05 agosto 2013

Dibër, shtëpia muze një nga zonat më të pasura sa u përket vlerave historike dhe arkeologjike


Ndonëse është një nga zonat më të pasura sa u përket vlerave historike dhe arkeologjike, krahina e Cidhnës në rrethin e Dibrës është lënë në harresë të plotë nga Instituti i Kërkimeve Arkeologjike.

“Kepi i qytetit”, një portë natyrale që të con drejt kësaj krahine e që vendasit e quajnë Çidhna e Madhe është i cilësuar si zonë arkeologjike dhe në të mund të gjesh me lehtësi mbetje qeramike dhe metalike që datojnë shumë shekuj të shkuara.

“Gjetjet sipërfaqësore janë shumë të rëndësishme, ndonëse të pavlerësuara dhe të pastudiuara deri më tani. Kazma e arkeologut ka munguar në këtë zonë. Këtu kemi shenja muri, shenja të qeramikës që daton që në kohët e lashta. Pra mendoj që këtu ka shërbyer si pikë kontrolli për gjithë zonën për t’u ruajtu nga ardhjet e ushtrive të huaja, kryesisht osmane”, thotë historiani Haki Përnezha.

Halit Xheçi është banor i kësaj zone i apasionuar pas kërkimeve arkeologjike. Me mbetjet arkeologjike të gjetura në 'Kepin e Qytetit' ai ka hapur një muze personal në shtëpinë e tij.

“Kjo koka e shigjetës, sipas mendimit tim ka patur një copë dru të zgjatur. Kemi një material tjetër zbukurimi, apo medalje, kemi një mjet tjetër luftarak, shpatë, mjete pune, këmbana, gurë ku luftëtarët mprehnin shpatat dhe monedha të shekullit të pestë”, thotë Halit Xheçi.

Zoti Xheçi i kërkon Institutit të Kërkimeve Arkeologjike të sjellë specialistë për të vlerësuar pasurinë arkeologjike që mbart zona e Çidhnës.

/ Top Channel

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate