21 aprile 2012

Sezoni turistik, pas një viti pastrohet KalajaBerat- Në prag të sezonit turistik, Drejtoria Rajonale e Monumenteve të Kulturës (DRMK) ka hartuar një plan masash për pastrimin e të gjithë perimetrit të mureve rrethues të Kalasë nga mbetjet inerte dhe bimët, që kanë qenë të akumuluara aty prej vitesh. Ky aksion, i nisur 2-ditë më parë, do të vazhdojë deri në pastrimin e plotë të Kalasë e më pas do të zhvendoset në lagjet muzeale “Mangalem” dhe “Goricë”, për pastrimin e tyre. Drejtori i DRMK-së, Berat, z.Lonik Çuedari është shprehur për gazetën “Telegraf”, se fadromat janë duke hequr çdo ditë rreth 100 metër kub materiale dhe inerte të ndryshme, të cilat po dërgohen në pikat e grumbullimit. Sipas Çuedarit, bashkia duhet të marrë masa të menjëhershme për të vendosur kontenierë në lagjen “Kala”, pasi ndotja ka ardhur për shkak të mungesës së pikave të caktuara për hedhjen e mbeturinave nga banorët e kësaj lagjeje.

Mungesa e fondeve po shkatërron objektet e kultit
Berat- Mungesa e fondeve ka bërë që shumë objekte të kultit të shkatërrohen dhe më pas të vidhen. Situata tregon qartë se të gjitha këto objekte kanë mbetur në mëshirë të fatit edhe pse mbartin vlera të mëdha kulturore dhe muzeale, deri në qindra vjeçare. Burime nga Drejtoria e Monumenteve të Kulturës, bëjnë të ditur se janë gjithsej 108 monumente kulture, nga këto 72 janë kisha apo xhami. Të gjitha këto objekte të kultit tashmë janë drejtë shkatërrimeve madje ato janë vjedhur disa herë nga persona të ndryshëm. Pre e sulmeve kanë rënë kambanat e kishave në Kozare, Vokopolë, Sinjë dhe Paftan. Këto objekte të kultit tashmë kanë dhënë alarmin se po shkatërrohen nga amortizimi i kohës dhe vjedhja nga hajdutët, të cilët prej kohësh i kanë vënë në shënjestër. Sipas burimeve bëhet e ditur se, kjo gjendje ka ardhur si pasojë e mungesës së fondeve.

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate