27 gennaio 2015

Ura e Bunës dhe pak histori rreth saj

ura e bunes...TIRANË, 27 Janar / ATSH / N.Lena – Ura e vjetër e Bunës është ndërtuar me fondet e qeverisë turke në vitin 1889.
Ndërtimi i kësaj ure u bë i mundur në sajë të iniciativës së Guvernatorit të Shkodrës, Qazim Pasha, si dhe bashkëpunimit të tij me kryetarin e Bashkisë së asaj kohe, Bejtashagë Kazazi.
Ajo ishte projektuar nga inxhinieri turk Ali Beu. Për ndërtimin e saj u përdorën këmbë çimentoje të lidhura me trarë hekuri, si dhe dërrasa për shtrimin e pjesës së sipërme të saj.
Ura e vjetër e Bunës ka qenë një urë që është hapur me anë të një mekanizmi në formë manuale, hapja e së cilës në fillim shërbeu si mbrojtje nga rreziku malazez e më vonë për të bërë të mundur lëvizjen e varkave nga lumi Buna në liqenin e Shkodrës dhe anasjellas.ura e bunes
Sot ajo konsiderohet si një vepër arti, nyje hyrëse për në Shkodër dhe simbol për shkodranët. /n.l/. /a.g/http://www.ata.gov.al/ura-e-bunes-dhe-pak-histori-rreth-saj-215829.html

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate