22 agosto 2016

Piluri, fshati i këngës dhe historisë, në vëmendjen e bashkisë së Himarës

  • Pilur-1.jpg
  • pilur.jpg
  • pilur2.jpg
  • pilur3.jpg
  • pilur4.jpg
pilurTIRANË, 17 Gusht / ATSH-N.Lena/ – Kush kalon apo pushon në Himarë, patjetër do të interesohet apo pyes për fshatin Pilur i njohur për këngët dhe ison e famshme polifonike. Është një fshat sipër qytetit të Himarës dhe rri atje sipër si ballkon i saj.
Është një fshat i mbledhur, me shtëpi të rregullta, me një shesh të vogël në qendër të tij ku mbretëron një rrap shekullor.
Aty mblidhen ata që kanë mbetur në fshat, bisedojnë dhe këndojnë si në kohë të vjetra. Janë mikpritës dhe të muhabetit kur atje ngjiten vizitorë.
Prej aty qyteti i Himarës, bregdeti dhe plazhet rreth bregut, duken si në pëllëmbë të dorës.Pilur (1)
Kohët e fundit bashkia e Himarës ka menduar ta rregulloj sheshin e ta kthej në një vend pritjeje për mysafirët. Po kështu, po mendohet edhe për rregullimin dhe asfaltimin e rrugës Himarë- Pilur.
Një rrugë që deri më sot ka penguar që ky fshat i bukur dhe me histori, të mos vizitohet masivisht.
Drejt këtij fshati ngjiten çdo ditë vizitorë të huaj që kanë dëgjuar për folklorin dhe kryesisht për grupin e famshëm muzikor të Pilurit me isot polifonike.
Vizitorë nga Europa dhe bota i gjen shpesh në këtë fshat sidomos tani në verë.
pilur2Pilurjotët e kanë prejardhjen nga fshati i vjetër në verilindje të fshatit të sotëm. U larguan nga katundi i vjetër në vitin 1650. Për fshatin dhe prejardhjen e tyre ka shumë gojëdhëna e histori, deri te ajo që ata pas vdekjes së Skënderbeut, zbritën nga  krahinat veriore të Mirditës e Dukagjinit në tentativë për të kaluar detin drejt Italisë.
Ata që s’kaluan dot mbetën dhe krijuan disa prej fshatrave të bregut./m.m/ http://www.ata.gov.al/piluri-fshati-i-kenges-dhe-historise-ne-vemendjen-e-bashkise-se-himares/

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate