17 ottobre 2015

“Shpella e Shkruar e Lepenicës” – Specialistët apelojnë për shpalljen Monument Kulture


 • Pamje-e-Shpellës-së-Shkruar-Lepenicë-Vlorë.-Foto-N.Bajramaj.jpg
 • Figurë-Antropomorfe-në-Shpellën-e-Shkruar-të-Lepenicës-Vlorë.jpg
 • 1257.jpg
 • 2154.jpg
 • 3104.jpg
 • 475.jpg
 • 549.jpg
 • 643.jpg
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
Pamje e Shpellës së Shkruar Lepenicë Vlorë. Foto N.Bajramaj
Pamje e Shpellës së Shkruar Lepenicë Vlorë. Foto N.Bajramaj
VLORË, 16 Tetor / ATSH / –  Drejtoria Rajonale e Kulturës Kombëtare – Vlorë,  po përgatit gjatë këtyre ditëve  një dokumentacionin të plotë mbi “Shpellën e Shkruar e Lepenicës”, që ky objekt të shpallet Monument Kulture dhe të mbrohet nga shteti.
Në njoftimin e kësaj Drejtorie, të shoqëruar dhe me fotot e specialistit N.Bajrmaj, theksohet se nisur nga vlerat e papërsëritshme që paraqet ky objekt, por dhe dëmtimeve që u janë bërë shkrimeve prehistorike pas viteve 1990, në mbrojtje të trashëgimisë do t’i kërkohet së shpejti instancave përkatëse ‘çertifikimin” e këtij objekti.
“Shpella e Shkruar e Lepenicës”,  ndodhet në rrjedhën e mesme të Lumit të Vlorës, 800 m mbi nivelin e detit, në faqen lindore të malit të Lepenicës.
Figurë Antropomorfe në Shpellën e Shkruar të Lepenicës, Vlorë. Foto N.Bajramaj
Figurë Antropomorfe në Shpellën e Shkruar të Lepenicës, Vlorë. Foto N.BajramajMrekullite e fshehura te Vlores
Në pasuritë e Vlorës përfshihen edhe disa shpella, siç është dhe shpella e shkruar e Lepenicës, është Grama me mbishkrimet historike, një ndër mrekullitë e fshehura të Vlorës.
Edhe pse ky objekt u bë i njohur për studiuesit dhe vizitorët vetëm pas viteve 1970, ai paraqet 19 figura antropomorfe njerëzish të stilizuara,  8 figura gjeometrike të çrregullta, ku në qendër të tij  është edhe  figura e një njeriu, që tregon një kult, një nderim ndaj njeriut, nga ku mendohet se kjo pikturë i përket fundit të mijëvjeçarit III p.e.s.
Vizatimet e realizuar me bojë minerali ngjyrë kafe dhe që datojnë në mijëvjeçarin e tretë para Krishtit, flasin dhe tregojnë gjithashtu edhe për një nivel të lartë të artit neolitik në vendin tonë.
“Shpella e Shkruar e Lepenicës”, në vitin 1930 është vizituar nga Shtjefën Gjeçovi i shoqëruar nga patrioti vlonjat Tol Arapi.
Për Shpellën e Lepenicës, kanë shkruar dhe ralizuar disa studime mjaft personalitete të shkencës si Prof.Myzafer Korkuti, Prof.Dhimitër Shuteriqi, Dr.Shpend Bengu,etj.
Sakaq, Shpella e Lepenicës, Shpella e Banuar e Velcës, Kodërvarret e Brusnjes, Qytetet Antike të Amantias dhe Olimpias, Kalaja Ilire e Cerjes dhe ajo Mesjetare e Vranishtit, flasin për vazhdimësinë e jetës në këto treva qysh në periudhat prehistorike.

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate