07 febbraio 2017

Prespa një perspektivë turistike që duhet ruajtur

prespa-c1200x600TIRANË, 7 Shkurt / ATSH / – Administrata e Parkut Kombëtar të Prespës, vazhdon aktivitetet mjedisore në drejtim të sensibilizimit të komunitetit për ruajtjen dhe menaxhimin e resurseve natyrore të zonës. Prespa është një zonë liqenore gëzon një faun ujore tepër të rrallë.
Të tillë janë peshqit Koran dhe Belushk,por edhe specie të tjera të rralla që shfrytëzohen për ekonominë vendase dhe për turizëm.
Prespa ose Liqeni i Prespës është njëri ndër liqenet me ujëra të pastra dhe të freskëta në Evropë që u takon tre shteteve Maqedonisë, Shqipërisë dhe Greqisë me një sipërfaqe të përgjithshme prej 313.6 km2 nga të cilat 190 km² i takojnë Maqedonisë, 84.8 km² Greqisë dhe 38.8 km² Shqipërisë.
Prespa është liqeni më i thellë tektonik në Ballkan me 853 metra thellësi.prespa2
Prespa si tërësi ndahet në dy liqene: Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël.
Prespa e Madhe ndahet në mes tre shteteve: Maqedonisë, Greqisë dhe Shqipërisë. Prespa e vogël  ndahet vetëm në mes Greqisë dhe Shqipërisë.
Liqeni rrethohet me male të larta mbi 2000 m lartësi.
Liqeni i Prespës, është një nga zonat tërheqëse turistike të Ballkanit, përveç bukurive  natyrore shquhet për florën dhe faunën mjaft  të pasur.
Kjo është një nga arsyet që ky liqen është tepër i vizitueshëm në periudhën e ngrohtë të verës.
prespa3Turistë të shumtë nga vendi dhe bota,mbërrijnë aty nga kurioziteti gjeologjik, historik dhe kulturor  që gjendet në ishujt e liqenit.
Sigurisht, një vend të veçantë zed he gastronomia vendase ku gatimi kryesor është ai i peshkut.
Për të ruajtur këto vlera të rralla,AdZM Korçës  , në bashkëpunim me PPNEA dhe drejtoritë e shkollave Goricë dhe Pustec, zhvillojnë takime sensibilizuese  ne ambientet e shkollës së mesme Pustec, për ruajtjen e vlerave natyrore të liqenit.
Sëfundmi,ata  organizuan “Ditën vizatimore” me tematikë nga Liqenet e Prespes, biodiversiteti i tyre dhe vizatimi i logos së vitit për Ditën Botërore të Ligatinave.
Aktivitetet vazhdojnë me finalizimin  me daljen e logos dhe vizatimit fitues. /a.g/
https://www.ata.gov.al/prespa-nje-perspektive-turistike-qe-duhet-ruajtur/

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate