21 febbraio 2015

Korabi, destinacion i lakmuar për turizëm dimëror

korabi2TIRANË, 20 Shkurt / ATSH- N.Lena/  – Kur flasim për turizmin malor, nuk mund të rrimë pa përmendur dy majat e Korabit, Korabi i Vogel 2764 m  dhe Korabi i Madh 2731 m, që të dyja majat shikojnë njëra tjetrën dhe mund t’i vëzhgosh që të dyja nga  Kalaja e Dodës. Dy maja ne nje hark alpin te mrekullueshem! Bi (di, dy) Kore, dy maja.  Sipas studiuesit Ilir Mati, të dyja fjalët e bashkëngjitura kane kuptim dhe shpjegohen në shqip. Kori  në shqip  i/e përkorë. Shumë maja malesh, përgjithësisht shkëmborë, të zhveshura nga bimësia, në Shqipëri quhen “Kore”. Më tej, Mati shpjegon se “Dodë” i thonë drurit të lisit (si lisi i Dodonës?!), maqedonasit i thonë Dob ose dab, por kjo është një pjesë që u përket studiuesëve dhe  historianëve, por ajo që u intereson vizitorëve dhe turizmit, është peizazhi natyror dimëror. Korabi ka disa maja të thepisura, por dy jane ato që shquhen dhe quhen “Majat e Korabit”.korab 1
Diferenca prej disa metra është e pa përfillshme për barinjtë ose” lebërit” e Korabit për të caktuar madhësinë. Studiuesi Mati thotë “Mos u çuditni për përdorimin e fjalës “lab”.  Lab në gjuhët e vjetra të Mesdheut ka kuptimin e  qumështit  dhe bari (çoban). Mbase kjo rrjedh nga pellazgjishtja e vjetër  Dodoniane e fisit të Leabetëve.
Korabi është një nga malet më të larta të Evropës Juglindore, i cili shtrihet përgjatë kufirit të Shqipërisë dhe Maqedonisë. Një  vend i pasur me bukuri të rralla natyrore, me gurë, shkëmbinj dhe kullota të pasura e të shumta. Gjatë gjithë kohës është i vizituar nga barinjtë,alpinistët dhe turistët.Këta të fundit vijnë si kurioze dhe ngjisin korabimajat e larta të shoqëruar nga udhërrëfyes vendas ose shoqata udhërrëfyesishit. Ata strehohen në bujtina të banorëve rreth maleve si dhe në shtëpitë e banorëve vendas. Aty mund të shkohet për turizëm natyror, historik, kulturor dhe sportiv. /a.ke/http://www.ata.gov.al/korabi-destinacion-i-lakmuar-per-turizem-dimeror-226537.html

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate