27 giugno 2016

Shpellat e Gadishullit të Karaburunit, trendi i fundit i turizmit të aventurës

 • shpella2-1.jpg
 • shpella3-2.jpg
 • shpella4-3.jpg
 • shpella5.jpg
 • shpella6-1.jpg
 • shpella7-1.jpg
 • shpella8-1.jpg
 • shpella9-1.jpg
 • shpella1-3.jpg
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
shpella2TIRANË, 27 Qershor / ATSH.N.Lena / – Këto janë kërkesa e fundit për aventurierët e detit dhe të spelologjisë.
Të nisur nga bregdeti i Vlorës apo i Orikumit,motoskafë dhe motorra uji,drejtohen për nga këto shpella.
Ato janë dhe  një  habitat mjedisorë tejet të ndjeshëm, të cilat mbartin gjithashtu vlera të larta të trashëgimisë, historike e kulturore.
Shpellat përbëjnë  atraksione të mirfillta turistike, dhe si të tilla vizitohen nga shumë turistë vendas e të huaj.
Megjithatë zhvillimi i turizmit të shpellave duhet të kryhet në një mënyrë tejet të kujdesshme, marrë për bazë ndjeshmërinë e lartë mjedisore të këtyre habitateve. Fatkeqsisht në vendin tonë, shpellat kanë qenë ndër habitatet më të dëmtuara nga ndikimi i njeriut.
Për këtë arsye, PPNEA në kuadër të projektit “Toka e Kështjellave dhe Shqiponjave”, u ka kushtuar një vëmendje tëshpella1veçantë studimit dhe ruajtjes së shpellave në zonën e Karaburunit, falë mbështetjes dhe punës  realizuar nga shoqata vendase “Pisha Flamur” dhe AdZM e Vlorës,janë arritur të shmangen dëmtimet në këto shpella.
Një numër total prej 13 shpellash janë identifikuar në zonë, prej të cilave ekspertët vendosën që vetëm 8 prej tyre mund të promovohen për qëllime turistike, ndërsa 5 shpellat e tjera janë vlerësuar si habitate tejet të ndjeshëm të cilat kërkojnë studime të mëtejshme.
/a.g/


Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate