18 aprile 2017

Urat e Zagories, një kujtesë e arkitekturës historike

uraTIRANË, 15 Prill / ATSH / – Të vendosura mbi lumin e Zagories në krahinën me të njëjtin emër në Gjirokastër, urat historike të Hoshtevës dhe Nivanit janë dëshmia më e shkëlqyer e një periudhe të artë ndërtimesh.
Urat e Zagories janë monumente të kulturës  që jetojnë edhe sot pas 200 vjetësh.
Ali Pashë Tepelena, sipas gojëdhënës popullore, i dhuroi Zagories urat e famshme të Nivanit dhe Hoshtevës.
Strukturat që përtej gojëdhënës bartin gjithë hiret arkitektonike të periudhës, janë dëshmitare shekullore të rrugëtimeve të karvaneve të tregtarëve.
Ato i dhanë jetë në fillim të shek.XIX komunikimit jo vetëm tregtar, por edhe shpirtëror mes Gjirokastrës dhe Përmetit.
Karvanet që vinin nga Gjirokastra kalonin mbi urën e Hoshtevës, në Hoshtevë, në Gjurmëmushkë, në Buhaj në Lipë e përfundonin në Përmet,ura1ndërsa itinerari i dytë më i rëndësishëm që kalonte mbi Urën e Nivanit ndalej më pas në Manastirin e Nivanit ndërtim i vitit 1777, vijonte në Nivan, Sheper në Qafën e Dhëmbelit e më pas në Përmet.
E ndërtuar me një qemer guri të dyfishtë rreth 1,1 m të gjerë dhe hapësirë drite rreth 15 m, ura e Hoshtevës ofron një prej peisazheve më mahnitëse mbi lumin e Zagories.
Ura e Nivanit përfaqëson një strukturë më komplekse me 2 harqe guri dhe një hapësirë dritë rreth 20 m.
Të dyja urat janë të mbuluara me kalldrëm përkatësisht 28m dhe 40 m të gjatë.
Sot, ato veç funksionit të tyre rajonal për kalimin e kafshëve dhe të njerzëve, janë kthyer në objekte të vizitueshme për historinë, kuriozitetin dhe arkitekturën e veçantë të tyre. /a.ke/
https://www.ata.gov.al/urat-e-zagories-nje-kujtese-e-arkitektures-historike/

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate