21 giugno 2014

Vera nis sot zyrtarisht në orën 12.51min

dielliTIRANË, 21 Qershor/ATSH/.- Vera në hemisferën veriore nis sot zyrtarisht , e shtunë , 21 qershor, në orën 12.51 minuta, sipas orës europiane .Fillon kështu stina më e gjatë e vitit  e cila do të zgjasë 93 ditë dhe 15 orë, sipas shërbimeve astronomike europiane.
Stina e verës do të mbarojë më 23 shtator , kur do të nisë edhe stina e vjeshtës. Kjo ditë, kur fillon solstici i verës dhe kur dielli arrin në lartësinë më të madhe mbi horizont konsiderohet  dhe dita më e gjatë e vitit. Mund të mendohet se në ditën më të gjatë të vitit dielli mund të lindë më shpejt dhe të perëndojë më vonë. Por  nuk është kështu; kjo sepse orbita e Tokës rreth Diellit nuk është e rrumbullakët, por eliptike. Ndaj dhe dita kur dielli del më shpejt është 15 qershori , ndërsa dita kur Dielli perëndon më vonë është 28 qershori.
Ndër mijëra vjet , kjo datë ka patur një shpjegim shpirtëror për njerëzimin, sepse vetë ai (njerëzimi)  ka jetuar mrekullisht në sajë të fuqisë së madhe diellore. Në lashtësi, dita e solsticit në qershor, ishte një ditë kur njerëzit llogarisnin vitin , kalendarin , organizionin mbjelljen dhe të korrurrat. Por dhe sot , në shumë vende  të  botes  kremtohet mbërritja e verës, me festime  si për të bekuar bollëkun dhe pjellorinë.

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate