05 novembre 2016

7 gjëra që nuk i dinit se mund t’i bënit në Shqipërinë turistike, 7 THINGS YOU DIDN’T KNOW YOU COULD DO IN ALBANIA1TIRANE, 1 Nëntor/ATSH-A.Gjonaj/ -Rough Guides është blog britanik udhëtimesh nëpër destinacione turistike nëpër botë dhe këtë herë është ndalur në Shqipëri, ku ka veçuar 7 gjëra që një turist mund të bëjë në aventurën e tij në vendin tonë.
“Vendi ende vuan nga jehona e kaluar komuniste: pak njerëz udhëtuan jashtë Shqipërisë apo brenda saj për dekada të tëra, gjatë sundimit diktatorial të Enver Hoxhës, duke bërë që Shqipëria të mbetej e panjohur dhe e pazhvilluar.
Tani ky vend po vizitohet nga turistë të shumtë që çdo ditë e më po zgjedhin Shqipërinë në vend do të zgjedhin për ishujt e famshëm e të bukur të Greqisë, fshatrat e mrekullueshëm të Italisë apo një romancë në Kroaci. Por, numri i ulët i vizitorëve në Shqipëri nuk janë reflektim i asaj se çfarë ofron ajo për udhëtarët. Këtu janë disa gjëra që ju ndoshta nuk e di që mund të bëni në Shqipëri”, e nis rrëfimin Lottie Gross.
21. Keni një plazh të tërë për veten tuaj
Mendoni për Shqipërisë dhe ju ndoshta nuk mendoni për plazh – por ju duhet. Vendi ka rreth 476 km bregdet që laget nga deti i ngrohtë i Mesdheut. Ka qytete turistike të gjallë si Durrës në veri dhe Saranda në jug. Është pjesë pothuajse e paprekur.
Të marrësh me qira një makinë dhe të udhëtosh përgjatë rrugës bregdetare nga Durrësi në Sarandë, të ndalosh në ndonjë nga fshatrat e thella ku mund të peshkosh përgjatë rrugës – me siguri do të gjeni plazhe të papopullura, të tërin për vete.
32.Mund të hani ushqim deti të shkëlqyer
Kuzhina shqiptare ka një shumëllojshmëri ndikimesh si ato osmane, greke, italiane … Por kjo është oqean që i jep vendit disa nga enët e tij më të mirë. Të gjitha së bashku këtë bregdetit të mrekullueshëm ju do të gjeni peshk dhe ushqim deti të freskëta off barkë.
Për një antidot i përsosur në kuzhinë mishi më tej në brendësi, provoni një makarona butak ose pilaf me lëng pule, ose kanë kapur të ditës pjekur në skarë me kudo dip bardhë djathë Shqipëria bën aq mirë.
43. Ecje nëpër fshat alpine
Në veriun e largët, i arritshëm vetëm me anije përgjatë liqenit të Komanit ose nëpërmjet autostradës që kalon nëpër Kosovë fqinje, lugina e Valbonës është piktura e përsosur e një shkretëtire. Për shkak të vendndodhjes së saj të largët, numrii vizitorëve është ende i ulët, por ata që vijnë shpërblehen në masë të madhe me pamje panoramike të maleve, kanoe dhe ecje në një nga vendet më biodiversitetin më të lartë.
Gjatë ecjeve mund të ndaloni në një nga stanet e luginës (kasolle bariu) për drekë në një familje lokale.
Ka mjaftueshëm kampe dhe disa shtëpi të drunjta e hotele përgjatë rrugës përmes luginës, por shumica ndalojnë në Hotel Rilindja, ku Alfredi dhe gruaja e tij amerikane, Catherine kanë shënjuar shtigjet për të orientuar vizitorët.
54. Hulumtoni bunkerët nëntokësore bërthamore
Shqipëria shpesh është përcaktuar nga çështje relativisht të kohëve të fundit me komunizmin: konkretisht sundimit të diktatorit komunist Enver Hoxha. Nga 1944-85 ai sundoi vendin me një dorë të rëndë dhe ishte përgjegjës për vdekjen e mijëra politikanë, akademikë dhe civilë të cilët u persekutuan si “armiq të popullit” për shkak të bindjeve të tyre politike.
Ndërkohë që Shqipëria po bën hapa përpara për tu shkëputur nga një ndër kohët më të vështira të saj, bunkerë të vegjël në të gjithë vendin do të shërbejë si një kujtesë nga e kaluara e errët.
Bunk’Art, në kryeqytetin Tiranë, një bunker bërthamor prej 106 dhomash është shndërruar në muze dhe galeri arti. Ndërtuar nga ushtria për të strehuar diktatorin dhe zyrtarë të rangut të lartë në rast të një sulmi, sot ka një ekspozitë të përhershme në periudhën komuniste dhe një teatër u shfaqen filma.
Një bunker i ngjashëm, p6or shumë më i frikshëm shtrihet nën qytetin piktoresk të Gjirokastrës – i paprekur për dekada të tëra, tani është vetëm një labirint dhomash me lagështirë të përshtatshme vetëm për ata më të guximshmit.
5. Të vizitosh një kala
Shëtitje nëpër Kalanë e Berat pasi të ketë rënë errësira dhe ju mund të gjeni veten duke menduar se po udhëtoni prapa në kohë. Gjatë ditës, qyteti i vjetër Beratit është një rrjet labirintesh i rrugicave me kalldrëm të cilat ngatërrojnë shumë turistë teksa janë në kërkim të kishës osmane nga ku mund të shkojnë të gjithë qytetin, duke përfituar një pamje të mrekullueshme.
Por gjatë natës, kur vizitorët tërhiqen në hotelet e tyre, ky qytet i shekullit të katërmbëdhjetë, bie në qetësi, duke lënë pas në strukturat e vjetra të kalasë ata pak banorë që kanë zgjedhur të jetojnë ende atje.
76. Të pish verë të përgatitur në shtëpi
Dikur vera shqiptare është renditur si vera e tretë më e mirë në Evropë nga shkrimtari i lashtë romak Plini, sot vera shqiptare nuk ka shumë reputacion.
Nëse ju jeni të etur për të mësuar më shumë, bëni një ndalesë në në kantinën Cobo, e vendosur përgjatë rrugës kryesore turistike në mes të qyteteve të bukura të Gjirokastrës dhe Beratit.8
Familja Çobo prodhon verë që nga fillimi i shekullit XX duke përdorur rrush vetëm shqiptarë.
7. Të blesh gjera antike
Vetëm pak km larg kryeqytetit, shtrihet qyteti i Krujës, që shërbeu si fortesa e heroit kombëtar shqiptar Skënderbeut gjatë rezistencës së tij kundër osmanëve në shekullin e pesëmbëdhjetë. Sot, kjo kala e vjetër është shndërruar në një muze, ndërsa teksa ngjitesh drejt tij, ti mund të blesh gjëra antike, suvenire në pazarin e vjetër.
/a.gjonaj/ /a.g/
https://www.ata.gov.al/7-gjera-qe-nuk-e-dini-se-mund-ti-beni-ne-shqiperine-turistike/

7 things you didn’t know you could do in Albania

7 THINGS YOU DIDN’T KNOW YOU COULD DO IN ALBANIA

By LOTTIE GROSS
Share
Albania often doesn’t get the kudos it deserves. The country still suffers from the echoes of its Communist past: few people travelled in or out for decades during Enver Hoxha’s dictatorial rule, and as travel in Europe developed, Albania got left behind.
It’s now somewhat overlooked by tourists, who would rather opt for Greece’s famously pretty islands, Italy’s gorgeous countryside or the romance of Croatia. But Albania’s low visitor numbers are no reflection on its offering for travellers. Here are a few things you probably didn’t know you could do in Albania.

1. HAVE THE BEACH TO YOURSELF

Think of Albania and you probably don’t think of the beach – but you should. The country has around 476km of coastline lapped by the warm Mediterranean sea. There are lively resort towns like Durrës in the north and Saranda in the south, but it’s the almost-untouched parts that will impress the most.
Hire a car and drive the coastal road from Durrës to Saranda stopping off in any of the remote fishing villages and towns along the way – the likelihood is, you’ll find a stretch of sand all to yourself somewhere.
6365269103_19a595b751_oImage by Journey Jeff’s Pix on Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

2. EAT SUPERB SEAFOOD

Albanian food takes its flavours from a variety influences: the Ottomans, the Greeks, the Italians… But it’s the ocean that gives the country some of its best dishes. All along that gorgeous coastline you’ll find fish and seafood fresh off the boat.
For a perfect antidote to the meaty cuisine further inland, try a shellfish pasta or risotto, or have the catch of the day grilled with the ubiquitous white cheese dip Albania does so well.
Albanian seafood, © Lottie Gross© Lottie Gross

3. HIKE THROUGH ALPINE COUNTRYSIDE

In the far north, only accessible by boat across Lake Koman or via the motorway that runs through neighbouring Kosovo, the valley of Valbona is a picture-perfect wilderness. Thanks to its remote location, tourist numbers here are pretty low, but those that do come are greatly rewarded with panoramic views of the looming mountains and superb hiking in one of the most biodiverse places in the country.
There are hikes of varying lengths for all abilities, but they’ve all got one thing in common: each offers an insight into the seriously rural lifestyle of the locals in Valbona. You’ll walk through orchards, forests and farmsteads that defy gravity on the steep slopes of the Dinaric Alps, and can stop off in one of the valley’s stans (shepherd’s huts) for lunch with a local family.
There’s ample camping and a few excellent lodges along the one road through the valley, but most of the activity centres around Hotel Rilindja, where Alfred and his American wife Catherine have been marking up trails and making their own maps for visitors for years.
Road through Valbona, Albania© Lottie Gross

4. EXPLORE UNDERGROUND NUCLEAR BUNKERS

Albania is often defined by its relatively recent affair with communism: specifically the reign of Communist dictator Enver Hoxha. From 1944–85 he ruled the country with a heavy hand and was responsible for the deaths of thousands of politicians, academics and civilians who were persecuted as “enemies of the people” due to their political beliefs.
While Albania is very much moving on from some of its hardest times, small concrete bunkers all over the country serve as a reminder of that dark past, and a few larger structures remain.
Bunk’Art, in the capital Tirana, is a 106-room nuclear bunker turned museum and art gallery. Built by the military to house the dictator and his highest ranking officials in the event of an attack, today there’s a permanent exhibition on the Communist period, plus changing art exhibitions and a theatre showing films.
A similar but far more eerie bunker lies beneath the picturesque city of Gjirokastra – untouched for decades, it’s now just a damp warren of rooms suitable only for the brave.
Bunker in Gjirokaster, Albania© Lottie Gross

5. SEE A LIVING CITADEL

Stroll around the hilltop kalasa (citadel) in Berat after dark and you could be forgiven for thinking you’d travelled back in time. During the day, Berat’s old city is a labyrinthine network of cobbled alleyways and confused tourists in search of an Ottoman church or a pretty viewpoint.
But at night, when the visitors retreat to their hotels, this fourteenth-century town falls quiet save the few residents that still inhabit its ancient structures.
With no street-lighting, you’re left to walk around near-darkness, the warm glow of the houses your only guiding light. If it weren’t for the occasional hubbub of a television, you might think you were in medieval Albania.
Berat citadel, Albania© Lottie Gross

6. DRINK HOMEGROWN WINES

Once described as the third best wine in Europe by Ancient Roman writer Pliny, today Albanian wine doesn’t have much of a reputation – apart from that much of it can be likened to vinegar and might give you a stonking hangover.
But there are a few grapes native to Albania and its geographic elevation means the climate is just right for a spot of viticulture. Made right, the wines can be a perfect pairing for your meal.
The most common varieties are Shesh i bardhe and Shesh i zi, which are used for most traditional Albanian wines and are grown all over the country. The former is a floral white that pairs nicely with the soft cheese common in Albanian cuisine, and the latter makes for a solid accompaniment to the meaty main courses.
If you’re keen to learn (and drink) more, make a stop at the Çobo Winery, conveniently located along the main tourist route between the pretty inland towns of Gjirokaster and Berat.
The Çobo family have been making wines since the early twentieth century using only Albanian grapes. You can take a tour of the winery, have a tasting and then make off with some of their best bottles. There’s even a campsite next door if you find you can’t tear yourself away at the end of the day.
Wine AlbaniaImage by Thomas Maluck on Flickr (CC BY-ND 2.0)

7. SHOP FOR ANTIQUES

Just outside the capital, the town of Kruja is famous for being the stronghold of Albanian national hero Skanderbeg during his resistance against the Ottomans in the fifteenth century. Today, an old castle remains with a few good museums inside, but the most entertaining activity by far is bartering for goods in the old bazaar just down the hill.
While the word “antique” may be bandied about a little liberally here, there’s a whole host of oddities on offer worth an hour or two’s browsing. Old coffee pots, soldier’s helmets, musical instruments and traditional Albanian dresses make for some interesting souvenirs.
Kruja Castle, Albania© Lottie Gross
Explore more of Albania with The Rough Guide to Europe on a BudgetCompare flightsfind toursbook hostels and hotels for your trip, and don’t forget to buy travel insurance before you go.https://m.roughguides.com/article/7-things-you-didnt-know-you-could-do-in-albania/

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate