30 giugno 2015

Shtetet që udhëtojnë pa viza drejt Shqipërisë ne Sezoni turistik 2015

Këshilli i Ministrave ka miratuar të mërkurën Vendimin “Për një Shtesë në Vendimin Nr.513, Datë 13.6.2013, të Këshillit të Ministrave, “Për Përcaktimin e Kritereve, të Procedurave e të Dokumentacionit për Hyrjen, Qëndrimin dhe Trajtimin e të Huajve në Republikën e Shqipërisë”, të Ndryshuar.
Me këtë vendim, një numër shtetesh i shtohen listës së vendeve që përfitojnë nga lehtësimi i vizave me Shqipërinë.
Arabia Saudite, Katari, Omani, Bahrejni, Rusia, Gjeorgjia, Bjellorusia janë vendet, të cilat sipas Vendimit, për periudhën përgjatë sezonit turistik 1 qershor – 1 nëntor 205, do të lejohen të udhëtojnë në Shqipëri pa viza. Dokumenti i vlefshëm për këta shtetas është vetëm pasaporta për udhëtime jashtë shtetit.
Heqja e vizave më një numër shtetesh, me qëllim lehtësimin e hyrjes së tyre në Shqipëri gjatë sezonit turistik, është një nga masat e realizuara në kuadër të planit të masave për mbarëvajtjen e sezonit turistik 2015 dhe lehtësimin e hyrjes së turistëve në vend.
Sipas ë dhënave nga operatorët turistikë, viti 2015 shënon një rritje të kërkesave nga turistët, e cila parashikohet të arrijë deri në 20-25% më e lartë krahasuar me një vit më parë.

***
Kush mund të hyjë në Shqipëri pa viza
Shtetasit që mund të hyjnë në Republikën e Shqipërisë pa viza dhe dokumentet me të cilët duhet të jenë të pajisur:

Nr
Shteti
Me Pasaporte
Me karte identiteti
1
Andora                                                   
X

2
Argjentina                                                 
X

3
Armenia*                                                   
X

4
Australia                                                     
X
X
5
Austria
X
X
6
Azerbajxhan*                                               
X

7
Belgjikë                                                     
X
X
8
Bosnja dhe Hercegovina                             
X

9
Brazili                                                         
X

10
Mbretëri e Bashkuar                               
X
X
11
Bullgaria                                                      
X
X
12
Danimarka                                                 
X
X
13
Estonia
X
X
14
Finlanda 
X
X
15
 Franca
X
X
16
Gjermania
X
X
17
Greqia
X
X
18
Hollanda                                                     
X
X
19
Hong Kong (Kina)*                                   
X
X
20
Hungaria
X
X
21
Irlanda
X
X
22
Islanda
X
X
23
Italia
X
X
24
Izraeli
X

25
Japonia
X

26
Kanada
X
X
27
Kazakistani*
X
X
28
Kili
X

29
Kosova
X
X
30
Kroacia
X
X
31
Letonia
X
X
32
Lichtenstein
X
X
33
Lituania
X
X
34
Luksemburgu
X
X
35
Malajsia
X
X
36
Mal i Zi
X
X
37
Malta
X
X
38
Maqedonia
X
X
39
Monako
X
X
40
Norvegjia
X
X
41
Polonia
X
X
42
Portugalia
X
X
43
Qipro
X
X
44
Republika e Koresë
X
X
45
Republika Çeke
X
X
46
Rumania
X
X
47
 San Marino
X
X
48
Vatikani – Selia e Shenjtë              
X
X
49
Serbia                                                     
X

50
SH.B.A.                                                  
X

51
 Singapori  
X
X
52
Sllovakia      
X
X
53
 Sllovenia  
X
X
54
 Spanja    
X
X
55
Suedia                                                   
X
X
56
Taivani (China)                                                                       
X

57
Turqia*                                                  
X

58
Ukraina       
X

59
Zelanda e Re  
X
X
60
Zvicra     
X
X
61
Emiratet e Bashkuara Arabe                    
X
X
62
Kuvajti      
X
X

II. Listat e shteteve, qytetarët e të cilëve hyjnë pa viza për shkak të liberalizimit të vizave të tyre me zonën Shengen:
  1        Antigua & Barbuda*
  2        Bahamas*
  3        Barbados*
  4        Brunei*
 5         Guatemala*
 6         Honduras*
 7         Kosta Rika*
 8         Mauritius*
 9         Meksika*
10        Nikaragua*
11        Panama*
12        Paraguaj*
13        Salvador*
14        Seychelles*
15        St. Kitts dhe Nevis*
16        Uruguaj*
17        Venezuela*
18        Makao (China)*
19        Moldova*
* Në rast qëndrimi më shumë se 90 ditë gjatë një periudhë gjashtë-mujore, ata duhet të pajisen me vizë të tipit “D”.

III. Shtetasit e vendeve të treta të cilët:
a) kanë një vizë të vlefshme Shengen me shumë kalime, e cila është përdorur më parë në një nga vendet e zonës Shengen, ose kanë një leje të vlefshme qëndrimi në një nga vendet e zonës Shengen;
b) kanë një vizë me shumë kalime të SHBA-së apo Mbretërisë së Bashkuar, e cila është përdorur më parë në një nga këto vende, ose kanë leje qëndrimi të vlefshme në SHBA ose në Mbretërinë e Bashkuar.

IV. Arabia Saudite, Katari, Omani, Bahrejni, Rusia, Gjeorgjia, Bjellorusia. Me dokumentin pasaportë, për periudhën 1 qershor – 1 nëntor 2015.
http://www.ekonomia.gov.al/al/newsroom/lajme/sezoni-turistik-2015-shtetet-qe-udhetojne-pa-viza-drejt-shqiperise1434373737

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate