla e parë shqipe ose “Mësonjëtorja”godinë kjo e dhuruar për shkollë nga patrioti korçar Diamanti Tërpo. Shkolla u hap për të kundërshtuar asimilimin e kombit dhe gjuhës shqipe nga qeveritë greke e turke. Në stendat e muzeut ekziston fotokopja e abetares së parë shqipe e shkruar nga patrioti Naum Veqilarxhi, si dhe abetarja e dytë e patriotit Kostandin Kristoforidhi. në të gjenden të ekspozuara klasat e para ku bënë mësim vajzat e djemtë pavarësisht nga besimet fetare.

Vlen të përmendim kontributin e atdhetarëve dhe drejtuesve të parë të shkollës si Pandeli Sotiri, Petro Nini Luarasi, Nuçi Naçi. në këtë muze është e  ekspozuar edhe një klasë e ngritur nga motrat Qiriazi të ndihmuara nga vëllezërit e tyre Gjergji e Gjerazim Qiriazi.
Hapur: E hënë – E premte
08:00 – 15:00 

  Muzeu Arkeologjik Kombëtar

Muzeu Arkeologjik Kombëtar  është ndër institucionet kulturore në moshë më të re. Ai u krijua në vitin 1985 dhe mori formë më të gjerë e më të plotë pas organizimit të vitit 1990. Ky muze  është vendosur në dy banesa karakteristike korçare të fillimit të shekullit të XIX (19-te) të cilat për vlerat arkitektonike të tyre janë shpallur monumente kulture.

Muzeu Arkeologjik Kombëtar është i veçantë në llojin e vet ai është përqendruar në prehistorinë e zonës juglindore, e  fillon nga periudha neolitike dhe deri në fazën e zhvilluar të epokës së hekurit. Në këtë muze janë përfaqësuar disa vendbanime të rëndësishme prehistorike si Maliqi, Potgoria, Dunaveci, Trajani e përmbyllet me një sezon të vogël të periudhave pas prehistorike. Tek Muzeu Arkeologjik Kombëtar ka rreth 1.200 objekte të ekspozuara, shumica me përkatësi nga epokat e neo-eneolitike, bronzit dhe epokës së hekurit.

Gjithashtu mund të përmendim edhe një prej qendrave arkeologjike më me vlere në Shqipëri tumën e Kamenicës. Kjo tumë ilire rezulton të jetë një nga vendvarrimet më interesante edhe të zonës së Ballkanit. Këtu ndodhen  rreth 400 vare të gjetura këto vitet e fundit e disa struktura funerale qe janë unike për territorin e Shqipërisë.

Gjetja e rrallë e skeletit të një gruaje ilire me skeletin e një fëmije në barkun e saj (3 mije vjet p.e.s) dhe skeleti i një burri me moshë të pjekur ia shton edhe më shumë vlerat kësaj qendre arkeologjike. Kjo tumë jep një informacion për historikun e kërkimit dhe studimit të kësaj tume si dhe kategoritë kryesore të objekteve të ndara në dy qendra njëra qendër eksperimentale e tjetra multimediale.
Hapur: Hënë – Premte
Hyrja: 100 lek

  Muzeu Kombëtar i Artit Mesjetar

Muzeu Kombëtar i Artit Mesjetar është çelur në vitin 1980. Eksponatet dhe fondet e pasura të tij përbëhen nga objekte historike, kulturore e artistike të periudhës mesjetare, që lidhen kryesisht me trashëgiminë e krishtere bizantine dhe pas bizantine. Ikonat, objektet prej guri, koleksioni prej metalesh të çmuara, druri të gdhendur, tekstili, letre etj., janë shembuj të një larmie vlerash të paçmuara.

Koleksioni ikonografik që ky muze posedon, është një nga më të mëdhenjtë në numër rreth 6.500 ikona. Kjo trashëgimi që ruhet, mbrohet e studiohet është një prej akteve më kurajoze e të qytetëruara të atyre që benë të mundur shpëtimin e saj dhe krijimin me to të Muzeut Kombëtar të Artit Mesjetar.

Muzeu ka në sallën e ekspozitës permanente rreth 200 objekte arti, disa laboratorë ekzaminimi  e konservimi, mjediset e fondeve dhe një infrastrukturë modeste mikroklimaterike. Në ekspozitë paraqiten një pjesë e veprave më të mira mesjetare nga periudha e autorë anonimë apo të paidentifikuar.

Midis tyre dallohen ikonat e shek. 13-14, duke vijuar më pas me kryeveprat e kryemjeshtrit si Onufri, Nikolla, vëllezërit Zografi e bijtë e tyre, mësues Kostandini, Onufër Qiprioti, Simoni i Adrenicës, si dhe të tjera vepra e autorë që kanë punuar në viset shqiptare e jashtë tyre. Në mes të këtij koleksioni janë rreth 150 autorë ikonografë shqiptarë dhe të huaj të zbuluar deri sot.Drejtimet kryesore të aktivitetit të muzeut janë ekspozimi dhe promovimi publik, mbrojtja, konservimi dhe restaurimi i objekteve, studimi e puna shkencore e aktiviteti ndërkombëtar. Hapur: E Hënë – E Premte
Hyrja: 200 lek


  Zgavra e Zaverit në Prespë

Ndodhet në bregun perëndimor të Liqenit të Prespës së Madhe, në afërsi të fshatit Goricë e Vogël. Ajo është një zgavër e madhe karstike, ku zë fill një nga depërtimet e shumta nëntokësore të ujit të Liqenit të Prespës së Madhe drejt Liqenit të Ohrit. Është formuar nga proçesi i karstit në kryqëzimin e dy thyerjeve tektonike. Ka vlera të veçanta shkencore sidomos gjeologjike e gjeomorfologjike, didaktike dhe turistike. Vizitohet sipas rrugës automobilistike Korçë-Goricë.

  Guri i Capit

Ndodhet në brendësi të parkut të Bozdovecit, në komunën Drenovë të rrethit të Korçës. Përfaqëson një bllok shkëmbor konglomeratik dhe ranor me formë të veçantë: ngjan me një deve të ulur në tokë. Emrin e ka marrë nga një cjap, që është rrëzuar në këtë shkëmb. Gjatësia e këtij guri është 20-25 metra, gjerësia është 5-10 metra dhe gati po kaq është lartësia. Përbëhet nga shkëmbinj konglomeratë të modeluar nga erozioni dhe era. Ka vlera shkencore, didaktike, estetike e turistike. Vizitohet sipas itinerarit qyteti i Korçës- Drenovë-Bozdovec.

  Guri i Prerë

Gjendet pranë fshatit Gurrazez të rrethit të Korçës, në qafën me të njëjtën emër. Lartësia e tij është 16 metra, ndërsa ajo e relievit 1300 metra mbi nivelin e detit. Ka formë disi të rrumbullakët  dhe ngjyrë të bardhë. Dallohet për peizazhin përreth. Ka vlera shkencore, didaktike, turistike e kulturore. Nuk ka probleme për dëmtimin e tij, veçse prej agjentëve atmosferikë që vazhdojnë ta modelojnë. Vizitohet sipas itinerarit Çorovodë-Gjerber- Zhepe-Gurrazez

  Liqenet e Lenies

Gjenden në malin e Lenies, 2000 metra mbi nivelin e detit, pranë fshatit Lenie (Shën e Premte). Përbëjnë disa liqene me origjinë akullnajore të vendosura në një cirk të madh kompleks. Ushqehen kryesisht me ujërat që rezultojnë nga shkrirja e borës. Gjatë dimrit ngrijnë në sipërfaqe. Dallohen për bukuri të veçantë  dhe vlera shkencore, ekologjike, estetike dhe turistike. Vizitohet sipas itinerarit Gramsh-Lenie-qafa e Mushkës-monumenti.

  Ishulli i Maligradit

Gjendet në Liqenin e Prespës së Madhe, 900 metra mbi nivelin e detit. Ndërtohet nga shkëmbinj gëlqerorë dhe përbën një mbetje të fundosjes së madhe të grabenit të Prespës. Në bregun e tij perëndimor ndodhet shpella e kishës, e cila për formën e veçantë  dhe të çuditshme, u quajt vend i shenjtë. Aty është ndërtuar një kishë e vjetër e shekullit XIV. Ishulli ka gjatësi rreth 800 metra e gjerësi 200 metra dhe rrethohet nga shpate shumë të pjerrët, me përjashtim të pjesës perëndimore të tij. Në këtë ishull ka bimësi natyrore barishtore dhe shumë pak shkurre, shpella e zgavra karstike. Prej kohësh banorët e Prespës shkojnë aty me varka për të kryer shërbesat fetare. Ishulli nuk është i banuar ,por nëse shtohen vizitorët atëherë do të ketë dëmtime të florës dhe faunës. Ishulli ka vlera shkencore, kulturore fetare dhe turistike me rëndësi lokale. Mund të vizitohet duke ndjekur itinerarin Korçë-Zvezdë-Liqenas. Prej Liqenasit shkohet me varkë në ishull.

  Parku Kombëtar i Prespës

Parku Kombëtar i Prespës ndodhet në verilindje  të Korçës (45km).Brigjet e saj janë shkëmbore të lartë dhe pjesërisht rëre. Fauna e këtij vendi është e pasur e përfshin shpendin e rrallë si pelikani i bardhë. Rreth Prespës gjenden kisha të bukura të ndërtuara para pushtimit turk, si kisha e Shën Mërisë në ishullin Maligrad. Prespa është një vend turistik i mrekullueshëm, uji i këtij liqeni është i njohur për pastërtinë e tij (20 m thellësi i dukshëm). Prespa shpalos një bukuri natyrore dhe tërheqëse me dy liqenet Prespa e Madhe e Prespa e Vogël, që ndahen midis Shqipërisë , Greqisë dhe Maqedonisë. Të gjitha këto tërheqin shumë vizitorë  si  vendas ashtu e të huaj si në vere e në dimër.  

  Boboshtica

Boboshtica ndodhet 10 km larg qytetit të Korçës. Ky fshat njihet për prodhimin e rakisë së manit por edhe për kishat e manastiret siç mund të përmendim kishën e Shën Mërisë,
Shën Gjonit si e një numër afreskesh mesdhetare. 

  Voskopoja

Voskopoja ndodhet midis Gorës dhe Oparit (20km). Fshati është i rrethuar nga kodra të larta dhe nga pyje me fiere. Klima në këtë fshat është me verë të freskët dhe dimër të ftohtë e me reshje dëbore gjatë pjesës më të madhe të kësaj stine. Këtu ndodhen edhe disa pista natyrale për ski. Ky fshat njihet për ajrin e pastër dhe forcën kuruese të sëmundjeve të frymëmarrjes. Ky fshat mund të quhet një perlë e peizazhit shqiptar. Historia e Voskopojës fillon të shkruhet në shekullin e XIV(14), por ky fshat nuk kishte fituar famë deri në shekullin e XVII(17) kur progresi në kulturë e edukim u bë i njohur. Voskopoja ka pasur 24 kisha me afreske nga më të bukurat sot ekzistojnë, mbijetojnë vetëm 7 prej 

  Mborja

Mborja ndodhet rreth 3 km në juglindje të Korçës. Në këtë fshat ndodhet një kishë interesante, kisha e Ristozit e ndërtuar në 1390 mbi rrënojat e një kishe tjetër të shekullit të katërt. Në vargmalin e Moravës ndodhet edhe parku kombëtar i Drenovës, ky park ka disa pika mjaft tërheqëse si Bozdoveci, Guri i Capit.

  Fshati Vithkuq

Fshati Vithkuq në mes të maleve pas fshatit Bellovodë (26 km). Ky fshat shpalos bukurinë dhe egërsinë e një natyre të virgjër. Pika më e lartë e zonës është Rrungaja (1.750m).Një nga pikat më tërheqëse të këtij vendi është uji i ftohtë i Bellovodës dhe i pasur me minerale. Ky fshat ka një florë dhe faunë të pasur. Një nga pikat më tërheqëse të kësaj zone është vendi i quajtur Miçuç i njohur për burimet e tij ujore, livadhet. Ky fshat është i mirë për turizëm kulturor.

  Fshati i Dardhës

Fshati i Dardhës ndodhet në juglindje të qytetit të Korçës (20 km). Ai është një fshat malor i vendosur në një gropë  ndërmjet kodrave të Shën Pjetrit, shkëmbit të vjeshtës dhe disa kodrave të tjera. Ky fshat ofron një klimë ideale, ajër të pastër të pasur me oksigjen kjo e bën të preferuar gjatë gjithë vitit. Rreshjet e shumta të dëborës dhe pistat natyrale të krijuara janë shumë të përshtatshme për zhvillimin e sporteve dimërore, veçanërisht atë të skive. Për më tepër ky fshat ka një folklor të pasur e kostume karakteristike.

  Kodrat e Qytetit

Në rrëzë të maleve të Moravës shtrihen kodrat e qytetit që përbëjnë kurorën e tij. Afërsia që kanë me qytetin u jep atyre pamjen e një ballkoni me pika mjaft tërheqëse që mund të përdoren si “Belvedere”. Gjate periudhës se dimrit këto kodra mbulohen nga bora dhe përbejnë nje avantazh për zhvillimin e turizmit alpin dhe gjate verës për zhvillimin e turizmit malor dhe atij te ekskursioneve. Në zhvillimin e strategjisë i jepet rëndësi ngritjes dhe funksionimit të një piste rrëshqitëse në stinën e dimrit dhe argëtuese në verë. Mendohet ngritja e një teleferiku dhe ngritja e disa mjediseve shlodhëse dhe argëtuese për vizitorët. Kjo do te bënte të mundur kthimin e kësaj zone në një fshat turistik apo resorti me të gjitha aksesorët e nevojshëm për kalimin e kohës nga turistët. Në të njëjtën kohë, vëmendje iu kushtua krijimit të sallave të konferencave në mjediset e hoteleve për të mbushur periudhat e rënies jashtë-sezonale.Për sa u përket rrethinave te qytetit si potenciale te mundshme u evidentuan: fshati i Dardhës, Vithkuqi, Mborja, Voskopoja,Boboshtica dhe Prespa.
  Zgavra e Zaverit në Prespë
Ndodhet në bregun perëndimor të Liqenit të Prespës së Madhe, në afërsi të fshatit Goricë e Vogël. Ajo është një zgavër e madhe karstike, ku zë fill një nga depërtimet e shumta nëntokësore të ujit të Liqenit të Prespës së Madhe drejt Liqenit të Ohrit. Është formuar nga proçesi i karstit në kryqëzimin e dy thyerjeve tektonike. Ka vlera të veçanta shkencore sidomos gjeologjike e gjeomorfologjike, didaktike dhe turistike. Vizitohet sipas rrugës automobilistike Korçë-Goricë.

  Guri i Capit

Ndodhet në brendësi të parkut të Bozdovecit, në komunën Drenovë të rrethit të Korçës. Përfaqëson një bllok shkëmbor konglomeratik dhe ranor me formë të veçantë: ngjan me një deve të ulur në tokë. Emrin e ka marrë nga një cjap, që është rrëzuar në këtë shkëmb. Gjatësia e këtij guri është 20-25 metra, gjerësia është 5-10 metra dhe gati po kaq është lartësia. Përbëhet nga shkëmbinj konglomeratë të modeluar nga erozioni dhe era. Ka vlera shkencore, didaktike, estetike e turistike. Vizitohet sipas itinerarit qyteti i Korçës- Drenovë-Bozdovec.

  Guri i Prerë

Gjendet pranë fshatit Gurrazez të rrethit të Korçës, në qafën me të njëjtën emër. Lartësia e tij është 16 metra, ndërsa ajo e relievit 1300 metra mbi nivelin e detit. Ka formë disi të rrumbullakët  dhe ngjyrë të bardhë. Dallohet për peizazhin përreth. Ka vlera shkencore, didaktike, turistike e kulturore. Nuk ka probleme për dëmtimin e tij, veçse prej agjentëve atmosferikë që vazhdojnë ta modelojnë. Vizitohet sipas itinerarit Çorovodë-Gjerber- Zhepe-Gurrazez

  Liqenet e Lenies

Gjenden në malin e Lenies, 2000 metra mbi nivelin e detit, pranë fshatit Lenie (Shën e Premte). Përbëjnë disa liqene me origjinë akullnajore të vendosura në një cirk të madh kompleks. Ushqehen kryesisht me ujërat që rezultojnë nga shkrirja e borës. Gjatë dimrit ngrijnë në sipërfaqe. Dallohen për bukuri të veçantë  dhe vlera shkencore, ekologjike, estetike dhe turistike. Vizitohet sipas itinerarit Gramsh-Lenie-qafa e Mushkës-monumenti.

  Ishulli i Maligradit

Gjendet në Liqenin e Prespës së Madhe, 900 metra mbi nivelin e detit. Ndërtohet nga shkëmbinj gëlqerorë dhe përbën një mbetje të fundosjes së madhe të grabenit të Prespës. Në bregun e tij perëndimor ndodhet shpella e kishës, e cila për formën e veçantë  dhe të çuditshme, u quajt vend i shenjtë. Aty është ndërtuar një kishë e vjetër e shekullit XIV. Ishulli ka gjatësi rreth 800 metra e gjerësi 200 metra dhe rrethohet nga shpate shumë të pjerrët, me përjashtim të pjesës perëndimore të tij. Në këtë ishull ka bimësi natyrore barishtore dhe shumë pak shkurre, shpella e zgavra karstike. Prej kohësh banorët e Prespës shkojnë aty me varka për të kryer shërbesat fetare. Ishulli nuk është i banuar ,por nëse shtohen vizitorët atëherë do të ketë dëmtime të florës dhe faunës. Ishulli ka vlera shkencore, kulturore fetare dhe turistike me rëndësi lokale. Mund të vizitohet duke ndjekur itinerarin Korçë-Zvezdë-Liqenas. Prej Liqenasit shkohet me varkë në ishull.

  Parku Kombëtar i Prespës

Parku Kombëtar i Prespës ndodhet në verilindje  të Korçës (45km).Brigjet e saj janë shkëmbore të lartë dhe pjesërisht rëre. Fauna e këtij vendi është e pasur e përfshin shpendin e rrallë si pelikani i bardhë. Rreth Prespës gjenden kisha të bukura të ndërtuara para pushtimit turk, si kisha e Shën Mërisë në ishullin Maligrad. Prespa është një vend turistik i mrekullueshëm, uji i këtij liqeni është i njohur për pastërtinë e tij (20 m thellësi i dukshëm). Prespa shpalos një bukuri natyrore dhe tërheqëse me dy liqenet Prespa e Madhe e Prespa e Vogël, që ndahen midis Shqipërisë , Greqisë dhe Maqedonisë. Të gjitha këto tërheqin shumë vizitorë  si  vendas ashtu e të huaj si në vere e në dimër.  

  Boboshtica

Boboshtica ndodhet 10 km larg qytetit të Korçës. Ky fshat njihet për prodhimin e rakisë së manit por edhe për kishat e manastiret siç mund të përmendim kishën e Shën Mërisë,
Shën Gjonit si e një numër afreskesh mesdhetare. 

  Voskopoja

Voskopoja ndodhet midis Gorës dhe Oparit (20km). Fshati është i rrethuar nga kodra të larta dhe nga pyje me fiere. Klima në këtë fshat është me verë të freskët dhe dimër të ftohtë e me reshje dëbore gjatë pjesës më të madhe të kësaj stine. Këtu ndodhen edhe disa pista natyrale për ski. Ky fshat njihet për ajrin e pastër dhe forcën kuruese të sëmundjeve të frymëmarrjes. Ky fshat mund të quhet një perlë e peizazhit shqiptar. Historia e Voskopojës fillon të shkruhet në shekullin e XIV(14), por ky fshat nuk kishte fituar famë deri në shekullin e XVII(17) kur progresi në kulturë e edukim u bë i njohur. Voskopoja ka pasur 24 kisha me afreske nga më të bukurat sot ekzistojnë, mbijetojnë vetëm 7 prej 

  Mborja

Mborja ndodhet rreth 3 km në juglindje të Korçës. Në këtë fshat ndodhet një kishë interesante, kisha e Ristozit e ndërtuar në 1390 mbi rrënojat e një kishe tjetër të shekullit të katërt. Në vargmalin e Moravës ndodhet edhe parku kombëtar i Drenovës, ky park ka disa pika mjaft tërheqëse si Bozdoveci, Guri i Capit.

  Fshati Vithkuq

Fshati Vithkuq në mes të maleve pas fshatit Bellovodë (26 km). Ky fshat shpalos bukurinë dhe egërsinë e një natyre të virgjër. Pika më e lartë e zonës është Rrungaja (1.750m).Një nga pikat më tërheqëse të këtij vendi është uji i ftohtë i Bellovodës dhe i pasur me minerale. Ky fshat ka një florë dhe faunë të pasur. Një nga pikat më tërheqëse të kësaj zone është vendi i quajtur Miçuç i njohur për burimet e tij ujore, livadhet. Ky fshat është i mirë për turizëm kulturor.

  Fshati i Dardhës

Fshati i Dardhës ndodhet në juglindje të qytetit të Korçës (20 km). Ai është një fshat malor i vendosur në një gropë  ndërmjet kodrave të Shën Pjetrit, shkëmbit të vjeshtës dhe disa kodrave të tjera. Ky fshat ofron një klimë ideale, ajër të pastër të pasur me oksigjen kjo e bën të preferuar gjatë gjithë vitit. Rreshjet e shumta të dëborës dhe pistat natyrale të krijuara janë shumë të përshtatshme për zhvillimin e sporteve dimërore, veçanërisht atë të skive. Për më tepër ky fshat ka një folklor të pasur e kostume karakteristike.

  Kodrat e Qytetit

Në rrëzë të maleve të Moravës shtrihen kodrat e qytetit që përbëjnë kurorën e tij. Afërsia që kanë me qytetin u jep atyre pamjen e një ballkoni me pika mjaft tërheqëse që mund të përdoren si “Belvedere”. Gjate periudhës se dimrit këto kodra mbulohen nga bora dhe përbejnë nje avantazh për zhvillimin e turizmit alpin dhe gjate verës për zhvillimin e turizmit malor dhe atij te ekskursioneve. Në zhvillimin e strategjisë i jepet rëndësi ngritjes dhe funksionimit të një piste rrëshqitëse në stinën e dimrit dhe argëtuese në verë. Mendohet ngritja e një teleferiku dhe ngritja e disa mjediseve shlodhëse dhe argëtuese për vizitorët. Kjo do te bënte të mundur kthimin e kësaj zone në një fshat turistik apo resorti me të gjitha aksesorët e nevojshëm për kalimin e kohës nga turistët. Në të njëjtën kohë, vëmendje iu kushtua krijimit të sallave të konferencave në mjediset e hoteleve për të mbushur periudhat e rënies jashtë-sezonale.Për sa u përket rrethinave te qytetit si potenciale te mundshme u evidentuan: fshati i Dardhës, Vithkuqi, Mborja, Voskopoja,Boboshtica dhe Prespa.
Ndodhet në bregun perëndimor të Liqenit të Prespës së Madhe, në afërsi të fshatit Goricë e Vogël. Ajo është një zgavër e madhe karstike, ku zë fill një nga depërtimet e shumta nëntokësore të ujit të Liqenit të Prespës së Madhe drejt Liqenit të Ohrit. Është formuar nga proçesi i karstit në kryqëzimin e dy thyerjeve tektonike. Ka vlera të veçanta shkencore sidomos gjeologjike e gjeomorfologjike, didaktike dhe turistike. Vizitohet sipas rrugës automobilistike Korçë-Goricë.
  Guri i Capit

Ndodhet në brendësi të parkut të Bozdovecit, në komunën Drenovë të rrethit të Korçës. Përfaqëson një bllok shkëmbor konglomeratik dhe ranor me formë të veçantë: ngjan me një deve të ulur në tokë. Emrin e ka marrë nga një cjap, që është rrëzuar në këtë shkëmb. Gjatësia e këtij guri është 20-25 metra, gjerësia është 5-10 metra dhe gati po kaq është lartësia. Përbëhet nga shkëmbinj konglomeratë të modeluar nga erozioni dhe era. Ka vlera shkencore, didaktike, estetike e turistike. Vizitohet sipas itinerarit qyteti i Korçës- Drenovë-Bozdovec.

  Guri i Prerë

Gjendet pranë fshatit Gurrazez të rrethit të Korçës, në qafën me të njëjtën emër. Lartësia e tij është 16 metra, ndërsa ajo e relievit 1300 metra mbi nivelin e detit. Ka formë disi të rrumbullakët  dhe ngjyrë të bardhë. Dallohet për peizazhin përreth. Ka vlera shkencore, didaktike, turistike e kulturore. Nuk ka probleme për dëmtimin e tij, veçse prej agjentëve atmosferikë që vazhdojnë ta modelojnë. Vizitohet sipas itinerarit Çorovodë-Gjerber- Zhepe-Gurrazez

  Liqenet e Lenies

Gjenden në malin e Lenies, 2000 metra mbi nivelin e detit, pranë fshatit Lenie (Shën e Premte). Përbëjnë disa liqene me origjinë akullnajore të vendosura në një cirk të madh kompleks. Ushqehen kryesisht me ujërat që rezultojnë nga shkrirja e borës. Gjatë dimrit ngrijnë në sipërfaqe. Dallohen për bukuri të veçantë  dhe vlera shkencore, ekologjike, estetike dhe turistike. Vizitohet sipas itinerarit Gramsh-Lenie-qafa e Mushkës-monumenti.

  Ishulli i Maligradit

Gjendet në Liqenin e Prespës së Madhe, 900 metra mbi nivelin e detit. Ndërtohet nga shkëmbinj gëlqerorë dhe përbën një mbetje të fundosjes së madhe të grabenit të Prespës. Në bregun e tij perëndimor ndodhet shpella e kishës, e cila për formën e veçantë  dhe të çuditshme, u quajt vend i shenjtë. Aty është ndërtuar një kishë e vjetër e shekullit XIV. Ishulli ka gjatësi rreth 800 metra e gjerësi 200 metra dhe rrethohet nga shpate shumë të pjerrët, me përjashtim të pjesës perëndimore të tij. Në këtë ishull ka bimësi natyrore barishtore dhe shumë pak shkurre, shpella e zgavra karstike. Prej kohësh banorët e Prespës shkojnë aty me varka për të kryer shërbesat fetare. Ishulli nuk është i banuar ,por nëse shtohen vizitorët atëherë do të ketë dëmtime të florës dhe faunës. Ishulli ka vlera shkencore, kulturore fetare dhe turistike me rëndësi lokale. Mund të vizitohet duke ndjekur itinerarin Korçë-Zvezdë-Liqenas. Prej Liqenasit shkohet me varkë në ishull.

  Parku Kombëtar i Prespës

Parku Kombëtar i Prespës ndodhet në verilindje  të Korçës (45km).Brigjet e saj janë shkëmbore të lartë dhe pjesërisht rëre. Fauna e këtij vendi është e pasur e përfshin shpendin e rrallë si pelikani i bardhë. Rreth Prespës gjenden kisha të bukura të ndërtuara para pushtimit turk, si kisha e Shën Mërisë në ishullin Maligrad. Prespa është një vend turistik i mrekullueshëm, uji i këtij liqeni është i njohur për pastërtinë e tij (20 m thellësi i dukshëm). Prespa shpalos një bukuri natyrore dhe tërheqëse me dy liqenet Prespa e Madhe e Prespa e Vogël, që ndahen midis Shqipërisë , Greqisë dhe Maqedonisë. Të gjitha këto tërheqin shumë vizitorë  si  vendas ashtu e të huaj si në vere e në dimër.  

  Boboshtica

Boboshtica ndodhet 10 km larg qytetit të Korçës. Ky fshat njihet për prodhimin e rakisë së manit por edhe për kishat e manastiret siç mund të përmendim kishën e Shën Mërisë,
Shën Gjonit si e një numër afreskesh mesdhetare. 

  Voskopoja

Voskopoja ndodhet midis Gorës dhe Oparit (20km). Fshati është i rrethuar nga kodra të larta dhe nga pyje me fiere. Klima në këtë fshat është me verë të freskët dhe dimër të ftohtë e me reshje dëbore gjatë pjesës më të madhe të kësaj stine. Këtu ndodhen edhe disa pista natyrale për ski. Ky fshat njihet për ajrin e pastër dhe forcën kuruese të sëmundjeve të frymëmarrjes. Ky fshat mund të quhet një perlë e peizazhit shqiptar. Historia e Voskopojës fillon të shkruhet në shekullin e XIV(14), por ky fshat nuk kishte fituar famë deri në shekullin e XVII(17) kur progresi në kulturë e edukim u bë i njohur. Voskopoja ka pasur 24 kisha me afreske nga më të bukurat sot ekzistojnë, mbijetojnë vetëm 7 prej 

  Mborja

Mborja ndodhet rreth 3 km në juglindje të Korçës. Në këtë fshat ndodhet një kishë interesante, kisha e Ristozit e ndërtuar në 1390 mbi rrënojat e një kishe tjetër të shekullit të katërt. Në vargmalin e Moravës ndodhet edhe parku kombëtar i Drenovës, ky park ka disa pika mjaft tërheqëse si Bozdoveci, Guri i Capit.

  Fshati Vithkuq

Fshati Vithkuq në mes të maleve pas fshatit Bellovodë (26 km). Ky fshat shpalos bukurinë dhe egërsinë e një natyre të virgjër. Pika më e lartë e zonës është Rrungaja (1.750m).Një nga pikat më tërheqëse të këtij vendi është uji i ftohtë i Bellovodës dhe i pasur me minerale. Ky fshat ka një florë dhe faunë të pasur. Një nga pikat më tërheqëse të kësaj zone është vendi i quajtur Miçuç i njohur për burimet e tij ujore, livadhet. Ky fshat është i mirë për turizëm kulturor.

  Fshati i Dardhës

Fshati i Dardhës ndodhet në juglindje të qytetit të Korçës (20 km). Ai është një fshat malor i vendosur në një gropë  ndërmjet kodrave të Shën Pjetrit, shkëmbit të vjeshtës dhe disa kodrave të tjera. Ky fshat ofron një klimë ideale, ajër të pastër të pasur me oksigjen kjo e bën të preferuar gjatë gjithë vitit. Rreshjet e shumta të dëborës dhe pistat natyrale të krijuara janë shumë të përshtatshme për zhvillimin e sporteve dimërore, veçanërisht atë të skive. Për më tepër ky fshat ka një folklor të pasur e kostume karakteristike.

  Kodrat e Qytetit

Në rrëzë të maleve të Moravës shtrihen kodrat e qytetit që përbëjnë kurorën e tij. Afërsia që kanë me qytetin u jep atyre pamjen e një ballkoni me pika mjaft tërheqëse që mund të përdoren si “Belvedere”. Gjate periudhës se dimrit këto kodra mbulohen nga bora dhe përbejnë nje avantazh për zhvillimin e turizmit alpin dhe gjate verës për zhvillimin e turizmit malor dhe atij te ekskursioneve. Në zhvillimin e strategjisë i jepet rëndësi ngritjes dhe funksionimit të një piste rrëshqitëse në stinën e dimrit dhe argëtuese në verë. Mendohet ngritja e një teleferiku dhe ngritja e disa mjediseve shlodhëse dhe argëtuese për vizitorët. Kjo do te bënte të mundur kthimin e kësaj zone në një fshat turistik apo resorti me të gjitha aksesorët e nevojshëm për kalimin e kohës nga turistët. Në të njëjtën kohë, vëmendje iu kushtua krijimit të sallave të konferencave në mjediset e hoteleve për të mbushur periudhat e rënies jashtë-sezonale.Për sa u përket rrethinave te qytetit si potenciale te mundshme u evidentuan: fshati i Dardhës, Vithkuqi, Mborja, Voskopoja,Boboshtica dhe Prespa.
  Guri i Capit
Ndodhet në brendësi të parkut të Bozdovecit, në komunën Drenovë të rrethit të Korçës. Përfaqëson një bllok shkëmbor konglomeratik dhe ranor me formë të veçantë: ngjan me një deve të ulur në tokë. Emrin e ka marrë nga një cjap, që është rrëzuar në këtë shkëmb. Gjatësia e këtij guri është 20-25 metra, gjerësia është 5-10 metra dhe gati po kaq është lartësia. Përbëhet nga shkëmbinj konglomeratë të modeluar nga erozioni dhe era. Ka vlera shkencore, didaktike, estetike e turistike. Vizitohet sipas itinerarit qyteti i Korçës- Drenovë-Bozdovec.

  Guri i Prerë

Gjendet pranë fshatit Gurrazez të rrethit të Korçës, në qafën me të njëjtën emër. Lartësia e tij është 16 metra, ndërsa ajo e relievit 1300 metra mbi nivelin e detit. Ka formë disi të rrumbullakët  dhe ngjyrë të bardhë. Dallohet për peizazhin përreth. Ka vlera shkencore, didaktike, turistike e kulturore. Nuk ka probleme për dëmtimin e tij, veçse prej agjentëve atmosferikë që vazhdojnë ta modelojnë. Vizitohet sipas itinerarit Çorovodë-Gjerber- Zhepe-Gurrazez

  Liqenet e Lenies

Gjenden në malin e Lenies, 2000 metra mbi nivelin e detit, pranë fshatit Lenie (Shën e Premte). Përbëjnë disa liqene me origjinë akullnajore të vendosura në një cirk të madh kompleks. Ushqehen kryesisht me ujërat që rezultojnë nga shkrirja e borës. Gjatë dimrit ngrijnë në sipërfaqe. Dallohen për bukuri të veçantë  dhe vlera shkencore, ekologjike, estetike dhe turistike. Vizitohet sipas itinerarit Gramsh-Lenie-qafa e Mushkës-monumenti.

  Ishulli i Maligradit

Gjendet në Liqenin e Prespës së Madhe, 900 metra mbi nivelin e detit. Ndërtohet nga shkëmbinj gëlqerorë dhe përbën një mbetje të fundosjes së madhe të grabenit të Prespës. Në bregun e tij perëndimor ndodhet shpella e kishës, e cila për formën e veçantë  dhe të çuditshme, u quajt vend i shenjtë. Aty është ndërtuar një kishë e vjetër e shekullit XIV. Ishulli ka gjatësi rreth 800 metra e gjerësi 200 metra dhe rrethohet nga shpate shumë të pjerrët, me përjashtim të pjesës perëndimore të tij. Në këtë ishull ka bimësi natyrore barishtore dhe shumë pak shkurre, shpella e zgavra karstike. Prej kohësh banorët e Prespës shkojnë aty me varka për të kryer shërbesat fetare. Ishulli nuk është i banuar ,por nëse shtohen vizitorët atëherë do të ketë dëmtime të florës dhe faunës. Ishulli ka vlera shkencore, kulturore fetare dhe turistike me rëndësi lokale. Mund të vizitohet duke ndjekur itinerarin Korçë-Zvezdë-Liqenas. Prej Liqenasit shkohet me varkë në ishull.

  Parku Kombëtar i Prespës

Parku Kombëtar i Prespës ndodhet në verilindje  të Korçës (45km).Brigjet e saj janë shkëmbore të lartë dhe pjesërisht rëre. Fauna e këtij vendi është e pasur e përfshin shpendin e rrallë si pelikani i bardhë. Rreth Prespës gjenden kisha të bukura të ndërtuara para pushtimit turk, si kisha e Shën Mërisë në ishullin Maligrad. Prespa është një vend turistik i mrekullueshëm, uji i këtij liqeni është i njohur për pastërtinë e tij (20 m thellësi i dukshëm). Prespa shpalos një bukuri natyrore dhe tërheqëse me dy liqenet Prespa e Madhe e Prespa e Vogël, që ndahen midis Shqipërisë , Greqisë dhe Maqedonisë. Të gjitha këto tërheqin shumë vizitorë  si  vendas ashtu e të huaj si në vere e në dimër.  

  Boboshtica

Boboshtica ndodhet 10 km larg qytetit të Korçës. Ky fshat njihet për prodhimin e rakisë së manit por edhe për kishat e manastiret siç mund të përmendim kishën e Shën Mërisë,
Shën Gjonit si e një numër afreskesh mesdhetare. 

  Voskopoja

Voskopoja ndodhet midis Gorës dhe Oparit (20km). Fshati është i rrethuar nga kodra të larta dhe nga pyje me fiere. Klima në këtë fshat është me verë të freskët dhe dimër të ftohtë e me reshje dëbore gjatë pjesës më të madhe të kësaj stine. Këtu ndodhen edhe disa pista natyrale për ski. Ky fshat njihet për ajrin e pastër dhe forcën kuruese të sëmundjeve të frymëmarrjes. Ky fshat mund të quhet një perlë e peizazhit shqiptar. Historia e Voskopojës fillon të shkruhet në shekullin e XIV(14), por ky fshat nuk kishte fituar famë deri në shekullin e XVII(17) kur progresi në kulturë e edukim u bë i njohur. Voskopoja ka pasur 24 kisha me afreske nga më të bukurat sot ekzistojnë, mbijetojnë vetëm 7 prej 

  Mborja

Mborja ndodhet rreth 3 km në juglindje të Korçës. Në këtë fshat ndodhet një kishë interesante, kisha e Ristozit e ndërtuar në 1390 mbi rrënojat e një kishe tjetër të shekullit të katërt. Në vargmalin e Moravës ndodhet edhe parku kombëtar i Drenovës, ky park ka disa pika mjaft tërheqëse si Bozdoveci, Guri i Capit.

  Fshati Vithkuq

Fshati Vithkuq në mes të maleve pas fshatit Bellovodë (26 km). Ky fshat shpalos bukurinë dhe egërsinë e një natyre të virgjër. Pika më e lartë e zonës është Rrungaja (1.750m).Një nga pikat më tërheqëse të këtij vendi është uji i ftohtë i Bellovodës dhe i pasur me minerale. Ky fshat ka një florë dhe faunë të pasur. Një nga pikat më tërheqëse të kësaj zone është vendi i quajtur Miçuç i njohur për burimet e tij ujore, livadhet. Ky fshat është i mirë për turizëm kulturor.

  Fshati i Dardhës

Fshati i Dardhës ndodhet në juglindje të qytetit të Korçës (20 km). Ai është një fshat malor i vendosur në një gropë  ndërmjet kodrave të Shën Pjetrit, shkëmbit të vjeshtës dhe disa kodrave të tjera. Ky fshat ofron një klimë ideale, ajër të pastër të pasur me oksigjen kjo e bën të preferuar gjatë gjithë vitit. Rreshjet e shumta të dëborës dhe pistat natyrale të krijuara janë shumë të përshtatshme për zhvillimin e sporteve dimërore, veçanërisht atë të skive. Për më tepër ky fshat ka një folklor të pasur e kostume karakteristike.

  Kodrat e Qytetit

Në rrëzë të maleve të Moravës shtrihen kodrat e qytetit që përbëjnë kurorën e tij. Afërsia që kanë me qytetin u jep atyre pamjen e një ballkoni me pika mjaft tërheqëse që mund të përdoren si “Belvedere”. Gjate periudhës se dimrit këto kodra mbulohen nga bora dhe përbejnë nje avantazh për zhvillimin e turizmit alpin dhe gjate verës për zhvillimin e turizmit malor dhe atij te ekskursioneve. Në zhvillimin e strategjisë i jepet rëndësi ngritjes dhe funksionimit të një piste rrëshqitëse në stinën e dimrit dhe argëtuese në verë. Mendohet ngritja e një teleferiku dhe ngritja e disa mjediseve shlodhëse dhe argëtuese për vizitorët. Kjo do te bënte të mundur kthimin e kësaj zone në një fshat turistik apo resorti me të gjitha aksesorët e nevojshëm për kalimin e kohës nga turistët. Në të njëjtën kohë, vëmendje iu kushtua krijimit të sallave të konferencave në mjediset e hoteleve për të mbushur periudhat e rënies jashtë-sezonale.Për sa u përket rrethinave te qytetit si potenciale te mundshme u evidentuan: fshati i Dardhës, Vithkuqi, Mborja, Voskopoja,Boboshtica dhe Prespa.
Ndodhet në brendësi të parkut të Bozdovecit, në komunën Drenovë të rrethit të Korçës. Përfaqëson një bllok shkëmbor konglomeratik dhe ranor me formë të veçantë: ngjan me një deve të ulur në tokë. Emrin e ka marrë nga një cjap, që është rrëzuar në këtë shkëmb. Gjatësia e këtij guri është 20-25 metra, gjerësia është 5-10 metra dhe gati po kaq është lartësia. Përbëhet nga shkëmbinj konglomeratë të modeluar nga erozioni dhe era. Ka vlera shkencore, didaktike, estetike e turistike. Vizitohet sipas itinerarit qyteti i Korçës- Drenovë-Bozdovec.
  Guri i Prerë

Gjendet pranë fshatit Gurrazez të rrethit të Korçës, në qafën me të njëjtën emër. Lartësia e tij është 16 metra, ndërsa ajo e relievit 1300 metra mbi nivelin e detit. Ka formë disi të rrumbullakët  dhe ngjyrë të bardhë. Dallohet për peizazhin përreth. Ka vlera shkencore, didaktike, turistike e kulturore. Nuk ka probleme për dëmtimin e tij, veçse prej agjentëve atmosferikë që vazhdojnë ta modelojnë. Vizitohet sipas itinerarit Çorovodë-Gjerber- Zhepe-Gurrazez

  Liqenet e Lenies

Gjenden në malin e Lenies, 2000 metra mbi nivelin e detit, pranë fshatit Lenie (Shën e Premte). Përbëjnë disa liqene me origjinë akullnajore të vendosura në një cirk të madh kompleks. Ushqehen kryesisht me ujërat që rezultojnë nga shkrirja e borës. Gjatë dimrit ngrijnë në sipërfaqe. Dallohen për bukuri të veçantë  dhe vlera shkencore, ekologjike, estetike dhe turistike. Vizitohet sipas itinerarit Gramsh-Lenie-qafa e Mushkës-monumenti.

  Ishulli i Maligradit

Gjendet në Liqenin e Prespës së Madhe, 900 metra mbi nivelin e detit. Ndërtohet nga shkëmbinj gëlqerorë dhe përbën një mbetje të fundosjes së madhe të grabenit të Prespës. Në bregun e tij perëndimor ndodhet shpella e kishës, e cila për formën e veçantë  dhe të çuditshme, u quajt vend i shenjtë. Aty është ndërtuar një kishë e vjetër e shekullit XIV. Ishulli ka gjatësi rreth 800 metra e gjerësi 200 metra dhe rrethohet nga shpate shumë të pjerrët, me përjashtim të pjesës perëndimore të tij. Në këtë ishull ka bimësi natyrore barishtore dhe shumë pak shkurre, shpella e zgavra karstike. Prej kohësh banorët e Prespës shkojnë aty me varka për të kryer shërbesat fetare. Ishulli nuk është i banuar ,por nëse shtohen vizitorët atëherë do të ketë dëmtime të florës dhe faunës. Ishulli ka vlera shkencore, kulturore fetare dhe turistike me rëndësi lokale. Mund të vizitohet duke ndjekur itinerarin Korçë-Zvezdë-Liqenas. Prej Liqenasit shkohet me varkë në ishull.

  Parku Kombëtar i Prespës

Parku Kombëtar i Prespës ndodhet në verilindje  të Korçës (45km).Brigjet e saj janë shkëmbore të lartë dhe pjesërisht rëre. Fauna e këtij vendi është e pasur e përfshin shpendin e rrallë si pelikani i bardhë. Rreth Prespës gjenden kisha të bukura të ndërtuara para pushtimit turk, si kisha e Shën Mërisë në ishullin Maligrad. Prespa është një vend turistik i mrekullueshëm, uji i këtij liqeni është i njohur për pastërtinë e tij (20 m thellësi i dukshëm). Prespa shpalos një bukuri natyrore dhe tërheqëse me dy liqenet Prespa e Madhe e Prespa e Vogël, që ndahen midis Shqipërisë , Greqisë dhe Maqedonisë. Të gjitha këto tërheqin shumë vizitorë  si  vendas ashtu e të huaj si në vere e në dimër.  

  Boboshtica

Boboshtica ndodhet 10 km larg qytetit të Korçës. Ky fshat njihet për prodhimin e rakisë së manit por edhe për kishat e manastiret siç mund të përmendim kishën e Shën Mërisë,
Shën Gjonit si e një numër afreskesh mesdhetare. 

  Voskopoja

Voskopoja ndodhet midis Gorës dhe Oparit (20km). Fshati është i rrethuar nga kodra të larta dhe nga pyje me fiere. Klima në këtë fshat është me verë të freskët dhe dimër të ftohtë e me reshje dëbore gjatë pjesës më të madhe të kësaj stine. Këtu ndodhen edhe disa pista natyrale për ski. Ky fshat njihet për ajrin e pastër dhe forcën kuruese të sëmundjeve të frymëmarrjes. Ky fshat mund të quhet një perlë e peizazhit shqiptar. Historia e Voskopojës fillon të shkruhet në shekullin e XIV(14), por ky fshat nuk kishte fituar famë deri në shekullin e XVII(17) kur progresi në kulturë e edukim u bë i njohur. Voskopoja ka pasur 24 kisha me afreske nga më të bukurat sot ekzistojnë, mbijetojnë vetëm 7 prej 

  Mborja

Mborja ndodhet rreth 3 km në juglindje të Korçës. Në këtë fshat ndodhet një kishë interesante, kisha e Ristozit e ndërtuar në 1390 mbi rrënojat e një kishe tjetër të shekullit të katërt. Në vargmalin e Moravës ndodhet edhe parku kombëtar i Drenovës, ky park ka disa pika mjaft tërheqëse si Bozdoveci, Guri i Capit.

  Fshati Vithkuq

Fshati Vithkuq në mes të maleve pas fshatit Bellovodë (26 km). Ky fshat shpalos bukurinë dhe egërsinë e një natyre të virgjër. Pika më e lartë e zonës është Rrungaja (1.750m).Një nga pikat më tërheqëse të këtij vendi është uji i ftohtë i Bellovodës dhe i pasur me minerale. Ky fshat ka një florë dhe faunë të pasur. Një nga pikat më tërheqëse të kësaj zone është vendi i quajtur Miçuç i njohur për burimet e tij ujore, livadhet. Ky fshat është i mirë për turizëm kulturor.

  Fshati i Dardhës

Fshati i Dardhës ndodhet në juglindje të qytetit të Korçës (20 km). Ai është një fshat malor i vendosur në një gropë  ndërmjet kodrave të Shën Pjetrit, shkëmbit të vjeshtës dhe disa kodrave të tjera. Ky fshat ofron një klimë ideale, ajër të pastër të pasur me oksigjen kjo e bën të preferuar gjatë gjithë vitit. Rreshjet e shumta të dëborës dhe pistat natyrale të krijuara janë shumë të përshtatshme për zhvillimin e sporteve dimërore, veçanërisht atë të skive. Për më tepër ky fshat ka një folklor të pasur e kostume karakteristike.

  Kodrat e Qytetit

Në rrëzë të maleve të Moravës shtrihen kodrat e qytetit që përbëjnë kurorën e tij. Afërsia që kanë me qytetin u jep atyre pamjen e një ballkoni me pika mjaft tërheqëse që mund të përdoren si “Belvedere”. Gjate periudhës se dimrit këto kodra mbulohen nga bora dhe përbejnë nje avantazh për zhvillimin e turizmit alpin dhe gjate verës për zhvillimin e turizmit malor dhe atij te ekskursioneve. Në zhvillimin e strategjisë i jepet rëndësi ngritjes dhe funksionimit të një piste rrëshqitëse në stinën e dimrit dhe argëtuese në verë. Mendohet ngritja e një teleferiku dhe ngritja e disa mjediseve shlodhëse dhe argëtuese për vizitorët. Kjo do te bënte të mundur kthimin e kësaj zone në një fshat turistik apo resorti me të gjitha aksesorët e nevojshëm për kalimin e kohës nga turistët. Në të njëjtën kohë, vëmendje iu kushtua krijimit të sallave të konferencave në mjediset e hoteleve për të mbushur periudhat e rënies jashtë-sezonale.Për sa u përket rrethinave te qytetit si potenciale te mundshme u evidentuan: fshati i Dardhës, Vithkuqi, Mborja, Voskopoja,Boboshtica dhe Prespa.
  Guri i Prerë
Gjendet pranë fshatit Gurrazez të rrethit të Korçës, në qafën me të njëjtën emër. Lartësia e tij është 16 metra, ndërsa ajo e relievit 1300 metra mbi nivelin e detit. Ka formë disi të rrumbullakët  dhe ngjyrë të bardhë. Dallohet për peizazhin përreth. Ka vlera shkencore, didaktike, turistike e kulturore. Nuk ka probleme për dëmtimin e tij, veçse prej agjentëve atmosferikë që vazhdojnë ta modelojnë. Vizitohet sipas itinerarit Çorovodë-Gjerber- Zhepe-Gurrazez

  Liqenet e Lenies

Gjenden në malin e Lenies, 2000 metra mbi nivelin e detit, pranë fshatit Lenie (Shën e Premte). Përbëjnë disa liqene me origjinë akullnajore të vendosura në një cirk të madh kompleks. Ushqehen kryesisht me ujërat që rezultojnë nga shkrirja e borës. Gjatë dimrit ngrijnë në sipërfaqe. Dallohen për bukuri të veçantë  dhe vlera shkencore, ekologjike, estetike dhe turistike. Vizitohet sipas itinerarit Gramsh-Lenie-qafa e Mushkës-monumenti.

  Ishulli i Maligradit

Gjendet në Liqenin e Prespës së Madhe, 900 metra mbi nivelin e detit. Ndërtohet nga shkëmbinj gëlqerorë dhe përbën një mbetje të fundosjes së madhe të grabenit të Prespës. Në bregun e tij perëndimor ndodhet shpella e kishës, e cila për formën e veçantë  dhe të çuditshme, u quajt vend i shenjtë. Aty është ndërtuar një kishë e vjetër e shekullit XIV. Ishulli ka gjatësi rreth 800 metra e gjerësi 200 metra dhe rrethohet nga shpate shumë të pjerrët, me përjashtim të pjesës perëndimore të tij. Në këtë ishull ka bimësi natyrore barishtore dhe shumë pak shkurre, shpella e zgavra karstike. Prej kohësh banorët e Prespës shkojnë aty me varka për të kryer shërbesat fetare. Ishulli nuk është i banuar ,por nëse shtohen vizitorët atëherë do të ketë dëmtime të florës dhe faunës. Ishulli ka vlera shkencore, kulturore fetare dhe turistike me rëndësi lokale. Mund të vizitohet duke ndjekur itinerarin Korçë-Zvezdë-Liqenas. Prej Liqenasit shkohet me varkë në ishull.

  Parku Kombëtar i Prespës

Parku Kombëtar i Prespës ndodhet në verilindje  të Korçës (45km).Brigjet e saj janë shkëmbore të lartë dhe pjesërisht rëre. Fauna e këtij vendi është e pasur e përfshin shpendin e rrallë si pelikani i bardhë. Rreth Prespës gjenden kisha të bukura të ndërtuara para pushtimit turk, si kisha e Shën Mërisë në ishullin Maligrad. Prespa është një vend turistik i mrekullueshëm, uji i këtij liqeni është i njohur për pastërtinë e tij (20 m thellësi i dukshëm). Prespa shpalos një bukuri natyrore dhe tërheqëse me dy liqenet Prespa e Madhe e Prespa e Vogël, që ndahen midis Shqipërisë , Greqisë dhe Maqedonisë. Të gjitha këto tërheqin shumë vizitorë  si  vendas ashtu e të huaj si në vere e në dimër.  

  Boboshtica

Boboshtica ndodhet 10 km larg qytetit të Korçës. Ky fshat njihet për prodhimin e rakisë së manit por edhe për kishat e manastiret siç mund të përmendim kishën e Shën Mërisë,
Shën Gjonit si e një numër afreskesh mesdhetare. 

  Voskopoja

Voskopoja ndodhet midis Gorës dhe Oparit (20km). Fshati është i rrethuar nga kodra të larta dhe nga pyje me fiere. Klima në këtë fshat është me verë të freskët dhe dimër të ftohtë e me reshje dëbore gjatë pjesës më të madhe të kësaj stine. Këtu ndodhen edhe disa pista natyrale për ski. Ky fshat njihet për ajrin e pastër dhe forcën kuruese të sëmundjeve të frymëmarrjes. Ky fshat mund të quhet një perlë e peizazhit shqiptar. Historia e Voskopojës fillon të shkruhet në shekullin e XIV(14), por ky fshat nuk kishte fituar famë deri në shekullin e XVII(17) kur progresi në kulturë e edukim u bë i njohur. Voskopoja ka pasur 24 kisha me afreske nga më të bukurat sot ekzistojnë, mbijetojnë vetëm 7 prej 

  Mborja

Mborja ndodhet rreth 3 km në juglindje të Korçës. Në këtë fshat ndodhet një kishë interesante, kisha e Ristozit e ndërtuar në 1390 mbi rrënojat e një kishe tjetër të shekullit të katërt. Në vargmalin e Moravës ndodhet edhe parku kombëtar i Drenovës, ky park ka disa pika mjaft tërheqëse si Bozdoveci, Guri i Capit.

  Fshati Vithkuq

Fshati Vithkuq në mes të maleve pas fshatit Bellovodë (26 km). Ky fshat shpalos bukurinë dhe egërsinë e një natyre të virgjër. Pika më e lartë e zonës është Rrungaja (1.750m).Një nga pikat më tërheqëse të këtij vendi është uji i ftohtë i Bellovodës dhe i pasur me minerale. Ky fshat ka një florë dhe faunë të pasur. Një nga pikat më tërheqëse të kësaj zone është vendi i quajtur Miçuç i njohur për burimet e tij ujore, livadhet. Ky fshat është i mirë për turizëm kulturor.

  Fshati i Dardhës

Fshati i Dardhës ndodhet në juglindje të qytetit të Korçës (20 km). Ai është një fshat malor i vendosur në një gropë  ndërmjet kodrave të Shën Pjetrit, shkëmbit të vjeshtës dhe disa kodrave të tjera. Ky fshat ofron një klimë ideale, ajër të pastër të pasur me oksigjen kjo e bën të preferuar gjatë gjithë vitit. Rreshjet e shumta të dëborës dhe pistat natyrale të krijuara janë shumë të përshtatshme për zhvillimin e sporteve dimërore, veçanërisht atë të skive. Për më tepër ky fshat ka një folklor të pasur e kostume karakteristike.

  Kodrat e Qytetit

Në rrëzë të maleve të Moravës shtrihen kodrat e qytetit që përbëjnë kurorën e tij. Afërsia që kanë me qytetin u jep atyre pamjen e një ballkoni me pika mjaft tërheqëse që mund të përdoren si “Belvedere”. Gjate periudhës se dimrit këto kodra mbulohen nga bora dhe përbejnë nje avantazh për zhvillimin e turizmit alpin dhe gjate verës për zhvillimin e turizmit malor dhe atij te ekskursioneve. Në zhvillimin e strategjisë i jepet rëndësi ngritjes dhe funksionimit të një piste rrëshqitëse në stinën e dimrit dhe argëtuese në verë. Mendohet ngritja e një teleferiku dhe ngritja e disa mjediseve shlodhëse dhe argëtuese për vizitorët. Kjo do te bënte të mundur kthimin e kësaj zone në një fshat turistik apo resorti me të gjitha aksesorët e nevojshëm për kalimin e kohës nga turistët. Në të njëjtën kohë, vëmendje iu kushtua krijimit të sallave të konferencave në mjediset e hoteleve për të mbushur periudhat e rënies jashtë-sezonale.Për sa u përket rrethinave te qytetit si potenciale te mundshme u evidentuan: fshati i Dardhës, Vithkuqi, Mborja, Voskopoja,Boboshtica dhe Prespa.
Gjendet pranë fshatit Gurrazez të rrethit të Korçës, në qafën me të njëjtën emër. Lartësia e tij është 16 metra, ndërsa ajo e relievit 1300 metra mbi nivelin e detit. Ka formë disi të rrumbullakët  dhe ngjyrë të bardhë. Dallohet për peizazhin përreth. Ka vlera shkencore, didaktike, turistike e kulturore. Nuk ka probleme për dëmtimin e tij, veçse prej agjentëve atmosferikë që vazhdojnë ta modelojnë. Vizitohet sipas itinerarit Çorovodë-Gjerber- Zhepe-Gurrazez
  Liqenet e Lenies

Gjenden në malin e Lenies, 2000 metra mbi nivelin e detit, pranë fshatit Lenie (Shën e Premte). Përbëjnë disa liqene me origjinë akullnajore të vendosura në një cirk të madh kompleks. Ushqehen kryesisht me ujërat që rezultojnë nga shkrirja e borës. Gjatë dimrit ngrijnë në sipërfaqe. Dallohen për bukuri të veçantë  dhe vlera shkencore, ekologjike, estetike dhe turistike. Vizitohet sipas itinerarit Gramsh-Lenie-qafa e Mushkës-monumenti.

  Ishulli i Maligradit

Gjendet në Liqenin e Prespës së Madhe, 900 metra mbi nivelin e detit. Ndërtohet nga shkëmbinj gëlqerorë dhe përbën një mbetje të fundosjes së madhe të grabenit të Prespës. Në bregun e tij perëndimor ndodhet shpella e kishës, e cila për formën e veçantë  dhe të çuditshme, u quajt vend i shenjtë. Aty është ndërtuar një kishë e vjetër e shekullit XIV. Ishulli ka gjatësi rreth 800 metra e gjerësi 200 metra dhe rrethohet nga shpate shumë të pjerrët, me përjashtim të pjesës perëndimore të tij. Në këtë ishull ka bimësi natyrore barishtore dhe shumë pak shkurre, shpella e zgavra karstike. Prej kohësh banorët e Prespës shkojnë aty me varka për të kryer shërbesat fetare. Ishulli nuk është i banuar ,por nëse shtohen vizitorët atëherë do të ketë dëmtime të florës dhe faunës. Ishulli ka vlera shkencore, kulturore fetare dhe turistike me rëndësi lokale. Mund të vizitohet duke ndjekur itinerarin Korçë-Zvezdë-Liqenas. Prej Liqenasit shkohet me varkë në ishull.

  Parku Kombëtar i Prespës

Parku Kombëtar i Prespës ndodhet në verilindje  të Korçës (45km).Brigjet e saj janë shkëmbore të lartë dhe pjesërisht rëre. Fauna e këtij vendi është e pasur e përfshin shpendin e rrallë si pelikani i bardhë. Rreth Prespës gjenden kisha të bukura të ndërtuara para pushtimit turk, si kisha e Shën Mërisë në ishullin Maligrad. Prespa është një vend turistik i mrekullueshëm, uji i këtij liqeni është i njohur për pastërtinë e tij (20 m thellësi i dukshëm). Prespa shpalos një bukuri natyrore dhe tërheqëse me dy liqenet Prespa e Madhe e Prespa e Vogël, që ndahen midis Shqipërisë , Greqisë dhe Maqedonisë. Të gjitha këto tërheqin shumë vizitorë  si  vendas ashtu e të huaj si në vere e në dimër.  

  Boboshtica

Boboshtica ndodhet 10 km larg qytetit të Korçës. Ky fshat njihet për prodhimin e rakisë së manit por edhe për kishat e manastiret siç mund të përmendim kishën e Shën Mërisë,
Shën Gjonit si e një numër afreskesh mesdhetare. 

  Voskopoja

Voskopoja ndodhet midis Gorës dhe Oparit (20km). Fshati është i rrethuar nga kodra të larta dhe nga pyje me fiere. Klima në këtë fshat është me verë të freskët dhe dimër të ftohtë e me reshje dëbore gjatë pjesës më të madhe të kësaj stine. Këtu ndodhen edhe disa pista natyrale për ski. Ky fshat njihet për ajrin e pastër dhe forcën kuruese të sëmundjeve të frymëmarrjes. Ky fshat mund të quhet një perlë e peizazhit shqiptar. Historia e Voskopojës fillon të shkruhet në shekullin e XIV(14), por ky fshat nuk kishte fituar famë deri në shekullin e XVII(17) kur progresi në kulturë e edukim u bë i njohur. Voskopoja ka pasur 24 kisha me afreske nga më të bukurat sot ekzistojnë, mbijetojnë vetëm 7 prej 

  Mborja

Mborja ndodhet rreth 3 km në juglindje të Korçës. Në këtë fshat ndodhet një kishë interesante, kisha e Ristozit e ndërtuar në 1390 mbi rrënojat e një kishe tjetër të shekullit të katërt. Në vargmalin e Moravës ndodhet edhe parku kombëtar i Drenovës, ky park ka disa pika mjaft tërheqëse si Bozdoveci, Guri i Capit.

  Fshati Vithkuq

Fshati Vithkuq në mes të maleve pas fshatit Bellovodë (26 km). Ky fshat shpalos bukurinë dhe egërsinë e një natyre të virgjër. Pika më e lartë e zonës është Rrungaja (1.750m).Një nga pikat më tërheqëse të këtij vendi është uji i ftohtë i Bellovodës dhe i pasur me minerale. Ky fshat ka një florë dhe faunë të pasur. Një nga pikat më tërheqëse të kësaj zone është vendi i quajtur Miçuç i njohur për burimet e tij ujore, livadhet. Ky fshat është i mirë për turizëm kulturor.

  Fshati i Dardhës

Fshati i Dardhës ndodhet në juglindje të qytetit të Korçës (20 km). Ai është një fshat malor i vendosur në një gropë  ndërmjet kodrave të Shën Pjetrit, shkëmbit të vjeshtës dhe disa kodrave të tjera. Ky fshat ofron një klimë ideale, ajër të pastër të pasur me oksigjen kjo e bën të preferuar gjatë gjithë vitit. Rreshjet e shumta të dëborës dhe pistat natyrale të krijuara janë shumë të përshtatshme për zhvillimin e sporteve dimërore, veçanërisht atë të skive. Për më tepër ky fshat ka një folklor të pasur e kostume karakteristike.

  Kodrat e Qytetit

Në rrëzë të maleve të Moravës shtrihen kodrat e qytetit që përbëjnë kurorën e tij. Afërsia që kanë me qytetin u jep atyre pamjen e një ballkoni me pika mjaft tërheqëse që mund të përdoren si “Belvedere”. Gjate periudhës se dimrit këto kodra mbulohen nga bora dhe përbejnë nje avantazh për zhvillimin e turizmit alpin dhe gjate verës për zhvillimin e turizmit malor dhe atij te ekskursioneve. Në zhvillimin e strategjisë i jepet rëndësi ngritjes dhe funksionimit të një piste rrëshqitëse në stinën e dimrit dhe argëtuese në verë. Mendohet ngritja e një teleferiku dhe ngritja e disa mjediseve shlodhëse dhe argëtuese për vizitorët. Kjo do te bënte të mundur kthimin e kësaj zone në një fshat turistik apo resorti me të gjitha aksesorët e nevojshëm për kalimin e kohës nga turistët. Në të njëjtën kohë, vëmendje iu kushtua krijimit të sallave të konferencave në mjediset e hoteleve për të mbushur periudhat e rënies jashtë-sezonale.Për sa u përket rrethinave te qytetit si potenciale te mundshme u evidentuan: fshati i Dardhës, Vithkuqi, Mborja, Voskopoja,Boboshtica dhe Prespa.
  Liqenet e Lenies
Gjenden në malin e Lenies, 2000 metra mbi nivelin e detit, pranë fshatit Lenie (Shën e Premte). Përbëjnë disa liqene me origjinë akullnajore të vendosura në një cirk të madh kompleks. Ushqehen kryesisht me ujërat që rezultojnë nga shkrirja e borës. Gjatë dimrit ngrijnë në sipërfaqe. Dallohen për bukuri të veçantë  dhe vlera shkencore, ekologjike, estetike dhe turistike. Vizitohet sipas itinerarit Gramsh-Lenie-qafa e Mushkës-monumenti.

  Ishulli i Maligradit

Gjendet në Liqenin e Prespës së Madhe, 900 metra mbi nivelin e detit. Ndërtohet nga shkëmbinj gëlqerorë dhe përbën një mbetje të fundosjes së madhe të grabenit të Prespës. Në bregun e tij perëndimor ndodhet shpella e kishës, e cila për formën e veçantë  dhe të çuditshme, u quajt vend i shenjtë. Aty është ndërtuar një kishë e vjetër e shekullit XIV. Ishulli ka gjatësi rreth 800 metra e gjerësi 200 metra dhe rrethohet nga shpate shumë të pjerrët, me përjashtim të pjesës perëndimore të tij. Në këtë ishull ka bimësi natyrore barishtore dhe shumë pak shkurre, shpella e zgavra karstike. Prej kohësh banorët e Prespës shkojnë aty me varka për të kryer shërbesat fetare. Ishulli nuk është i banuar ,por nëse shtohen vizitorët atëherë do të ketë dëmtime të florës dhe faunës. Ishulli ka vlera shkencore, kulturore fetare dhe turistike me rëndësi lokale. Mund të vizitohet duke ndjekur itinerarin Korçë-Zvezdë-Liqenas. Prej Liqenasit shkohet me varkë në ishull.

  Parku Kombëtar i Prespës

Parku Kombëtar i Prespës ndodhet në verilindje  të Korçës (45km).Brigjet e saj janë shkëmbore të lartë dhe pjesërisht rëre. Fauna e këtij vendi është e pasur e përfshin shpendin e rrallë si pelikani i bardhë. Rreth Prespës gjenden kisha të bukura të ndërtuara para pushtimit turk, si kisha e Shën Mërisë në ishullin Maligrad. Prespa është një vend turistik i mrekullueshëm, uji i këtij liqeni është i njohur për pastërtinë e tij (20 m thellësi i dukshëm). Prespa shpalos një bukuri natyrore dhe tërheqëse me dy liqenet Prespa e Madhe e Prespa e Vogël, që ndahen midis Shqipërisë , Greqisë dhe Maqedonisë. Të gjitha këto tërheqin shumë vizitorë  si  vendas ashtu e të huaj si në vere e në dimër.  

  Boboshtica

Boboshtica ndodhet 10 km larg qytetit të Korçës. Ky fshat njihet për prodhimin e rakisë së manit por edhe për kishat e manastiret siç mund të përmendim kishën e Shën Mërisë,
Shën Gjonit si e një numër afreskesh mesdhetare. 

  Voskopoja

Voskopoja ndodhet midis Gorës dhe Oparit (20km). Fshati është i rrethuar nga kodra të larta dhe nga pyje me fiere. Klima në këtë fshat është me verë të freskët dhe dimër të ftohtë e me reshje dëbore gjatë pjesës më të madhe të kësaj stine. Këtu ndodhen edhe disa pista natyrale për ski. Ky fshat njihet për ajrin e pastër dhe forcën kuruese të sëmundjeve të frymëmarrjes. Ky fshat mund të quhet një perlë e peizazhit shqiptar. Historia e Voskopojës fillon të shkruhet në shekullin e XIV(14), por ky fshat nuk kishte fituar famë deri në shekullin e XVII(17) kur progresi në kulturë e edukim u bë i njohur. Voskopoja ka pasur 24 kisha me afreske nga më të bukurat sot ekzistojnë, mbijetojnë vetëm 7 prej 

  Mborja

Mborja ndodhet rreth 3 km në juglindje të Korçës. Në këtë fshat ndodhet një kishë interesante, kisha e Ristozit e ndërtuar në 1390 mbi rrënojat e një kishe tjetër të shekullit të katërt. Në vargmalin e Moravës ndodhet edhe parku kombëtar i Drenovës, ky park ka disa pika mjaft tërheqëse si Bozdoveci, Guri i Capit.

  Fshati Vithkuq

Fshati Vithkuq në mes të maleve pas fshatit Bellovodë (26 km). Ky fshat shpalos bukurinë dhe egërsinë e një natyre të virgjër. Pika më e lartë e zonës është Rrungaja (1.750m).Një nga pikat më tërheqëse të këtij vendi është uji i ftohtë i Bellovodës dhe i pasur me minerale. Ky fshat ka një florë dhe faunë të pasur. Një nga pikat më tërheqëse të kësaj zone është vendi i quajtur Miçuç i njohur për burimet e tij ujore, livadhet. Ky fshat është i mirë për turizëm kulturor.

  Fshati i Dardhës

Fshati i Dardhës ndodhet në juglindje të qytetit të Korçës (20 km). Ai është një fshat malor i vendosur në një gropë  ndërmjet kodrave të Shën Pjetrit, shkëmbit të vjeshtës dhe disa kodrave të tjera. Ky fshat ofron një klimë ideale, ajër të pastër të pasur me oksigjen kjo e bën të preferuar gjatë gjithë vitit. Rreshjet e shumta të dëborës dhe pistat natyrale të krijuara janë shumë të përshtatshme për zhvillimin e sporteve dimërore, veçanërisht atë të skive. Për më tepër ky fshat ka një folklor të pasur e kostume karakteristike.

  Kodrat e Qytetit

Në rrëzë të maleve të Moravës shtrihen kodrat e qytetit që përbëjnë kurorën e tij. Afërsia që kanë me qytetin u jep atyre pamjen e një ballkoni me pika mjaft tërheqëse që mund të përdoren si “Belvedere”. Gjate periudhës se dimrit këto kodra mbulohen nga bora dhe përbejnë nje avantazh për zhvillimin e turizmit alpin dhe gjate verës për zhvillimin e turizmit malor dhe atij te ekskursioneve. Në zhvillimin e strategjisë i jepet rëndësi ngritjes dhe funksionimit të një piste rrëshqitëse në stinën e dimrit dhe argëtuese në verë. Mendohet ngritja e një teleferiku dhe ngritja e disa mjediseve shlodhëse dhe argëtuese për vizitorët. Kjo do te bënte të mundur kthimin e kësaj zone në një fshat turistik apo resorti me të gjitha aksesorët e nevojshëm për kalimin e kohës nga turistët. Në të njëjtën kohë, vëmendje iu kushtua krijimit të sallave të konferencave në mjediset e hoteleve për të mbushur periudhat e rënies jashtë-sezonale.Për sa u përket rrethinave te qytetit si potenciale te mundshme u evidentuan: fshati i Dardhës, Vithkuqi, Mborja, Voskopoja,Boboshtica dhe Prespa.
Gjenden në malin e Lenies, 2000 metra mbi nivelin e detit, pranë fshatit Lenie (Shën e Premte). Përbëjnë disa liqene me origjinë akullnajore të vendosura në një cirk të madh kompleks. Ushqehen kryesisht me ujërat që rezultojnë nga shkrirja e borës. Gjatë dimrit ngrijnë në sipërfaqe. Dallohen për bukuri të veçantë  dhe vlera shkencore, ekologjike, estetike dhe turistike. Vizitohet sipas itinerarit Gramsh-Lenie-qafa e Mushkës-monumenti.
  Ishulli i Maligradit

Gjendet në Liqenin e Prespës së Madhe, 900 metra mbi nivelin e detit. Ndërtohet nga shkëmbinj gëlqerorë dhe përbën një mbetje të fundosjes së madhe të grabenit të Prespës. Në bregun e tij perëndimor ndodhet shpella e kishës, e cila për formën e veçantë  dhe të çuditshme, u quajt vend i shenjtë. Aty është ndërtuar një kishë e vjetër e shekullit XIV. Ishulli ka gjatësi rreth 800 metra e gjerësi 200 metra dhe rrethohet nga shpate shumë të pjerrët, me përjashtim të pjesës perëndimore të tij. Në këtë ishull ka bimësi natyrore barishtore dhe shumë pak shkurre, shpella e zgavra karstike. Prej kohësh banorët e Prespës shkojnë aty me varka për të kryer shërbesat fetare. Ishulli nuk është i banuar ,por nëse shtohen vizitorët atëherë do të ketë dëmtime të florës dhe faunës. Ishulli ka vlera shkencore, kulturore fetare dhe turistike me rëndësi lokale. Mund të vizitohet duke ndjekur itinerarin Korçë-Zvezdë-Liqenas. Prej Liqenasit shkohet me varkë në ishull.

  Parku Kombëtar i Prespës

Parku Kombëtar i Prespës ndodhet në verilindje  të Korçës (45km).Brigjet e saj janë shkëmbore të lartë dhe pjesërisht rëre. Fauna e këtij vendi është e pasur e përfshin shpendin e rrallë si pelikani i bardhë. Rreth Prespës gjenden kisha të bukura të ndërtuara para pushtimit turk, si kisha e Shën Mërisë në ishullin Maligrad. Prespa është një vend turistik i mrekullueshëm, uji i këtij liqeni është i njohur për pastërtinë e tij (20 m thellësi i dukshëm). Prespa shpalos një bukuri natyrore dhe tërheqëse me dy liqenet Prespa e Madhe e Prespa e Vogël, që ndahen midis Shqipërisë , Greqisë dhe Maqedonisë. Të gjitha këto tërheqin shumë vizitorë  si  vendas ashtu e të huaj si në vere e në dimër.  

  Boboshtica

Boboshtica ndodhet 10 km larg qytetit të Korçës. Ky fshat njihet për prodhimin e rakisë së manit por edhe për kishat e manastiret siç mund të përmendim kishën e Shën Mërisë,
Shën Gjonit si e një numër afreskesh mesdhetare. 

  Voskopoja

Voskopoja ndodhet midis Gorës dhe Oparit (20km). Fshati është i rrethuar nga kodra të larta dhe nga pyje me fiere. Klima në këtë fshat është me verë të freskët dhe dimër të ftohtë e me reshje dëbore gjatë pjesës më të madhe të kësaj stine. Këtu ndodhen edhe disa pista natyrale për ski. Ky fshat njihet për ajrin e pastër dhe forcën kuruese të sëmundjeve të frymëmarrjes. Ky fshat mund të quhet një perlë e peizazhit shqiptar. Historia e Voskopojës fillon të shkruhet në shekullin e XIV(14), por ky fshat nuk kishte fituar famë deri në shekullin e XVII(17) kur progresi në kulturë e edukim u bë i njohur. Voskopoja ka pasur 24 kisha me afreske nga më të bukurat sot ekzistojnë, mbijetojnë vetëm 7 prej 

  Mborja

Mborja ndodhet rreth 3 km në juglindje të Korçës. Në këtë fshat ndodhet një kishë interesante, kisha e Ristozit e ndërtuar në 1390 mbi rrënojat e një kishe tjetër të shekullit të katërt. Në vargmalin e Moravës ndodhet edhe parku kombëtar i Drenovës, ky park ka disa pika mjaft tërheqëse si Bozdoveci, Guri i Capit.

  Fshati Vithkuq

Fshati Vithkuq në mes të maleve pas fshatit Bellovodë (26 km). Ky fshat shpalos bukurinë dhe egërsinë e një natyre të virgjër. Pika më e lartë e zonës është Rrungaja (1.750m).Një nga pikat më tërheqëse të këtij vendi është uji i ftohtë i Bellovodës dhe i pasur me minerale. Ky fshat ka një florë dhe faunë të pasur. Një nga pikat më tërheqëse të kësaj zone është vendi i quajtur Miçuç i njohur për burimet e tij ujore, livadhet. Ky fshat është i mirë për turizëm kulturor.

  Fshati i Dardhës

Fshati i Dardhës ndodhet në juglindje të qytetit të Korçës (20 km). Ai është një fshat malor i vendosur në një gropë  ndërmjet kodrave të Shën Pjetrit, shkëmbit të vjeshtës dhe disa kodrave të tjera. Ky fshat ofron një klimë ideale, ajër të pastër të pasur me oksigjen kjo e bën të preferuar gjatë gjithë vitit. Rreshjet e shumta të dëborës dhe pistat natyrale të krijuara janë shumë të përshtatshme për zhvillimin e sporteve dimërore, veçanërisht atë të skive. Për më tepër ky fshat ka një folklor të pasur e kostume karakteristike.

  Kodrat e Qytetit

Në rrëzë të maleve të Moravës shtrihen kodrat e qytetit që përbëjnë kurorën e tij. Afërsia që kanë me qytetin u jep atyre pamjen e një ballkoni me pika mjaft tërheqëse që mund të përdoren si “Belvedere”. Gjate periudhës se dimrit këto kodra mbulohen nga bora dhe përbejnë nje avantazh për zhvillimin e turizmit alpin dhe gjate verës për zhvillimin e turizmit malor dhe atij te ekskursioneve. Në zhvillimin e strategjisë i jepet rëndësi ngritjes dhe funksionimit të një piste rrëshqitëse në stinën e dimrit dhe argëtuese në verë. Mendohet ngritja e një teleferiku dhe ngritja e disa mjediseve shlodhëse dhe argëtuese për vizitorët. Kjo do te bënte të mundur kthimin e kësaj zone në një fshat turistik apo resorti me të gjitha aksesorët e nevojshëm për kalimin e kohës nga turistët. Në të njëjtën kohë, vëmendje iu kushtua krijimit të sallave të konferencave në mjediset e hoteleve për të mbushur periudhat e rënies jashtë-sezonale.Për sa u përket rrethinave te qytetit si potenciale te mundshme u evidentuan: fshati i Dardhës, Vithkuqi, Mborja, Voskopoja,Boboshtica dhe Prespa.
  Ishulli i Maligradit
Gjendet në Liqenin e Prespës së Madhe, 900 metra mbi nivelin e detit. Ndërtohet nga shkëmbinj gëlqerorë dhe përbën një mbetje të fundosjes së madhe të grabenit të Prespës. Në bregun e tij perëndimor ndodhet shpella e kishës, e cila për formën e veçantë  dhe të çuditshme, u quajt vend i shenjtë. Aty është ndërtuar një kishë e vjetër e shekullit XIV. Ishulli ka gjatësi rreth 800 metra e gjerësi 200 metra dhe rrethohet nga shpate shumë të pjerrët, me përjashtim të pjesës perëndimore të tij. Në këtë ishull ka bimësi natyrore barishtore dhe shumë pak shkurre, shpella e zgavra karstike. Prej kohësh banorët e Prespës shkojnë aty me varka për të kryer shërbesat fetare. Ishulli nuk është i banuar ,por nëse shtohen vizitorët atëherë do të ketë dëmtime të florës dhe faunës. Ishulli ka vlera shkencore, kulturore fetare dhe turistike me rëndësi lokale. Mund të vizitohet duke ndjekur itinerarin Korçë-Zvezdë-Liqenas. Prej Liqenasit shkohet me varkë në ishull.

  Parku Kombëtar i Prespës

Parku Kombëtar i Prespës ndodhet në verilindje  të Korçës (45km).Brigjet e saj janë shkëmbore të lartë dhe pjesërisht rëre. Fauna e këtij vendi është e pasur e përfshin shpendin e rrallë si pelikani i bardhë. Rreth Prespës gjenden kisha të bukura të ndërtuara para pushtimit turk, si kisha e Shën Mërisë në ishullin Maligrad. Prespa është një vend turistik i mrekullueshëm, uji i këtij liqeni është i njohur për pastërtinë e tij (20 m thellësi i dukshëm). Prespa shpalos një bukuri natyrore dhe tërheqëse me dy liqenet Prespa e Madhe e Prespa e Vogël, që ndahen midis Shqipërisë , Greqisë dhe Maqedonisë. Të gjitha këto tërheqin shumë vizitorë  si  vendas ashtu e të huaj si në vere e në dimër.  

  Boboshtica

Boboshtica ndodhet 10 km larg qytetit të Korçës. Ky fshat njihet për prodhimin e rakisë së manit por edhe për kishat e manastiret siç mund të përmendim kishën e Shën Mërisë,
Shën Gjonit si e një numër afreskesh mesdhetare. 

  Voskopoja

Voskopoja ndodhet midis Gorës dhe Oparit (20km). Fshati është i rrethuar nga kodra të larta dhe nga pyje me fiere. Klima në këtë fshat është me verë të freskët dhe dimër të ftohtë e me reshje dëbore gjatë pjesës më të madhe të kësaj stine. Këtu ndodhen edhe disa pista natyrale për ski. Ky fshat njihet për ajrin e pastër dhe forcën kuruese të sëmundjeve të frymëmarrjes. Ky fshat mund të quhet një perlë e peizazhit shqiptar. Historia e Voskopojës fillon të shkruhet në shekullin e XIV(14), por ky fshat nuk kishte fituar famë deri në shekullin e XVII(17) kur progresi në kulturë e edukim u bë i njohur. Voskopoja ka pasur 24 kisha me afreske nga më të bukurat sot ekzistojnë, mbijetojnë vetëm 7 prej 

  Mborja

Mborja ndodhet rreth 3 km në juglindje të Korçës. Në këtë fshat ndodhet një kishë interesante, kisha e Ristozit e ndërtuar në 1390 mbi rrënojat e një kishe tjetër të shekullit të katërt. Në vargmalin e Moravës ndodhet edhe parku kombëtar i Drenovës, ky park ka disa pika mjaft tërheqëse si Bozdoveci, Guri i Capit.

  Fshati Vithkuq

Fshati Vithkuq në mes të maleve pas fshatit Bellovodë (26 km). Ky fshat shpalos bukurinë dhe egërsinë e një natyre të virgjër. Pika më e lartë e zonës është Rrungaja (1.750m).Një nga pikat më tërheqëse të këtij vendi është uji i ftohtë i Bellovodës dhe i pasur me minerale. Ky fshat ka një florë dhe faunë të pasur. Një nga pikat më tërheqëse të kësaj zone është vendi i quajtur Miçuç i njohur për burimet e tij ujore, livadhet. Ky fshat është i mirë për turizëm kulturor.

  Fshati i Dardhës

Fshati i Dardhës ndodhet në juglindje të qytetit të Korçës (20 km). Ai është një fshat malor i vendosur në një gropë  ndërmjet kodrave të Shën Pjetrit, shkëmbit të vjeshtës dhe disa kodrave të tjera. Ky fshat ofron një klimë ideale, ajër të pastër të pasur me oksigjen kjo e bën të preferuar gjatë gjithë vitit. Rreshjet e shumta të dëborës dhe pistat natyrale të krijuara janë shumë të përshtatshme për zhvillimin e sporteve dimërore, veçanërisht atë të skive. Për më tepër ky fshat ka një folklor të pasur e kostume karakteristike.

  Kodrat e Qytetit

Në rrëzë të maleve të Moravës shtrihen kodrat e qytetit që përbëjnë kurorën e tij. Afërsia që kanë me qytetin u jep atyre pamjen e një ballkoni me pika mjaft tërheqëse që mund të përdoren si “Belvedere”. Gjate periudhës se dimrit këto kodra mbulohen nga bora dhe përbejnë nje avantazh për zhvillimin e turizmit alpin dhe gjate verës për zhvillimin e turizmit malor dhe atij te ekskursioneve. Në zhvillimin e strategjisë i jepet rëndësi ngritjes dhe funksionimit të një piste rrëshqitëse në stinën e dimrit dhe argëtuese në verë. Mendohet ngritja e një teleferiku dhe ngritja e disa mjediseve shlodhëse dhe argëtuese për vizitorët. Kjo do te bënte të mundur kthimin e kësaj zone në një fshat turistik apo resorti me të gjitha aksesorët e nevojshëm për kalimin e kohës nga turistët. Në të njëjtën kohë, vëmendje iu kushtua krijimit të sallave të konferencave në mjediset e hoteleve për të mbushur periudhat e rënies jashtë-sezonale.Për sa u përket rrethinave te qytetit si potenciale te mundshme u evidentuan: fshati i Dardhës, Vithkuqi, Mborja, Voskopoja,Boboshtica dhe Prespa.
Gjendet në Liqenin e Prespës së Madhe, 900 metra mbi nivelin e detit. Ndërtohet nga shkëmbinj gëlqerorë dhe përbën një mbetje të fundosjes së madhe të grabenit të Prespës. Në bregun e tij perëndimor ndodhet shpella e kishës, e cila për formën e veçantë  dhe të çuditshme, u quajt vend i shenjtë. Aty është ndërtuar një kishë e vjetër e shekullit XIV. Ishulli ka gjatësi rreth 800 metra e gjerësi 200 metra dhe rrethohet nga shpate shumë të pjerrët, me përjashtim të pjesës perëndimore të tij. Në këtë ishull ka bimësi natyrore barishtore dhe shumë pak shkurre, shpella e zgavra karstike. Prej kohësh banorët e Prespës shkojnë aty me varka për të kryer shërbesat fetare. Ishulli nuk është i banuar ,por nëse shtohen vizitorët atëherë do të ketë dëmtime të florës dhe faunës. Ishulli ka vlera shkencore, kulturore fetare dhe turistike me rëndësi lokale. Mund të vizitohet duke ndjekur itinerarin Korçë-Zvezdë-Liqenas. Prej Liqenasit shkohet me varkë në ishull.
  Parku Kombëtar i Prespës

Parku Kombëtar i Prespës ndodhet në verilindje  të Korçës (45km).Brigjet e saj janë shkëmbore të lartë dhe pjesërisht rëre. Fauna e këtij vendi është e pasur e përfshin shpendin e rrallë si pelikani i bardhë. Rreth Prespës gjenden kisha të bukura të ndërtuara para pushtimit turk, si kisha e Shën Mërisë në ishullin Maligrad. Prespa është një vend turistik i mrekullueshëm, uji i këtij liqeni është i njohur për pastërtinë e tij (20 m thellësi i dukshëm). Prespa shpalos një bukuri natyrore dhe tërheqëse me dy liqenet Prespa e Madhe e Prespa e Vogël, që ndahen midis Shqipërisë , Greqisë dhe Maqedonisë. Të gjitha këto tërheqin shumë vizitorë  si  vendas ashtu e të huaj si në vere e në dimër.  

  Boboshtica

Boboshtica ndodhet 10 km larg qytetit të Korçës. Ky fshat njihet për prodhimin e rakisë së manit por edhe për kishat e manastiret siç mund të përmendim kishën e Shën Mërisë,
Shën Gjonit si e një numër afreskesh mesdhetare. 

  Voskopoja

Voskopoja ndodhet midis Gorës dhe Oparit (20km). Fshati është i rrethuar nga kodra të larta dhe nga pyje me fiere. Klima në këtë fshat është me verë të freskët dhe dimër të ftohtë e me reshje dëbore gjatë pjesës më të madhe të kësaj stine. Këtu ndodhen edhe disa pista natyrale për ski. Ky fshat njihet për ajrin e pastër dhe forcën kuruese të sëmundjeve të frymëmarrjes. Ky fshat mund të quhet një perlë e peizazhit shqiptar. Historia e Voskopojës fillon të shkruhet në shekullin e XIV(14), por ky fshat nuk kishte fituar famë deri në shekullin e XVII(17) kur progresi në kulturë e edukim u bë i njohur. Voskopoja ka pasur 24 kisha me afreske nga më të bukurat sot ekzistojnë, mbijetojnë vetëm 7 prej 

  Mborja

Mborja ndodhet rreth 3 km në juglindje të Korçës. Në këtë fshat ndodhet një kishë interesante, kisha e Ristozit e ndërtuar në 1390 mbi rrënojat e një kishe tjetër të shekullit të katërt. Në vargmalin e Moravës ndodhet edhe parku kombëtar i Drenovës, ky park ka disa pika mjaft tërheqëse si Bozdoveci, Guri i Capit.

  Fshati Vithkuq

Fshati Vithkuq në mes të maleve pas fshatit Bellovodë (26 km). Ky fshat shpalos bukurinë dhe egërsinë e një natyre të virgjër. Pika më e lartë e zonës është Rrungaja (1.750m).Një nga pikat më tërheqëse të këtij vendi është uji i ftohtë i Bellovodës dhe i pasur me minerale. Ky fshat ka një florë dhe faunë të pasur. Një nga pikat më tërheqëse të kësaj zone është vendi i quajtur Miçuç i njohur për burimet e tij ujore, livadhet. Ky fshat është i mirë për turizëm kulturor.

  Fshati i Dardhës

Fshati i Dardhës ndodhet në juglindje të qytetit të Korçës (20 km). Ai është një fshat malor i vendosur në një gropë  ndërmjet kodrave të Shën Pjetrit, shkëmbit të vjeshtës dhe disa kodrave të tjera. Ky fshat ofron një klimë ideale, ajër të pastër të pasur me oksigjen kjo e bën të preferuar gjatë gjithë vitit. Rreshjet e shumta të dëborës dhe pistat natyrale të krijuara janë shumë të përshtatshme për zhvillimin e sporteve dimërore, veçanërisht atë të skive. Për më tepër ky fshat ka një folklor të pasur e kostume karakteristike.

  Kodrat e Qytetit

Në rrëzë të maleve të Moravës shtrihen kodrat e qytetit që përbëjnë kurorën e tij. Afërsia që kanë me qytetin u jep atyre pamjen e një ballkoni me pika mjaft tërheqëse që mund të përdoren si “Belvedere”. Gjate periudhës se dimrit këto kodra mbulohen nga bora dhe përbejnë nje avantazh për zhvillimin e turizmit alpin dhe gjate verës për zhvillimin e turizmit malor dhe atij te ekskursioneve. Në zhvillimin e strategjisë i jepet rëndësi ngritjes dhe funksionimit të një piste rrëshqitëse në stinën e dimrit dhe argëtuese në verë. Mendohet ngritja e një teleferiku dhe ngritja e disa mjediseve shlodhëse dhe argëtuese për vizitorët. Kjo do te bënte të mundur kthimin e kësaj zone në një fshat turistik apo resorti me të gjitha aksesorët e nevojshëm për kalimin e kohës nga turistët. Në të njëjtën kohë, vëmendje iu kushtua krijimit të sallave të konferencave në mjediset e hoteleve për të mbushur periudhat e rënies jashtë-sezonale.Për sa u përket rrethinave te qytetit si potenciale te mundshme u evidentuan: fshati i Dardhës, Vithkuqi, Mborja, Voskopoja,Boboshtica dhe Prespa.
  Parku Kombëtar i Prespës
Parku Kombëtar i Prespës ndodhet në verilindje  të Korçës (45km).Brigjet e saj janë shkëmbore të lartë dhe pjesërisht rëre. Fauna e këtij vendi është e pasur e përfshin shpendin e rrallë si pelikani i bardhë. Rreth Prespës gjenden kisha të bukura të ndërtuara para pushtimit turk, si kisha e Shën Mërisë në ishullin Maligrad. Prespa është një vend turistik i mrekullueshëm, uji i këtij liqeni është i njohur për pastërtinë e tij (20 m thellësi i dukshëm). Prespa shpalos një bukuri natyrore dhe tërheqëse me dy liqenet Prespa e Madhe e Prespa e Vogël, që ndahen midis Shqipërisë , Greqisë dhe Maqedonisë. Të gjitha këto tërheqin shumë vizitorë  si  vendas ashtu e të huaj si në vere e në dimër.  

  Boboshtica

Boboshtica ndodhet 10 km larg qytetit të Korçës. Ky fshat njihet për prodhimin e rakisë së manit por edhe për kishat e manastiret siç mund të përmendim kishën e Shën Mërisë,
Shën Gjonit si e një numër afreskesh mesdhetare. 

  Voskopoja

Voskopoja ndodhet midis Gorës dhe Oparit (20km). Fshati është i rrethuar nga kodra të larta dhe nga pyje me fiere. Klima në këtë fshat është me verë të freskët dhe dimër të ftohtë e me reshje dëbore gjatë pjesës më të madhe të kësaj stine. Këtu ndodhen edhe disa pista natyrale për ski. Ky fshat njihet për ajrin e pastër dhe forcën kuruese të sëmundjeve të frymëmarrjes. Ky fshat mund të quhet një perlë e peizazhit shqiptar. Historia e Voskopojës fillon të shkruhet në shekullin e XIV(14), por ky fshat nuk kishte fituar famë deri në shekullin e XVII(17) kur progresi në kulturë e edukim u bë i njohur. Voskopoja ka pasur 24 kisha me afreske nga më të bukurat sot ekzistojnë, mbijetojnë vetëm 7 prej 

  Mborja

Mborja ndodhet rreth 3 km në juglindje të Korçës. Në këtë fshat ndodhet një kishë interesante, kisha e Ristozit e ndërtuar në 1390 mbi rrënojat e një kishe tjetër të shekullit të katërt. Në vargmalin e Moravës ndodhet edhe parku kombëtar i Drenovës, ky park ka disa pika mjaft tërheqëse si Bozdoveci, Guri i Capit.

  Fshati Vithkuq

Fshati Vithkuq në mes të maleve pas fshatit Bellovodë (26 km). Ky fshat shpalos bukurinë dhe egërsinë e një natyre të virgjër. Pika më e lartë e zonës është Rrungaja (1.750m).Një nga pikat më tërheqëse të këtij vendi është uji i ftohtë i Bellovodës dhe i pasur me minerale. Ky fshat ka një florë dhe faunë të pasur. Një nga pikat më tërheqëse të kësaj zone është vendi i quajtur Miçuç i njohur për burimet e tij ujore, livadhet. Ky fshat është i mirë për turizëm kulturor.

  Fshati i Dardhës

Fshati i Dardhës ndodhet në juglindje të qytetit të Korçës (20 km). Ai është një fshat malor i vendosur në një gropë  ndërmjet kodrave të Shën Pjetrit, shkëmbit të vjeshtës dhe disa kodrave të tjera. Ky fshat ofron një klimë ideale, ajër të pastër të pasur me oksigjen kjo e bën të preferuar gjatë gjithë vitit. Rreshjet e shumta të dëborës dhe pistat natyrale të krijuara janë shumë të përshtatshme për zhvillimin e sporteve dimërore, veçanërisht atë të skive. Për më tepër ky fshat ka një folklor të pasur e kostume karakteristike.

  Kodrat e Qytetit

Në rrëzë të maleve të Moravës shtrihen kodrat e qytetit që përbëjnë kurorën e tij. Afërsia që kanë me qytetin u jep atyre pamjen e një ballkoni me pika mjaft tërheqëse që mund të përdoren si “Belvedere”. Gjate periudhës se dimrit këto kodra mbulohen nga bora dhe përbejnë nje avantazh për zhvillimin e turizmit alpin dhe gjate verës për zhvillimin e turizmit malor dhe atij te ekskursioneve. Në zhvillimin e strategjisë i jepet rëndësi ngritjes dhe funksionimit të një piste rrëshqitëse në stinën e dimrit dhe argëtuese në verë. Mendohet ngritja e një teleferiku dhe ngritja e disa mjediseve shlodhëse dhe argëtuese për vizitorët. Kjo do te bënte të mundur kthimin e kësaj zone në një fshat turistik apo resorti me të gjitha aksesorët e nevojshëm për kalimin e kohës nga turistët. Në të njëjtën kohë, vëmendje iu kushtua krijimit të sallave të konferencave në mjediset e hoteleve për të mbushur periudhat e rënies jashtë-sezonale.Për sa u përket rrethinave te qytetit si potenciale te mundshme u evidentuan: fshati i Dardhës, Vithkuqi, Mborja, Voskopoja,Boboshtica dhe Prespa.
Parku Kombëtar i Prespës ndodhet në verilindje  të Korçës (45km).Brigjet e saj janë shkëmbore të lartë dhe pjesërisht rëre. Fauna e këtij vendi është e pasur e përfshin shpendin e rrallë si pelikani i bardhë. Rreth Prespës gjenden kisha të bukura të ndërtuara para pushtimit turk, si kisha e Shën Mërisë në ishullin Maligrad. Prespa është një vend turistik i mrekullueshëm, uji i këtij liqeni është i njohur për pastërtinë e tij (20 m thellësi i dukshëm). Prespa shpalos një bukuri natyrore dhe tërheqëse me dy liqenet Prespa e Madhe e Prespa e Vogël, që ndahen midis Shqipërisë , Greqisë dhe Maqedonisë. Të gjitha këto tërheqin shumë vizitorë  si  vendas ashtu e të huaj si në vere e në dimër.  
  Boboshtica

Boboshtica ndodhet 10 km larg qytetit të Korçës. Ky fshat njihet për prodhimin e rakisë së manit por edhe për kishat e manastiret siç mund të përmendim kishën e Shën Mërisë,
Shën Gjonit si e një numër afreskesh mesdhetare. 

  Voskopoja

Voskopoja ndodhet midis Gorës dhe Oparit (20km). Fshati është i rrethuar nga kodra të larta dhe nga pyje me fiere. Klima në këtë fshat është me verë të freskët dhe dimër të ftohtë e me reshje dëbore gjatë pjesës më të madhe të kësaj stine. Këtu ndodhen edhe disa pista natyrale për ski. Ky fshat njihet për ajrin e pastër dhe forcën kuruese të sëmundjeve të frymëmarrjes. Ky fshat mund të quhet një perlë e peizazhit shqiptar. Historia e Voskopojës fillon të shkruhet në shekullin e XIV(14), por ky fshat nuk kishte fituar famë deri në shekullin e XVII(17) kur progresi në kulturë e edukim u bë i njohur. Voskopoja ka pasur 24 kisha me afreske nga më të bukurat sot ekzistojnë, mbijetojnë vetëm 7 prej 

  Mborja

Mborja ndodhet rreth 3 km në juglindje të Korçës. Në këtë fshat ndodhet një kishë interesante, kisha e Ristozit e ndërtuar në 1390 mbi rrënojat e një kishe tjetër të shekullit të katërt. Në vargmalin e Moravës ndodhet edhe parku kombëtar i Drenovës, ky park ka disa pika mjaft tërheqëse si Bozdoveci, Guri i Capit.

  Fshati Vithkuq

Fshati Vithkuq në mes të maleve pas fshatit Bellovodë (26 km). Ky fshat shpalos bukurinë dhe egërsinë e një natyre të virgjër. Pika më e lartë e zonës është Rrungaja (1.750m).Një nga pikat më tërheqëse të këtij vendi është uji i ftohtë i Bellovodës dhe i pasur me minerale. Ky fshat ka një florë dhe faunë të pasur. Një nga pikat më tërheqëse të kësaj zone është vendi i quajtur Miçuç i njohur për burimet e tij ujore, livadhet. Ky fshat është i mirë për turizëm kulturor.

  Fshati i Dardhës

Fshati i Dardhës ndodhet në juglindje të qytetit të Korçës (20 km). Ai është një fshat malor i vendosur në një gropë  ndërmjet kodrave të Shën Pjetrit, shkëmbit të vjeshtës dhe disa kodrave të tjera. Ky fshat ofron një klimë ideale, ajër të pastër të pasur me oksigjen kjo e bën të preferuar gjatë gjithë vitit. Rreshjet e shumta të dëborës dhe pistat natyrale të krijuara janë shumë të përshtatshme për zhvillimin e sporteve dimërore, veçanërisht atë të skive. Për më tepër ky fshat ka një folklor të pasur e kostume karakteristike.

  Kodrat e Qytetit

Në rrëzë të maleve të Moravës shtrihen kodrat e qytetit që përbëjnë kurorën e tij. Afërsia që kanë me qytetin u jep atyre pamjen e një ballkoni me pika mjaft tërheqëse që mund të përdoren si “Belvedere”. Gjate periudhës se dimrit këto kodra mbulohen nga bora dhe përbejnë nje avantazh për zhvillimin e turizmit alpin dhe gjate verës për zhvillimin e turizmit malor dhe atij te ekskursioneve. Në zhvillimin e strategjisë i jepet rëndësi ngritjes dhe funksionimit të një piste rrëshqitëse në stinën e dimrit dhe argëtuese në verë. Mendohet ngritja e një teleferiku dhe ngritja e disa mjediseve shlodhëse dhe argëtuese për vizitorët. Kjo do te bënte të mundur kthimin e kësaj zone në një fshat turistik apo resorti me të gjitha aksesorët e nevojshëm për kalimin e kohës nga turistët. Në të njëjtën kohë, vëmendje iu kushtua krijimit të sallave të konferencave në mjediset e hoteleve për të mbushur periudhat e rënies jashtë-sezonale.Për sa u përket rrethinave te qytetit si potenciale te mundshme u evidentuan: fshati i Dardhës, Vithkuqi, Mborja, Voskopoja,Boboshtica dhe Prespa.
  Boboshtica
Boboshtica ndodhet 10 km larg qytetit të Korçës. Ky fshat njihet për prodhimin e rakisë së manit por edhe për kishat e manastiret siç mund të përmendim kishën e Shën Mërisë,
Shën Gjonit si e një numër afreskesh mesdhetare. 

  Voskopoja

Voskopoja ndodhet midis Gorës dhe Oparit (20km). Fshati është i rrethuar nga kodra të larta dhe nga pyje me fiere. Klima në këtë fshat është me verë të freskët dhe dimër të ftohtë e me reshje dëbore gjatë pjesës më të madhe të kësaj stine. Këtu ndodhen edhe disa pista natyrale për ski. Ky fshat njihet për ajrin e pastër dhe forcën kuruese të sëmundjeve të frymëmarrjes. Ky fshat mund të quhet një perlë e peizazhit shqiptar. Historia e Voskopojës fillon të shkruhet në shekullin e XIV(14), por ky fshat nuk kishte fituar famë deri në shekullin e XVII(17) kur progresi në kulturë e edukim u bë i njohur. Voskopoja ka pasur 24 kisha me afreske nga më të bukurat sot ekzistojnë, mbijetojnë vetëm 7 prej 

  Mborja

Mborja ndodhet rreth 3 km në juglindje të Korçës. Në këtë fshat ndodhet një kishë interesante, kisha e Ristozit e ndërtuar në 1390 mbi rrënojat e një kishe tjetër të shekullit të katërt. Në vargmalin e Moravës ndodhet edhe parku kombëtar i Drenovës, ky park ka disa pika mjaft tërheqëse si Bozdoveci, Guri i Capit.

  Fshati Vithkuq

Fshati Vithkuq në mes të maleve pas fshatit Bellovodë (26 km). Ky fshat shpalos bukurinë dhe egërsinë e një natyre të virgjër. Pika më e lartë e zonës është Rrungaja (1.750m).Një nga pikat më tërheqëse të këtij vendi është uji i ftohtë i Bellovodës dhe i pasur me minerale. Ky fshat ka një florë dhe faunë të pasur. Një nga pikat më tërheqëse të kësaj zone është vendi i quajtur Miçuç i njohur për burimet e tij ujore, livadhet. Ky fshat është i mirë për turizëm kulturor.

  Fshati i Dardhës

Fshati i Dardhës ndodhet në juglindje të qytetit të Korçës (20 km). Ai është një fshat malor i vendosur në një gropë  ndërmjet kodrave të Shën Pjetrit, shkëmbit të vjeshtës dhe disa kodrave të tjera. Ky fshat ofron një klimë ideale, ajër të pastër të pasur me oksigjen kjo e bën të preferuar gjatë gjithë vitit. Rreshjet e shumta të dëborës dhe pistat natyrale të krijuara janë shumë të përshtatshme për zhvillimin e sporteve dimërore, veçanërisht atë të skive. Për më tepër ky fshat ka një folklor të pasur e kostume karakteristike.

  Kodrat e Qytetit

Në rrëzë të maleve të Moravës shtrihen kodrat e qytetit që përbëjnë kurorën e tij. Afërsia që kanë me qytetin u jep atyre pamjen e një ballkoni me pika mjaft tërheqëse që mund të përdoren si “Belvedere”. Gjate periudhës se dimrit këto kodra mbulohen nga bora dhe përbejnë nje avantazh për zhvillimin e turizmit alpin dhe gjate verës për zhvillimin e turizmit malor dhe atij te ekskursioneve. Në zhvillimin e strategjisë i jepet rëndësi ngritjes dhe funksionimit të një piste rrëshqitëse në stinën e dimrit dhe argëtuese në verë. Mendohet ngritja e një teleferiku dhe ngritja e disa mjediseve shlodhëse dhe argëtuese për vizitorët. Kjo do te bënte të mundur kthimin e kësaj zone në një fshat turistik apo resorti me të gjitha aksesorët e nevojshëm për kalimin e kohës nga turistët. Në të njëjtën kohë, vëmendje iu kushtua krijimit të sallave të konferencave në mjediset e hoteleve për të mbushur periudhat e rënies jashtë-sezonale.Për sa u përket rrethinave te qytetit si potenciale te mundshme u evidentuan: fshati i Dardhës, Vithkuqi, Mborja, Voskopoja,Boboshtica dhe Prespa.
Boboshtica ndodhet 10 km larg qytetit të Korçës. Ky fshat njihet për prodhimin e rakisë së manit por edhe për kishat e manastiret siç mund të përmendim kishën e Shën Mërisë,
Shën Gjonit si e një numër afreskesh mesdhetare. 

  Voskopoja

Voskopoja ndodhet midis Gorës dhe Oparit (20km). Fshati është i rrethuar nga kodra të larta dhe nga pyje me fiere. Klima në këtë fshat është me verë të freskët dhe dimër të ftohtë e me reshje dëbore gjatë pjesës më të madhe të kësaj stine. Këtu ndodhen edhe disa pista natyrale për ski. Ky fshat njihet për ajrin e pastër dhe forcën kuruese të sëmundjeve të frymëmarrjes. Ky fshat mund të quhet një perlë e peizazhit shqiptar. Historia e Voskopojës fillon të shkruhet në shekullin e XIV(14), por ky fshat nuk kishte fituar famë deri në shekullin e XVII(17) kur progresi në kulturë e edukim u bë i njohur. Voskopoja ka pasur 24 kisha me afreske nga më të bukurat sot ekzistojnë, mbijetojnë vetëm 7 prej 

  Mborja

Mborja ndodhet rreth 3 km në juglindje të Korçës. Në këtë fshat ndodhet një kishë interesante, kisha e Ristozit e ndërtuar në 1390 mbi rrënojat e një kishe tjetër të shekullit të katërt. Në vargmalin e Moravës ndodhet edhe parku kombëtar i Drenovës, ky park ka disa pika mjaft tërheqëse si Bozdoveci, Guri i Capit.

  Fshati Vithkuq

Fshati Vithkuq në mes të maleve pas fshatit Bellovodë (26 km). Ky fshat shpalos bukurinë dhe egërsinë e një natyre të virgjër. Pika më e lartë e zonës është Rrungaja (1.750m).Një nga pikat më tërheqëse të këtij vendi është uji i ftohtë i Bellovodës dhe i pasur me minerale. Ky fshat ka një florë dhe faunë të pasur. Një nga pikat më tërheqëse të kësaj zone është vendi i quajtur Miçuç i njohur për burimet e tij ujore, livadhet. Ky fshat është i mirë për turizëm kulturor.

  Fshati i Dardhës

Fshati i Dardhës ndodhet në juglindje të qytetit të Korçës (20 km). Ai është një fshat malor i vendosur në një gropë  ndërmjet kodrave të Shën Pjetrit, shkëmbit të vjeshtës dhe disa kodrave të tjera. Ky fshat ofron një klimë ideale, ajër të pastër të pasur me oksigjen kjo e bën të preferuar gjatë gjithë vitit. Rreshjet e shumta të dëborës dhe pistat natyrale të krijuara janë shumë të përshtatshme për zhvillimin e sporteve dimërore, veçanërisht atë të skive. Për më tepër ky fshat ka një folklor të pasur e kostume karakteristike.

  Kodrat e Qytetit

Në rrëzë të maleve të Moravës shtrihen kodrat e qytetit që përbëjnë kurorën e tij. Afërsia që kanë me qytetin u jep atyre pamjen e një ballkoni me pika mjaft tërheqëse që mund të përdoren si “Belvedere”. Gjate periudhës se dimrit këto kodra mbulohen nga bora dhe përbejnë nje avantazh për zhvillimin e turizmit alpin dhe gjate verës për zhvillimin e turizmit malor dhe atij te ekskursioneve. Në zhvillimin e strategjisë i jepet rëndësi ngritjes dhe funksionimit të një piste rrëshqitëse në stinën e dimrit dhe argëtuese në verë. Mendohet ngritja e një teleferiku dhe ngritja e disa mjediseve shlodhëse dhe argëtuese për vizitorët. Kjo do te bënte të mundur kthimin e kësaj zone në një fshat turistik apo resorti me të gjitha aksesorët e nevojshëm për kalimin e kohës nga turistët. Në të njëjtën kohë, vëmendje iu kushtua krijimit të sallave të konferencave në mjediset e hoteleve për të mbushur periudhat e rënies jashtë-sezonale.Për sa u përket rrethinave te qytetit si potenciale te mundshme u evidentuan: fshati i Dardhës, Vithkuqi, Mborja, Voskopoja,Boboshtica dhe Prespa.
  Voskopoja
Voskopoja ndodhet midis Gorës dhe Oparit (20km). Fshati është i rrethuar nga kodra të larta dhe nga pyje me fiere. Klima në këtë fshat është me verë të freskët dhe dimër të ftohtë e me reshje dëbore gjatë pjesës më të madhe të kësaj stine. Këtu ndodhen edhe disa pista natyrale për ski. Ky fshat njihet për ajrin e pastër dhe forcën kuruese të sëmundjeve të frymëmarrjes. Ky fshat mund të quhet një perlë e peizazhit shqiptar. Historia e Voskopojës fillon të shkruhet në shekullin e XIV(14), por ky fshat nuk kishte fituar famë deri në shekullin e XVII(17) kur progresi në kulturë e edukim u bë i njohur. Voskopoja ka pasur 24 kisha me afreske nga më të bukurat sot ekzistojnë, mbijetojnë vetëm 7 prej 

  Mborja

Mborja ndodhet rreth 3 km në juglindje të Korçës. Në këtë fshat ndodhet një kishë interesante, kisha e Ristozit e ndërtuar në 1390 mbi rrënojat e një kishe tjetër të shekullit të katërt. Në vargmalin e Moravës ndodhet edhe parku kombëtar i Drenovës, ky park ka disa pika mjaft tërheqëse si Bozdoveci, Guri i Capit.

  Fshati Vithkuq

Fshati Vithkuq në mes të maleve pas fshatit Bellovodë (26 km). Ky fshat shpalos bukurinë dhe egërsinë e një natyre të virgjër. Pika më e lartë e zonës është Rrungaja (1.750m).Një nga pikat më tërheqëse të këtij vendi është uji i ftohtë i Bellovodës dhe i pasur me minerale. Ky fshat ka një florë dhe faunë të pasur. Një nga pikat më tërheqëse të kësaj zone është vendi i quajtur Miçuç i njohur për burimet e tij ujore, livadhet. Ky fshat është i mirë për turizëm kulturor.

  Fshati i Dardhës

Fshati i Dardhës ndodhet në juglindje të qytetit të Korçës (20 km). Ai është një fshat malor i vendosur në një gropë  ndërmjet kodrave të Shën Pjetrit, shkëmbit të vjeshtës dhe disa kodrave të tjera. Ky fshat ofron një klimë ideale, ajër të pastër të pasur me oksigjen kjo e bën të preferuar gjatë gjithë vitit. Rreshjet e shumta të dëborës dhe pistat natyrale të krijuara janë shumë të përshtatshme për zhvillimin e sporteve dimërore, veçanërisht atë të skive. Për më tepër ky fshat ka një folklor të pasur e kostume karakteristike.

  Kodrat e Qytetit

Në rrëzë të maleve të Moravës shtrihen kodrat e qytetit që përbëjnë kurorën e tij. Afërsia që kanë me qytetin u jep atyre pamjen e një ballkoni me pika mjaft tërheqëse që mund të përdoren si “Belvedere”. Gjate periudhës se dimrit këto kodra mbulohen nga bora dhe përbejnë nje avantazh për zhvillimin e turizmit alpin dhe gjate verës për zhvillimin e turizmit malor dhe atij te ekskursioneve. Në zhvillimin e strategjisë i jepet rëndësi ngritjes dhe funksionimit të një piste rrëshqitëse në stinën e dimrit dhe argëtuese në verë. Mendohet ngritja e një teleferiku dhe ngritja e disa mjediseve shlodhëse dhe argëtuese për vizitorët. Kjo do te bënte të mundur kthimin e kësaj zone në një fshat turistik apo resorti me të gjitha aksesorët e nevojshëm për kalimin e kohës nga turistët. Në të njëjtën kohë, vëmendje iu kushtua krijimit të sallave të konferencave në mjediset e hoteleve për të mbushur periudhat e rënies jashtë-sezonale.Për sa u përket rrethinave te qytetit si potenciale te mundshme u evidentuan: fshati i Dardhës, Vithkuqi, Mborja, Voskopoja,Boboshtica dhe Prespa.
Voskopoja ndodhet midis Gorës dhe Oparit (20km). Fshati është i rrethuar nga kodra të larta dhe nga pyje me fiere. Klima në këtë fshat është me verë të freskët dhe dimër të ftohtë e me reshje dëbore gjatë pjesës më të madhe të kësaj stine. Këtu ndodhen edhe disa pista natyrale për ski. Ky fshat njihet për ajrin e pastër dhe forcën kuruese të sëmundjeve të frymëmarrjes. Ky fshat mund të quhet një perlë e peizazhit shqiptar. Historia e Voskopojës fillon të shkruhet në shekullin e XIV(14), por ky fshat nuk kishte fituar famë deri në shekullin e XVII(17) kur progresi në kulturë e edukim u bë i njohur. Voskopoja ka pasur 24 kisha me afreske nga më të bukurat sot ekzistojnë, mbijetojnë vetëm 7 prej
  Mborja

Mborja ndodhet rreth 3 km në juglindje të Korçës. Në këtë fshat ndodhet një kishë interesante, kisha e Ristozit e ndërtuar në 1390 mbi rrënojat e një kishe tjetër të shekullit të katërt. Në vargmalin e Moravës ndodhet edhe parku kombëtar i Drenovës, ky park ka disa pika mjaft tërheqëse si Bozdoveci, Guri i Capit.

  Fshati Vithkuq

Fshati Vithkuq në mes të maleve pas fshatit Bellovodë (26 km). Ky fshat shpalos bukurinë dhe egërsinë e një natyre të virgjër. Pika më e lartë e zonës është Rrungaja (1.750m).Një nga pikat më tërheqëse të këtij vendi është uji i ftohtë i Bellovodës dhe i pasur me minerale. Ky fshat ka një florë dhe faunë të pasur. Një nga pikat më tërheqëse të kësaj zone është vendi i quajtur Miçuç i njohur për burimet e tij ujore, livadhet. Ky fshat është i mirë për turizëm kulturor.

  Fshati i Dardhës

Fshati i Dardhës ndodhet në juglindje të qytetit të Korçës (20 km). Ai është një fshat malor i vendosur në një gropë  ndërmjet kodrave të Shën Pjetrit, shkëmbit të vjeshtës dhe disa kodrave të tjera. Ky fshat ofron një klimë ideale, ajër të pastër të pasur me oksigjen kjo e bën të preferuar gjatë gjithë vitit. Rreshjet e shumta të dëborës dhe pistat natyrale të krijuara janë shumë të përshtatshme për zhvillimin e sporteve dimërore, veçanërisht atë të skive. Për më tepër ky fshat ka një folklor të pasur e kostume karakteristike.

  Kodrat e Qytetit

Në rrëzë të maleve të Moravës shtrihen kodrat e qytetit që përbëjnë kurorën e tij. Afërsia që kanë me qytetin u jep atyre pamjen e një ballkoni me pika mjaft tërheqëse që mund të përdoren si “Belvedere”. Gjate periudhës se dimrit këto kodra mbulohen nga bora dhe përbejnë nje avantazh për zhvillimin e turizmit alpin dhe gjate verës për zhvillimin e turizmit malor dhe atij te ekskursioneve. Në zhvillimin e strategjisë i jepet rëndësi ngritjes dhe funksionimit të një piste rrëshqitëse në stinën e dimrit dhe argëtuese në verë. Mendohet ngritja e një teleferiku dhe ngritja e disa mjediseve shlodhëse dhe argëtuese për vizitorët. Kjo do te bënte të mundur kthimin e kësaj zone në një fshat turistik apo resorti me të gjitha aksesorët e nevojshëm për kalimin e kohës nga turistët. Në të njëjtën kohë, vëmendje iu kushtua krijimit të sallave të konferencave në mjediset e hoteleve për të mbushur periudhat e rënies jashtë-sezonale.Për sa u përket rrethinave te qytetit si potenciale te mundshme u evidentuan: fshati i Dardhës, Vithkuqi, Mborja, Voskopoja,Boboshtica dhe Prespa.
Mborja ndodhet rreth 3 km në juglindje të Korçës. Në këtë fshat ndodhet një kishë interesante, kisha e Ristozit e ndërtuar në 1390 mbi rrënojat e një kishe tjetër të shekullit të katërt. Në vargmalin e Moravës ndodhet edhe parku kombëtar i Drenovës, ky park ka disa pika mjaft tërheqëse si Bozdoveci, Guri i Capit.
  Fshati Vithkuq
Fshati Vithkuq në mes të maleve pas fshatit Bellovodë (26 km). Ky fshat shpalos bukurinë dhe egërsinë e një natyre të virgjër. Pika më e lartë e zonës është Rrungaja (1.750m).Një nga pikat më tërheqëse të këtij vendi është uji i ftohtë i Bellovodës dhe i pasur me minerale. Ky fshat ka një florë dhe faunë të pasur. Një nga pikat më tërheqëse të kësaj zone është vendi i quajtur Miçuç i njohur për burimet e tij ujore, livadhet. Ky fshat është i mirë për turizëm kulturor.

  Fshati i Dardhës
Fshati i Dardhës ndodhet në juglindje të qytetit të Korçës (20 km). Ai është një fshat malor i vendosur në një gropë  ndërmjet kodrave të Shën Pjetrit, shkëmbit të vjeshtës dhe disa kodrave të tjera. Ky fshat ofron një klimë ideale, ajër të pastër të pasur me oksigjen kjo e bën të preferuar gjatë gjithë vitit. Rreshjet e shumta të dëborës dhe pistat natyrale të krijuara janë shumë të përshtatshme për zhvillimin e sporteve dimërore, veçanërisht atë të skive. Për më tepër ky fshat ka një folklor të pasur e kostume karakteristike.

  Kodrat e Qytetit
Në rrëzë të maleve të Moravës shtrihen kodrat e qytetit që përbëjnë kurorën e tij. Afërsia që kanë me qytetin u jep atyre pamjen e një ballkoni me pika mjaft tërheqëse që mund të përdoren si “Belvedere”. Gjate periudhës se dimrit këto kodra mbulohen nga bora dhe përbejnë nje avantazh për zhvillimin e turizmit alpin dhe gjate verës për zhvillimin e turizmit malor dhe atij te ekskursioneve. Në zhvillimin e strategjisë i jepet rëndësi ngritjes dhe funksionimit të një piste rrëshqitëse në stinën e dimrit dhe argëtuese në verë. Mendohet ngritja e një teleferiku dhe ngritja e disa mjediseve shlodhëse dhe argëtuese për vizitorët. Kjo do te bënte të mundur kthimin e kësaj zone në një fshat turistik apo resorti me të gjitha aksesorët e nevojshëm për kalimin e kohës nga turistët. Në të njëjtën kohë, vëmendje iu kushtua krijimit të sallave të konferencave në mjediset e hoteleve për të mbushur periudhat e rënies jashtë-sezonale.Për sa u përket rrethinave te qytetit si potenciale te mundshme u evidentuan: fshati i Dardhës, Vithkuqi, Mborja, Voskopoja,Boboshtica dhe Prespa.Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate