15 aprile 2016

Eksplorim nga toka dhe uji, mjeti amfib turistik në Shqipëri gati per guidat ne summer 2016

 • am-3.jpg
 • am-8.jpg
 • am-1.jpg
 • am1-1.jpg
 • am4.jpg
 • am5.jpg
 • am7.jpg
 • am-2.jpg
 • fo1.jpg
 • fo-2-1.jpg
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
am 8TIRANË, 14 Prill/ATSH-Maela Marini/.- Shqipëria do të mund të ofrojë këtë sezon turistik, një formë të re guide turistike me mjete amfibe, të afta të udhëtojnë në tokë dhe në ujë, duke u dhënë turistëve mundësinë e një eksplorimi aventurier për të njohur qytetet shqiptare.
Amfibe Tour Albania, i vetmi përfaqësues që ofron një tur të kësaj natyre në Ballkan, ka zgjedhur fillimisht qytetin e Pogradecit, në juglindje të vendit, për të stacionuar mjetin dyfunksional, që udhëton në tokë dhe në ujë.
Bëhet fjalë për një mjet epoke, i quajtur zil 485 Amfib, prodhim i vitit 1957 i importuar nga Rusia, i cili deri në vitin 2011 ka qenë pjesë e Forcave të Armatosura të Republikës së Shqipërisë. Pas restaurimit dhe kalimit të kontrollit teknik, mjeti është përshtatur për të ofruar tashmë një risi në guidat turistike.
amNë një prononcim për ATSH-në, Sokol Krasniqi sqaron se si inisiativa e tij, që lindi nga pasioni për mjetet antike, arriti të formësohet në një tur të mirëfilltë turistik. “Në vitin 2011 mjetet ishin nxjerrë jashtë inventarit të Forcave të Armatosura të Republikës së Shqipërisë dhe ishin bërë gati për demontim. Me anë të një kërkese që i drejtova Ministrisë së Mbrojtjes, ministria vendosi t’i nxjerrë në ankand, ku unë arrita t’i blej si i vetmi i interesuar që isha”, thotë Krasniqi.
Momentalisht mjeti disponon të gjithë dokumentacionin ligjor për të udhëtuar dhe lundruar në bazë të ligjeve në fuqi. Projekti është në fazën përfundimtare të tij dhe muajin e ardhshëm do të prezantohet në bashkëpunim me bashkinë e Pogradecit.
Mjeti, që do të drejtohet nga specialistë, do të qëndrojë në liqenin e Pogradecit për 12 muaj dhe do të jetë në shërbim të qytetarëve dhe turistëve vendas e të huaj.
Amphibious vehicles – mjetet militare që janë vënë në shërbim të turizmit
fo 2Këto mjete janë kopje e modelit amerikan DUKW 353, i cili është prezantuar për herë të parë në atë që quhet ndryshe “D day”, (1944) sulmi i aleatëve në Normandi për çlirimin e Europës gjatë Luftës së Dytë Botërore.
Prej 15 vitesh, mjetet e tilla janë restauruar dhe kanë nisur të përdoren gjerësisht për turizëm në shtete si Amerika, Singapori, Anglia, Holanda, Gjermania etj.
Ndërkohë prototipe të reja mjetesh amfibe janë dizenjuar dhe janë vënë në funksion të turizmit. Në Roterdam përshembull, një nga turet më të veçanta është “Splashtours”, që ofron një guidë të qytetit me autobus unik amfib.
Përpjekjet për krijimin e mjeteve amfibe kanë nisur që në vitin 1770. Që nga viti 1920 dizajne të ndryshme të automjeteve amfibe janë krijuar për një gamë të gjerë të kërkesave, duke përfshirë rekreacion, ekspedita, operacione kërkim-shpëtimi, dhe ushtarake.http://www.ata.gov.al/eksplorim-turistik-permes-tokes-dhe-ujit-vjen-mjeti-amfib-ne-shqiperi/

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate