16 marzo 2017

“Guri i Kamjes”,monument i natyrës, objekt i vizitueshëm turistik

guriTIRANË,16 Mars/ATSH/. – “Guri i Kamjes”, një monument i natyrës. ndodhet pranë fshatit Dardhë të rrethit të Pogradecit, në afërsi të Qafës së Lipovës, 1461 m mbi nivelin e detit.
Përfaqëson një formë interesante relievi në trajtën e “një anije që lundron në një det të hapur”.
Eshtë i gjatë rreth 100 m, i gjërë rreth 80 m dhe i lartë rreth 70 m. Forma e tij lidhet me resistencën më të madhe të konglomerateve që e përbëjnë, në krahasim me argjilat që ndërtojnë territorin përreth tij.
Mbi këtë formë relievi veprojnë proçeset e erozionit dhe era, që kanë gdhëndur në mikroforma të çuditshme. Ka vlera shkencore  gjeomorfologjike e gjeologjike, por edhe kulturore, turistike dhe didaktike me rëndësi lokale.
Mund të vizitohet sipas itenerarit, Pogradec-Leshnicë-Trebinjë. Vlen si një destinacion për turizmin e natyrës .
/f.n/
https://www.ata.gov.al/guri-i-kamjesnje-monument-i-natyres-objekt-i-vizitueshem-turistik/

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate