29 aprile 2013

Antikuaret në krizë, bien kërkesat për kostume popullore prill-2013

Tiranë -Prill 28,2013 - 16:16
Bizneset e antikuarëve dhe suvenirëve në Shqipëri  po përjetojnë një krizë të vërtetë dy vitet e fundit. Dyqanet dhe pika të tilla të shitjes, që ashtu si në të gjithë botën,  plotësojnë  kërkesat e turistëve, tashmë mezi mbijetojnë. Sipas shitësve porositë për kostume popullore janë paksuar ndjeshëm, por edhe objektet e tjera shiten shumë pak.

"Puna ka rënë, biles kemi bërë zbritje 10- 20 përqin ulje. Të huajt blejnë gjëra të vogla, biles kërkojnë dhe skonto, janë pakësuar dhe ata. Emigrantët kanë filluar të vijnë më radhë", thotë një pronare dyqani, Vjollca Çela.

"Normalisht që rënia ndihet dhe tek suveniri, aspektin e krizës, mendoj unë, në aspektin që njerëzit janë të lodhur. Suvenirin e ka mbajtur emigranti jonë gjithmonë", një tjetër  pronare dyqani, Aida Bërhami.

Në luftën për të mbijetuar dhe përshtaten tregut, disa prej këtyre bizneseve shohin shitjet online si një mundësi, megjithatë tregtimi nëpërmjet internmetit nuk duket një zgjidhje për të gjithë.

"Mirë është të aplikohet kjo lloj shitje. Besoj se do jetë formë e mirë, është  ndihmë për ne. Zëvendëson ato humbjet që kemi këtu, me shitje online", thotë Çela.

"Nëse ndihet ndonjë suvenir që është i mbushur, që ka shumë mundësi zgjedhje dhe online përsëri problemi aty do mbetet", vijon Bërhami.

Krahas turistëve të huaj që sipas pronarëve nuk harxhojnë më si më parë, një goditje e ndjeshme është mungesa e të ardhurave tek emigrantët, të cilët tashmë e shohin suveniret si dhurat luksi. Çmimet e objekteve në këto pika shitjeje variojnë nga 30 deri në 500 mijë lek për costume dhe veshje  tradicionale origjinale.

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate