15 gennaio 2016

Albania 1 of 5 Underrated (and Affordable) European Countries You Should Visit Now in 2016

Yahoo Travel: Shqipëria një nga pesë vendet evropiane që duhet vizituar në 2016-ën

76dd63337bd7f18489b99c96fe37e89805f4d0e2TIRANE, 13 Janar/ATSH/- Meagen Collins, shkrimtare e udhëtimeve dhe fotografe e Travel Freedom Network, në një reportazh të botuar së fundmi në Yahoo Travel përzgjodhi pesë destinacione evropiane, të cilat ajo i cilëson si të nënvlerësuara që duhet të vizitohen tani.
“Jemi në 2016-ën dhe shumë prej jush mund të kenë dy objektiva kryesorë: të humbisni në peshë dhe të udhëtoni më shumë. Ne jemi këtu për t’ju ndihmuar me këtë të dytën. Ju inkurajojmë që të befasoni miqtë tuaj këtë vit dhe të zbuloni disa prej vendeve ‘të nënvlerësuara’ europiane. Dhe e dini çfarë? Që të gjitha këto vende janë jashtëzakonisht të bukura dhe me kosto të përballueshme”, shkruan Collins. Rezultati!
Këto destinacione të papritura evropiane do të ju japin një rast serioz të shfrenuar për të shëtitur dhe zbuluar të panjohurat e mëdha këtë vit.
Shqipëria
Në qoftë se ju doni bukurinë e ishujve grekë me një çmim më të përballueshme – atëherë blini një biletë avioni për në Shqipëri sot. Ne vizituam Tiranën dhe Shkodrën, por qytetet bregdetare të Rivierës Shqiptare janë një vend popullor për të vizituar gjatë muajve të ngrohtë. Ky vend është i mbushur plot me bukuri aq shumë natyrore sa që do të ishte një turp për të lënë atë jashtë çdo udhëtimi evropian. Njerëzit janë të gjithë të mirëpritur, saqë bëjnë gjithçka për të ndihmuar ndonjë të huaj që ka nevojë për ndihmë.dcc83e2f467b7f0071f85b4f63b31883f3871f85
Çfarë duhet të hani: mish viçi është specialiteti i Shqipërisë. Ne rekomandojmë pilafin shqiptar për të provuar, që është oriz i gatuar në lëng mishi. Zakonisht kushton rreth 1 dollar.
Një fakt: Shqipëria, Armenia, Maqedoni, dhe Vatikani janë të vetmet vende evropiane pa degën e një McDonald.
Kosova
Kosova, e në veçanti qyteti i Prizrenit, është vendi ynë i ri i preferuar. Kur ishim atje në nëntor, dimri po afrohej dhe ditët po bëheshin më të ftohta. Por, njerëzit përsëri i shijonin orët e limituara me diell. Banorët pinin kafe në kafenetë e qytetit. Restorantet ishin plot çdo natë dhe baret ofronin pije të lira dhe atmosferë relaksuese.
Çfarë mund të hani? Provoni ‘pleskavicat’, mish i pjekur dhe i mbushur me djathë. Këtë ushqim e provuam tek restoranti “Te Syla’, aq i mirë sa që shkuam atje çdo ditë. Çmimi ishte më pak se pesë dollarë, dhe shumë prej restoranteve e shërbejnë atë me sallatë dhe patate të skuqura. Kosova është vendi më i ri i shekullit të 21-të dhe zyrtarisht i pavarur që nga data 17 shkurt 2008.
Maqedonia
Shkupi edhe pse është një qytet në ndërtim e sipër është ende i bukur për të vizituar. Besoj se do te jetë i mrekullueshëm pasi të jetë përfunduar. Ju mund të endeni rrugëve dhe admironi arkitekturën dhe artin e ndërtimit të urave, ose zonën e Pazarit të Vjetër.
Fakt: Nga të gjitha territoret e ish-jugosllavisë, Maqedonia është i vetmi që fitoi pavarësinë në mënyrë paqësore.
Mali i Zi
Mali i Zi ofron bregdet të bukur, male mahnitëse, dhe qytete historike të vjetra.  Është nga destinacionet me rritjen më të shpejtë turistike në Ballkan.
Ushqimi: Ushqim deti, sidomos kallamari është popullor në Mal të Zi.
Rumani
Ne jetuam për katër muaj në Bukuresht gjatë 2015-ës dhe ramë në dashuri me këtë vend. Njerëzit janë miqësorë dhe kostoja e jetesës është e përballueshme. Gjatë qëndrimit natyrisht vizituam kështjellën e Drakulës, që ua rekomandojmë.
Çfarë të hamë: kur nisesh jashtë për një vakt në Rumani dueht të dish këtë: Ju kurrë nuk do të largoheni nga restoranti i uritur.
/a.gjonaj/ /a.g/

5 Underrated (and Affordable) European Countries You Should Visit Now

January 15, 2016
Ditch the typical European track — add these unexpected spots to your travel list. (Photo by Douglas Pearson/Corbis. Design by Lauren DeLuca for Yahoo Travel.)
By Meagen Collins / Travel Freedom Network 
It’s 2016 and many of you will most likely be making those two big New Year’s resolutions: 1. Lose weight and 2. Travel more!  Well, we are here to help you with the second one. 
Not only are we going to inspire you to travel more, but we want to inspire you to outdo your friends this year and discover some of the best off-the-beaten-path European destinations. And guess what? They all are stunningly beautiful — and they’re super affordable too! Score!
These unexpected European destinations will give you a serious case of wanderlust, and will have you packing your bags, booking a flight, and discovering the great unknown this year.  
1. Kosovo
Prizren is a must-visit city. (Photo: Travel Freedom Network)
Kosovo, in particular the city of Prizren, is our new favorite spot in Europe. When we were there in November, winter was approaching and the days were becoming colder. But even so, the people were still out enjoying the limited hours of sunshine they had every single day. We discovered locals drinking coffee in the numerous coffee shops around town, restaurants full every night, and bars offering cheap drinks and a chilled atmosphere.
A must-see is the view from the Kalaja Fortress.  If it’s a nice day bring a picnic and hang out with the locals, many of whom are happy to chat with foreigners.
What to eat: Try pljeskavica, grilled meat stuffed with cheese. We had this dish at Te Syla restaurant and it is seriously the best in town — so good we went back the next day and had it again! The prices is less than five dollars, and many restaurants serve it with salad and fries.
Pljeskavica stuffed with cheese is a delicious and inexpensive meal. (Photo: Travel Freedom Network)
Fun fact: Kosovo is the youngest country of the 21st century. It officially declared independence from Serbia on February 17, 2008.
2. Albania
If you want the beauty of the Greek islands with a more affordable price tag - then book that plane ticket to Albania today. (Photo: Travel Freedom Network)
We visited Tirana and Shkodra, but the coastal towns of the ‘Albanian Riviera’ are a popular place to visit during the warmer months. This country is jam-packed with so much natural beauty it would be a shame to leave it off any European trip. The people are all welcoming, and go above and beyond to help any foreigners in need of assistance.
Cheap eats: one buck for a rice pilaf dish. (Photo: Travel Freedom Network)
What to eat: Veal appears to be the specialty of Albania — or 'the baby cow’ as it is usually described. We recommend giving the Albanian pilaf a try, rice cooked in seasoned broth. It usually costs around $1 for a small serving.
Fun facct: Albania, Armenia, Macedonia, and Vatican City are the only European countries without a McDonald’s branch.
3. Republic of Macedonia
Skopje is a beautiful European capital city. (Photo: Travel Freedom Network)
The first thing to realize is that there are two Macedonias in Europe. In fact they are side by side. One is the the Republic of Macedonia (sometimes called the Former Yugoslav Republic of Macedonia or FYROM), and the other is a region of Greece. It’s best not to get these mixed up — otherwise you might encounter some rather upset locals. 
We visited the capital of the Republic of Macedonia, Skopje, and though it is a city under construction, it’s still beautiful to visit. It’s going to be incredible once it’s finished. You can wander the streets admiring the architecture and art bridges, or head into the Old Bazaar or Bit Pazar area to get a taste of the local market scene.
Macedonian food is well worth trying, even though it seemed to us that most locals were more interested in international cuisine. (Photo: Travel Freedom Network)
What to eat: Make sure you try pastrmajlija — this is a fried dough pie that is covered with salted and cubed meat pieces and sometimes cheese or egg. Often you’ll get a couple so chili peppers on top as well. The dish is so tasty there’s even a festival for it every fall. A small serving cost around $3 and fed both of us!
Fun fact: Of all the Yugoslav territories, Macedonia is the only one that gained independence peacefully.
4. Montenegro
Montenegro offers beautiful coastlines, stunning mountains, and historic old towns. (Photo: Travel Freedom Network)
One of the fastest growing tourist destinations in the Balkans, Montenegro offers beautiful coastlines, stunning mountains, and historic old towns to explore. Whilst not as cheap as some other Balkan destinations, you can certainly still get some bang for your buck if you go about it the right way. In the summer months prices go through the roof, but come during the off season and prices of accommodation can sometimes be negotiated.
Food: Seafood, especially squid known as lignje, is popular in Montenegro. Due to its positioning there is also a lot of Italian influence in local cooking, with Turkish coming in a close second place. The cuisine also revolves around fresh produce including olive oil, olives, and cheese — all of which are divine.
Seafood and fresh produce dominate dishes in Montenegro. (Photo: Travel Freedom Network)
Fun fact: Montenegro features in the James Bond movie Casino Royale — but in name only. Bond supposedly bullet trains to the small European country and then joins a high-stakes poker tournament at a hotel there. But the filming was actually done in the Czech Republic.
5. Romania
Impress your friends: tour Dracula’s castle, a.k.a. Bran Castle. (Photo: Travel Freedom Network)
We spent close to four months living in Bucharest in 2015, and we fell in love. The people are friendly, the countryside is captivating, and it doesn’t hurt that the cost of living is quite reasonable. Plus, being able to say you’ve visited Dracula’s castle will make you instantly cool with your friends — trust us.
What to eat: When heading out for a meal in Romania know this: You will never leave the restaurant hungry. Romanian food is incredible, and the portion sizes are insane. 
Prepare to be stuffed. But save room for papanasi, a fried pastry filled with cheese or jam. (Photo: Travel Freedom Network)
Make sure you try the grilled minced-meat rolls called mititei (meaning “small ones”). We also liked sarmale, which is minced meat with rice wrapped in either pickled cabbage leaves or vine leaves; it’s served with a few slices of ham or bacon and a nice big helping of polenta. For dessert, order papanasi, a boiled/fried donut of sorts that’s been smothered in jam and cream — heavenly.
Fun fact: In 1889 the Romanian city ofTimisoara became the first in Europe to have electric street lighting.
So there you have it, Europe’s best off-the-beaten-path destinations to visit in 2016. I recommend adding these countries to your itinerary straight away, and as soon as possible too — they won’t be quite so 'unvisited’ in the coming years. 

Destinations Everyone Will Be Talking About in 2016

Places that should be on the top of your list to visit in 2016.
Let Yahoo Travel inspire you every day. Hang out with us on Facebook,TwitterInstagram, and Pinterest.  

Nessun commento:

Posta un commento

Search

Translate