06 ottobre 2015

Përmbyllja festive e punimeve kërkimore gjermano-shqiptare në Teatrin e Apollonisë

October 7 @ 10:00 - 13:00

Permbyllja festiove e punimeve kerkimore gjermano-shqiptare ne Teatrin e Apollonise-calendar.Al

Përmbyllja festive e punimeve kërkimore gjermano-shqiptare në Teatrin e Apollonisë

Fier – në Parkun Arkeologjik Apollonia 
7.10.2015, ora 10:00
Që prej vitit 2006 arkeologë gjermanë dhe shqiptarë kanë punuar dhe zhvilluar kërkime së bashku me Teatrin e Qytetit antik Apollonia. Synimi ishte rikonstruksioni i Teatrit prej elementëve ndërtimorë të gjetur, hedhja dritë mbi fazat e veçanta ndërtimore dhe studimi i mënyrës se si ky ndërtim ishte integruar në qytetin antik. Me 10.000 deri 12.000 ndenjëset e tij Teatri i Apollonisë është një ndër më të mëdhenjtë e këtij lloji në hapësirën e Detit Mesdhe dhe konsiderohet sot në Shqipëri si ndërtimi më i madh antik krahas Amfiteatrit të Durrësit. Ai u krijua në mes të shek. III p.e.s. për kuvendime popullore, festa dhe shfaqje teatrale, e më vonë në periudhën romake u shndërrua në arenë për ndeshje të përgjakshme gladiatorësh dhe kafshësh. Me rënien e qytetit në shek. IV. përfundoi edhe aktiviteti i këtij teatri.
Pas nëntë vjetësh Instituti Arkeologjik Gjerman dhe Instituti Arkeologjik i Tiranës do të përmbyllin punimet e tyre në mënyrë festive dhe do të prezantojnë rezultatet e tyre.

Das Theater von Apollonia, ein Zugangstor zum Gebäude

Feierlicher Abschluss der deutsch-albanischen Forschungsarbeiten im Theater von Apollonia
7.10.2015, 10 Uhr, Archäologischer Park von Apollonia, Fier
Seit 2006 haben albanische und deutsche Archäologen gemeinsam im Theater der antiken Stadt Apollonia gearbeitet und geforscht. Ziel war es, das Theater aus den gefundenen Bauteilen zu rekonstruieren, die einzelnen Bauphasen zu klären und zu erforschen, wie der Bau in die antike Stadt integriert war. Das Theater von Apollonia gehört mit 10.000 bis 12.000 Sitzplätzen zu den größten Theaterbauten im Mittelmeergebiet und gilt neben dem Amphitheater von Durres als größter antiker Bau im heutigen Albanien. Es wurde um die Mitte des 3. Jahrhunderts vor Christus für Volksversammlungen, Feste und Aufführung von Schauspielen angelegt und später in römischer Zeit zu einer Arena für blutige Gladiatorenkämpfe und Tierhetzen umgebaut. Mit dem Ende der Stadt im 4. Jahrhundert nach Christus endete auch der Spielbetrieb.
Nach neun Jahren schließen das Deutsche Archäologische (DAI) und das Archäologische Institut Tirana die Arbeiten nun feierlich ab und präsentieren ihre Ergebnisse http://calendar.al/event/permbyllja-festive-e-punimeve-kerkimore-gjermano-shqiptare-ne-teatrin-e-apollonise

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate