24 aprile 2013

Nxënësit mësojnë të rindërtojnë objekte të lashtësisë ne Diten e Monumenteve, ku dhe ngrihet baraka multimediale

18 prill 2013 15:43
Në Ditën Ndërkombëtare të Monumenteve, bërthama rajonale për trashëgiminë në Tiranë, me drejtorin e ri Shpend Bengu, ka gjetur formë të re për të tërhequr nxënësit drejt antikes. Është kjo barakë, deri dje magazinë.
Pas leksionit të shkurtër në barakë, nxënësit e Pjetër Budit dhe dhjetëra fëmijë nga shkollat e kryeqytetit shohin në oborr të riprodhuar me shkumë deti në përmasat reale një tempull antik. 
Dhe më tej me ndihmën e një specialisti kushdo mund të bëjë një riprodhim grafik të mozaikut të Tiranës nëpërmjet këtij mekanizmi. 
I ndodhur në një lëmsh rrugicash lagjesh, Mozaiku i një vile romake i shek. IV është gjurma më e lashtë që ka Tirana në territorin e saj urban  me motive të krishtërimit të hershëm. Për promovimin e trashëgimisë monumentale të rrethinave të Tiranës dhe Shqipërisë së Mesme që mbulon kjo Drejtori është i nevojshëm modernizimi i arkivit.
Baraka multimediale duket si barkë shpëtimi në sytë e Ministrisë së Kulturës nga furtunat e vjedhjeve dhe shkatërrimeve tronditëse kohë pas kohe, si rasti i freskave të Onufrit në Valsh apo amfiteatri i Durrësit gjendja e të cilit është bërë familjare dhe nuk shqetëson më njeri. 

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate