01 febbraio 2016

Një vështrim mbi turizmin në Shqipëri gjate vitit 2015

Mberrin-kroçera-“Seven-Seas-Mariner”-në-Durrës-Foto-Gezim-Kabashi-458x3502-262x200 (1)TIRANË, 1 Shkurt / ATSH- N.Lena/. – Për turizmin, 2015-a ishte një vit me rritje pozitive sa i përket shifrave të numrit të vizitorëve. Sipas Bankës së Shqipërisë për 9-mujorin e parë të 2015-s, numri i turistëve u rrit me rreth 12% në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit 2014.
Gjatë 2015-s u vu re edhe një ndryshim i gjeografisë së origjinës së prurjeve turistike. Nëse para disa vitesh ardhjet ishin kryesisht nga rajoni (Maqedonia, Kosova), në sezonin që lamë pas ishin nga Sllovenia, Sllovakia, Çekia, Polonia, Norvegjia, Suedia, Italia, Austria, Danimarka, Gjermania, Franca.
Për të zgjeruar mbërritjet e turistëve ndërkombëtarë, sfidë mbetet hapja ndaj tregut aziatik, kryesisht atij kinez. Për këta të fundit zbatohet edhe liberalizimi sezonal i vizave.
Megjithatë për vitin 2016, sfidat kryesore do të jenë: cilësia e shërbimit dhe industria e mikpritjes. Ka disa të dhëna për periudhat deri në muajin shtator për sa u përket mbërritjeve turistike apo ndikimit ekonomik.
Miratimi i ligjit të ri për turizmin pritet që të sjellë një disiplinim të kësaj industrie, me fillimin e zbatimit të standardeve dhe klasifikimeve,shprehen specialistët e fushës. Saranda-2-350x197
Për sa u përket tregjeve, duke u bazuar nga çfarë raportohet nga operatorët turistikë dhe çfarë është pasqyruar në media, prurjet më të mëdha kanë qenë nga vendet e Europës Lindore, ndërsa turistët nga kontinenti aziatik kanë qenë në nivele më të ulëta. Ndonëse me vlera totale të vogla, tregjet burimore të Shqipërisë në rang vendesh kanë shifra të turistëve të huaj që variojnë nga 5,000 deri në 100,000 vizitorë në vit. Shpërndarja e tyre mbizotëron më shumë në gjysmën e parë të vitit.
Ne mund të themi se problemet e turizmit shqiptar vazhdojnë të jenë: niveli i taksave, infrastruktura që gjithmonë nuk është uniforme apo konsistente si dhe kultura e shërbimit.
Promovimi i turizmit ka ardhur në rritje, sidomos në dy vitet e fundit me rritjen edhe të buxhetit në këtë sektor të ekonomisë.
ski ne dardhShqipëria merr pjesë rregullisht në disa panaire ndërkombëtare të udhëtimit e turizmit. Me rritjen e buxhetit, ky numër jo vetëm që është rritur, por përcaktimi i pjesëmarrjes në këto panaire është bërë në konsultime me bizneset private. Kjo gjë i shton më shumë mundësitë e lidhjes së kontratave të reja, por edhe të përmirësimit të atyre ekzistuese, duke shtuar numrin e grupeve.
Për sa u përket produkteve turistike, bregdeti zë vendin kryesor dhe dominohet nga tregu i vendit dhe nga shqiptarët etnikë të vendeve fqinje dhe është mjaft sezonal.
Prioritet i duhet dhënë pastërtisë në plazhe, ujit të detit, menaxhimit të bregdetit, aktiviteteve të ndryshme që duhet t’u shtohen pushimeve të sezonit. Edukimi në turizëm, duhet kthyer në një shkollë, ku të kemi studentë që vërtet duan të diplomohen në këtë sektor.
Ideja e një turizmi gjithëstinor, do të kërkonte një strategji të detajuar dhe investime konkrete. Turizmi malor dhe ai rural-familjar, duhen parë si prioritete në ekonominë e vendit./m.mhttps://www.blogger.com/blogger.g?blogID=667276414118100795#editor/target=post;postID=5289681496735038060

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate