30 aprile 2012

Parku Kombëtar i Qafështamës / Qafështama National Park (Albania)

Prill 2012 (National Park of Qafeshtama)

Thanks to High Albania Mountain Club and all the staff. Special thanks to Mr. Eno Sopi, for the picture with the Albanian flag used in this video

Soundtrack: It's not my own copyright. Credits: DJ AMOROUS - ABZ (p.s./The soundtrack of a old famous Albanian movie named "Udha e Shkronjave", original composed by Mr. Kujtim Laro, & remixed by DJ Amorous)

NATION PARK OF QAFE-SHTAMA (eng.)

Has a surface of about 2.000 hectares and is situated at about 2 km in northeast of the town of Kruja. In general the view of this Park is 360 degree and picturesque. Here we can mention the fountain of "Mother Queen" with pure, cold and curative water. Many people frequent this area for its high curative values as well as the landscape it offers. On the north border there is a recreation center. Attention is paid to the development of tourism where attractive are the lakes situated near the Park, at its northern part. There are possibilities here for developing the echo-tourism, curative tourism (for diseases of respiratory ways), climbing etc.

QAFE-SHTAMA - PARKU KOMBETAR (alb.)

Zona e mbrojtur ka sipërfaqe prej rreth 20 km2, e shpallur si e tillë prej vitit 1966. Ajo gjendet rreth 25 km në verilindje të qytetit të Krujës, duke kaluar nëpërmjet komunës së Cullit. Qafa (1'230 m) shërben si urë lidhëse midis zonës së Krujës dhe luginës së Matit në veri. Zona kufizohet me pellgun e Bovillës nga jugu i saj, dhe është ekologjikisht e lidhur ngushtë me të. Gjithë zona dallohet për vlerat natyrore dhe pyjet e virgjër. Gjithashtu, burimet e saj janë të njohura për vlerat kuruese, ku dallohet Kroi i 'Nënës Mbretëreshë', pranë Qafështamës, rreth 1'100 m mbi nivelin e detit, midis pyllit të pishës së Parkut Kombëtar. Emrin e ka marrë në vitet 1930-të sepse këtu merrte ujin e pijshëm familja mbretërore; një kamion bënte çdo ditë rrugën Tiranë-Qafështamë. Uji i burimeve të Qafështamës vlerësohet si i lehtë, i varfër në kripëra, por i pasur me magnez. Kroi bën pjesë në listën e monumenteve të natyrës shqiptare (hidomonumenteve) (Qiriazi & Sala, 2006). Aty sot është ngritur një qendër kuruese për sëmundjet e mushkërive dhe një impiant për ambalazhimin e ujit të pijshëm. Edhe pse rruga për të shkuar është shumë e vështirë, dhe kërkon mjet të fortë, kjo zonë tërheq shumë vizitorë. Qeveria shqiptare synon që të zgjerojë këtë zonë të mbrojtur në të ardhmen e afërt, duke përfshirë në të edhe malin e Skënderbeut (1'724 m)

Source: Wikipedia (Coming soon the A.T.A. feature)

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate