26 marzo 2016

Shqipëria, ‘hirushja’ e destinacioneve të udhëtimeve evropiane,A MEDITERRANEAN GETAWAY ON THE CHEAP-Artikulli është shkruar nga Laura Secorun Paulet dhe është botuar në Ozy.com-
Albanian-RivieraTIRANE, 26 Mars/ATSH/- Revista e përditshme Ozy.com me seli qendrore në Kaliforni i ka kushtuar një artikull turizmit shqiptar, përmes së cilit Laura Secorun Paulet paraqet bukuritë natyrore të vendit tonë.
“Së shpejti mund të ndryshojë, sepse bukuri si kjo shpesh nuk qëndrojnë sekret për kohë të gjatë”, shprehet ajo, duke ftuar turistët e huaj të vizitojnë Shqipërinë, edhe pse sipas saj ka nevojë për përmirësimin e infrastrukturës, ndonëse një mungese e tillë, nënvizon Laura Secorun Paulet, nuk do të ndjehet falë mikpritjes së shqiptarëve.
Ajo ka plazhet me ujërat blu më të qarta e më të shndritshme të Mesdheut; ka male dhe lumenj për ditë pafund ecjeje dhe rafting; dhe në jug, vendet e trashëgimisë botërore të UNESCO-s dhe kështjella të cilat kanë parë ngritjen dhe rënien e perandorive të mëdha, si bizantine dhe osmane. Por ka një gjë që ju nuk do të gjeni: turistët.
Mirë se vini në Shqipëri, Hirushja e destinacioneve të udhëtimeve evropiane. Ndërsa disa vende të Ballkanit, si Bosnja dhe Hercegovina, kanë parë një bum në turizëm gjatë dekadës së fundit, ky vend i gjatë bregdetar në mes të Greqisë, Serbisë dhe Malit të Zi vazhdon të mbetet jashtë vëmëndjes.
Për shumë njerëz vazhdojnë ta shohin ende Shqipërinë si djerrinën autokratike që ishte gjatë 40 viteve të diktaturës komuniste dhe që mori fund përfundimisht në vitin 1991. Pastaj ishte lufta civile e ’97 dhe 2 vite më vonë, kriza e refugjatëve shkaktuar nga Kosova fqinje. Nuk është kartolina më miqësore. Por arsyet që dikur qëndronin në rrugën e turizmit tani janë asgjë më shumë se kujtime.
Për të gjithë ata që janë në gjendje të shohin përtej historisë së trazuar të Ballkanit, Shqipëria është një thesar i fshehtë. “Më habiti shumë peisazhi i bukur që ka”, thotë Lara Vecchio, një turiste nga Milano. Në të vërtetë, vargmalet mahnitëse përgjatë bregdetit mbeten të paprekura, por janë të hapura për kapingje familjare dhe për skiatorët aventureskb. Ndërkohë, Tirana, kryeqyteti, gëlon nga mundësitë. Por, xhevahiri në kurorën e Shqipërisë mbetet bregdeti i saj prej 296 milje. Preferoni plazhet me guralecë? I gjeni. Plazhe me rërë të bardhë? Edhe ato i gjeni.
Por, ajo që e bën Shqipërinë veçanërisht tërheqëse, madje edhe në krahasim me Italinë apo Kroacinë janë çmimet. Do të ishit me fat nëse do të gjenit një apartament për 20 dollarë natën në secilin prej këtyre vendeve. Në Shqipëri, ju mund të gjeni plot hotele për 20 dollarë natën. Dhe një vakt tradicional me salçice derri me krem, një shumëllojshmëri sallatash shoqëruara me verëra të zonës, bëhuni gati për një pagesë prej 6 dollarësh për person. Por, mos prisni që infrastruktura të jetë në të njëjtin standard me konkurrentët e saj – ajri i kondicionuar, për shembull, nuk është i garantuar gjithmonë.
“Është e vështirë të sigurosh standarde të larta me të cilat janë mësuar vizitorët, kur uji i rrjedhshëm na vjen vetëm tre herë në ditë”, thotë Klajdi Pushimi, një udhërrëfyes turistik lokal. Por paratë që ju kurseni për fjetjen dhe ushqimin mund të shkojnë për biletë pasi fluturimet mund të jetë të kushtueshme.
Megjithatë, ajo që vendit i mungon në infrastrukturë, populli e zëvendëson me mikpritjen. Ju nuk mund të mos ndjeni ngrohtësinë e sinqertë dhe dashamirësinë e njerëzve. Megjithatë kjo mund të ndryshojë shumë shpejt pasi bukuri të tilla shpesh nuk qëndrojnë sekret për kohë të gjatë.
/a.gjonaj/ /a.ghttp://www.ata.gov.al/shqiperia-hirushja-e-destinacioneve-te-udhetimeve-evropiane-392332.html


  
SOURCE: Shutterstock

A MEDITERRANEAN GETAWAY ON THE CHEAP


WHY YOU SHOULD CARE

Because the secret won’t be kept forever. 
It’s got beaches with clear blue waters that shimmer with the best of the Mediterranean; there are enough mountains and rivers for endless days of hiking and rafting; and to the south sit UNESCO World Heritage sites and castles that have seen the rise and fall of great empires like the Byzantine and Ottoman. But there’s one thing you won’t find:tourists.
Welcome to Albania, the Cinderella of European travel destinations. While someBalkan countries, like Bosnia and Herzegovina, have seen a boom in tourism over the past decade, this long coastal country sandwiched between Greece, Serbia and Montenegro continues to remain off the radar. To many, Albania is still viewed as the poor, autocratic wasteland that it was during its 40 years of communist dictatorship that finally came to an end in 1991. Then there was the civil war of ’97 and the refugee crisis caused by the neighboring Kosovo conflict two years later. Not the most postcard-friendly imagery. But the reasons that once stood in the way of tourism are now nothing more than memories.
It truly feels wild.
Italian tourist Lara Vecchio
To anyone able to look past the troubled Balkan history, Albania is a secret treasure. “I was very surprised by how beautiful the landscape is,” says Lara Vecchio, a tourist from Milan. “It truly feels wild.” Indeed, the stunning Ceraunian mountain range remains mostly untouched, while being open to family campers or adventurous cross-country skiers. Meanwhile, Tirana, the capital, is buzzing with potential. But Albania’s crown jewel is its 296 miles of coast. Prefer pebble beaches? Got it. White sands? Got those, too. Snorkeling? Pick your spot. You might even see some shepherds walking their sheep along the shoreline.
Yet what makes Albania an especially appealing attraction, even compared to Italy or Croatia: the price tag. Good luck finding an apartment on Airbnb for $20 a night in either of those countries. In Albania, hotel deals abound. And for a three-course, traditional meal of pork sausages with cream, an assortment of salads and some surprisingly rich local wine, be ready to shell out about $6 a person. But don’t expect the infrastructure to be up to par with its competitors — air-conditioning, for example, is not a guarantee. “It’s hard to provide the high standards visitors are used to when we only get running water three times a day!” says Klajdi Pushimi, a local tour guide. And the money you save on lodging and food might go toward the flight, which can be pricey.
Still, what the country lacks in infrastructure, the people make up for in hospitality. You can’t but feel the honest warmth and candor of people who are not weary of the hordes of sweaty sunburned tourists descending on their streets like locusts. That may soon change, though. Beauty like this often doesn’t stay secret for long.

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate